Beste tijd om te sporten | Wie had dat gedacht!

Beste tijd om te sporten - tijdstip

Wanneer is eigenlijk de beste tijd om te sporten?

Als je wilt afvallen of gezonder wilt worden, doe je mogelijk alles in je macht om succesvol te zijn: je eet gezond, slaapt goed en doet dagelijks aan lichaamsbeweging. Je hebt je zelfs misschien afgevraagd of het sporten op een bepaald tijdstip je succes kan dwarsbomen of garanderen.

Nou, volgens enkele onderzoekers bestaat er een beste moment van de dag om je uiterlijk te behouden – met name als je veel comfort food eet. Het gaat misschien tegen je intuïtie in, maar het beste tijd om te sporten is vroeg in de ochtend, nog voor het ontbijt.

Maar is het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag?

Je vraagt jezelf zeker af: hebben onze lichamen geen brandstof nodig om goed te draaien? Sporten in een nuchtere toestand heeft verschillende voordelen. Studies hebben aangetoond dat het helpt om gezonde insulinewaarden te onderhouden en dat het kan leiden tot beter gewichtsmanagement dan sporten op een ander moment op de dag, zelfs net na het ontbijt.

Resultaat van het onderzoek

In een Belgische studie ontving een groep mannen gedurende 6 weken 30% meer calorieën en 50% meer vet. Een derde van de mannen bleef inactief. Een derde volgde een inspannend sportprogramma net na het ontbijt en een derde volgde hetzelfde programma, maar voerde dit net voor het ontbijt uit.

Zoals verwacht kwam de inactieve groep gemiddeld met 3 kilo bij en ontwikkelden deze deelnemers insuline resistentie tegen het einde van de studie. De groep die na het ontbijt sportte, kwam gemiddeld zo’n 1,5 kilo aan en ervoer problemen met hun insulinewaarden. De deelnemers van de derde groep, die op een nuchtere maag sportten, kwamen bijna helemaal niet aan, behielden gezonde insulinewaarden en verbrandden meer vet gedurende de dag dan de andere twee groepen. Dus de keuze om voor of na het ontbijt te sporten kan een groot verschil maken.

Hoewel deze studie aantoonde dat nuchter sporten gewichtstoename op de korte termijn kan voorkomen, is er de hoop dat het zeer goed kan helpen met gewichtsverlies wanneer dit wordt gecombineerd met een gezond, gematigd eetpatroon.

Conclusie

Heeft je moeder je altijd verteld dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Ze heeft misschien gelijk, maar het ontbijt hoeft niet meteen na het wakker worden gegeten te worden – vooral als je geen honger hebt. Het is aangetoond dat korte periodes van intermitterend vasten daadwerkelijk goed zijn voor het lichaam voor het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline. Ga eerst vroeg in de ochtend wat bewegen, want dat is de beste tijd om te sporten en laat je verteringsstelsel wakker worden. Geniet daarna van een goed, warm ontbijt wanneer je lichaam er klaar voor is.

Probeer na het sporten deze ontbijt smoothies!

6 Comments

 1. Elfje M.

  Lange tijd stond ik voor een dilemma: sporten voor ontbijt of na het ontbijt. Ik wist wel dat ’s morgens vroeg het beste tijdstip voor sporten was. Maar dat het voor het ontbijt was…
  Aan de ene kant had ik zoeits van, mijn lichaam heeft voedingstoffen nodig om zodoende fysiek te kunnen functioneren. Aan de andere kant leek mij niet zo verstandig om eerst te ontbijten en daarna pas gaan sporten (volle maag).

  Dit artikel heeft mij duidelijk gemaakt wanneer de beste tijd is om te sporten! Bedankt!

 2. King

  Ik sport zelf 3x per week, maar dan wel in vroeg in de avond rond 6 a 7 uur. Vroeg in de ochtend sporten zit er voor mijn helaas niet op.

 3. wim

  En als je van nature een magere bouw hebt, groeien je spieren dan wel genoeg als je voor het ontbijt aan krachttraining doet?

 4. Piet

  Het onderzoek waar dit artikel over gaat is uitgevoerd onder (jawel) 28 gezonde mannen met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar met een gemiddeld gewicht van 71,5 kilo. Allen regelmatige sporters, maar geen duursporters. Zij die mochten sporten deden dit 4x per week (2x 90 en 2x 60 minuten duurtraining). De resultaten? Daarover kun je niks anders zeggen dan dat het waarschijnlijk is dat gezonde jonge mannen van ongeveer 21 jaar baat hebben bij duursport op nuchtere maag. Dit geldt echter alleen als het gaat om hun insulinetolerantie (dat is namelijk waar het onderzoek over ging). Elke andere conclusie berust op aannames en is 100% niet-onderbouwd. De waarde van dit artikel is daarmee wel extreem beperk. Bedenk dat voordat je voor dag en dauw op nuchtere maag een stuk gaat hardlopen. Bedenk ook dat je minimaal 4x per week moet trainen (2x 90 en 2x 60 minuten).

 5. alamtologi

  Erg goed artikel over sporten, zelf sport ik ook graag in de ochtend. ben je ook meteen wakker.

 6. Jan

  Ik ben een redelijk fanatiek loper. 3 keer per week soms 4. Sinds een klein jaar doe ik 1 keer per week een nuchtere loop. 15 km. Heb dat wel opgebouwd. Ik voel me daar erg goed bij. Loop wel wat langzamer met een lagere hart frequentie . Het resultaat is verrassend. Ben sneller geworden op alle afstanden. Volgende week de ultieme test. De marathon van Hamburg. Hopelijk een PR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *