Pijn onder oksel: Oorzaken van pijnlijke oksel

pijn onder oksel

Wat veroorzaakt pijn onder oksel?

Je zou niet verwachten dat je oksel zo veel pijn kan veroorzaken. Het is echter een gevoelige plek in je lichaam, waar veel zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Het zit natuurlijk ook dicht bij de borst, waardoor je aan borstkanker zou kunnen denken. Gelukkig is de meeste pijn in de oksel onschuldig en is een doktersbezoek niet nodig. In bepaalde omstandigheden kan pijn in oksel echter iets ernstigs betekenen.

Je kunt op verschillende manieren pijn aan je oksel hebben. Ten eerste kun je een knobbel onder je arm ontwikkelen, wat de belangrijkste bron van de pijn is. Soms raakt de huid van de oksel geïrriteerd, wat kan leiden tot pijnlijke oksel. Tenslotte kunnen de structuren in je oksel pijn veroorzaken – of de pijn straalt hiernaar uit vanuit een andere plek – wat een totaal andere veroorzakende factor kan betekenen. Als je erachter wil komen wat de oorzaak van de pijn onder oksel is, kun je een aantal verschillende aandoeningen overwegen.

Veelvoorkomende oorzaken van pijnlijke oksel

Pijn onder oksel kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is een plexus brachialis letsel. Dit is een letsel dat ontstaat wanneer de schouder omlaag wordt geduwd en het hoofd van die schouder weggetrokken wordt. Het komt vaak voor bij contactsporten of na een val. Daarnaast kunnen problemen met de zenuwen van de arm, of plexus brachialis, zoals neuropathie of disfunctie, pijn onder oksel veroorzaken.

Ook bepaalde infecties kunnen pijn onder oksel veroorzaken. Lymfangitis wordt veroorzaakt door een acute streptokokken infectie van de huid die de vaten van de lymfekanalen infecteren, en veel van deze kanalen zitten onder de arm. Dit kan oksel pijn en rode strepen vanuit de bron van de infectie veroorzaken. Normaal gesproken kan deze infectie verholpen worden met antibiotica die je pijnlijke oksel verlicht.

Andere infecties, zoals abcessen van de huid, kunnen pijnlijke knobbels onder de arm vormen. haarzakjes kunnen geïnfecteerd raken en een grote laesie kan zich ontwikkelen. Soms vereisen deze abcessen drainage en antibiotica.

Ook interessant om te lezen: Restless Legs Syndroom huisremedies

Knobbels onder de oksel zijn vaak pijnlijk en hebben verschillende oorzaken. Kanker, zoals Hodgkin-lymfoom en gemetastaseerde borstkanker kunnen leiden tot pijnlijke knobbels in de oksel. De meeste knobbels onder de arm zijn echter onschuldig. Ze bestaan uit geblokkeerde cysten, vetgroei en overtollig borstweefsel. Bepaalde infecties, zoals waterpokken en klierkoorts kunnen een pijnlijke knobbel onder de arm veroorzaken en moeten op hun beloop gelaten worden.

5 Effectieve manieren om pijn onder oksel te verlichten

  • Gebruik koude kompressen. Gebruik een koud katoenen washandje of een koelelement en plaats het op de oksel om de pijnlijke oksel en de ontsteking te verlichten.
  • Neem een warm bad. In geval van ontsteking en infectie kan het toevoegen van een eetlepel zuiveringszout aan een warm bad de algehele pijn, ontsteking en jeuk verminderen.
  • Massage. Probeer de oksel zachtjes te masseren om de zwelling te verminderen door de bloedsomloop te verbeteren. Geweldige manier om pijn onder oksel te verlichten.
  • Vermijd pittige en vettige voedingsmiddelen. Pittige en vettige voedingsmiddelen laten je meer zweten, onder andere uit je oksels. Dit kan de groei van bacteriën verhogen en het probleem verergeren, dus vermijd deze voedingsmiddelen om pijn onder oksel te verlichten.
  • Zorg voor een goede hygiëne en verlicht een pijnlijke oksel! Zwelling, ziekte, en infecties nemen altijd af door een goede verzorging. Zorg er dus voor dat het gebied schoon en droog is. Door je oksels schoon en droog te houden zullen pijnlijke knobbels sneller genezen en als de knobbeltje veroorzaakt werd door verstopte poriën die leidden tot een bacteriële infectie, zal de knobbel verdwijnen.

Wanneer naar de dokter?

Als je aanhoudende pijn onder de oksel ervaart, kun je het beste je dokter bezoeken. Als je een knobbel hebt, moet deze mogelijk geopend worden of onderzocht worden door de dokter om kanker uit te sluiten. Je hebt mogelijk antibiotica nodig of er moet een biopsie plaatsvinden om deze aandoeningen te behandelen.

Een van de belangrijkste redenen om oksel pijn niet te negeren is dat de pijn van een hartaanval verwant is aan deze regio. De meeste mensen weten dat een hartaanval pijn in de linkerarm veroorzaakt, maar sommigen ervaren druk onder de arm bij een hartaanval, met name in de linker oksel.

Als je oksel pijn gepaard gaat met pijn op de borst, tintelingen in de arm, misselijkheid, braken of vermoeidheid, zou je onmiddellijk naar de dokter moeten gaan. De signalen van een hartaanval zijn bij vrouwen vaak atypisch, wat betekent dat het niet de klassieke ernstige pijn op de borst betreft. Soms, in zeldzame gevallen, is het enige uiterlijke teken van een hartaanval het ongemakkelijke gevoel onder de arm. Zoek medische hulp als je een van de andere symptomen hebt of als je je gewoon niet goed voelt.

Ook interessant om te lezen: Eelt verwijderen Afvallen zonder dieet en sporten

Heb je pijn aan je rug check dan onze nieuwe rugband!

Rugband voor slechte houding postuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *