Veerkracht | Haal Het Meeste uit Je Leven!

Mentale Veerkracht - gezond10

Mentale Veerkracht

Het leven is niet gemakkelijk. Soms zijn er diepe wonden. Mensen waarvan we houden sterven. Familie, vrienden en collega’s zeggen en doen wrede dingen. We krijgen niet alles wat we willen en vaak gebeuren er dingen waarvan we niet willen dat die gebeuren. We hebben allemaal wel eens ongeluk. We maken allemaal wel dingen mee die ons doen nadenken over wat we willen in het leven. Dingen die ons even doen stilstaan. Toch zijn er sommige mensen die de kracht vinden om door te zetten. Zij kunnen zich boven de uitdagingen van het leven zetten, in plaats van erdoor naar beneden geduwd te worden. Hoe? Het antwoord is VEERKRACHT. Deze mensen kunnen zich opduwen tegen tegenslagen zodat ze gelukkiger en doelgerichter kunnen leven. Dat is iets waar we allemaal naar toe leven en het enige dat we nodig hebben is de juiste mindset. Hier zijn dus 10 manieren om mentale veerkracht op te bouwen en een gelukkiger en beter leven te hebben.

1. Vergeef jezelf

Schaamte zorgt voor minder plezier. We maken allemaal fouten. In plaats van je toekomst te verpesten met je verleden, vergeef jezelf. Wie je was. Wat je hebt gedaan. Dat ligt in het verleden. Laat het je niet van je leven beroven. Geef het geen macht. Vraag vergiffenis en laat het los. Om veerkrachtig te zijn moet je realiseren en geloven dat je recht hebt op genade en compassie. Geloof dat je het waard bent. Jezelf elk jaar slecht doen voelen, verandert het verleden niet, geneest je niet en zal je zeker niet goed doen in de toekomst. Vergeef jezelf maar leer uit je fouten en versterk zo je mentale veerkracht. Moedig anderen aan. Alleen dan kan je echt vrij zijn.

2. Wees positiever

Dit betekent niet dat je de pijn moet negeren of het probleem ontkennen, het betekent dat je kiest om optimistischer te zijn, dat je kiest om naar het goede van elke situatie te kijken. Dit is moeilijk op het moment zelf want we moeten allemaal wel eens goed huilen en we hebben allemaal tijd nodig om teleurstellingen te verwerken. Maar blijf daar niet te lang hangen.

Kies ervoor om tegenslagen te zien als geïsoleerde incidenten. Kies ervoor om je niet te laten verslaan – de wereld is er niet om je terug te nemen, zelfs als dat zo voelt. Op deze manier leer je veerkracht op te bouwen door weer positief te denken zoals je dat voorheen deed. Denk in plaats van elk negatieve punt aan drie positieve dingen. Kies ervoor om met positieve mensen om te gaan die je inspireren, je appreciëren en je vanbinnen en -buiten begrijpen.

3. Volg je dromen

Leer wat je interessant vindt, wat je motiveert en sla dat pad in. Zet korte en lange termijn doelen. Maak een plan. Schrijf het in je agenda. Blijf gefocust. Onze dromen volgen, zorgt voor zelfvertrouwen en geeft ons een doel in het leven. Als je niet weet wat je leuk vindt, ga dan eens naar een carrière adviseur. Bepaal je interesses en vaardigheden. Wat doet je lachen? Wat geeft je het gevoel dat je leeft? Wacht niet tot je dromen jou vinden. Werk naar ze toe. Neem actie. Een stap naar voor is altijd een stap dichter bij je dromen dan geen stap. En als er iets op de weg je tegenhoudt, wat zeker zal gebeuren – vecht. Werk hard en geef niet op. Niets is makkelijk te bereiken. Met een sterke mentale veerkracht zal je je dromen echter veel sneller, makkelijker en plezieriger bereiken.

4. Hou van verandering

Wees niet bang om eens iets anders uit te proberen: een nieuw kapsel, een kamer in het huis herdecoreren, een nieuwe hobby leren, reizen, een nieuwe taal leren, een ander museum of restaurant uitproberen, van Starbucks drankje te veranderen. Leef. Probeer nieuwe dingen uit. Wees open naar nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe avonturen toe. Accepteer verandering, want alleen op deze manier kan je je veerkracht opbouwen. Hoe meer we willen veranderen, hoe makkelijker het wordt om om te gaan met iets dat ons leven onverwacht op zijn kop zet – en dat zal gebeuren. Het leven zit vol met verandering. Verwacht het. Verwelkom het. Laat schrik voor verandering je niet verblinden voor al het goede dat het leven biedt.

5. Los problemen op

Ontkennen zorgt voor hopeloosheid terwijl het probleem proberen oplossen voor oplossingen zorgt en ons een gevoel van controle geeft. Mensen met een sterk mentale veerkracht weten dit. Zij nemen de tijd na te denken en te brainstormen om te zoeken naar oplossingen. Ook jij moet dit proberen te doen om je mentale veerkracht op te bouwen. Wees creatief. Vind er meer dan één. Vraag anderen om hulp, het liefst mensen die in dezelfde situatie als jij hebben gezeten en jou kennen. Sta jezelf toe om alles te bekijken voor je oplossingen schrapt. Handel dan pas.

Onthoud dat het jouw keuze is om in een slechte situatie te blijven. Doe niet gewoon alsof het probleem er niet is. Doe iets.

En voor problemen waarvoor geen oplossing bestaat. Denk. Bid. Mediteer. Er zijn problemen die we niet kunnen oplossen. Sommige dingen kunnen we niet veranderen. Sommige wonden zullen niet genezen. Soms hebben we alleen maar tijd en het vermogen om te kunnen doorgaan, ondanks alles, nodig.

6. Zoek steun bij iemand die je vertrouwt

Soms is het leven gewoon te moeilijk en te ingewikkeld om het alleen te doen. We hebben allemaal een extra schouder nodig om op uit te huilen, iemand die we kunnen vertrouwen, die ons helpt om door de bomen het bos te zien. We hebben allemaal iemand nodig die ons begrijpt, die ons niet veroordeelt, ons helpt om te slagen in het leven. Of het nu een vriend, familielid, pastoor, of therapeut is, vind iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, die je minder alleen doet voelen. Zij geven je tips om je doelen te bereiken en door moeilijkheden te komen. Meestal zijn deze mensen ook veerkrachtig daarom kunnen zij je goed begrijpen en helpen.

7. Zet jezelf met stip op één

Sport. Eet gezond. Maak natuurwandelingen. Schilder. Mediteer. Doe wat je gelukkig maakt. Al deze activiteiten helpen je om je energie en zelfvertrouwen op te krikken. Slaap eens lekker uit. Geniet van een bubbelbadje. Krijg een massage. Lees je favoriete boek. Wat het ook mag zijn, zet het met stip op één. Als we de uitdagingen van het leven moeten aangaan, moeten we onszelf opbouwen, verwennen, een beetje compassie tonen. Onszelf verzorgen en onze ziel voeden zal ons vertrouwen een boost geven en ons klaar maken voor de uitdagingen van het leven.

8. Lach vaak

Lachen is echt het beste medicijn. Als het moeilijke tijden zijn – lach! Het helpt ons om alles terug in perspectief te zien. Het bevrijdt ons uit de wanhoop en versterkt ons mentale veerkracht, omdat het positieve gevoelens met zich meebrengt. Kijk naar een grappige show. Lees een strip. Spreek af met vrienden die je doen lachen, die je helpen om niet altijd zo serieus te zijn.

9. Geef jezelf wat liefde

Hoe we tegenover onszelf zijn, positief of negatief, bepaalt ons gedrag. Als we denken dat we het niet waard zijn, gaan we ons zo gedragen. Maar wie we zijn, wordt niet bepaald door anderen. Dat wordt door onszelf bepaald. Wij alleen kunnen onszelf van binnenuit vernietigen. Met de leugens die we onszelf vertellen. Met de pijn uit het verleden en woorden die door ons hoofd spoken. Een veerkrachtige persoon blijft daarom altijd positief denken en is elke dag weer dankbaar voor alles.

Wees dus meelevend. Kijk elke dag in de spiegel en wees dankbaar. Zeg drie positieve dingen. Forceer jezelf om dat te doen, ook als het niet goed klinkt. De wereld is niet altijd even lief; als we op de goedkeuring van anderen rekenen, zullen we nog lang mogen wachten.

10. Concurreer niet met anderen

Wij zorgen voor onze eigen prestaties. Zo simpel is het.

Kijk hoe je jezelf kan verbeteren. Stel nieuwe doelen. Onthoud wat je hebt bereikt. Als we alleen maar Die en Die willen verslaan, verliezen we onszelf. Ons leven vergelijken met dat van een ander, maakt ons niet gelukkig of blij. We zullen onszelf alleen nog maar meer verliezen. Er zal altijd iemand rijker, mooier, slimmer, atletischer, gezonder, etc. zijn. De enige persoon waarmee we dus mogen concurreren is onze vroegere “ik”.

Het leven gaat niet altijd de kant op waar wij naartoe willen, en dat is goed, het maakt het leven spannend. Maar als we van onszelf houden en ons verzorgen, als we lachen, en focussen op het positieve, en als we oplossingen zoeken – zullen we veerkrachtig zijn. Het leven kan wat dan ook naar ons gooien en wij zijn daar klaar voor. We zullen opstaan, zelfs als we centimeter per centimeter vooruit gaan om gelukkiger en beter dan ooit te zijn.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *