Gelukkig Zijn | Wetenschappelijk Bewezen!

Gelukkig zijn - gezond10

7 Wetenschappelijk Bewezen Productieve Dingen Die Je Kan Doen Om Je Geluk te Boosten

Als je productiever bent, kan dit echt jouw geluk doen toenemen? Zal je dan gelukkig zijn? Het antwoord is een klinkende ja van wetenschappelijke studies! Als je productiever bent op het werk, en in sociale en persoonlijke relaties, wordt de beloning groter en groter. Lees verder om zeven dingen te weten komen die je geluk kunnen boosten. Wil jij gelukkig zijn?

1. Je ziet stress als een uitdaging.

In plaats van  jouw to-do lijstje te verminderen in hectische tijden en stressvolle periodes, probeer het als een uitdaging te zien. Dit is het advies dat Shawn Archor in zijn boek, De voorsprong van geluk, de zeven principes van de positieve psychologie voor succes en prestaties op het werk, geeft.

Hij citeert onderzoek dat toont dat als mensen hun mind-set over stress veranderden, ze 23% minder stress gerelateerde symptomen hadden zoals rugpijn, vermoeidheid en hoofdpijnen.

De volgende keer dat je gek wordt van een dinertje of een feestje te organiseren, denk gewoon aan de mogelijkheden om met mensen en plaatsen in contact te komen, in plaats van aan alle negatieve factoren te denken die in je gedachten opkomen. Opnieuw mensen ontmoeten zal je relaties sterker maken en verdiepen en je zult gelukkig zijn.

2. Je bent dankbaar.

Professor Sonja Lyubomirsky van de Universiteit van California heeft veel onderzoek gedaan naar hoe je productiever en gelukkiger kan worden.

Één manier is om dankbaar te zijn, vooral als je op vakantie bent. Je zou een lijst met positieve en fantastische dingen moeten maken die jou omringen, zoals geliefden en mooie plaatsen.

Je hebt extra tijd, dus verzend een e-mail waarin je je waardering uitdrukt of voer een simpele daad van liefde uit. Deze regelmatige hersentraining helpt je om optimistisch te blijven in de komende maanden. Gelukkig zijn is een keuze!

3. Je leert medelijdend met jezelf te zijn.

“Als slechte dingen gebeuren met je vriend, schreeuw je toch niet tegen hem.” – Prof. Mike Leary, Duke Universiteit.

Wij zijn vaak zo streng tegen onszelf dat we meer medelijden hebben met anderen dan met onszelf! We stellen ongelofelijk hoge standaarden voor ons werk en onze relaties, en beginnen dan onszelf uit te schelden als we problemen en tegenslagen tegenkomen.

Studies van Professor Meredith Terry aan de Duke Universiteit bij mensen ouder dan 65 wijzen uit dat zij toleranter zijn tegenover hun eigen geheugenverlies en gewrichtspijnen. Ze gingen beter om met het ouder worden. Doe dit en je zult gelukkig zijn!

4. Je investeert in vriendschappen. Gelukkig zijn?

Echte vrienden zijn zoals puur goud. Maar ze hebben wel tijd en moeite nodig. We weten allemaal dat goede vrienden zoals een bolwerk zijn als we verliezen, verdriet hebben en eenzaam zijn. Ze zijn ook geweldig gezelschap als we iets te vieren hebben.

Ook interessant om te lezen: 35 kleine dingen die je kunt doen voor een betere wereld!

Een extreem goede vriendschap ontwikkelen, is niet makkelijk en gaat niet vanzelf. Maar het is het zeker waard. Experten hebben zelfs een prijs gegeven aan goede vriendschap en momenteel is elke vriendschap $133,000 waard op vlak van tevredenheid en geluk.

Kijk naar deze som zoals naar een loonsverhoging, vriendschap is veel meer waard. Vrienden zullen er altijd zijn voor jou. Kijken naar jouw banksaldo zal je niet gelukkiger maken als je alleen bent.

5. Je beweegt je lichaam.

Heb je je ooit high gevoeld na een training of levendige wandeling? Er is hiervoor een biologische reden maar je hoeft niet alle chemische details te weten. Je moet gewoon weten dat beweging endorfine vrijgeeft in de hersenen. Dit is zoals een natuurlijke dosis van morfine. Het vermindert pijn, verbetert je humeur, heeft een activerend effect op jouw lichaam en geest en doet je zelfvertrouwen stijgen. Gelukkig zijn door je lichaam te bewegen! Zo simpel!

6. Je kent de vier-op-één regel.

Ja, dit is de regel voor positieve emoties tegenover negatieve emoties. Je hebt minstens vier positieve emoties nodig om maar één negatieve gedachte te bannen. Het half volle glas is niet genoeg, het zou minstens drie-vierde gevuld moeten zijn. Het werk van Elaine Fox, een neurowetenschapper bij Oxford Universiteit over dit onderwerp is boeiend en wordt beschreven in haar boek, Rainy Brain, Sunny Brain.

Je moet productief bezig zijn om jouw geest te domineren, want zo zal je altijd gelukkig zijn. Als je bijvoorbeeld constant negatief denkt, worden de natuurlijke paden vastgezet in jouw hersenen. Zorgen, angst en depressie kunnen verankerd worden.

Ook interessant om te lezen: Als Je Op Zoek Bent Naar De Geluksformule, Lees Dit.

Fox noemt dit het ‘angstige brein’. Het is tijd om nieuwe neurale paden te graven zodat het ‘plezierige brein’ kan domineren door te kijken naar de positieve elementen en hen te helpen de wedstrijd, en later, het kampioenschap te winnen. Het geheim is om een groot deel van de emoties te ervaren zonder plezier of angst te veel te laten domineren. Fox vond dat mensen die depressief waren maar één positieve emotie vonden voor elke negatieve. Kies voor gelukkig zijn!

7. Je weet hoe en wanneer nee te zeggen.

Als we gebombardeerd worden met informatie, moeten we nee leren zeggen en concentreren op wat onze top prioriteit wordt. Wist je dat we nu met 60% meer informatie dan in 1980 gebombardeerd worden door onze telefoons, computers en tablets? We hebben een heel reeks van Tv’s, spelletjes, e-mails, afbeeldingen, sms’jes, statistieken en muziek om ons af te leiden van onze echte taken.

In 1980 spendeerden we maximum 7 uur aan dit soort dingen. In 2008, sprong de grafiek volgens onderzoekers bij de UC San Diego naar bijna 12 uur, werkuren uitgesloten.

Je ziet het probleem. De focus wordt op de verkeerde dingen gelegd en dat is een barrière om productiever en gelukkiger op het werk te zijn. Eens je de kunst doorhebt van niet-dringende taken beneden op de lijst te plaatsen, kan je veel meer doen.

Wil je gelukkig zijn? Het geheim zit, natuurlijk, in het ‘nee’ zeggen als taken in de vorm van hulp, vergaderingen en banale afleidingen komen. De tevredenheid van op het pad te blijven en jouw essentiële vaardigheden te ontwikkelen is nog steeds goud waard. Gelukkig zijn……geluk ligt in jouw handen!

Laat ons in de comments hieronder weten hoe jij productief en gelukkig blijft op jouw werk en in jouw relaties.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *