10 Tips Voor Een Creatief Leven

Creatief leven - Moshtaq Golestani

Creatief Leven

Het creatieve leven is beladen met zorgen, twijfels en andere uitdagingen die er gemakkelijk toe kunnen leiden dat een persoon niet creatief is.

Het is een uitdaging om jarenlang aan een roman te werken in een wereld die al gevuld is met boeken of om een ​​afbeelding te delen terwijl iedereen al een fotograaf blijkt te zijn.

Wanneer het niet lijkt te lukken kunnen we een gefrustreerd of verdrietig gevoel krijgen. Als we niet weten hoe je een project moet voltooien, kunnen we ons angstig of verslagen voelen.

Hier zijn tien tips voor het dapper manifesteren van je potentieel, intensief en regelmatig creëren en je leven te leven als een alledaags creatief persoon. Begin je creatieve leven nu!

1. EER HET CREATIEVE PROCES

Veel mensen beweren dat je van het proces moet houden, maar niemand houdt van het idee om twee jaar te besteden aan een roman die uiteindelijk niet goed zal worden ontvangen. Intellectueel kunnen we het feit dat niet alles wat we doen goed zal uitpakken blijken te accepteren maar diep van binnen, haten we dat idee.

We moeten deze realiteit accepteren en met onthechting leren omgaan: onderhoud je dromen, verlangens en ambities voor je project, terwijl je op hetzelfde moment accepteert dat “het” misschien kan mislukken

Begin met het kijken naar wat je maakt als een geheel in plaats van een enkele creatieve inspanning, die al dan niet succesvol kan zijn. Wat je in wezen doet is het geven van betekenis aan je leven en zoals bij alle zinnige dingen gaat dat ook wel eens mis. Het ene leidt tot het andere, dus je hoeft alleen maar door te blijven gaan.

2. FOUTEN MAKEN IS NIET ERG

Tijdens onze opvoeding wordt ons verteld om de regels te volgen en de dingen “goed” te doen. In de meeste situaties in ons dagelijks leven is dit logisch.

Maar om creatief te zijn, moeten onszelf toestaan om fouten te mogen maken. Om je te helpen bij de verschuiving van de alledaagse gedachte om altijd alles volgens de regels te moeten doen naar een ​​mentaliteit van creativiteit, adviseer ik je het gebruik van enkele overgangsoefeningen, zoals een ritueel of een ceremonie die je helpt het verschuiven te versnellen.

Een mogelijkheid: haal diep adem – vijf seconden bij de het inademen, vijf seconden bij het uitademen – terwijl je een korte zin of een mantra herhaalt die bevestigt dat je creatieve geest nu de ruimte krijgt en dat je de regels die je normaal verplicht opvolgt opgeeft.

3. CREEER TEMIDDEN VAN DINGEN

Dit is een heel simpel idee: je moet iets hier en nu creëren. Je kunt jezelf vertellen dat je niet iets kunt creëren totdat de omstandigheden perfect zijn – wanneer je schoonouders weggaan, het schoolsemester eindigt of X gebeurt. Dit is dodelijk voor de creativiteit, want als de “perfecte” tijd komt, dan heb je wel weer een andere reden om niet aan je project te hoeven werken. Daarom is het noodzakelijk om tijd te vinden te midden van je dagelijkse leven.

4. BREEK DOOR HET DAGELIJKSE VERZET

Het creatieve proces beginnen is moeilijker en enger dan een heleboel andere dingen die we in plaats daarvan kunnen doen, zoals bijvoorbeeld TV kijken of surfen op het net.

Het tegengif voor deze alledaagse weerstand is gewoon te erkennen dat de weerstand er in de eerste plaats is – en er dan iets aan doen.

Ook interessant om te lezen: Wilskracht Vergroten Met Deze 7 Geweldige Manieren!

Ook hier kan een ritueel je helpen om je over je traagheid heen te krijgen. Je zou bijvoorbeeld een kaars aan kunnen steken in je creatieve ruimte of een belletje kunnen laten rinkelen en muziek opzetten. Dit soort oefeningen stuurt je hersenen en het lichaam het signaal dat het tijd is om te beginnen met je creatieve bezigheden voor die dag.

5. KRIJG GRIP OP JE GEMOED

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap voor het onbevreesd creëren – want wat we tegen onszelf zeggen bepaalt hoe we leven en of we zullen creëren.

Als je jezelf vertelt dat je het te druk hebt, te moe bent of geen talent hebt, is het vrijwel zeker dat je niets zult creëren.

In plaats van gegijzeld te worden door je gedachten, moet je ze opmerken en ze uitdagen of ze waar zijn. Luister naar wat je zegt tegen jezelf en als je er niet beter van wordt, laat het gaan. Vervang het met bevestigende taal.

6. DOE EEN CREATIEVE OEFENING IN DE OCHTEND

De meeste mensen brengen hun dagen door met “misschien” dat bijna altijd uitdraait op een “nee”.

Door meteen ‘s ochtends je creatieve oefeningen te doen, begin je je dag met een “ja” en dit heeft op drie manieren voordelen: allereerst zul je mentaal fris en uitgeslapen zijn; ten tweede, zul je in staat zijn om gebruik te maken van het creatieve materiaal dat je hersenen tijdens de nacht gegenereerd hebben en ten derde, zul je je dag beginnen met een zinvol momentum.

7. VERWACHT RISICO’S VOOR EEN RISKANT GEVOEL

De meeste creatieve mensen zullen zeggen dat ze bereid zijn om risico’s te nemen omwille van de kunst – maar ze willen deze risico’s niet daadwerkelijk als riskant voelen!

Maar als een creatief persoon moet je risico’s en de angst die hen begeleidt omarmen. De daad van het kiezen provoceert angst en het creatieve proces is de ene keuze na de andere maken.

Het vinden van gezonde manieren om je angst te beheren (zoals lichaamsbeweging en meditatie) kan je helpen om je angsten met meer veerkracht en gelijkmoedigheid onder ogen te komen.

8. Neem het zekere voor het onzekere als het gaat om voltooien

Zelfs als je het gevoel hebt dat je niet weet wat je doet of wat je hierna gaat doen, probeer je dan vast te houden aan het proces en het project af te maken. Maak er een punt van om het te voltooien, toon het en verkoop je ideeën.

Als je het gevoel hebt dat je project niet van de grond komt, overweeg dan het krijgen van feedback in plaats van het opzij te schuiven.

Je hoeft niet alles af te maken – soms is het goed om dingen los te laten waar we niet verder mee komen – maar maak er een gewoonte van om dingen af te maken totdat je erbij neervalt.

9.  LAAT JE STEMMING NIET ALLES BEHEERSEN

OK, misschien ben je niet in de stemming om iets te creëren, maar zijn je creatieve, zinvolle inspanningen niet belangrijker dan je kortstondige stemming?

Geloof dat je creatieve inspanningen ertoe doen en dat je vasthouden aan hen (in plaats van je stemming) je eerste verantwoordelijkheid is.

10. BEN NIET BANG OM AFGEWEZEN TE WORDEN

We willen allemaal wat Virginia Woolf een ‘echo’ noemde – een publiek en een ontvangst voor ons werk. Maar het idee van een extern publiek kan ook heel eng zijn – de bron van de stilte, afwijzing en kritiek.

Weet dat elke creatieve persoon sinds hij begon deze angst heeft meegemaakt. Als je iets creëert voor een specifieke doelgroep is het zinvol om te weten wat ze willen, maar uiteindelijk moet je wel je eigen inspanningen omarmen en doen wat je zelf wilt. Wees trouw aan je eigen creatieve geest en deel het beste van wat het ook is wat je inspireert.

Ook interessant om te lezen: 7 Dingen Die Gelukkige Mensen Doen Maar Bijna Nooit Over Praten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *