10 Symptomen van Jodiumtekort en Bronnen van jodium!

Jodium Tekort Symptomen

Jodium is een essentieel mineraal dat je lichaam zelf niet kan aanmaken. Je schildklier gebruikt jodium om schildklierhormonen, die de groei helpen controleren, beschadigde cellen herstellen en een gezond metabolisme ondersteunen, aan te maken (12). Helaas loopt wereldwijd tot een derde van de mensen het risico om een jodiumtekort te ontwikkelen (3).

Degenen met het hoogste risico zijn (456):

 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen die in landen wonen waar er er heel weinig jodium in de grond zit. Dit zijn gebieden in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland en Europese landen.
 • Mensen die zout zonder jodium gebruiken.
 • Mensen die een vegetarisch of een veganistisch dieet volgen.

Aan de andere kant zijn tekorten aan jodium in de VS, waar er voldoende niveaus van het mineraal in het voedsel zitten, zeldzaam (7).

Een jodiumtekort kan ongemakkelijke en zelfs ernstige symptomen veroorzaken. Dit zijn onder andere zwelling in de hals, zwangerschapsgerelateerde problemen, gewichtstoename en moeilijkheden bij het leren.

De symptomen lijken erg op die van hypothyreoïdie of lage niveaus van schildklierhormonen. Omdat jodium wordt gebruikt om schildklierhormonen aan te maken, betekent een tekort aan jodium dat je lichaam er niet genoeg van kan aanmaken, wat kan leiden tot hypothyreoïdie.

Hier zijn 10 tekenen en symptomen van een jodiumtekort.


1. Zwelling in de hals

Zwelling in het voorste gedeelte van de hals is het meest voorkomende symptoom van een jodiumtekort.

Dit wordt ook wel een struma genoemd en treedt op wanneer de schildklier te groot wordt.

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier aan de voorkant van je hals. Het maakt na ontvangst van een signaal van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) schildklierhormonen aan (89).

Wanneer de niveaus van TSH in het bloed stijgen, gebruikt de schildklier jodium om schildklierhormonen aan te maken. Als je lichaam echter te weinig jodium bevat, kan de aanmaak belemmerd worden (9).

Ter compensatie werkt de schildklier dan harder om te proberen om meer van het hormoon aan te maken. Dit zorgt ervoor dat de cellen groeien en zich vermenigvuldigen, wat uiteindelijk leidt tot struma.

Gelukkig kunnen de meeste gevallen worden behandeld door de inname van jodium te verhogen. Als een struma echter jaren onbehandeld blijft, kan dit blijvende schade aan de schildklier veroorzaken.

Conclusie: zwelling aan de voorkant van de hals of een struma is een veel voorkomend symptoom van een jodiumtekort. Het treedt op wanneer je schildklier wordt gedwongen om schildklierhormonen aan te maken wanneer er een lage toevoer van jodium in het lichaam is.


2. Plotselinge gewichtstoename

Plotselinge gewichtstoename is een ander teken van een jodiumtekort.

Het kan voorkomen als het lichaam niet genoeg jodium heeft om schildklierhormonen aan te maken.

Dit komt omdat schildklierhormonen de snelheid van je metabolisme helpen te regelen, wat het proces is waarmee je lichaam voedsel omzet in energie en warmte (1011).

Wanneer het niveau van het schildklierhormoon laag is, verbrandt je lichaam minder calorieën in rust. Helaas betekent dit dat er meer calorieën uit het voedsel dat je eet worden opgeslagen als vet (1011).

Het toevoegen van meer jodium aan je dieet kan helpen om de effecten van een langzame stofwisseling te veranderen, omdat het je lichaam kan helpen meer schildklierhormonen aan te maken.

Conclusie: lage jodiumgehaltes kunnen je metabolisme vertragen en ervoor zorgen dat het voedsel wordt opgeslagen als vet, in plaats van te worden verbrand als energie. Dit kan dan leiden tot gewichtstoename.


3. Vermoeidheid en zwakte

Vermoeidheid en zwakte zijn ook veel voorkomende symptomen van een jodiumtekort.

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat bijna 80% van de mensen met lage niveaus van het schildklierhormoon, wat een gevolg is van een jodiumtekort, zich moe, traag en zwak voelt (12).

Deze symptomen treden op omdat de schildklierhormonen het lichaam helpen om energie te produceren.

Wanneer de niveaus van het schildklierhormoon laag zijn, zal het lichaam minder energie produceren als het gewoonlijk doet en dit kan ervoor zorgen dat je energieniveau keldert en je je slap voelt.

In feite werd er bij een onderzoek onder 2.456 mensen ontdekt dat vermoeidheid en zwakte de meest voorkomende symptomen waren bij mensen met lage of enigszins lage niveaus van het schildklierhormoon (13).

Conclusie: een laag jodiumgehalte kan ervoor zorgen dat je je moe, traag en zwak voelt. Dit komt omdat je lichaam het mineraal nodig heeft om energie te produceren.


4. Haaruitval door jodiumtekort

Schildklierhormonen helpen de groei van de haarzakjes te beheersen.

Wanneer je niveaus van je schildklierhormoon laag zijn, kunnen je haarzakjes stoppen met regenereren. Na verloop van tijd kan dit haaruitval veroorzaken (14).

Om deze reden kunnen mensen met een jodiumtekort ook last hebben van haaruitval (15).

Een onderzoek waaraan 700 mensen meededen wees uit dat 30% van de mensen met een laag niveau van het schildklierhormoon last had van haaruitval (16).

Uit andere onderzoeken is echter gebleken dat lage niveaus van het schildklierhormoon alleen haaruitval lijken te veroorzaken bij mensen met een familiegeschiedenis van haaruitval (14).

Als je vanwege een tekort aan jodium haaruitval ervaart, kan het binnenkrijgen van voldoende van dit mineraal je niveaus van het schildklierhormoon helpen te corrigeren en dat kan haaruitval stoppen.

Conclusie: een tekort aan jodium kan voorkomen dat de haarzakjes regenereren. Gelukkig kan het binnenkrijgen van voldoende jodium helpen om haaruitval, dat optreedt als gevolg van een jodiumtekort, te voorkomen.


5. Droge, schilferige huid

Veel mensen met een jodiumtekort kunnen last hebben van een droge, schilferige huid.

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat tot 77% van de mensen met een lage niveaus van het schildklierhormoon last kunnen hebben van een droge, schilferige huid (12).

Schildklierhormonen, die uit jodium bestaan, helpen je huidcellen te regenereren. Wanneer de niveaus van het schildklierhormoon laag zijn, komt deze regeneratie minder vaak voor, wat mogelijk leidt tot een droge, schilferige huid (17).

Bovendien helpen schildklierhormonen het lichaam bij het reguleren van zweet. Mensen met lagere niveaus van het schildklierhormoon, zoals die met een jodiumtekort, hebben de neiging om minder te zweten dan mensen met normale niveaus van het schildklierhormoon (1819).

Aangezien zweet helpt om je huid vochtig en gehydrateerd te houden, kan een gebrek aan zweet een andere reden zijn waarom een ​​droge, schilferige huid een veel voorkomend symptoom is van een jodiumtekort.

Conclusie: een droge, schilferige huid kan voorkomen bij een tekort aan jodium, omdat het mineraal je huidcellen helpt om te regenereren. Het helpt je lichaam ook om te zweten en het hydrateert je huidcellen, dus een jodiumtekort kan ervoor zorgen dat je minder gaat zweten.


6. Je hebt het kouder dan normaal

Het koud hebben is een veel voorkomend symptoom van een jodiumtekort.

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat meer dan 80% van de mensen met lage niveaus van het schildklierhormoon meer dan normaal gevoeliger zijn voor lagere temperaturen (12).

Omdat jodium wordt gebruikt om schildklierhormonen aan te maken, kan een tekort aan jodium je niveau van het schildklierhormoon laten dalen.

Aangezien schildklierhormonen de snelheid van je metabolisme helpen te beheersen, kunnen lage niveaus van het schildklierhormoon dit vertragen. Een langzamer metabolisme genereert minder warmte, waardoor je het kouder kunt hebben dan normaal (2021).

Ook helpen schildklierhormonen de activiteit van je bruin vet, een soort vet dat is gespecialiseerd in het genereren van warmte, te stimuleren. Dit betekent dat lage niveaus van het schildklierhormoon, wat kan worden veroorzaakt door een tekort aan jodium, kan voorkomen dat bruin vet zijn werk kan doen (2223).

Conclusie: jodium helpt bij het genereren van lichaamswarmte, dus een laag niveau ervan kan ervoor zorgen dat je het kouder hebt dan normaal.


7. Veranderingen in de hartslag door tekort aan jodium

Je hartslag is een manier om te meten hoe vaak je hart per minuut klopt.

Het kan worden beïnvloed door je jodium-niveaus. Te weinig van dit mineraal kan ervoor zorgen dat je hart langzamer klopt dan normaal, terwijl te veel ervan juist kan zorgen dat je hart sneller klopt dan normaal (2425).

Een ernstig jodiumtekort kan een abnormale trage hartslag veroorzaken. Hierdoor kun je je zwak, vermoeid en duizelig voelen en je kunt mogelijk flauwvallen (26).

Conclusie: een tekort aan jodium kan je hartslag vertragen, waardoor je je zwak, vermoeid en duizelig kunt voelen met gevaar voor flauwvallen.


8. Problemen met leren en onthouden

Een jodiumtekort kan van invloed zijn op je vermogen om te leren en om te onthouden (272829).

Tijdens een onderzoek waar meer dan 1.000 volwassenen aan meededen werd ontdekt dat mensen met een hogere niveaus van het schildklierhormoon beter in vergelijking met patiënten met lagere niveaus van het schildklierhormoon beter presteerden bij leer- en geheugentesten (30).

Schildklierhormonen helpen je hersenen te groeien en zich te ontwikkelen. Dat is de reden waarom een ​​tekort aan jodium, dat nodig is om schildklierhormonen aan te maken, de ontwikkeling van de hersenen kan verminderen (31).

Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoond dat de hippocampus, het deel van de hersenen dat langetermijngeheugen controleert, kleiner lijkt te zijn bij mensen met een lage niveaus van het schildklierhormoon (32).

Conclusie: een jodiumtekort kan op elke leeftijd ertoe leiden dat je worstelt om dingen te leren en om te onthouden. Een mogelijke reden hiervoor kan een onderontwikkeld brein zijn.


9. Problemen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op een jodiumtekort.

Dit komt omdat ze er genoeg van binnen moeten krijgen om in hun dagelijkse behoeften, evenals in de behoeften van hun ongeboren kind, te kunnen voorzien. De toegenomen vraag naar jodium gaat door tijdens de borstvoeding, omdat baby’s jodium via de moedermelk binnenkrijgen (33).

Het eten van onvoldoende jodium tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding kan, voor zowel de moeder als het kind, bijwerkingen veroorzaken.

Moeders kunnen symptomen van een traag werkende schildklier, zoals een struma, zwakte, vermoeidheid en een verkoudheid, ervaren. Ondertussen kan een tekort aan jodium bij zuigelingen de fysieke groei en de ontwikkeling van de hersenen belemmeren (4).

Bovendien kan een ernstig jodiumtekort het risico op een doodgeboren kind verhogen (34).

Conclusie: het binnenkrijgen van voldoende jodium is vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven belangrijk, omdat ze hieraan hogere behoeften hebben. Een jodiumtekort kan, vooral voor de baby, ernstige bijwerkingen zoals achterstand in de groei en in de hersenontwikkeling veroorzaken.


10. Zware of onregelmatige menstruatie

Als gevolg van een jodiumtekort kunnen er zware en onregelmatige menstruatiebloedingen optreden (35).

Zoals de meeste symptomen van een jodiumtekort, is ook dit gerelateerd aan lage niveaus van schildklierhormonen, aangezien jodium nodig is om schildklierhormonen aan te maken.

In één onderzoek ervoer 68% van de vrouwen met lage niveaus van het schildklierhormoon in vergelijking met slechts 12% van de gezonde vrouwen een onregelmatige menstruatiecyclus (36).

Onderzoek toont ook aan dat vrouwen met lage niveaus van het schildklierhormoon frequenter menstruatiecycli en hevig bloeden ervaren. Dit komt omdat schildklierhormonen de signalen van de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus verstoren (3738).

Conclusie: sommige vrouwen met een jodiumtekort kunnen zware of onregelmatige menstruaties ervaren. Dit komt omdat de schildklierhormonen, die uit jodium bestaan, kunnen interfereren met hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van de menstruatiecyclus.


Bronnen van jodium

Er zijn maar weinig goede bronnen van jodium in het dieet. Dit is een reden waarom wereldwijd een jodiumtekort vrij veel voorkomt.

De aanbevolen dagelijkse inname (ADH) is 150mcg per dag. Deze hoeveelheid zou moeten voldoen aan de behoeften van 97-98% van alle gezonde volwassenen.

Vrouwen, die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben echter meer jodium nodig. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 220mcg nodig, terwijl vrouwen die borstvoeding geven 290mcg per dag nodig hebben (39).

De onderstaande voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van jodium (39):

 • Zeewier, één heel gedroogd blad: 11-1,989% van de ADH
 • Kabeljauw, 85 gram: 66% van de ADH
 • Yoghurt, naturel, 250ml: 50% van de ADH
 • Gejodeerd zout, 1/4 theelepel (1,5 gram): 47% van de ADH
 • Garnalen, 85 gram: 23% van de ADH
 • Ei, 1 groot: 16% van de ADH
 • Tonijn, uit blik, 85 gram: 11% van de ADH
 • Gedroogde pruimen, 5 pruimen: 9% van de ADH

Zeewier is meestal een goede bron van jodium, maar dit is afhankelijk van waar het vandaan komt. Zeewier uit sommige landen, zoals Japan, is rijk aan jodium (40).

Kleinere hoeveelheden van dit mineraal worden ook gevonden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals vis, schaaldieren, rundvlees, kip, lima- en pintobonen, melk en andere zuivelproducten.

De beste manier om voldoende jodium binnen te krijgen, is om gejodeerd zout aan je maaltijden toe te voegen. Een halve theelepel (3 gram) over de hele dag is genoeg om een ​​tekort te voorkomen.

Als je denkt dat je een jodiumtekort hebt, kun je het beste je arts raadplegen. Je arts zal je dan onderzoeken op tekenen van zwelling (een struma) of een urinemonster nemen om je jodiumniveau te controleren (41).

Conclusie: jodium is in heel weinig voedingsmiddelen te vinden, wat een reden is waarom een ​​tekort vaak voorkomt. De meeste gezonde volwassenen hebben 150mcg per dag nodig, maar zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben meer nodig om ook aan de behoeften van hun groeiende baby te voldoen.


Samenvatting

Jodiumtekorten komen vooral in Europa en de Derde Wereld, waar de bodem en de voedingsmiddelen lage jodiumgehaltes hebben, veel voor.

Je lichaam gebruikt jodium om schildklierhormonen aan te maken. Dit is de reden waarom een ​​jodiumtekort hypothyreoïdie kan veroorzaken, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg schildklierhormonen kan aanmaken, kan veroorzaken.

Gelukkig is een tekort gemakkelijk te voorkomen. Het toevoegen van een snufje gejodeerd zout aan je hoofdmaaltijden zal je helpen om aan je behoeften te voldoen.

Als je denkt dat je een jodiumtekort hebt, kun je het beste een afspraak maken met je arts. Je arts zal je dan onderzoeken op zichtbare tekenen van een jodiumtekort zoals een struma of een urinemonster nemen.

Ook interessant om te lezen:

One Comment

 1. Den smith

  Hallo

  Ik keek naar je website gezond10.nl en vond een nuttig bericht ophttps://gezond10.nl/voeding-dieet/water-drinken-gezond/

  Op dezelfde manier kan ik een informatief artikel samen met url schrijven dat een aanzienlijke waarde zal toevoegen aan je publiek (bezoekers). Ik ZAL u ook betalen voor het plaatsen (publiceren) van deze inhoud op uw website.

  Laat het me weten mogelijke opties met Prijs.

  Proost
  Den smith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *