Detox kuur – superfoods om je lichaam te ontgiften

Detox kuur

Detox kuur – top 10 voedsel om te ontgiften!

Zelfs als we gezond eten en het puurste water drinken kunnen we blootstelling aan gifstoffen niet voorkomen. Lucht-, water- en grondvervuiling kan nog steeds leiden tot een hoge mate van toxiciteit in ons lichaam. Daarom is een detox kuur erg belangrijk. [1]

Veel gifstoffen in het lichaam kan leiden tot chronische vermoeidheid, extreme zwakte, ontstekingen, sinus-gerelateerde problemen zoals congestie, spijsverteringsstoornissen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel, huidproblemen als acne, huiduitslag, eczeem, psoriasis en overmatige uitdroging van de huid.

Het lichaam verwijdert giftige stoffen van nature om gezondheidsproblemen te vermijden en het proces van detoxificatie helpt de lever en de galblaas bij het uitvoeren van deze functie.

Detox draait om het van binnenuit laten uitrusten, reinigen en voeden van het lichaam. Het beschermt je lichaam tegen ziektes en bevordert een optimale gezondheid.

Detox kuur is geen complex proces. Je kunt het doen door ontgiftende ‘superfoods’ aan je voeding toe te voegen. Er zijn veel detox kuur voeding die de lever helpen om schadelijke gifstoffen te elimineren en het lichaam schoon en gezond houden.

Hier volgen 10 detox superfoods.

1. Citroen is de beste detox superfood! Detox kuur lemon superfood - gezond10

Citroen zit vol vitaminen en antioxidanten en wordt gezien als een krachtig ontgiftend product.Door de hoge concentratie vitamine C in citroen moet het lichaam de stof glutathion aanmaken, wat de lever helpt bij het detoxen.

Daarnaast heeft citroen -ondanks zijn zure aard- een alkalisch effect op het lichaam, wat helpt om de pH waarde van het lichaam te herstellen.

Citroen voorziet het lichaam van energie, wat helpt om de symptomen van giftige ophopingen in het lichaam tegen te gaan. Het assisteert bovendien het spijsverteringsstelsel bij het verwijderen van afvalstoffen.[2]

Pers simpelweg het sap van een halve citroen in een glas warm water en drink dit dagelijks in de ochtend op een lege maag, om eliminatie van toxinen te bevorderen.

Citroen is zal je lichaam ontdoen van gifstoffen!

2. Rode bieten detox kuur superfood rode bieten - gezond10

Rode bieten zijn één van de meest krachtige voedingsmiddelen om het lichaam te helpen ontgiften. Het bevat betaïne en pectine, die de lever en het spijsverteringsstelsel beschermen. Deze chemische stoffen kunnen het lichaam reinigen en verminderen daarmee de hoeveelheid gifstoffen die je met je meedraagt. Het helpt ook om de zuur-base balans (pH) van het bloed te stabiliseren, wat weer bijdraagt aan een gezonde ontgifting.

Deze rode groente is tevens een waardevolle bron van ijzer, magnesium, zink en calcium, die allen nodig zijn voor een optimale detox kuur en eliminatie. Bovendien verbetert de hoge concentratie vezels in rode bieten de spijsvertering en helpt het om afvalstoffen het lichaam uit te krijgen.

Het wordt aangeraden om rauwe rode bieten in de vorm van een salade te eten, of vers geperst rode bietensap te drinken voor de beste resultaten. Voer dit dagelijks uit gedurende een aantal dagen of weken, want dit ondersteunt werkelijk je lichaam bij het afbreken van gifstoffen.

Opmerking: Vermijd het eten of drinken van rode bieten als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van nierstenen, aangezien het veel oxalaten bevat.

3. Groene thee is een geweldige detox kuur superfood!

Groene thee is een uitstekende aanvulling op ieder detox kuur programma vanwege de vele antioxidanten. Van alle goede antioxidanten in groene thee zijn de meest krachtige de catechines genaamd epigallocatechin-3-gallaat (EGCG). Catechines helpen het lichaam bij het verwijderen van vrije radicalen. Daarnaast verbeteren ze de leverfunctie, wat essentieel is voor detoxificatie.

Het drinken van groene thee helpt om de organen gezond te houden, het lichaam gehydrateerd te houden en de gifstoffen het lichaam uit te spoelen.

Drink dagelijks twee tot drie koppen groene thee als warme drank of als ijsthee gedurende een week. Vermijd in deze periode ook het drinken van koffie, frisdranken en alcoholische dranken.

4. Avocado is ontzettend gezond! detox - avocado - gezond10

De avocado zit bomvol antioxidanten en helpt om de schadelijke gifstoffen het lichaam uit te werken. Een voedingsstof in avocado, genaamd glutathion, kan maar liefst 30 verschillende carcinogenen (kanker veroorzakende substanties) blokkeren, en helpt de lever tegelijkertijd om synthetische chemicaliën te ontgiften.[3]

Onderzoekers aan de University of Michigan hebben tevens aangetoond dat mensen met veel glutathion gezonder waren en een lagere kans hadden op artritis.

Avocado is daarnaast zeer rijk in vitamine K, wat de lever beschermt tegen schade door vrije radicalen. Bovendien helpen de vezels in avocado bij het zuiveren van je lichaam.

Kies voor biologische avocado’s en eet ze om van de ontgiftende voordelen te genieten. Je kunt ook een romige avocado smoothie proberen. Eet dagelijks een half kopje avocado gedurende een aantal dagen of weken om je lichaam te zuiveren door de gifstoffen te elimineren.

5. Kooldetox superfoods witte kool -gezond10

Een andere betaalbare zuiverende voeding is kool. De glucosinolaten, zwavelhoudende verbindingen, in kool maken dit een krachtige detox kuur superfood.Glucosinolaten helpen bij het afbreken van schadelijke chemicaliën in het lichaam, van pesticiden tot geneesmiddelen.

Naast het reinigen van de lever door de hoge vitamine C concentratie, bevat kool vezels die helpen bij het reguleren van de stoelgang, wat weer helpt om schadelijke gifstoffen kwijt te raken.

Probeer rauwe kool te eten als sap, smoothie of in saladevorm voor een optimale zuivering van het lichaam. Je kunt ook licht gekookte koolmaaltijden of -soepen eten.

6. Knoflook is werkelijk een geweldige detox kuur superfood

Knoflook wordt sinds jaar en dag gebruikt als krachtige detox kuur superfood. De zwavelverbindingen in knoflook helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën en gisten in de darmen. Het helpt ook het detoxificatie proces door de productie van glutathion te verhogen, wat de gifstoffen uit het spijsverteringsstelsel filtert.[4]

Daarnaast bevat knoflook veel vitamine C wat het afweersysteem versterkt en de leverfunctie verbetert.

Om van de ontgiftende voordelen van knoflook te genieten, moet de knoflook gemalen of gehakt worden om de gezonde zwavelverbindingen beschikbaar te stellen. Je kunt iedere dag twee tot vier verse teentjes knoflook eten voor een optimale detox kuur. Als je niet tegen de smaak van knoflook kunt, kun je ook kiezen voor knoflook capsules. Vraag je dokter voor de juiste dosering.

7. Bloemkool

Bloemkool bevat veel fytochemicaliën genaamd glucosinolaten, die helpen bij het ontgiften van het lichaam. Glucosinolaten worden in de darmen afgebroken tot de verbindingen isothiocyanaten en indole-3-carbinol. Deze verbindingen reguleren de enzymen van het detoxen.

Daarnaast bevat bloemkool vitamine C bevat die de leverfunctie ondersteunt, en vitamine K die de lever beschermt tegen schade van vrije radicalen.

Bloemkool kan gebakken, gestoomd of gekookt worden gegeten. Je kunt ook rauwe bloemkoolroosjes aan salade toevoegen. Bloemkool is ook een geweldige zuiverende voeding.

8. Gember: heerlijk en een grandioze detox superfood!Detox kuur - gember - gezond10

Gember wordt gezien als een van de beste kruiden voor detox kuur. De verbindingen gingerol en shogaol bevorderen het detox proces door het transport van voedsel door de darmen te versnellen. Dit helpt weer om schadelijke afval- en gifstoffen uit de darmen, lever en andere organen te krijgen.

 

Gember is ook goed voor je lever, met name als je een vette lever hebt door overmatige alcoholconsumptie.

Een van de beste manieren om te genieten van de ontgiftende voordelen van gember is het drinken van gemberthee. Je kunt de thee maken door ongeveer twee theelepels vers geraspte gember zo’n vijf tot tien minuten in heet water te laten inweken. Je kunt ook vers geraspte gember aan salade dressing toevoegen, of het sap uit verse gemberwortel halen, samen met andere groene groenten.

9. Lijnzaad

Lijnzaad bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels die voor een optimale detox zorgen. Vezels voegen ballast toe aan de inhoud van de darmen en dragen daardoor bij aan een regelmatige stoelgang. Dit helpt het lichaam om de schadelijke gifstoffen, cholesterol en andere afvalstoffen die door de lever worden verwerkt kwijt te raken.

Bovendien bevat lijnzaad een hoop essentiële vetzuren, met name omega-3, die zeer belangrijk zijn voor veel reinigende functies en die bijdragen aan een gezond afweersysteem.

Je kunt simpelweg een eetlepel gemalen lijnzaad toevoegen aan een glas warm water en het op een lege maag drinken. Je kunt gemalen lijnzaad ook in ontbijtgranen, salades, yoghurt en andere maaltijden mengen. Een beetje hele lijnzaad kan goed in smoothies worden verwerkt.

10. Appels is zeker weten een detox kuur superfoodDetox kuur superfoods - Appel -gezond10

Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. De oplosbare vezel in appels, pectine, helpt de ophoping van plaque in de bloedvaten te voorkomen. De onoplosbare vezel, cellulose, voegt zwaarte toe aan afvalstoffen en helpt het verteringsstelsel om het afval snel door de darmkanalen te vervoeren.

Voor detoxen kun je tweedaags appelvasten proberen. Eet tijdens deze dagen appels en drink alleen dranken als water en kruidenthee. Je mag in deze periode niets anders eten.

Je ervaart mogelijk vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie en weke stoelgang tijdens deze twee dagen, maar dit zal snel weggaan. Na twee dagen kun je weer verdergaan met je normale eetpatroon.

Overleg voordat je met dit appelreinigingsprogramma of een ander detox kuur programma begint eerst met je dokter, vooral als je een hoge bloedsuikerspiegel hebt.

Tip!

Naast deze detox kuur voeding moet je een gezonde leefstijl volgen. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, vermijd stress, slaap goed, hou het lichaam gehydrateerd en geniet van frisse lucht voor je algehele welzijn. Bovendien moet je tijdens de detoxen bepaalde voeding vermijden, zoals:

 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Alle koolzuurhoudende dranken en frisdranken
 • Alcoholische dranken
 • Suiker en elke vorm van kunstmatige zoetstoffen
 • Zuivelproducten
 • Granen
 • Soja en op soja-gebaseerde producten
 • Dierlijke eiwitten als rundvlees, varkensvlees, lam en kip
 • Kant en klare sauzen en dressings

Bron:

[1] Michael Woods, MD. (2014, september). Detox Diets Debunked. Geraadpleegd op 10 januari 2015, van
http://researchmedicalcenter.com/hl/?/100544/Detox-Diets-Debunked

[2] Geraadpleegd op 6 januari 2015, van

The Lemon Detox

[3] Nutr J. (2013, 2 januari). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Geraadpleegd op 6 januari 2015, van
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23282226/

[4] Steven D. Ehrlich. (2007, 26 januari). Garlic. Geraadpleegd op 6 januari 2015, van
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/garlic

One Comment

 1. giabbani tullio

  merci bien beaucoup c est super, je m y colle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *