Slapen en slaaphouding voor je gezondheid

slapen en slaaphouding gezond10

Het slechtste: Op je buik slapen

Breng je acht uur per nacht door op je buik? Dan zul je dit mogelijk ’s morgens voelen – deze houding drukt de natuurlijke curve van de wervelkolom plat. En aangezien je in deze houding niet met je gezicht naar beneden slaapt, zijn je hoofd en nek de hele nacht naar een kant gedraaid. Beeld je eens in hoe ongemakkelijk dat zou zijn als je dit vijf minuten zou doen als je wakker bent, laat staan acht tot negen uur per dag!
Het slapen op de buik plaatst bovendien druk op de spieren en gewrichten, wat kan leiden tot irritatie van de zenuwen, pijn, tintelingen en gevoelloosheid.

Slecht: In de foetushouding slapen

Het ligt wellicht comfortabel, maar als je met een gekromd lichaam in de foetushouding slaapt, beperk je de ademhaling en plaats je druk op de belangrijkste organen. En net als bij het slapen op je zij kan het leiden tot rimpels in je gezicht en het inzakken van de borsten.
Door iedere nacht je rug te buigen en je kin in te trekken, kun je na verloop van tijd problemen krijgen met je nek en ruggengraat.

Goed: Op je zij slapen

Zijslapers, jullie doen het goed… zolang je op je linkerzij slaapt. Naast het verminderen van het snurken, vermindert het op de linkerzij slapen ook brandend maagzuur en oesofagale reflux, wat het in slaap vallen en blijven vergemakkelijkt.
Het is ook een geweldige optie voor tijdens de zwangerschap, wanneer het op de rug slapen te veel druk op de wervelkolom plaatst. Op je linkerzij slapen tijdens de zwangerschap verbetert de bloedsomloop naar het hart. Artsen raden dit zelfs aan, omdat het goed is voor zowel de moeder als de baby.
Waar is het niet goed voor? Rimpels in je gezicht en het inzakken van de borsten – geef de schuld aan je kussen en de zwaartekracht.

Goed: Op je rug slapen

Op je rug slapen zorgt voor een goede bloedsomloop naar je hersenen, ondersteunt je rug en nek in een neutrale houding en gaat oesofagale reflux tegen. Dit zijn allen uitstekende redenen om op je rug te slapen. Het is ook de gezondste manier voor schoonheidsslaapjes, aangezien het rimpels voorkomt (niets drukt de hele tijd tegen je gezicht) en het de borsten stevig houdt (ze worden gedurende de slaap volledig ondersteund).
Voor snurkers is dit echter niet de ideale houding, omdat de basis van je tong tegen de achterwand van je keel klapt, wat een vibrerend geluid maakt. Probeer op je zij te slapen om dit tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *