Lever reinigen: Lever detox en leverreiniging!

lever reinigen - gezond10

Lever reinigen is goed voor de lever

Het lijdt geen twijfel dat de lever één van de belangrijkste organen in ons lichaam is. Deze rang heeft de lever te danken aan zijn natuurlijke leverontgifting. Maar dit is nog lang niet alles, wist je dat de lever meer dan 500 functies heeft! Van vetmetabolisme tot hormoonhuishouding! Het is dan ook vanzelfsprekend dat je gezondheid enorm achteruitgaat als je lever te veel tijd moet besteden om steeds maar weer toxische stoffen te verwijderen.

Je lever wordt voortdurend belast door al het ongezonde voedsel dat je binnen krijgt. Door deze ongezonde voedsel komen giftige stoffen in het lichaam. Hierdoor moet de lever extra hard werken om deze giftige afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Daarom is het geen slecht idee om je lever een handje te helpen met het reinigen van afvalstoffen uit je lever en lichaam. Lever reinigen is een belangrijk stap richting een gezond lichaam. Je kunt ook van een klein lever dieet spreken. Wil je een lijst met superfoods voor een detox kuur lees dan ook deze artikel!

De lever is het belangrijkste orgaan voor het verteren van vet en het ontgiften. Ieder vetmolecuul dat je eet, gaat door je lever, maar als je lever overbelast raakt door zijn meer dan 500 andere taken, kan de leverfunctie vertragen. Hier volgen verschillende manieren voor lever detox en om je leverfunctie te versterken:

Knoflook voor lever reiniging

Een van de manieren om de lever reinigen is het gebruik maken van knoflook. Allicine en selenium in de knoflook zorgen ervoor dat de lever gereinigd wordt. Allicine bevat antibacteriële en antischimmel eigenschappen. En selenium is nodig voor het lichaam om bepaalde eiwitten te maken. Deze eiwitten ondersteunen het immuunsysteem en voorkomen DNA beschadiging door het blokkeren van vrije radicalen. Deze eigenschappen van knoflook zorgen ervoor dat de lever deze giftige stoffen makkelijker kan uitscheiden.

Broccoli voor lever detox

Broccoli is een sterke reiniger en goed voor de lever vanwege de hoge concentratie chlorofyl. Chlorofyl zorgt in ons lichaam voor een toename van rode bloedcellen. Een toename van rode bloedcellen betekent een toename van hemoglobine. Hemoglobine zorgt voor het vervoer van zuurstof en koolstofdioxide, wat ten goede komt voor het reinigen van bloed en lever.

Kurkuma voor het reinigen van de leverLever reinigen - lever dieet - kurkuma voor lever - gezond10

Kurkuma bevat ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen carcinogene cellen vernietigen, wat de lever ten goede komt. Lever reinigen kan dus gemakkelijk met kurkuma.

Water of groene thee voor lever reinigen

Het drinken van water zorgt voor een gereinigde bloed en lever. Door het drinken van water wordt de afvoer van afvalstoffen vanuit de lever verbeterd. Het drinken van groene thee is ook een goede manier voor het reinigen van de lever. Groene thee bevat veel antioxidanten die de vrije radicalen blokkeren.

Citroenwater lever dieetreinigen lever - citroen voor lever

Citroen zit vol met vitamines en mineralen zoals vitamine c, vitamine B, calcium, magnesium, fosfor etc. Het drinken van een glas citroenwater vroeg in de ochtend voor het ontbijt zorgt ervoor dat de lever en het spijsverteringstelsel zichzelf voorbereidt op de dag. Reinigen lever met citroen is dus een goed idee! Drink voldoende citroen water. Wellicht wist je al dat water de belangrijkste bron is om dagelijks te detoxen, drink daarom 1.5 tot 2 liter per dag. Het citroenzuur in citroensap stimuleert de lever om galvloeistof te produceren, wat ook onmiskenbaar belangrijk is om het lichaam van al zijn toxische stoffen te bevrijden.

Bieten en wortels

Bieten en wortels bevatten flavonoïden en bèta-caroteen. Hierdoor kunnen beiden bijdragen aan het stimuleren en verbeteren van algehele leverfunctie.

Avocado gezond en goed voor lever reinigen

Avocado helpt het lichaam voor de productie van glutathion, een stof die nodig en goed voor de lever is om de schadelijke gifstoffen te reinigen. Lever reinigen kun je dus goed doen met Avocado.

Groene groenten

goed voor de lever: groene groenten voor lever detox - gezond10
Goed voor de lever!

Sommige groenten zoals koriander, rucola, paardenbloem blad, spinazie, mosterd groenen en cichorei neutraliseren zware metalen die heel zwaar zijn voor de lever.

Reinigen lever met Walnoten

De hoge hoeveelheid van arginine in walnoten helpt de lever bij het ontgiften van het lichaam van ammonia. Walnoten zijn ook rijk met glutathion en omega-3 vetzuren, die normaal leverreinigende acties ondersteunen.

Grapefruit gezond en goed voor lever reinigen

Grapefruit is bevat natuurlijke vitamine C en anti-oxidanten, deze twee zijn krachtige lever ontgifter. Het bevat ook flavonoïde wat de lever helpt om meer vet te verbranden in plaats van het opslaan. Lever reinigen kan dus prima met grapefruit.

De lever moet je niet overbelasten

Ten eerste is het van belang om je lever niet te overbelasten. Je lever werkt al hard genoeg om verschillende belangrijke lichaamsfuncties in stand te houden. Om vervolgens dingen zoals alcohol en zelfzorgmedicijn te moeten verwerken, kan dit leiden tot het ontstaan van diverse leverziektes en lever mislukking. Een van de manieren voor leverreiniging  is om het niet te overbelasten.

Kruisbloemige groenten bevordert leverreiniging

Leverreiniging kan met behulp van kruisbloemige groenten. Eet kruisbloemige groenten. Broccoli, kool, boerenkool, raketsla, mergkool en andere kruisbloemige groenten zijn aanbevolen voedingsmiddelen bij het uitvoeren van leverreiniging. Zorg ervoor om minstens een portie per dag te consumeren.

leverreiniging en Leverontgifting-Supplementen

Gebruik supplementen die de lever ondersteunen. Een aantal specifieke supplementen ondersteunen een goede gezonde werking van de lever. Kurkuma, mariadistel en paardenbloem staan bekend om hun heilzame invloed op de lever. Gebruik dagelijks ongeveer 50 milligram kurkuma, 500 milligram paardenbloem extract, of 500 milligram mariadistel. Veel mensen drinken ook paardenbloem thee om de lever te reinigen. Als je de paardenbloemen zelf in de natuur plukt, Zorg wel ervoor dat je ze plukt uit de gebieden waar ze vrij zijn van giftige bestrijdingsmiddelen.

Mineralen essentieel voor lever detox en leverreiniging

Ook is het geheid belangrijk om te kijken of je wel genoeg mineralen binnenkrijgt. Ze zijn immers essentieel voor ontgiftingsprocessen en leverreiniging, dus zorg ervoor dat je voldoende mineraalrijk voedsel eet! Je kunt ook gebruik maken van mineralensupplementen. Belangrijk mineralen voor leverontgifting zijn: calcium, magnesium, kalium, natrium, koper, ijzer, selenium, zink, mangaan.

Hier volgen nog een paar manieren voor lever detox en om je leverfunctie te versterken:

1. De lever vereist een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen om zijn vele functies uit te voeren. Het is daarom belangrijk om voor lever detox veel groente en fruit te eten, evenals voedzame voedingsmiddelen.

2. Omdat additieven en conserveringsmiddelen door je lever gefilterd moeten worden, zou je geen bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige additieven, kleurstoffen en conserveringsmiddelen moeten eten om zo je lever minder te belasten. Kies in plaats daarvan voor voeding dat weinig geraffineerde suiker en synthetische zoetstoffen bevat.

3. Je moet sowieso margarine, shortening en commerciële olie vermijden. Ga voor de ongeraffineerde olie uit het koelgedeelte van je lokale gezondheidswinkel. Vermijd eveneens het eten van dierlijke vetten en gefrituurd voedsel.

4. Drink iedere dag tussen de acht en tien glazen puur, gefilterd water. Dit is de enige manier waarop je lever de gifstoffen uit je lichaam kan spoelen.

5. Nog beter, begin iedere dag met een groot glas water met de verse sap van een halve of een hele citroen. Citroen helpt je lever bij het ontgiften en lever detox.

6. Eet een hoop voedsel dat je lever heropbouwt, zoals: wortels, bieten, bladgroenten en andere groene groenten.

7.  Eet veel knoflook, uien en broccoli. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel zwavel, wat nodig is om het ontgiftingsvermogen en lever detox van de lever te vergroten.

8. Ontgifting in de lever vereist aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen om goed te functioneren, dus zorg ervoor dat je een multivitaminen en mineralen supplement van een hoge kwaliteit neemt. Zelfs een gebrek aan een enkele voedingsstof kan de natuurlijke ontgiftingsprocessen van de lever ernstig verstoren.

9.  Lig plat op je rug en masseer voorzichtig het gebied van de lever en galblaas, gelegen langs de onderste rib aan de rechterkant van je lichaam. Dit stimuleert de bloedsomloop naar het gebied, en bevordert de lever detox.

Vermijden bij leverproblemen:

 • Alcohol
 • Veel vet
 • Veel zout
 • Veel suiker
 • Veel dierlijke eiwit
 • Gefrituurde voeding

Heb je het artikel gelezen, en mocht je nog vragen of suggesties hebben, laat dan een reactie hieronder achter. Je kunt hier terecht voor al je vragen en suggesties. Daarnaast kun je andere mensen helpen.

Er zijn veel verschillende redenen waarom we geobsedeerd zijn door eiwitrijk eten. Als je bijvoorbeeld je spieropbouw wilt optimaliseren, moet je voornamelijk eiwitrijk voedsel consumeren.

Lees hier de 12 gezondheidsvoordelen van avocado!

Ook erg interessant om te lezen is dit artikel over gezonde leefstijl!

25 Comments

 1. lisa

  Je lever heeft vooral veel water nodig, zoals jij het al zegt veel water of groene thee drinken.

 2. Sonja

  Goed artikel! Ik vind dat voeding nog te veel onderbelicht blijft in het leverreinigingsproces. Voeding is een van de belangrijkste elementen om je lever in balans en gezond te houden. Ik heb zelf ook de reinigingskuur gedaan volgens Moritz en die kan ik iedereen aanbevelen.

  Wanneer je naar de kuur de voedingstips volgt dan zul je je lever optimaal in conditie houden. Groetjes Sonja

 3. JML

  Moritz is een oplichter/kwakzalver: zijn zogenaamde ‘galstenen’zijn geen galstenen maar ‘zeep’-stenen: http://youtu.be/ioZOcAFjLfM

  Waarom lezen en luisteren mensen toch zo makkelijk naar alternatieve lieden – zelfbenoemde ‘experts’ – die een boekje volschrijven met nonsens? Eet gezond en divers en je lichaam reinigt zichzelf, zonder rare diëten of kuren.

  1. kimberley pex

   Ik ben onder controle bij een MDL /spec.lever . Steeds als ik de leverflush heb gedaan staat hij versteld van mijn mooie leverwaardes. Die waren eerst torenhoog. Moritz was geen oplichter. Maar ok . Iedereen een eigen mening.

 4. Sonja

  Beste JML,

  Wat jij zegt klopt ook volledig. Ik vind dit artikel juist daarom ook erg goed om dat de nadruk wordt gelegd op de lever detox d.m.v. gezonde voeding! In mijn ogen is dat de ook de manier. Neemt niet weg dat er toch veel mensen zijn die baat hebben bij een eenmalige reiniging van de lever a.d.h.v. een goede detox sessie. Als je de milde reinigingskuur doet volgens het e-book dan kan men daar zeer zeker baat bij hebben! Onderschat dit niet.

  Wat dán heel belangrijk is inderdaad de juiste voedingsmiddels blijven consumeren! Ik heb veel mensen gesproken en over deze combinatie niets dan lof!

  Groetjes,
  Sonja

 5. Arjan

  Beter dan de chemische troep in de vorm van pillen.

 6. kimberley pex

  Prima artikel. Zeker ook voor mensen -en dat zijn er héél wat wereldwijd- die handelvol medicijnen slikken ! Onvoorstelbaar, hoeveel kilo’s p.p. er per jaar doorheen gaan. Ik maak t helaas met mn crohn van kortbij mee allemaal, in ziekenhuizen , bij artsen, enz. Van de ene kant o.k. maar van de andere kant weet ik t niet ; ik kan de crohnmedicijnen niet verdragen. Dus ben genoodzaakt ALLES op ’n natuurlijke manier op te lossen. Voor de rest doe ik niet aan pijnstilling, want dan zou ik nu al dood zijn , na 25 jaar door iedere arts, specialist en verpleegster medicijnen te krijgen . Pijn is pijn, en dat heeft n oorzaak. Los de crohn op, duw ‘m niet weg met medicijnen en pijnstillers. Ik ben ervan overtuigd dat mensen veel mensen zinloos handenvol pillen slikken, dat zo de lever naar de haaien gaat, en dat t zéker ook allemaal op n andere manier kan. Gember is bijv. al n natuurlijke pijnstiller en ontstekngsremmemer , citroensap ook(goed tegen migraine), knoflook , thijm is n verlichting bij darmontstekingen enz enz enz. En als je dan toch ’n handvol pillen inneemt, eet dan gezond en drink veel. P.s. de leverflusch van Moritz en dr. Alfred Vogel zorgt er wel steeds voor dat mijn leverwaardes steeds zakken als ze te hoog zijn–maar dat komt door alle narcoses en operaties die ik heb gehad–dus Moritz (+)was zeker geen oplichter, die jongen was al ten dode opgeschreven toen hij nog kind was, heeft wel nog even zo’n 40 jaar erbij gepuzzeld ! Knap.

  1. Irma G.

   Ben het volkomen met je eens! +++++

 7. chief

  Dankjewel voor de informatieve tekst, ik kon er makkelijk door lezen, heb weer eens wat nieuws geleerd.

 8. Claessens Pierre

  Iets nuttigs,bedankt.

 9. kimberley pex

  Ik lees weer op vele sites over de leverflush, maar ik mis één ding, wat wel erg belangrijk is. Je moet toch op je rechterzij liggen ? Zo is t toch oorspronkelijk bedoeld? In t boek van dr. Alfred Vogel staat zelfs 2 uur lang op rechterzij liggen , zodat de gal en lever in de gunstigste houding liggen voor galuitstoot. Bij alle sites die bijna iedere minuut , in de voorafgaande week voor de flush , tot in detail beschrijven , mis ik t belangrijkste ! Op de rechterzij gaan liggen, en geen 20 minuten , maar 2 uur. Dit doe ik altijd en zie t als ’n lange meditatie. Warmtedekentje onder de lever , de re.buik / rechterribbenboog, rustige muziek aan, en laat de troep maar uit mn lever stromen. Altijd de dagen erna barst ik van de energie.

  1. mike

   HY Kimberly alles goed met je,met mij gaat het nu stukken beter…..
   groetjes.

 10. Irene Bodde

  Moet het persé verse citroen zijn of werkt t ook met citroensap uit een flesje?

  1. Yvonne

   Het zou veel verstandiger zijn om verse citroenen te gebruiken. Citroen uit een flesje bevat namelijk conserveringsmiddelen en andere stoffen om de houdbaarheidsdatum te verlengen, stoffen die het lichaam niet nodig heeft. Verse citroenen zijn vrij goedkoop te vinden op de markt.

 11. Dina

  Hartelijk dank

 12. Véronique

  zit sinds vorige week met leverwaardes die5x te hoog zijn.
  Kan iemand mij vertellen of magere zuivelprodukten wel ok zijn voor de lever?

 13. mike

  hoi Kimberly hoe gaat het nu met je gezonheid,mijne is nu een stuk rustiger.
  groetjes Brave..

  1. kimberley pex

   Hoi Mike (brave) , ik leef nog !!! Godzijdank. Je weet dat ik n stoma heb, voor altijd, blijvend, 2/3 e dikke darm eruit gehaald, prolapsen breuken en matten. M’n buik ziet eruit als een landkaart. Ik wist niet dat jij ook ziek was ? Sterkte.gr.kim.

 14. Hanneke

  Kun je in plaats van citroenen ook limoenen gebruiken ?
  Of hebben limoenen niet hetzelfde effect op je lever ?

 15. pjb

  snap het niet meer ,ik heb ijzerstapeling waardoor de lever tegen stribbelt .
  dus geen ijzerrijk dieet en nu zie ik toch ijzerrijk voedsel in dit artikel langskomen .

 16. Sjako

  Houd uw artikel beknopt en minder langdradig. Zal iedereen van profiteren:)

 17. Sjako

  Ow en ik zie echt meerdere keren hetzelfde terug hou het netjes

 18. Anastasia

  Hallo,
  is gember tijdens een chemokuur voor leverkanker goed of aangewezen, vooral de witte bloedlichamen, staan onder druk bij mij – dan wordt er een week rust ingelast om ontstekingen te voorkomen…
  Is er meer informatie hierover voor handen….
  Anastasia

  1. Annie

   Ik heb hier een wetenschappelijke artikel gevonden waarbij ze gember gebruikten tijdens chemokuur om misselijkheid en braken te verlagen. En dit was effectief. In jou geval zou ik mijn arts raadplegen, die weet toch beter wat in jou specifieke geval het beste is.
   Ik citeer hier de conclusie van de artikel:
   ” Powdered ginger root in the dose used was found to be effective in reducing nausea and vomiting induced by low dose cyclophosphamide in combination with drugs causing mild emesis. The antiemetic efficacy of ginger was found to be equal to that of metoclopramide but ondansetron was found to be superior than the other two.”
   http://yasdaru.com/pdf/zanjabil1_yasdaru.com.pdf

 19. Belinda

  Hallo
  Ik ben Belinda en ben sinds gisteren gestart met een detoxweek.
  Enkel gezonde voeding.In de ochtend eet ik soja joghurt met vers fruit en maanzaad.Tussendoor een rijst koek of fruit.
  Tijdens de lunch een salade met stukjes kip,tomaten,noten en rozijnen,peterselie en een beetje geitenkaas.
  Tussendoortje wat fruit of iets gezond
  Als diner wat zalm met krielpetatjes en broccoli of andere groenten
  Zo probeer ik iedere keer wat gezond te eten.
  Ik drink veel water met Citroën erin of munt erin ofwel aardbeien.
  Nu mijn vraag is buiten dat ik een koffie genieter was,dit niet mag drinken tijdens de detoxweek.Mag ik gerust dan groene thee drinken?
  Mvg Belinda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *