Reallife Gesprekken Vs. Virtuele Gesprekken

reallife gesprekken

Kun je je nog herinneren dat mensen zwart-wit tv’s hadden? Een flesje drinken maar een stuiver kostte? Dat je op zondag rond ging rijden? Wie had gedacht dat nu zelfs praten “ouderwets” is geworden. Hier zijn tien redenen waarom het voeren van reallife gesprekken zo gunstig is!

1. Je wordt niet in de bodemloze telefoonput gezogen

Telefoons zijn gigantische afleiders. Lees een app en zonder dat je het doorhebt check je al je social media en mailtjes ook even. Voordat je klaar bent heb je alweer nieuwe app om op te reageren.

Een onderzoek in 2014 heeft uitgewezen dat vrouwelijke studentes gemiddeld 10 uur per dag op hun telefoon spenderen. Bij mannen is dit bijna 8 uren. Dit zorgt er dan ook voor dat we geen eens meer tijd hebben voor reallife gesprekken, wat naar mijn mening een groot verlies is!

2. Je voorkomt onopzettelijke beledigingen

Het is moeilijk om duidelijk te communiceren door middel van tekst. Lichaamstaal en toon komen niet over in een whatsapp bericht. Face-to-face gesprekken maken het makkelijker voor de ontvanger om te begrijpen of het sarcastisch, serieus of grappig bedoelt wordt. Reallife gesprekken voorkomen dus onduidelijkheden in een gesprek.

 3. Je bent betrokken en gefocust

Goeie gesprekken kosten tijd, begrip en complete zinnen – deze voorbeelden gebeuren allemaal nauwelijks in het whatsappen. Door gewoon even de tijd te nemen, geef je het gesprek de aandacht die het verdient. De kans is ook groter dat je gaat praten over diepere dingen terwijl je dat via whatsapp niet zou doen. Dit zijn vaak onderwerpen waar input belangrijk is. Het kost vertrouwen om over dit soort dingen te praten. Je weet namelijk niet wat hij of zij doet tijdens het lezen van je app. Misschien neemt diegene je wel heel serieus maar voor hetzelfde geldt wordt je wel uitgelachen? Reallife gesprekken geven je hier zekerheid bij.

4. Je voelt je zekerder en meer begrepen

Kleine reacties is een manier waarop de luisteraar bevestigd dat hij oplet. Deze reacties zoals: “hmm” en “aha” onderbreken de persoon beleefd en laat zien dat we opletten.

Gezichtsuitdrukkingen zijn een andere manier om te laten zien dat iemand oplet. Sommige van deze uitdrukkingen kunnen bereikt worden door middel van emoji’s, maar gevoelens zoals sympathie bijvoorbeeld niet. Het menselijke gezicht kan deze emotie beter uiten dan een klein plaatje.

5. Je gesprek blijft privé

Sommige mensen delen graag hun oprechte mening via whatsapp bericht. Dit is echter niet altijd een goed idee. Je maakt dan namelijk een schriftelijk bewijs dat je die uitspraak gedaan hebt. Dat kan paranoïde klinken, maar succesvolle mensen weten dat zoiets je alleen maar tegen kan werken. Het doorsturen en het maken van screenshots zou er voor kunnen zorgen dat je mening niet op de manier overkomt zoals je die bedoelt had. Dit zou je reputatie en vriendschappen kunnen beschadigen. Bespaar drama, ga meer reallife gesprekken met mensen of bel op zijn minst.

6. Je krijgt directe reacties

Sommige appjes worden uren, soms zelfs wel dagen lang niet beantwoord. Met reallife gesprekken krijg je direct een reactie op je vraag. Wanneer je over een belangrijk onderwerp praat met iemand, wil je graag een reactie. Hierom moet je gewoon de tijd nemen om samen te gaan zitten en te gaan praten.

7. Je hoort oprecht gelach

Gelach is aanstekelijk. Gelach is gezond. Onderzoek heeft uitgewezen dat humor en het daarbij horende gelach stress kan verminderen. Een paar LOLs vervangen door een echte lach is goed voor je gezondheid en je relatie met de persoon.

8. Je gebruikt meer zintuigen

Tekst is visueel, maar praten doe je via geluid. Reallife gesprekken zorgen ervoor dat je meer zintuigen gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat door een echt gesprek te hebben je beter oplet, dingen sneller verwerkt en meer onthoudt.

9. Je beleeft veel meer tijdens een reallife gesprek

Door te appen mis je wat er om je heen gebeurd. Je let alleen op de telefoon en bent niet fysiek in gesprek met de persoon die je sms’t. Wanneer je dit te veel doet mis je alles om je heen.

10. Je wordt eerlijker behandelt

We hebben allemaal wel eens “zeg dat maar tegen mijn gezicht” gehoord. Het is moeilijk om iemand te beledigen terwijl ze recht tegenover je zitten. Terwijl sommige mensen hun hebben en houwen steken in een beledigend berichtje, zullen ze dit niet doen wanneer je reallife gesprek met ze aangaat. Dit zou ervoor zorgen dat je in plaats van ruzie te maken het probleem ook echt op kan lossen.

Bonus: je ontmoet nieuwe mensen.

Je hoeft niet per sé iemand te kennen om met ze te praten. Het is goed voor je om ook eens met een vreemdeling te praten. Wie weet maak je ook nog eens nieuwe vrienden!

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *