Kurkuma | 10 Redenen Waarom Kurkuma Gezond Is | Bijwerkingen

Alles Over Kurkuma (Curcumine)

waar is kurkuma goed voorKurkuma is een populair geel kruid dat uit Zuid-Azië komt. Het is een essentieel ingrediënt in veel Indiase schotels. Het wordt ook geelwortel genoemd.

Kurkuma wordt ook geconsumeerd voor zijn vele gezondheidsvoordelen. Het kan namelijk onder andere ontstekingen verminderen, risico op hartaanval verminderen, functie van de bloedvaten verbeteren, kanker helpen voorkomen (en misschien zelfs behandelen), depressie verhelpen en nog veel meer!

Kortom, er zijn veel kwalitatief hoogwaardige onderzoeken die aantonen dat het grote voordelen heeft voor je lichaam en het brein.

Supplementen met kurkuma, of curcumine – het belangrijkste actieve ingrediënt – worden tevens meer en meer gebruikt. Kurkuma kan het meest effectieve voedingssupplement zijn dat er bestaat!

In dit artikel wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Wat is kurkuma en curcumine?’ En ‘Waar is kurkuma goed voor’? Maar ook de ervaring en eventuele kurkuma bijwerkingen komt aan bod, die overigens allemaal wetenschappelijk worden ondersteund.

Wat Is Kurkuma en Curcumine?

Wat is kurkuma werking curcumineKurkuma, ook bekend bij zijn wetenschappelijke naam Curcuma longa, is een oud Indiaas kruid, geneeskrachtige plant en voedingskleurstof uit de gemberfamilie.

Zijn wortelstengels, wortelstokken genaamd, zijn fel geel of oranje. Ze worden vaak gedroogd en gemalen tot poeder, en zijn rijk aan curcumineoïden, plantaardige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de typische kleur van kurkuma.

Kurkuma (geelwortel) is een essentieel ingrediënt in Indiase curries, met een smaak die omschreven kan worden als bitter en peperachtig. Bijna alle kurkuma wordt gekweekt en geconsumeerd in India.

Het bevat vooral koolhydraten, waarvan het meeste zetmeel en vezels is. Toch bevat kurkuma, zoals alle kruiden veel plantaardige stoffen en voedingsstoffen.

Het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma zijn de curcumineoïden. Ze zijn verantwoordelijk voor de oranje-gele kleur en de meeste gezondheidsvoordelen.

De meest onderzochte curcumineoïde is curcumine, wat rond 3% van de ingrediënten van kurkuma vormt.

Daarnaast bevatten commerciële kurkuma of curcuminepoeders vaak additieven. Deze bevatten siliciumdioxide, een antiklontermiddel dat klonters tegengaat.

Sommige goedkope kurkumapoeders kunnen ook illegale additieven bevatten die niet op de labels staan. Kurkumavervalsing wordt hieronder in detail besproken.

[divider]Conclusie: Kurkuma is een populair, geeloranje kruid. Het wordt gebruikt als een voedingskleurstof en -supplement. Het bestandsdeel curcumine is verantwoordelijk voor de positieve gezondheidsvoordelen.[divider]

1. Kurkuma Bevat Bioactieve Stoffen Met Krachtige Medicinale Eigenschappen

Kurkuma is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft.

Het wordt al duizenden jaren in India als kruid en als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Kurkuma curcumine supplementen

Recent heeft de wetenschap bewezen wat Indiërs al lang weten… Het bevat echt bestandsdelen met medicinale eigenschappen (1).

Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd, de belangrijkste daarvan is curcumine.

Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en is een zeer sterk antioxidant.

De curcumine inhoud van kurkuma is echter niet zo hoog… het is ongeveer 3% van het gewicht (2).

De meeste onderzoeken over het gebruik van dit kruid gaan over kurkuma extracten die meestal curcumine bevatten, met doseringen van meer dan 1 gram per dag. Het zal best moeilijk zijn om dit niveau te bereiken door gewoon uw voedsel met kurkuma te kruiden.

Daarom moet u een extract nemen dat significante hoeveelheden curcumine bevat, als u het volledige effect van curcumine wilt ervaren.

Curcumine wordt helaas slecht geabsorbeerd in de bloedbaan. Het helpt om het samen met zwarte peper te nemen, waarin piperine zit… een natuurlijke stof die de absorptie van curcumine tot 2000 % verbetert (3).

Je kunt een paar peperkorrels met een curcumine supplement, om de absorptie te bevorderen.

Curcumine is ook in vet oplosbaar, dus het is wellicht een goed idee om het te nemen bij een vette maaltijd.

[divider]Conclusie: Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. De meeste onderzoeken gebruiken kurkuma extracten die grote hoeveelheden curcumine bevatten.[divider]

2. Curcumine Is Een Natuurlijke Ontstekingsremmer

Ontstekingen zijn ongelooflijk belangrijk.

Ze helpen het lichaam te beschermen tegen vreemde indringers en spelen ook een rol bij het herstellen van schade.

Zonder ontstekingen, kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën ons lichaam gemakkelijk binnendringen en ons doden.

Hoewel acute (korte termijn) ontstekingen voordelig zijn, kan het een groot probleem worden als ze chronisch (langdurig) en verkeerd ingezet worden tegen lichaamseigen weefsels.

Men denkt nu zelfs dat chronische ontstekingen op een laag niveau een belangrijke rol spelen in bijna elke chronische westerse ziekte. Dit omvat hartziekten, kanker, stofwisselingsziektes, Alzheimer en diverse degeneratieve aandoeningen (456).

Daarom is alles wat kan helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen van potentieel belang bij het voorkomen en zelfs behandelen van al deze ziekten.

Het blijkt dat curcumine sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft, het is zo krachtig dat de werking overeenkomt met die van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen (7).

Curcumine werkt eigenlijk tijdens verschillende stappen van een ontsteking, op een moleculair niveau.

Curcumine blokkeert NF-kB, een molecuul die in het celkern terechtkomt en bepaalde genen, gelinkt aan ontstekingen aanzet. Er wordt van NF-kB gedacht dat het een belangrijke rol in veel chronische ziektes speelt (89).

Zonder verder in te gaan op de technische details (ontstekingen zijn enorm ingewikkeld), het belangrijkste om te onthouden hier is dat curcumine een bioactieve stof bevat die ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt (101112).

In verschillende onderzoeken kwam het potentieel goed overeen met ontstekingsremmende farmaceutische geneesmiddelen … maar dan zonder de bijwerkingen (1314).

[divider]Conclusie: Chronische ontstekingen staan bekend dat ze bijdragen aan veel vaak voorkomende westerse ziekten. Curcumine kan veel moleculen die bekend staan om hun rol bij ontstekingen remmen. Een geweldige reden waarom kurkuma gezond is![divider]

3. Kurkuma Verhoogt Drastisch De Capaciteit Voor Antioxidanten Van Het Lichaam

Oxidatieve schade ligt ten grondslag van het verouderingsproces en vele moderne aandoeningen.

Het gaat om vrije radicalen, zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen.

Deze vrije radicalen hebben de neiging te reageren met belangrijke structuren zoals vetzuren, eiwitten en zelfs DNA.

De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo gunstig voor ons lichaam zijn, is omdat ze ons beschermen tegen vrije radicalen.

Curcumine is toevallig een krachtig antioxidant dat vrije radicalen kan neutraliseren door zijn chemische structuur (1516).

Maar curcumine boost ook de activiteit van de lichaamseigen antioxidantenzymen (171819).

Op die manier, vangt curcumine twee vliegen in één klap tegen vrije radicalen. Het blokkeert ze rechtstreeks en stimuleert dan het de lichaamseigen antioxidanten.

[divider]Conclusie: Curcumine heeft een krachtige antioxidante werking. Het neutraliseert vrije radicalen en stimuleert dan de lichaamseigen antioxidantenzymen.[divider]

4. Kurkuma Gelinkt Aan Een Verbeterde Hersenfunctie En Een Lager Risico Op Hersenziektes

Kurkuma goed voor hersenen curcumineVroeger werd gedacht dat neuronen zich niet konden delen en vermenigvuldigen na de kleutertijd.

Dat is echter wel zo.

De neuronen kunnen continu nieuwe verbindingen vormen, en in bepaalde gebieden van het brein kunnen ze zich zelfs vermenigvuldigen en dus in aantal toenemen!

Een van de belangrijkste oorzaken van dit proces is de van de hersenen afkomstige neutrofe factor (BDNF), wat een soort groeihormoon in de hersenen is (20).

Veel voorkomende hersenaandoeningen, zoals depressie en Alzheimer zijn gekoppeld aan verminderde niveaus van dit hormoon (2122).

Gelukkig is curcumine in staat om de hersenspiegels van BDNF te verhogen (2324).

Hierdoor kan het efficiënt zijn bij het vertragen of zelfs omkeren van veel hersenaandoeningen en leeftijd gerelateerde afname van de hersenfunctie (25).

Het zou ook kunnen helpen bij het verbeteren van het geheugen en het maakt je slimmer. Logisch, gezien de effecten op BDNF niveaus, maar dit moet zeker worden getest bij menselijke onderzoeken (26).

[divider]Conclusie: Curcumine stimuleert het niveau van het hersenhormoon BDNF, wat de groei van nieuwe neuronen verhoogt en verschillende degeneratieve processen in de hersenen bestrijdt.[divider]

5. Curcumine Leidt Tot Diverse Verbeteringen Die Het Risico Op Hartziekten Kan Verlagen

Kurkuma gezond hartziektenHier is nog een reden waarom kurkuma gezond is!

Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld (27).

Het wordt al vele decennia onderzocht en onderzoekers hebben veel geleerd over waarom het gebeurt.

Het blijkt dat hartziekten ongelooflijk ingewikkeld zijn en er zijn verschillende dingen die daaraan bijdragen.

Curcumine kan helpen om het ziekteproces van hartziekten om te keren (28).

Misschien is het belangrijkste voordeel van curcumine wel de werking die het heeft op hartziekten, het verbetert de functie van het endotheel, wat de bekleding van de bloedvaten is.

Het is bekend dat endotheel disfunctie een belangrijke oorzaak van hartziekten en het onvermogen van het endotheel om de bloeddruk, bloedstolling en diverse andere factoren te regelen (29).

Meerdere onderzoeken suggereren dat curcumine leidt tot verbeteringen in de endotheel functie. Één onderzoek toont aan dat het even efficiënt is als sporten, een ander onderzoek toont aan dat het even goed werkt als het medicijn Atorvastatine. (3031).

Maar curcumine vermindert ook ontstekingen en oxidatie (zoals hierboven vermeld wordt), die ook een belangrijke oorzaak van hartziekten zijn.

In één onderzoek werden 121 patiënten die een overbruggingsoperatie ondergingen steekproefsgewijs een placebo of 4 gram curcumine per dag kregen, een paar dagen voor en na het onderzoek.

De curcuminegroep had 65% minder kans op een hartaanval in het ziekenhuis. (32).

[divider]Conclusie: Curcumine gezond met gunstige effecten op verschillende factoren die een rol spelen bij hartziekten. Het verbetert de functie van het endotheel en is een krachtig ontstekingswerend middel en antioxidant.[divider]

6. Kurkuma (Geelwortel) Kan Kanker Helpen Voorkomen (En Misschien Zelfs Behandelen)

kurkuma curcumine geelwortel anti-kanker eigenschappenKanker is een vreselijke ziekte die veroorzaakt wordt door een ongecontroleerde groei van cellen.

Er zijn veel verschillende vormen van kanker, maar ze hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken waarvan sommigen kunnen worden beïnvloed door curcuminesupplementen (33).

Onderzoekers hebben de werking van curcumine als heilzaam kruid in de behandeling van kanker onderzocht. Uit die onderzoeken is voortgekomen dat het invloed kan hebben op de groei, ontwikkeling en verspreiding op moleculair niveau (34).

Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine de angiogenese (de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren) en metastase (verspreiding van kanker) verminderd en de kankercellen kan vernietigen (35).

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine de groei van kankercellen kan verminderen en de groei van tumoren kan remmen bij proefdieren (3637).

Of een hoge dosis curcumine (bij voorkeur met een absorptieversterker zoals peper) ook echt een kankerbehandeling bij de mens kan helpen moet nog grondig getest worden.

Er is echter ook enig bewijs dat het kanker in de eerste plaats kan helpen voorkomen, vooral kankers in het spijsverteringsstelsel (zoals darmkanker).

In één onderzoek bij 44 mannen met laesies in de dikke darm, die kanker kunnen worden, verminderde 30 dagen lang 4 gram curcumine per dag het aantal laesies met 40% (38).

Misschien zal in de toekomst curcumine gebruikt kunnen worden in combinatie met de traditionele kankerbehandeling. Het is nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen, maar het ziet er alleszins veelbelovend uit en het wordt momenteel intensief bestudeerd.

[divider]Conclusie: Curcumine leidt tot heel wat veranderingen op moleculair niveau die kanker kunnen helpen voorkomen en misschien zelfs behandelen.[divider]

7. Curcumine Kan Nuttig Zijn In Het Voorkomen En Behandelen Van De Ziekte Van Alzheimer

Kurkuma werking ziekte van AlzheimerDe ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte in de wereld en een belangrijke oorzaak van dementie.

Helaas is er nog geen goede behandeling voor Alzheimer.

Daarom is voorkomen in de eerste plaats van het allergrootste belang.

Er is aangetoond dat curcumine de bloed-hersenbarrière kruist en dat is goed nieuws (39).

Ontstekingen en oxidatieschade spelen een rol bij Alzheimer. Zoals hierboven al vernoemd heeft curcumine gunstige effecten op beide (40).

Maar een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer is een ophoping aan eiwitten, amyloïde plaques genaamd. Onderzoeken tonen aan dat curcumine helpt om deze plaques te verwijderen (41).

Of curcumine de vooruitgang van de ziekte van Alzheimer echt kan vertragen of zelfs omkeren moet wel nog grondig onderzocht worden.

[divider]Conclusie: Curcumine kan de bloed-hersenbarrière kruisen en verbetert het ziekteproces van Alzheimer.[divider]

8. Artritispatiënten Reageren Zeer Goed Op Curcuminesupplementen

Artritis is een veelvoorkomend probleem in westerse landen.

Er zijn verschillende types, maar de meesten gaan gepaard met een soort ontsteking in de gewrichten.

Aangezien curcumine een ontstekingsremmend middel is, kan het ook helpen bij artritis. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dat ook klopt.

In een onderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis, was curcumine zelfs efficiënter dan een ontstekingsremmend geneesmiddel (42).

Veel andere onderzoeken hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en zagen dat verschillende symptomen verbeterden (4344).

[divider]Conclusie: Artritis is een veel voorkomende aandoening gekenmerkt door gewrichtsontstekingen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat curcumine kan helpen bij de behandeling van de symptomen van artritis en soms zelfs efficiënter is dan ontstekingsremmende geneesmiddelen.[divider]

9. Onderzoek Toont Aan Dat Curcumine Helpt Tegen Depressie

Er is aangetoond dat curcumine goede resultaten heeft geboekt in de behandeling van depressie

Kurkuma goed voor depressie curcumine geelwortel gezond

In een gecontroleerd onderzoek werden 60 patiënten verdeeld over drie groepen (45).

Één groep nam prozac, een andere groep nam één gram curcumine en de derde groep nam zowel prozac als curcumine.

Na 6 weken waren de verbeteringen veroorzaakt door curcumine vergelijkbaar met die van prozac. De groep die zowel prozac als curcumine nam, verging het best.

Volgens dit (kleinschalig) onderzoek, is curcumine net zo effectief als een antidepressivum.

Depressie wordt ook gelinkt aan een lager niveau van de neutrofe factor in de hersenen en een krimpende hippocampus, een hersengebied dat een rol speelt bij het leren van nieuwe dingen en het geheugen.

Curcumine verhoogt het BNDF niveau waardoor het waarschijnlijk een aantal van deze veranderingen kan omkeren (46).

Curcumine kan de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen ook stimuleren (4748).

[divider]Conclusie: Een onderzoek bij 60 depressieve patiënten toonde aan dat curcumine even werkzaam als Prozac was in het verlichten van de symptomen van depressie.[divider]

10. Curcumine Kan Veroudering Vertragen En Leeftijdsgebonden Chronische Ziekten Tegengaan

Vast staat in ieder geval dat kurkuma gezond is!

Maar als curcumine echt hartziekten, kanker en Alzheimer kan helpen voorkomen… dan kan het ook voor een langer leven zorgen.

Daarom is curcumine zeer populair als een natuurlijk anti-agingsupplement (49).

Maar gezien het feit dat oxidatie en ontstekingen een rol spelen bij veroudering, kan curcumine wellicht veel meer dan alleen het voorkomen van ziektes (50).

[divider]

Bijwerkingen Van Kurkuma en Curcumine

Zowel kurkuma als curcumine, zijn belangrijkste actieve ingrediënt en worden over het algemeen als veilig gezien zonder ernstige bijwerkingen (51, 52).

Toch kunnen sommige mensen bijwerkingen krijgen als ze het in een grote dosis als supplement nemen. Lees hieronder meer over kurkuma bijwerkingen.

1. Kurkuma

Kurkuma bevat ongeveer 2% oxalaat. Bij een hoge dosis, kan dit lijden tot nierstenen bij vatbare personen (53).

Daarbij komt dat niet alle commerciële kurkumapoeders puur zijn. Sommigen kunnen vermengd zijn met goedkopere en potentieel giftige ingrediënten die niet op het label staan.

Onderzoeken hebben aangetoond dat commerciële kurkumapoeders vulstoffen zoals maniokzetmeel of gerst, tarwe of roggemeel bevatten (54).

Kurkuma eten dat gerst, tarwe of roggemeel bevat kan nadelige effecten hebben op mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Sommige kurkumapoeders kunnen ook dubieuze voedingskleurstoffen bevatten, die toegevoegd worden om de kleur van kurkumapoeders die met bloem verdund zijn te verbeteren.

Één voedingskleurstof die gebruikt wordt in India is metanilgeel, ook zuurgeel 36 genoemd. Dierenproeven tonen aan dat metanilgeel kanker en neurologische schade kan veroorzaken als het in hoge hoeveelheden geconsumeerd wordt (55, 56, 57).

Terwijl de giftige effecten van metanilgeel niet op mensen getest zijn, is het illegaal om het te gebruiken in de Verenigde Staten en Europa.

Sommige kurkumapoeders bevatten ook veel lood, een zwaar metaal dat vooral giftig is voor het zenuwstelsel (5859).

[divider]Conclusie: Pure kurkuma wordt als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Toch kan er aan kurkumapoeders soms goedkope vulstoffen toegevoegd zijn, zoals tarwezetmeel en dubieuze voedselkleurstoffen. Ze kunnen zelfs lood bevatten.[divider]

2. Curcumine

Curcuminesupplementen worden als veilig gezien zonder bijwerkingen mits ze in een lage dosis genomen worden.

Één onderzoek op 10 volwassenen die elk een week lang dagelijks 490 mg curcumine namen toonde aan dat er geen negatieve bijwerkingen waren (60).

Andere onderzoeken toonden aan dat 2-6 weken 1.200-2.100 mg curcumine per dag nemen geen duidelijke bijwerkingen gaf (61, 62).

Toch kunnen enkele mensen wat bijwerkingen ervaren bij hogere dosissen. Hieronder vallen:

  • Verteringsproblemen: Mensen kunnen milde verteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, zuuroprispingen, winderigheid en diarree bij dagelijkse dosissen die meer dan 1.000 mg bevatten (63, 64).
  •  Hoofdpijn en duizeligheid: Dosissen van 450 mg of hoger kunnen bij enkele mensen hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken (6465).
  •  Huiduitslag: Mensen hebben aangegeven dat ze huiduitslag krijgen als ze een dosis van 8.000 mg curcumine of meer namen, maar dit lijkt erg zeldzaam (64).

Extreem hoge dosissen van 13 weken, of tot 2 jaar, lang dagelijks 1.170 mg per pond (2.600 mg/kg) lichaamsgewicht kunnen ernstige bijwerkingen in ratten veroorzaken.

Hieronder vallen het vergroten van de lever, een vacht met vlekken, maagzweren, ontstekingen en een verhoogd risico op darm- of leverkanker (66).

Toch maakt de dosis uit. Er is op dit moment geen bewijs dat een lagere dosis curcumine ernstige bijwerkingen bij mensen kan veroorzaken, als je het bekijkt over een korte periode. Er is nog niet veel onderzoek op lange termijn op mensen gedaan.

[divider]Conclusie: Een hoge dosis curcumine kan milde bijwerkingen bij sommige mensen veroorzaken, maar zijn over het algemeen veilig. De effecten van curcumine nemen op lange termijn zijn onbekend.[divider]

Hoeveel Kurkuma of Curcumine Is te Veel?

kurkuma bijwerkingen te veelEr zijn geen officiële aanbevelingen over de inname van kurkuma, en de maximum innamehoeveelheid is nog niet geweten.

Toch is het beter om over het algemeen, de aanbevolen dosis op het supplementlabel niet te overschrijden.

Daarentegen zijn er wel enkele officiële richtlijnen voor de inname van curcumine.

Het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de FAO/WHO (JECFA) geeft als richtlijn voor aanvaardbare inname 1,4 mg per pond (3 mg/kg) lichaamsgewicht per dag ingesteld. (67).

Voor een man van 178 pond (81 kg) zou dit dus 239 mg per dag zijn.

Toch heeft één onderzoek aangetoond dat dosissen van 3.600-8.000 mg per dag geen ernstige bijwerkingen geven. Een ander onderzoek toonde aan dat enkele dosissen van 12.000 mg ook goed getolereerd werden (64, 68).

[divider]Conclusie: Er zijn geen officiële richtlijnen over de inname van kurkuma, maar de aanvaardbare innamehoeveelheid voor curcumine is 1,4 mg per pond (3 mg/kg) lichaamsgewicht.[divider]

Samenvatting

Kurkuma (geelwortel) en curcumine supplementen lijken geen ernstige bijwerkingen te hebben.

Toch kunnen sommige mensen vatbaar zijn voor wat ongemak, zoals hoofdpijn of diarree bij een hoge dosis.

Als u een kurkuma/curcuminesupplement wilt proberen, kan je het online of bij verschillende gezondheids- en supplementwinkels kopen.

Het wordt aangeraden om er één met bioperine (een andere naam voor piperine) te kopen, dat is de stof die de absorptie van curcumine verbetert met 2000%.

Zonder deze stof zal het meeste curcumine gewoon door het toilet gespoeld worden.

Ook interessant om te lezen:

One Comment

  1. john guldie

    goed artikel over curcumine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *