Ijzertekort symptomen – ijzergebrek

ijzertekort symptomen - gezond10

IJzertekort symptomen

Ongeveer negen procent van de vrouwen heeft een ijzergebrek. Hoe weet je of jouw ijzerwaarden aan de lage kant zijn? In dit artikel wordt ijzertekort symptomen weergeven. Let op de volgende negen tekenen…

1. Vermoeidheid

“Het lichaam gebruikt ijzer om hemoglobine te maken, wat de stof in rode bloedcellen is die de zuurstof draagt,” zegt Blaire Morriss, een nurse practitioner aan het Vanderbilt Center for Integrative Health. Als je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt, begin je je vermoeid te voelen.

2. Moeite met concentreren

Neurotransmitter synthese kan gewijzigd zijn bij mensen met een ijzertekort, wat leidt tot een slechter dan normale functionaliteit, aldus Morriss. Moeite met concentreren is een van de vele ijzertekort symptomen.

3. Kortademigheidkortademigheid  - gezond10

Dit kan gebeuren als je in de sportschool bent of wanneer je simpelweg naar je auto loopt, maar waarom? “Zonder genoeg ijzer in het bloed raakt je lichaam uitgehongerd naar zuurstof,” zegt Kimberly Mueller, eigenaar van Fuel Factor Nutrition Coaching.

4. Ongewoon bleke huid

Zie je er de laatste tijd een beetje uit als een figurant van Twilight? Dat is geen goed teken. “Een lusteloos uiterlijk kan veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding en een laag aantal rode bloedcellen,” zegt Mueller. Lees verder voor meer ijzertekort symptomen.

5. Moeite hebben met je normale workouts

Heb je moeite om evenveel reps te doen als vorige week, toen je erdoorheen zoefde – terwijl je niet de kantjes ervan af loopt in de sportschool? Lage ijzergehaltes kunnen je uithoudingsvermogen aantasten, volgens een recente studie van de universiteit van Cornell.

6. Erge spierpijn

Als je jezelf daadwerkelijk naar de sportschool krijgt gesleept, zul je het waarschijnlijk na de workout langer voelen branden dan normaal: ijzertekort zorgt ervoor dat je spieren niet in staat zijn om zichzelf goed te herstellen, wat tot spierpijn leidt.

7. Broze nagels

Zelfs de beste manicure/pedicure kan broze vinger- en teennagels niet verbergen. Je nagels kunnen je ook op een andere manier laten weten dat je een ijzertekort hebt, namelijk door een holle of lepelvormige depressie in de nagels.

8. Frequente infecties

Als je vaak ziek wordt – met name als je altijd last hebt van ziektes aan de luchtwegen – kan ijzertekort de boosdoener zijn, zegt Mueller. Lees verder voor meer ijzertekort symptomen.

9. Roze of rode urine

We hebben de vreemdste tot het einde bewaard. Beeturia is wat er gebeurd als je bieten eet en roodachtige urine uitscheidt. Hoewel dit voorkomt bij 10 tot 14 procent van de normale bevolking, zegt Morriss dat dit veel vaker voorkomt bij mensen met een ijzertekort en dat het veroorzaakt wordt door een verhoogde intestinale absorptie van bepaalde pigmenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *