Moerbei | 6 Redenen Waarom Moerbeien Gezond Zijn!

Moerbei Gezond

Alles Over Moerbeien!

Moerbeien zijn de vruchten van de moerbeiboom (Morus) en is familie van vijgen en broodvruchten. Moerbeibomen worden voornamelijk in Azië en Noord-Amerika traditioneel gekweekt voor hun bladeren want zij zijn het enige voedsel dat de zijderups kan eten (1). Vanwege zijn zoete smaak, de indrukwekkende voedingswaarde en de talrijke voordelen voor de gezondheid, krijgt moerbei wereldwijd steeds meer belangstelling (2). De Chinese kruidengeneeskunde maakt al duizenden jaren gebruik van moerbeibomen om ziekten zoals hartziekten, diabetes, bloedarmoede en artritis te behandelen (3456).

Moerbeien worden meestal gebruikt om wijn, fruitsap, koffie of jam mee te maken maar ze kunnen ook worden ingeblikt of worden gedroogd en dan worden geconsumeerd als een gezond tussendoortje!

Dat moerbei gezond is zal in dit artikel worden uitgelegd!

Zo zien moerbeien er meestal uit:

Moerbei Gezond tussendoortje snack

Er zijn 24 soorten moerbeibomen, die allemaal andere vruchten hebben. De meest voorkomende soorten zijn zwart moerbei, witte moerbei en rode moerbei.

Er kan aanzienlijke variatie zijn in de kleur- en antioxidanteigenschappen van de verschillende soorten vruchten (78).

De bladeren, de schors en de andere delen van de moerbeiboom worden in de Chinese kruidengeneeskunde ook gebruikt.

[divider]

Voedingswaarde Moerbei

Verse moerbeien bevatten per portie van 140 gram 88% water en slechts 60 calorieën.

Als ze vers zijn bevatten ze 9,8% koolhydraten, 1,7% vezels, 1,4% eiwit en 0,4% vet.

Moerbeien worden vaak gedroogd, waardoor ze een beetje op rozijnen gaan lijken.

Als ze gedroogd zijn, bevatten ze 70% koolhydraten, 14% vezels, 12% eiwit en 3% vet, waardoor ze in vergelijking met de meeste bessen vrij hoog in eiwitten zijn.

De onderstaande tabel bevat meer informatie over de voedingsstoffen in moerbeien in 100 gram (9):

[divider]

Koolhydraten

Verse moerbeien bevatten 9,8% koolhydraten per 100 gram.

Deze koolhydraten zijn meestal eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, maar ze bevatten ook wat zetmeel en vezels.

Vezels

Moerbei is een goede bron van vezels.

De vezels zijn in de vorm van pectine oplosbaar (25%) en in de vorm van lignine onoplosbaar (75%) (110).

Vezels helpen ons om een gezond spijsverteringsstelsel te handhaven, het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op vele ziekten te verminderen (11121314).

[divider]Conclusie: verse moerbeien bevatten ongeveer 10% koolhydraten, die bestaan uit oplosbare en onoplosbare vezels, zetmeel en eenvoudige suikers.[divider]

Vitamines en Mineralen

Moerbei is een uitstekende bron van vitamine C en ijzer en is een goede bron van veel andere vitaminen en mineralen. Degenen die het meeste voorkomen staan hieronder vermeld.

  • Vitamine C: een essentiële vitamine, die belangrijk is voor de gezondheid van de huid en andere verschillende functies in het lichaam (15).
  •  IJzer: een belangrijk mineraal, dat verschillende functies heeft zoals bijvoorbeeld het transporteren van zuurstof door het lichaam.
  •  Vitamine K1: ook wel bekend als fyllochinon is vitamine K belangrijk voor de bloedstolling en voor gezonde botten (1617).
  •  Kalium: een essentieel mineraal, dat de bloeddruk kan verlagen en het risico op hartziekte kan verminderen (1819).
  •  Vitamine E: een antioxidant, die je beschermt tegen oxidatieve schade (20).

[divider]Conclusie: moerbeien bevatten grote hoeveelheden ijzer en vitamine C en ook nog behoorlijke hoeveelheden vitamine K, kalium en vitamine E.[divider]

Andere Plantenverbindingen

Hoe gezond is moerbeiMoerbei heeft verschillende plantenverbindingen zoals bijvoorbeeld anthocyaninen, wat zorgt voor hun kleur en de gunstige gezondheidseffecten (421222324).

Degenen die het meeste voorkomen staan hieronder vermeld.

  • Anthocyaninen: een familie van antioxidanten, die de oxidatie van het LDL-cholesterol kunnen remmen en gunstige effecten hebben op hartziekten (212526).
  •  Cyanidine: de belangrijkste anthocyanine in moerbei en is verantwoordelijk voor hun kleur (zwart, rood, paars) (27).
  •  Chloorogenezuur: een antioxidant, die overvloedig in veel groenten en fruit aanwezig is.
  • Rutine: een krachtige antioxidant, die je kan helpen beschermen tegen chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hartziekten (2829).
  •  Myricetine: een verbinding, die je kan beschermen tegen sommige kankers (30).

Moerbeien, zelfs van dezelfde soort, kunnen verschillende hoeveelheden plantenverbindingen bevatten, verschillende kleuren hebben en verschillende antioxidant eigenschappen hebben (8).

De moerbeien met een diepe kleur en de volgroeide moerbeien zijn rijker aan plantenverbindingen en hebben een hogere antioxidantcapaciteit dan de kleurloze en nog onrijpe bessen (31323334).

[divider]Conclusie: moerbeien bevatten verschillende plantenverbindingen zoals anthocyaninen, cyanidinen, chlorogeenzuur, rutine en myricetine. Diep gekleurde en rijpe bessen bevatten hogere hoeveelheden plantenverbindingen dan kleurloze bessen.[divider]

Gezondheidsvoordelen Van Moerbei

Moerbei of extracten van de moerbeiboom kunnen gunstig zijn tegen verschillende chronische ziekten zoals bijvoorbeeld hartziekte, diabetes en kanker (35).

1. Kan het cholesterol verlagen

moerbeien goed voor het hartCholesterol is een belangrijk vetmolecuul, dat aanwezig is in elke cel van het lichaam. Een verhoogd cholesterol in het bloed is ook gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoeken met dieren tonen aan dat moerbei en moerbeiboom extracten het overtollige vet kunnen afdrijven en het cholesterolgehalte kunnen verlagen. Zij kunnen ook de verhouding tussen het LDL (‘slecht’) en het HDL (‘goed’) cholesterol verbeteren (2136).

Sommige onderzoeken met reageerbuisjes tonen ook aan dat ze de vorming van vet in de lever verminderen, waardoor ze vetgerelateerde ziekten of leververvetting kunnen voorkomen (37383940).

2. Verbetert de controle van de bloedsuiker

moerbei goed voor diabetesDiabetici zijn gevoelig voor snelle veranderingen in de bloedsuiker en moeten voorzichtig zijn als ze koolhydraten eten.

Moerbei bevat een verbinding genaamd DNJ (1-deoxynojirimycine) die een enzym in de darm, die koolhydraten afbreekt, remt.

DNJ wordt door de toename van de bloedsuiker na de maaltijd te vertragen als gunstig tegen diabetes beschouwd (414243).

3. Vermindert het risico op kanker

Van toenemende stress in het lichaam is aangetoond dat het oxidatieve schade in cellen en weefsels kan veroorzaken en dat wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van kanker (4445).

Al honderden jaren maken moerbeien deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde als remedie tegen kanker.

Sommige onderzoekers geloven nu dat deze beweerde kankerpreventie effectief wetenschappelijk onderbouwd kan worden (46).

Onderzoeken met dieren geven aan dat antioxidanten in moerbeisap de oxidatieve stress kan verminderen, waardoor het risico op kanker ook kan worden verminderd (1047).

4. Ondersteuning van het immuunsysteem

Moerbei gezond goed voor immuunsysteem werkingMoerbei bevat alkaloïden, die macrofagen kunnen activeren.

Macrofagen zijn witte bloedcellen die het immuunsysteem stimuleren, waardoor het lichaam beter beschermd is tegen diverse gezondheidsrisico’s (48)

5. Bevordert Circulatie

Moerbeien hebben een hoog ijzergehalte.

Eigenlijk is dit best speciaal, want de meeste vruchten bevatten dit mineraal niet.

Hoe dan ook, ijzer kan de productie van rode bloedcellen aanzienlijk vergroten. Dit betekent dat het toevoer van zuurstof naar belangrijke weefsels en orgaansystemen ook zal toenemen, waardoor het metabolisme wordt bevorderd en de systemen beter hun werk kunnen (49)

6. Botweefsel

Vitamine K, calcium en ijzer, evenals de sporenelementen fosfor en magnesium die gevonden kunnen worden in moerbeien, zijn allemaal gunstig zijn voor het creëren en onderhouden van je botweefsel.

Naarmate we ouder worden, wordt ook het handhaven van sterke botten, breukheling of zelfs de schade van botafbraak zeer belangrijk, want zo kunnen we aandoeningen zoals osteoporose of andere leeftijd verwante botstoornissen proberen te voorkomen (50, 51)

[divider]Conclusie: moerbeien kunnen het cholesterolgehalte verlagen, vet gerelateerde ziekten voorkomen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Ze verminderen ook oxidatieve stress, wat kan leiden tot verminderde risico’s op het krijgen van verschillende soorten kankers. Verder is het gunstig voor je botweefsel en circulatie van zuurstof door je lichaam.[divider]

Bijwerkingen en individuele zorgen

Een allergie voor moerbei is zeldzaam, maar de pollen van de moerbeibomen kunnen bij mensen, die hier gevoelig voor zijn, wel allergische reacties veroorzaken.

Personen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen, als gevolg van kruisreactiviteit, ook reageren op moerbeien (52).

[divider]Conclusie: personen die gevoelig zijn voor berkenpollen kunnen als gevolg van kruisreactiviteit ook reageren op moerbeien.[divider]

Samenvatting

Moerbeien zijn kleurrijke bessen, die zowel vers als gedroogd kunnen worden gegeten. Het staat vast dat moerbei gezond tussendoortje is!

Ze zijn een goede bron van ijzer, vitamine C en verschillende plantenverbindingen en zijn gekoppeld aan een lager cholesterol, een lagere bloedsuikerspiegel en een verminderde kans op kanker.

Deze bessen worden al duizenden jaren in Chinese kruidengeneeskunde gebruikt om verschillende ziekten te behandelen.

Moerbei heeft een zoete en heerlijke smaak, zitten boordevol met voedingsstoffen en hebben een groot aantal potentiële voordelen voor de gezondheid. Dit zijn allemaal kenmerken van een voedingsmiddel dat goed past in een gezond dieet.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *