Ontstekingsremmers | Natuurlijke Ontstekingsremmende Voeding & Medicijnen

Alles Over Ontsteking en Ontstekingsremmers

Ontsteking is een normaal en heilzaam proces om je lichaam te beschermen tegen vreemde indringers, zoals bacteriën en virussen. Het is echter ook mogelijk dat een ontsteking uit de hand loopt en allerlei problemen veroorzaakt zoals gewichtstoename en verschillende soorten aandoeningen (1). Je hebt dan te maken met een chronische ontsteking. Stress, ontstekingsbevorderend voedsel en weinig bewegen kunnen het risico op een chronische ontsteking verergeren. Gelukkig zijn er een aantal ontstekingsremmers die kunnen helpen bij het bestrijden van ontsteking! Je hebt zowel natuurlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen als ontstekingsremmende medicijnen.

In dit artikel kom je alles te weten over een ontsteking, de oorzaken, gevolgen, conventionele behandelingen zoals een ontstekingsremmende pijnstiller en natuurlijk hoe je het kan behandelen met ontstekingsremmend voedsel!

Wat Is Een Ontsteking?

Wat Is Een OntstekingOntsteking kan je zowel gunstig als nadelig beïnvloeden. Ontsteking is een proces dat optreedt wanneer de witte bloedcellen en chemische stoffen van je lichaam je beschermen tegen infecties en verwondingen.

De meeste mensen realiseren zich niet dat je een zekere mate van ontsteking nodig hebt in je lichaam om gezond te blijven, maar het is ook mogelijk en dat komt steeds vaker voor, dat de ontstekingsreactie uit de hand loopt.

Als je immuunsysteem verkeerdelijk een inflammatoire reactie waarneemt wanneer er geen gevaar aanwezig is, kan dit leiden tot overmatige ontsteking in je lichaam, een aandoening die in verband wordt gebracht met astma, allergieën, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, kanker en andere ziekten, afhankelijk van welke organen de ontsteking van invloed is.

Bijvoorbeeld:

 • Ontsteking van je hart (myocarditis): kortademigheid of vochtophoping.
 •  Ontsteking van de kleine buisjes die lucht vervoeren naar je longen: astma-aanval.
 •  Ontsteking van je nieren (nefritis): hoge bloeddruk of nierfalen.
 •  Ontsteking van je dikke darm (colitis): krampen en diarree. 

[divider]

Het Verschil Tussen Acute en Chronische Ontsteking

Als je een verwonding of een infectie hebt, is ontsteking noodzakelijk om je lichaam te beschermen en te genezen. Door een reeks biochemische reacties worden witte bloedcellen en andere chemicaliën naar het gewonde gebied gestuurd om te vechten tegen vreemde voorwerpen.

Je hebt zeker weleens dit soort gunstige acute ontsteking ervaren als je een snee of een infectie hebt gehad en de symptomen zijn meestal:

 • Roodheid
 •  Warmte
 •  Pijn
 •  Zwelling
 •  Verlies van beweging en functie

Wanneer de ontsteking echter chronisch wordt, zijn er vaak geen symptomen totdat er functieverlies optreedt. Dit komt omdat een chronische ontsteking laagwaardig en systemisch is en vaak ongemerkt je weefsels beschadigt.

Dit proces kan jarenlang duren, zonder dat je het merkt, totdat een ziekte zoals een hartziekte, kanker, Alzheimer of een auto-immuunziekte zoals multiple sclerose, ulceratieve colitis, de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis zich ontwikkelt.[divider]

Wat Zijn De Oorzaken Van Een Chronische Ontsteking?

Oorzaken onstekingEen chronische ontsteking kan het resultaat zijn van een slecht functionerend over-reactief immuunsysteem of het kan te wijten zijn aan een onderliggend probleem dat het lichaam probeert af te weren. Veel van deze “problemen” zijn eigenlijk te wijten aan een ongezonde leefstijl.

Onderzoek van nutrigenomica (voeding voor de genen) suggereert dat bepaalde voedingscomponenten kunnen triggeren of gevolgen kunnen hebben op de gezondheid in je lichaam en dit is zeker het geval met ontsteking.

Zo zal het eten van geoxideerde of ranzige vetten en suiker ontstekingen in het lichaam verhogen en zullen gezonde vetten, zoals dierlijke omega-3 vetten of essentiële vetzuren gamma-linoleenzuur (GLA), wat natuurlijke ontstekingsremmers zijn, helpen om deze te verminderen.

In feite kunnen alle van de volgende je risico op chronische ontsteking verhogen:

 •  Zwaarlijvig zijn of overgewicht hebben
 •  Het eten van slechte voeding
 •  Een bestaande hartaandoening
 •  Een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten
 •  Diabetes die slecht is gecontroleerd
 •  Een sedentaire levensstijl (geen of zeer weinig lichaamsbeweging)
 •  Roken
 •  Langdurige infecties
 •  Tandvleesaandoeningen
 •  Stress

[divider]

Heb Ik Chronische Ontsteking?

Chronische Ontsteking - ontstekingsremmers anti-inflammatoire

Hoe kun je eigenlijk bepalen of je een chronische ontsteking hebt, vooral omdat veel van de ‘symptomen’ stil zijn?

Éen test die door de conventionele geneeskunde wordt gebruikt, is de C-reactief proteïne (CRP) test, waarbij een eiwit, dat voorkomt in je lichaam als reactierespons op elke vorm van ontsteking, wordt gemeten. Het onderliggende probleem van CRP is echter dat artsen weten dat het bestaat maar er niet zeker van zijn of het verminderen überhaupt nuttig is.

Klinisch gezien, is niet iedereen erg onder de indruk van de CRP-test, want het lijkt niet erg nuttig te zijn.

Een andere test die, afhankelijk van de ernst van de ziekte, effectiever is, is een ESR-test (erythrocyte sedimentation rate), die de niet-specifieke indicatoren van ontsteking controleert.

Je kunt ook voor dit doel gebruikmaken van een nuchter bloedinsulineniveau. Hoewel deze test meestal wordt gebruikt voor het screenen op diabetes, is het ook een marker voor ontsteking want hoe hoger je insulineniveaus zijn, hoe hoger je niveau van ontsteking neigt te zijn.

[divider]

Ontstekingsremmende Medicijnen

ontstekingsremmende medicijnenEr zijn veel verschillende soorten ontstekingsremmers. Er bestaan steroïde -en niet-steroïde ontstekingsremmers. De conventionele geneeskunde zal ontstekingsremmende medicijnen zoals aspirine en NSAID’s bij de behandeling van ontstekingen aanbevelen, maar is dat wel altijd even handig?

Neem als voorbeeld Vioxx, een pijnstiller die vroeger werd voorgeschreven voor een ontsteking. Dit ontstekingsremmende medicijn had regelmatig voorkomende bijwerking zoals hartproblemen, waardoor het middel in september 2004 van de markt werd gehaald. Deze ontstekingsremmende pijnstiller heeft uiteindelijk meer dan 60.000 mensen door beroertes en hartaanvallen gedood.

Statines zijn één van de vele conventionele ontstekingsremmers die ook vaak voorgeschreven worden aan personen met een normaal cholesterolniveau die een verhoogd C-reactief proteïneniveau hebben om de ontsteking tegen te gaan en vermoedelijk hun risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te verminderen.

Maar het nemen van een statine in dit geval zal NIET altijd het onderliggende probleem oplossen, waardoor de ontsteking zal toenemen en je zal blootstellen aan een overvloed van statine-gerelateerde bijwerkingen.

Het derde medicijn dat vaak gegeven wordt aan mensen met een ontsteking is corticosteroïd prednison. Dit immuunsuppressivum, dat in sommige gevallen nodig is, wordt geassocieerd met ernstige langdurige bijwerkingen zoals cataract, botverlies, verzwakking van het immuunsysteem en nog veel meer. Een van de ernstigste complicaties van prednison is het risico op osteoporose, wat veroorzaakt wordt door botverlies.

Maar let op! Prednison kan inderdaad soms nodig en zelfs levensreddend zijn! Alhoewel dit het geval is, is het bijna altijd een slechte keuze om het voor de lange termijn te gebruiken. Prednison zal weliswaar de ziekte bestrijden, maar het is de onderliggende disfunctie – de oorzaak van de ziekte – die moet worden gerepareerd.

[divider]

Natuurlijke Ontstekingsremmers In Voedsel

natuurlijke ontstekingsremmers bessenEr zijn ook een aantal natuurlijke ontstekingsremmers. Hier is een lijst van 10 natuurlijke ontstekingsremmers waarvan de werking wordt ondersteund door verschillende onderzoeken.

1. bessen

Bessen zijn kleine vruchten die ontzettend veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.

Er zijn tientallen soorten, maar enkele van de meest voorkomende bessen zijn:

 • Bosbessen
 •  Frambozen
 •  Aardbeien
 •  Bramen

Bessen bevatten antioxidanten die beter bekend staan als anthocyanen. Deze verbindingen hebben ontstekingsremmende effecten die het risico op ziektes kunnen verlagen (2, 3, 4, 5, 6).

Je lichaam produceert natuurlijke killer-cellen (NK), die helpen om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren.

Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen die elke dag bosbessen aten aanzienlijk meer NK-cellen produceerden dan mannen die dit niet deden (5)

Uit een ander wetenschappelijk onderzoek bleek, dat mannen en vrouwen met overgewicht lagere niveaus van bepaalde ontstekingsfactoren geassocieerd met hart- en vaatziekten hadden wanneer ze aardbeien aten (6).

[divider]Conclusie: Bessen bevatten antioxidanten die ook wel anthocyanen worden genoemd. Deze verbindingen kunnen het immuunsysteem versterken en daarnaast ontstekingen en risico op hart- en vaatziekten verminderen. Bessen zijn geweldige ontstekingsremmers![divider]

2. Broccoli

ontstekingsremmende Voeding BroccoliBroccoli is een groente die zéér voedzaam is!

Het is een kruisbloemige groente, net zoals bloemkool, spruitjes en boerenkool.

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van veel kruisbloemigen wordt geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten en kanker (7, 8).

De ontstekingsremmende effecten kunnen wellicht worden verklaard door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten werken namelijk als ontstekingsremmers.

Broccoli behoort tot het lijstje natuurlijke ontstekingsremmers. Het is een goede bron van sulforafaan, een antioxidant dat ontstekingen bestrijdt door de niveaus van cytokinen en NF-kB (nucleaire factor kappa B), die ontstekingen aanwakkeren, te verlagen (8, 9, 10).

[divider]Conclusie: Broccoli is één van de beste bronnen van sulforafaan, een antioxidant met een krachtige anti-inflammatoire werking.[divider]

3. Avocado’s

avocado ontstekingsremmend voedselAvocado’s zijn echte “superfoods”. Ze zitten vol met magnesium, kalium, vezels en enkelvoudige onverzadigde vetten die goed zijn voor het hart.

Daarnaast bevatten ze ook carotenoïden en tocoferolen, die geassocieerd worden met een verminderd risico op kanker (11, 12, 13).

Bovendien bevatten avocado’s een verbinding waarvan aangetoond is dat het ontsteking in jonge huidcellen kan verminderen (14).

In een studie waarbij mensen een plakje avocado met een hamburger consumeerden, werd aangetoond dat zij lagere ontstekingsfactoren NF-kB (nucleaire factor kappa B), en IL-6 (Interleukine-6) hadden dan de deelnemers die alleen een hamburger aten (15).

[divider]Conclusie: Avocado’s bevatten verschillende heilzame stoffen die je beschermen tegen ontstekingen en het risico op kanker. Avocado’s zijn effectieve natuurlijke ontstekingsremmers![divider]

4. Groene thee

Groene thee ontstekingsremmende VoedingJe hebt waarschijnlijk al gehoord dat groene thee één van de gezondste drankjes is die je kunt drinken.

Je kunt dit drankje toevoegen aan je lijstje natuurlijke Ontstekingsremmers!

Onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee het risico op hart- en vaatzieken, kanker, de ziekte van Alzheimer, obesitas en andere aandoeningen kan verminderen (16, 17, 18, 19).

Veel van de voordelen van groene thee komen door de sterke anti-inflammatoire eigenschappen, in het bijzonder een stof genaamd epogallocatechin-3-gallaat (EGCG).

EGCG remt ontstekingen door de pro-inflammatoire (ontstekingsbevorderende) cytokineproductie en de beschadiging van de vetzuren in de cellen te verminderen (18, 19).

[divider]Conclusie: het hoge gehalte EGCG in groene thee vermindert de ontsteking en beschermt de cellen tegen schade die kan leiden tot ziekte.[divider]

5. Paprika’s

ontstekingsremmende Voeding paprikaPaprika’s en pepers zitten boordevol met vitamine C en antioxidanten die krachtige anti-inflammatoire effecten hebben (20, 21, 22).

Paprika bevat het antioxidant quercetine, waarvan reeds aangetoond is dat het oxidatieve beschadiging bij patiënten met sarcoïdose vermindert (23).

Chilipepers bevatten sinapinezuur en ferulinezuur die ontstekingen kunnen verminderen en die voor een natuurlijke en langzame veroudering zorgen (24, 25).

[divider]Conclusie: chilipepers en paprika’s zijn rijk aan quercetine, sinapinezuur, ferulinezuur en andere antioxidanten met sterke ontstekingsremmende effecten.[divider]

6. Paddenstoelen

natuurlijke ontstekingsremmers PaddenstoelenPaddenstoelen hebben een vlezige structuur die geproduceerd wordt door bepaalde soorten schimmels.

Over de hele wereld bestaan er duizenden variëteiten, maar daarvan zijn er slechts een paar eetbaar, deze worden over het algemeen commercieel geteeld.

Deze eetbare varianten zijn o.a. truffels, Portobello champignons en shiitake, om er maar eens een paar te noemen.

Paddenstoelen zijn zeer laag in calorieën en rijk aan alle B-vitaminen, selenium en koper.

Daarnaast bevatten ze lectinen, fenolen en andere stoffen die voor een ontstekingsremmend effect zorgen (26, 27, 28, 29, 30, 31).

Een speciaal soort paddenstoel, genaamd leeuwenmanen, kan mogelijk een chronische ontsteking bij mensen die obesitas hebben, verminderen (29).

Uit een studie bleek echter dat als paddenstoelen worden gekookt, een groot deel van de anti-inflammatoire verbindingen daalde, dus kunnen ze het beste rauw of licht gekookt worden gegeten (30).

[divider]Conclusie: Paddenstoelen zijn geweldige natuurlijke ontstekingsremmers. Ze bevatten een aantal stoffen die ontstekingen kunnen verminderen. Door ze rauw of licht gekookt te consumeren kun je van hun volledige anti-inflammatoire potentieel profiteren.[divider]

7. Druiven

Druiven - natuurlijke ontstekingsremmersDruiven zijn effectieve natuurlijke ontstekingsremmers.

Ze bevatten anthocyanen, die zoals eerder is vermeld, ontstekingen kunnen verminderen.

Daarnaast kunnen ze het risico op verscheidene ziekten, waaronder hartziekte, diabetes, obesitas, de ziekte van Alzheimer en oogziekten verlagen (31, 32, 33, 34, 35).

Druiven zijn ook één van de beste bronnen van resveratrol, een stof die veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Uit een studie bleek dat mensen met hartziekten die dagelijks een druivenextract gebruikten een daling hadden van inflammatoire markers, zoals NF-kB (35).

Ook nam het niveau van adiponectine toe, wat een goede zaak is, omdat lage niveaus worden geassocieerd met gewichtstoename en een verhoogd risico op kanker (36).

[divider]Conclusie: verschillende plantaardige stoffen in druiven, met inbegrip van resveratrol, kunnen ontstekingen verminderen.[divider]

8. Kurkuma

Kurkuma natuurlijke ontstekingsremmersKruiden en specerijen zijn zeer effectieve natuurlijke ontstekingsremmers die vele fantastische gezondheidsvoordelen hebben! Een aantal ontstekingsremmende kruiden zijn: gember, cayennepeper, brandnetel en kaneel.

Maar laten we nu even inzoomen op de ontstekingsremmende kruid Kurkuma!

Kurkuma is een kruid met een sterke, aardse smaak die vaak wordt gebruik in curries en andere soorten Indiase gerechten. Het heeft veel aandacht gekregen vanwege de krachtige anti-inflammatoire voedingstof curcurmine.

Kurkuma is effectief bij het verminderen van ontsteking van artritis, diabetes en andere ziekten (37, 38, 39, 40, 41, 42, 43).

Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer mensen met het metabool syndroom dagelijks 1 gram curcumine consumeren, ze een significante afname van CRP ervaren in vergelijking met testpersonen die placebo’s consumeren (42).

Het blijkt dat curcumine zo krachtig is dat de werking overeenkomt met die van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen (44).

Het kan echter moeilijk zijn om genoeg curcumine binnen te krijgen om een merkbaar effect van alleen kurkuma te hebben. Je kan een curcumine supplement nemen met wat zwarte peper om de absorptie tot wel 2000% te verhogen!

Een studie onder vrouwen met overgewicht die 2,8 gram kurkuma per dag innamen, bleek dat er geen verbetering van de inflammatoire markers optrad (43).

[divider]Conclusie: kurkuma bevat een krachtige anti-inflammatoire stof genaamd curcumine. Kurkuma en andere kruiden zoals gember zijn geweldige natuurlijke ontstekingsremmers. Het eten van zwarte peper met kurkuma kan tot een aanzienlijke verbetering van de opname van curcumine leiden.[divider]

9. Extra Vierge Olijfolie

Voeding voor ontsteking OlijfolieExtra vierge olijfolie is één van de gezondste vetten die je kunt eten.

Het is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten en wordt veel gebruikt in het mediterrane dieet, wat tal van voordelen voor de gezondheid biedt.

Diverse onderzoeken hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van olijfolie bestudeerd.

Extra vierge olijfolie wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hartziekten, hersenkanker en andere ernstige gezondheidsproblemen (45, 46, 47, 48, 49, 50, 51).

Uit één studie over het mediterrane dieet, bleek dat CRP en verscheidene andere ontstekingsfactoren significant verlaagd werden bij mensen die elke dag 50ml olijfolie gebruikten (49).

Het effect van oleocanthol, een antioxidant dat wordt gevonden in olijfolie, kan worden vergeleken met ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen (50).

Het is echter belangrijk om de kwaliteit van dit soort ontstekingsremmers goed te beoordelen. De ontstekingsremmende werking zijn namelijk groter in Extra virgine olijfolie dan in geraffineerde olijfolie (51).

[divider]Conclusie: Extra vierge olijfolie biedt krachtige anti-inflammatoire voordelen, die het risico op hart- en vaatziekten, kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen kan verminderen.[divider]

Overige Tips! Ontstekingen Behandelen!

Veranderingen in de levensstijl kan je helpen bij het verminderen van chronische ontsteking in je lichaam, dus richt je op het maken van de volgende wijzigingen:

1. Focus je op het eten van een gezond dieet. Dit omvat het vermijden ontstekingsbevorderend voedsel zoals transvetten, gebakken voedsel, suiker en granen, voedsel gebakken bij hoge temperaturen en geoxideerd cholesterol (cholesterol dat ranzig is geworden, zoals dat van een overgaar roerei).

2. Zorg voor voldoende dierlijke omega-3 vetten door het nemen van een hoge kwaliteit krielgarnaalolie, die boordevol deze gunstige omega-3 vetzuren zit.

3. Optimaliseer je insulineniveaus. Als je nuchtere insulinespiegel niet lager is dan drie, overweeg dan het beperken of het elimineren van je inname van granen en suikers totdat je je insulineniveau hebt geoptimaliseerd.

4. Beweeg regelmatig. Oefeningen doen is een geweldige manier om de ontsteking, zonder bijwerkingen van medicijnen, te verminderen.

5. Stop met roken. Roken verhardt je bloedvaten en het verhoogt de ontsteking. Maar onderzoek toont aan dat je alle schadelijke effecten op je slagaders, binnen 10 jaar na het stoppen, kunt keren. Zorg er echter voor dat je je dieet eerst onder controle krijgt, zodat je niet in de val loopt van sigaretten te ruilen voor ongezond junkfood.

6. Zorg ervoor dat je taille-omvang normaal is. Als je als vrouw een taille-omvang van meer dan 90cm of als man een taille van meer dan 102cm hebt, heb je waarschijnlijk een hoge ontstekingswaarde en moet je stappen nemen om gewicht te verliezen.

7. Heb gezonde uitlaatkleppen voor stress en andere negatieve emoties. Hoge niveaus van stresshormonen kan leiden tot het vrijkomen van overtollige inflammatoire chemicaliën, dus zorg ervoor dat je instrumenten gebruikt om je te helpen omgaan met je huidige stress en los ook emotionele uitdagingen uit het verleden op. Meditatie en gebed zijn nuttige stress managementtechnieken om uit te proberen.

8. Optimaliseer je vitamine D-spiegel. De meeste mensen zijn zich niet bewust dat vitamine D een diep dramatisch effect op je gezondheid kan hebben. Je beste bron van vitamine D is je huid blootstellen aan zon of als alternatief het gebruik van een veilige zonnebank. In de winter moet je wellicht een supplement nemen. Zorg ervoor dat je de juiste vorm van vitamine D in de juiste hoeveelheden inneemt, om van de voordelen te kunnen genieten en vergeet niet om je vitamine D-niveaus regelmatig te laten testen.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *