Open Minded | 10 Tips Om Je Kinderen Ruimdenkend Op Te Voeden!

open minded

Open minded in de opvoeding

In deze moderne wereld kom je overal in aanraking met diversiteit. Mensen hebben verschillende geloven, talen, tradities, achtergronden en uiterlijk. Diversiteit voedt de wereld, creëert talloze opleidingsmogelijkheden en houdt gesprekken interessant.

Als een liefdevolle ouder wil je natuurlijk dat je kind open minded opgroeit, tolerant voor alle verschillen die er zijn en in staat overdachte beslissingen te nemen gebaseerd op feiten. Voor wie wil dat zijn kinderen ruimdenkend zijn, zetten we hier tien tips op een rijtje om te onthouden.

1. Laat je kind kennismaken met verschillende activiteiten en culturen

Kinderen die open minded zijn beschikken in de meeste gevallen over veel kennis. Kijk daarom documentaires over verschillende landen, ga naar musea, bezoek exposities en culturele evenementen georganiseerd door buitenlandse organisaties. Probeer verschillende keukens, lees verhalen over verschillende culturen en bekijk de wereld aan de hand van foto’s. Kies boeken en films waarin de hoofdpersonen niet noodzakelijk blank zijn. Wanneer een vriendje van je kind je uitnodigt voor Suikerfeest of Chanoeka, neem de uitnodiging dan aan en leg je kind uit waarom jullie dat vieren in plaats van Kerstmis. Hoe meer je kind weet over de wereld om hem heen, des te beter hij het ruimdenkend kan benaderen.

2. Houd altijd je eigen houding en ruimdenkendheid in de gaten

Kinderen houden je constant in de gaten in de omgang met verschillende situaties en mensen. Wanneer je wilt dat je kind open minded is, moet je altijd alert zijn op de dingen die je zegt en doet. Vermijd zelfs de meest kleine vormen van intolerantie, zoals “De moeder van Hanneke heeft geen gelijk, omdat ze de evolutietheorie niet aanhangt”, en vermijd het beoordelen van iemand omwille van de tradities die hij aanhangt. Je kinderen moeten in hun opvoeding meekrijgen dat wanneer iemand de gewone dingen op een andere manier doet, dit niet betekent dat het fout is en dat ze kritiek verdienen. Verschil is niet slecht – verschil is wat de wereld draaiende houdt.

3. Televisieprogramma’s en films zitten vol vooroordelen

Leg je kind uit dat de wereld veel ingewikkelder is dan wat ze op het scherm zien en dat er veel vooroordelen bestaan in de media. Geef ze in plaats daarvan de feiten over verschillende culturen en etnische groepen zodat ze hun eigen oordeel kunnen trekken. Alleen op deze manier zullen ze open minded leren denken en reageren.

4. Ruimdenkendheid komt niet voort uit rassen diversiteit.

Diversiteit is erg afhankelijk van verschillende sociaaleconomische factoren. Openbare scholen zijn gebonden aan hun locatie en je kinderen zullen naar school gaan met kinderen uit de buurt. Behalve wanneer je in een grote stad als Amsterdam woont, is er een relatief gezien kleine kans dat je hier echte diversiteit ziet.

We geven het niet graag toe, maar de wereld is nog steeds verdeeld, omdat het wonen economisch gezien verdeeld wordt. Je weet vast welke wijken in jouw stad “goed”, “duur”, “mooi” enzovoorts zijn. Nu zijn er verschillende moderne ouders die hun kinderen uit hun wijk halen nadat ze de kleuterschool volbracht hebben, omdat ze zien dat die wijk geen realistische voorbereiding is op het leven van hun kind. Wanneer dit een optie is voor jou – overweeg het dan! Dit zal zeker helpen bij het open minded opvoeden van je kind.

5. Leer hen talen | open minded

Het leren van talen stelt mensen open voor het begrijpen van verschillende culturen en hun waarden. Het begrijpen van een andere taal geeft je meer mogelijkheden en laat je dingen bekijken vanuit een ander perspectief. Daarnaast zullen je kinderen toegang krijgen tot informatie die vanuit een ander perspectief gepresenteerd wordt en toleranter worden voor andere culturen waarvan ze de taal kunnen spreken en begrijpen.

Intolerantie en vijandigheid komt vaak voort uit miscommunicatie en onbegrip van buitenlandse tradities. Het leren van andere talen heeft op vele manieren een positief effect op een kind. Zo kan het kind zichzelf ook ontwikkelen op het gebied van open minded denken.

6. Open minded zijn komt voort uit een open leeromgeving

Maar niet alle scholen kunnen deze omgeving bieden. Vele leraren zijn ontslagen, omdat ze niet lesgaven gericht op de testen, en helaas maken opgeleukte lessen geen deel uit van het curriculum. Wanneer je je kinderen open minded wilt opvoeden, laat ze dan niet opgroeien in een op toetsen gebaseerde omgeving waar ze meekrijgen dat alles dat ze moeten weten de juiste antwoorden zijn waarmee ze een toets halen.

Zorg ervoor dat je kinderen kritisch leren denken en leer hen om individueel te beoordelen. Wanneer ze je hulp vragen, geef hen dan geen kant-en-klare oplossing. Brainstorm in plaats daarvan over verschillende ideeën. Help ze zelf de beste te vinden door ze aan te sporen vragen te stellen en ze zachtjes in de goede richting te leiden. Stop ermee dingen te zeggen als “Ik weet het beter,” of “Omdat ik het zeg,” wanneer ze niet weten waarom ze het op jouw manier moeten doen. Laat hen fouten maken en laat hen soms zelfs falen. Het zal inderdaad moeilijk voor je zijn maar wanneer je je kind wilt laten opgroeien tot een succesvolle, open minded volwassene, moet hij leren hoe om te gaan met mislukkingen, zijn fouten analyseren en nieuwe succesvolle pogingen te doen.

7. Sta je kinderen toe vriendjes te hebben die anders zijn dan zij

Je kind moet weten dat er geen “norm” is voor hoe mensen eruit moeten zien. Moedig hem aan vriendjes te maken die een andere achtergrond en etniciteit hebben. Het spelen en communiceren met verschillende kinderen zullen hem helpen in te zien dat hij veel gemeen heeft met deze kinderen, ondanks hun huidskleur, religie of culturele achtergrond. Een open minded kind wordt ook sneller en beter geaccepteerd door de omgeving.

8. Respecteer de individualiteit van je kind

Wanneer je echt een onafhankelijk, open minded kind groot wilt brengen, probeer hem dan niet te forceren in een stereotiepe, zoals “meisjes horen met poppen te spelen en jurken te dragen”. Wanneer je dochter houtbewerken kiest als naschoolse activiteit – fantastisch. Vraag wat ze wil. Laat je kinderen opgroeien buiten de zogenaamde “vrouwelijke” en “mannelijke” rollen en probeer verschillende dingen die ze leuk vinden. Wie beweert dat een jongen niet van zowel koken als voetbal kan houden?

9. Leer je kinderen om te gaan met kritiek en vooroordelen

Helaas zijn niet alle kinderen en volwassenen even open minded en tolerant. Je moet je kind leren assertief te zijn en voor zichzelf (of zijn vrienden) op te komen zonder agressief te worden. Wanneer hij of zij te maken krijgt met vooroordelen met betrekking tot zijn hobby’s, vrienden, vorm of maat, praat er dan over.

10. Moedig logisch denken aan

Ruimdenkendheid gaat hand in hand met logisch denken. Intolerantie en racisme komen vooral voort uit vooroordelen en valse overtuigingen met betrekking tot verschillende culturen. Zorg ervoor dat je kind niet alles wat hij hoort van leraren, andere kinderen en zijn ouders klakkeloos aanneemt. Hij moet in staat zijn om uitspraken te evalueren, feiten te analyseren en zijn eigen mening te vormen over alles en iedereen, in plaats van gewoon af te gaan op de ideeën van anderen. Wanneer je wilt dat je kinderen open minded zijn, moeten ze zelfstandige denkers zijn.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *