Creatieve Ideeën | 5 Simpele Tips om Creatiever te Worden

creatief iemand - gezond10

Creatiever Worden Doe Je Zo!

Creativiteit houdt het leven spannend. Het neemt de alledaagse sleur weg en zet het leven op zijn kop. Denk je dat jij niet beschikt over creativiteit? Denk je dat je niet echt ‘begaafd’ bent? Denk dan nog eens na. Iedereen is creatief – je hoeft er alleen maar achter te komen hoe je je dapperheid kunt ontwikkelen. Geloof het of niet, creativiteit is gewoon een vaardigheid, een manier van denken die met wat ijver en oefeningen ontwikkeld kan worden en voor je het weet begin je zelf creatieve Ideeën te bedenken. Weet je niet zeker waar te beginnen? Probeer deze vijf tips dan eens om je innerlijke creativiteit te laten gedijen.

1. Wees niet bang om te beginnen.

Naarmate we ouder worden, kan het ongemakkelijk voelen om met een nieuwe hobby te beginnen. Maar je moet niet bang zijn om een nieuwe creatieve uitlaatklep te proberen. Iets nieuws proberen brengt nieuwe inspiratie en dimensie in je leven. Probeer waar je altijd van hebt gedroomd – boogschieten, tekenen, schilderen, houtbewerking, karate, dans of het bespelen van een instrument. Ja, je moet klein beginnen, maar met hard werken en oefenen, zul je een hele nieuwe vaardigheid ontwikkelen wat een uitbarsting van creatieve energie met zich mee zal brengen. Kennis is namelijk een ‘must’ voor nieuwe creatieve ideeen.

2. Leer hoe je je kunt vervelen.

Leg je smartphone weg. Schakel Netflix uit. Wij doen over het algemeen ons best om verveling te vermijden door afleiding te zoeken met technologie. Of je nu vijf minuten of twee uur moet doden, je kunt je creativiteit verbeteren door jezelf af te sluiten van al je afleidingen. Neem een paar minuten de tijd en mensen kijk wat er gebeurt. Stop een leeg schetsboek in je tas. Schrijf een stripverhaal of een verhaal met jouw huisdier in de hoofdrol. Maak een lijst van absurde dingen, speel een spelletje of teken een abstracte afbeelding. De technologie zet je hersenen op de automatische piloot. Hierdoor zal je veel minder snel op creatieve ideeen komen. Neem daarom de controle in eigen hand en begin in plaats daarvan die stijve creativiteitsspieren te oefenen tijdens die saaie momenten. Stop met bang zijn voor verveling.

3. Ga wandelen

Volgens een studie van Stanford kan een wandeling de creatieve output van een persoon drastisch verhogen. In tegenstelling tot zitten, verhoogt lopen de creativiteit met maar liefst 60%! Dus, als je hersenen een beetje muf aanvoelen, ga dan voor blokje om of spring even op de loopband. Wandelen opent de creatieve raderen van je geest en het kan zelfs helpen om het creatieve proces op gang te krijgen. Het kan natuurlijk bij elk persoon iets variëren probeer het daarom uit. Maak een klein wandeling voordat je van plan bent om iets creatiefs te doen. Naarmate van tijd zal je merken dat je creatieve ideeën steeds beter worden. Bovendien zal het veel makkelijker gaan en zal het verveling gevoel verdwijnen.

4. Maak een schema

Omdat creativiteit geen vast stramien heeft is het een goed idee om als je creatief wilt worden elke dag wat tijd vrij te houden voor creatieve oefeningen. Door elke ochtend of avond slechts twintig minuten de tijd te nemen om iets neer te krabbelen of op te schrijven wen je je hersenen eraan om creatief te gaan denken. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het voor je wordt om de rest van je leven creatief te zijn en dat is nooit een slechte zaak! Google besteedt miljoenen om ervoor te zorgen dat zijn werknemers vrij zijn om zo creatief mogelijk te zijn. Creatieve Ideeën kunnen namelijk van zeer hoge waarde zijn.

5. Maak een lijstje met creatieve ideeën.

Als je niet veel tijd hebt om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, probeer dan een lijstje met interessante en/of creatieve ideeën bij te houden als die bij je opkomen. Het maakt niet uit hoe geloofwaardig of ongeloofwaardig deze ideeën zijn. Een trui voor muizen maken? Een hybride sinaasappel-banaan? Oordeel niet over je ideeën – in feite geldt hoe absurder, hoe beter. Waar het om gaat is dat je je geest moet openstellen voor een nieuwe, meer open manier van denken.
Iedereen is creatief. Laat je niet weerhouden omdat je denkt dat je geen ’talenten’ hebt. Zoek een creatieve uitlaatklep die je gelukkig maakt en voel je vrij om te genieten zonder oordeel. Ga je gang, probeer het eens. Iedereen kan profiteren van een beetje meer creativiteit in hun leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *