7 redenen waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft!

lichaam meer vitamine c

Waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft

Als mens kunnen we niet onze eigen vitamine C produceren, dus is het belangrijk dat we dat binnenkrijgen via onze voeding! Hier zijn zeven belangrijke redenen waarom je je dagelijkse dosis vitamine C binnen zou moeten krijgen.

1. Cardiovasculaire gezondheid

Recent onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C in groenten en fruit één van de belangrijkste redenen is dat dergelijke voedingsmiddelen zorgen voor lagere risisco’s op hart- en vaatziekten. Tijdens een Deense studie (1) werden de gegevens van meer dan 100.000 verschillende mensen geanalyseerd en daaruit bleek dat een relatief hoge inname van fruit en groenten wordt geassocieerd met een 15% lager risico op een vroegtijdige dood. Geweldige reden waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft.

2. Botgezondheid

Net als calcium en vitamine D, bevordert ook vitamine C (2) gezonde botten. Als je geconcentreerd botweefsel en minder kans op botbreuken belangrijk vindt, moet je ervoor zorgen dat je deze essentiële voedingsstof vaker inneemt! Vitamine C onderdrukt ongezonde botcellen genaamd osteoclasten en helpt je lichaam nieuwe gezonde osteoblasten te cultiveren. Voor een optimale gezondheid van de botten moet je een dagelijkse hoeveelheid vitamine C in je dieet opnemen. Reden nummer twee waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft.

3. Bloeddruk

Uit een grondige analyse van 29 wetenschappelijk uitgevoerde studies bleek dat 500 milligram vitamine C (3) een korte termijn effect heeft op de verlaging van de bloeddruk met ongeveer 3,84 milliliter per dag. De aanbevolen inname voor volwassenen is 90 milligram, dus als je geen problemen hebt met je bloeddruk, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over het drinken van een kopje vers geperst sinaasappelsap elke twee uur. Als je wel bezorgd bent, overweeg dan eens te praten met je arts over het proberen van vitamine C-supplementen als een natuurlijk alternatief voor medicatie. Nog een reden waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft.

4. Herstel na het doen van oefeningen

Collageen is een eiwit dat nodig is als het gaat om het opbouwen en het herstellen van de huid, bloedvaten, ligamenten en pezen. Vitamine C (4) draagt bij aan de productie van dit eiwit in het lichaam om botten, tanden en kraakbeen te herstellen en te onderhouden. Geweldige reden waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft.

Bij vrouwen vergemakkelijkt vitamine C de endometriose en de bloedstolling tijdens de menstruatie (5) en bij mannen helpt het om de testosteronniveaus te handhaven (6).

5. Lager risico op een beroerte

Een beroerte kan worden voorkomen. In feite kan 80 procent van alle beroertes worden gecompenseerd door levensstijl factoren zoals dieet, lichaamsbeweging, gewicht en bloeddruk (7). Een studie heeft gemeld dat een tekort aan vitamine C leidt tot een verhoogd risico op een hemorragische beroerte. Studies uit het verleden hebben ook aangetoond dat vitamine C in verband staat met een verminderd risico op een beroerte. (8) Dus leg een voorraad groenten en fruit aan als je graag je risico op een beroerte wilt verminderen. Dit is waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft.

6. Verminderd risico op kanker

Hier is nog reden waarom je lichaam meer vitamine C nodig heeft. Studies hebben aangetoond dat hoge concentraties vitamine C (9) de groei van vele soorten kanker, zoals prostaatkanker, pancreaskanker en darm- en leverkanker kan belemmeren. Andere studies hebben aangetoond dat hoge doses vitamine C, dat intraveneus wordt toegediend, de levenskwaliteit en de behandelingssymptomen bij kankerpatiënten kan verbeteren.

7. Geweldige huid

Door de geschiedenis heen is vitamine C gebruikt om de huid te hydrateren en te voeden (10). Zoals eerder vermeld helpt vitamine C bij de productie van collageen, het eiwit dat het meest geassocieerd wordt met het behoud van een gladde, gehydrateerde huid. Als je vitamine C lokaal aanbrengt op je huid beperkt de vitamine de beschadiging van de huid die veroorzaakt wordt door vrije radicalen en verbetert het de aanmaak van collageen van binnenuit.
Vitamine C is essentieel voor alle facetten van je gezondheid – zowel van binnen als van buiten. We hopen dat de zeven voordelen die je net hebt gelezen genoeg zijn om je te overtuigen om elke dag een hele hoop groenten en fruit te eten en dit ook vol te houden!

Ook interessant om te lezen:

Referenties

[1] http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/05/06/ajcn.114.104497
[2] http://www.jbc.org/content/285/25/19510.long
[3] http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/big_doses_of_vitamin_c_may_lower_blood_pressure
[4] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2479725/?page=1
[6] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21794102
[7] http://www.npr.org/sections/health-shots/2013/06/06/189248286/even-a-small-change-in-habits-helps-fend-off-stroke?ft=1&f=1128
[8] https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-c-ascorbic-acid
[9] http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq
[10] http://www.lifeextension.com/Magazine/2009/5/Revitalizing-Aging-Skin-with-Topical-Vitamin-C/Page-01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *