De invloed Van Appen en SMS’en Op De Gezondheid!

appen - gezond10

Gezondheid | Appen en SMS’en

Hoeveel tijd besteed jij aan “appen, gamen en SMS’en? Volgens het Pew Reseach Center stuurt bijna driekwart van de Smartphone-gebruikers op een regelmatige basis een tekst. Een gemiddeld iemand tussen 18-24 jaar oud stuurt/ontvangt gemiddeld 50 teksten per dag. Terwijl er oudere volwassenen zijn die waarschijnlijk minder teksten versturen, is er geen discussie over mogelijk: we teksten te veel. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe het sturen van al deze SMS’en van invloed kan zijn op je lichaam? Wellicht heb jij last van smartphone verslaving?

Je nek

Je hoofd is zwaar – wel 5 tot 6 kilo. Stel je eens voor dat je je hoofd vervangt door een bowlingbal. Je kunt je wel voorstellen hoe zwaar dat zou voelen wanneer je naar voren leunt.

Bedenk eens hoe hard je nek moet werken om overeind te blijven. Dit is precies wat er gebeurt wanneer je constant naar beneden kijkt om te appen en SMS’en.

Krommen naar een hoek van 60 graden vergroot de spanning op je ruggegraat aanzienlijk; tot wel tot 30 kilo in plaats van 5. Het zorgt voor heel wat ongemak.

In feite, kan het leiden tot hoofdpijn en langdurige overbelastingsletsels, zoals artritis, beknelde zenuwen en voortijdige wervel degeneratie – of het ontwikkelen van spinale misvormingen wat bij tieners die veel SMS’en bekend staat als een ‘SMS-nek’.

Wanneer jij – en vooral je kinderen – teksten, probeer dan je telefoon hoog genoeg te houden, zodat je niet helemaal voorover hoeft te buigen. Je ruggengraat zal je dankbaar zijn. Of app/sms simpelweg minder en zeg nee tegen een smartphone verslaving.

Je longen

Voorover buigen en het regelmatig krommen van de schouders kan leiden tot een verslechtering van de ademhaling en een beperkte doorbloeding. Ook als we ons aandachtig concentreren op een telefoonscherm, hebben we de neiging om heel oppervlakkig te ademen.

Houd je longen open, neem een diepe hap lucht en neem een bewuste houding aan bij het verzenden en ontvangen van SMS’berichten om ervoor te zorgen dat je bloed gezond stroomt door je vitale organen.

Je vingers

Het voortdurend vasthouden van een telefoon kan leiden tot een klauwachtige spanning in je handen. Het regelmatig hebben van spanning in je handen en vingers kunnen de pezen verstijven, het bereik van de bewegingen verminderen en voor een verzwakking van de grijpkracht zorgen. In plaats van zo intens te appen en SMS’en moet je rekening houden met de manier waarop je je telefoon vastpakt en op de houding van de andere delen van je lichaam.

Als je veel tekst, probeer dan halverwege de dag wat yoga houdingen te doen. Wanneer je tekst, tekst dan met meer aandacht, neem diep adem, zit rechtop en houd je kostbare smartphone minder krampachtig vast. Stimuleer je kinderen om dit ook te doen. Je zult meer zelfbewust zijn en je lichaam zal op de lange termijn veel gezonder zijn.

Ken je iemand die ook te veel tekst? Denk je dat bewust appen en SMS’en hun lichaam kan helpen?

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *