Chilipeper | Hoe Gezond Zijn Chilipepers?

Hoe Gezond zijn Chillipepers?

Chilipepers zijn de vruchten van Capsicum peperplanten, die bekend staan om hun hete smaak. Zij zijn lid van de nachtschadefamilie, gerelateerd aan paprika’s en tomaten en de meeste behoren tot een soort die wetenschappelijk bekend staat als Capsicum annuum.

Er zijn vele variëteiten van chilipepers, zoals bijvoorbeeld cayenne en jalapenos. Chilipepers worden voornamelijk gebruikt als kruid of als ingrediënt in verschillende gerechten, kruidenmixen en sauzen. Ze worden meestal bewerkt gegeten of gedroogd en vermalen wat ook wel bekend staat als paprikapoeder. Capsaïcine is het belangrijkste bioactieve plantaardige stof in chilipeper en is verantwoordelijk voor haar unieke prikkelende (hete) smaak en voor veel voordelen voor de gezondheid.

Zo zien chilipepers eruit:

chilipeper gezond

Ze komen in een verscheidenheid van kleuren, maar de meest voorkomende daarvan zijn groen (onrijp) en rood.

Feiten over de voedingswaarde

Verse chilipeper is hoofdzakelijk samengesteld uit water (88%) en koolhydraten (9%).

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste voedingsstoffen in chilipepers weer (1).

[divider][divider]

Vitamines en mineralen

Chilipepers zijn rijk aan diverse vitaminen en mineralen.

Aangezien zij slechts in kleine hoeveelheden worden gegeten, is hun bijdrage aan de dagelijkse inname zeer klein.

 • Vitamine C: chilipepers zijn zeer rijk aan vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant en belangrijk voor wondgenezing en het immuunsysteem.
 • Vitamine B6: een familie van B-vitamines, waarvan sommige belangrijke functies in het energiemetabolisme.
 • Vitamine K1: ook bekend wel bekend als fytomenadion, is vitamine K1 van essentieel belang voor de bloedstolling, gezonde botten en de nieren.
 • Kalium: een essentieel sporenelement dat diverse functies in het lichaam dient. Adequate inname van kalium kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen (2).
 • Koper: vaak ontbreekt het in de westerse voeding aan koper wat een essentieel antioxidant sporenelement is en belangrijk is voor sterke botten en gezonde neuronen.
 • Vitamine A: rode chilipeper is rijk aan bèta-caroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

[divider]Conclusie: chilipepers zijn rijk aan diverse vitaminen en mineralen, maar ze worden meestal gegeten in kleine hoeveelheden zodat ze niet significant bijdragen aan de dagelijkse inname van micronutriënten.[divider]

Andere plantstoffen

Chilipepers zijn een rijke bron van pittig-hete capsaïcine.

Ze zijn ook zeer hoog in antioxidant carotenoïden, die samenhangen met talrijke gezondheidsvoordelen.

Dit zijn de belangrijkste bioactieve plantenstoffen in chilipepers:

 • Capsanthine: de belangrijkste carotenoïde in rode pepers en verantwoordelijk voor de rode kleur en vaak goed voor maximaal 50% van het totale carotenoïde-gehalte. Zijn krachtige antioxiderende eigenschappen kunnen optreden tegen kanker (3, 4).
 • Violaxanthine: de belangrijkste carotenoïde antioxidant in gele chilipepers is goed voor 37-68% van het totale carotenoïde-gehalte (3, 5).
 • Luteïne: komt het meest voor in groene (onrijpe) chilipepers; de niveaus van luteïne dalen met de rijping. Een hoge consumptie van luteïne is verbonden met een verbeterde gezondheid van het oog (6, 7).
 • Capsaïcine: een van de meest bestudeerde plantaardige stoffen in chilipepers. Het is verantwoordelijk voor hun prikkelende (hete) smaak en veel van hun effecten op de gezondheid.
 • Sinapine: een antioxidant, die ook wel bekend staat als sinapinezuur. Het heeft verschillende gezondheidsvoordelen (8, 9).
 • Ferula: net als sinapine is feruline een antioxidant die kan helpen beschermen tegen verschillende chronische ziekten (9, 10).

Het gehalte aan antioxidanten van rijpe (rode) chilipepers is veel hoger dan van onrijpe (groene) pepers (3).

[divider]Conclusie: chilipepers zijn rijk aan antioxidanten, plantaardige stoffen die in verband worden gebracht met diverse voordelen voor de gezondheid. Het meest opvallend is capsaïcine, dat verantwoordelijk is voor de prikkelende (hete) smaak van chilipepers.[divider]

Gezondheidsvoordelen van chilipepers

Ondanks hun brandende smaak, worden chilipepers al heel lang beschouwd als een gezond kruid.

Pijnbestrijding

Capsaïcine, de belangrijkste bioactieve plantaardige stof in chilipepers, heeft een aantal unieke eigenschappen.

Het bindt zich met pijnreceptoren, de zenuwuiteinden die pijn voelen. Dit veroorzaakt een branderig gevoel, maar het veroorzaakt eigenlijk geen echte verbranding.

Toch kan een hoge consumptie van chilipepers (of capsaïcine) na verloop van tijd de pijnreceptoren beschadigen, wat een desensibilisering van de brandende smaak van chili veroorzaakt.

Het zorgt er ook voor dat deze pijnreceptoren ongevoelig zijn voor andere vormen van pijn, zoals maagzuur veroorzaakt door zure reflux.

Uit één onderzoek bleek dat wanneer rode pepers (2,5 gram/dag) gegeven aan patiënten werd gegeven met maagzuur (dyspepsie) aan het begin van de 5-weekse behandeling de pijn juist toenam, maar dat er verbeteringen na verloop van tijd optraden (11).

Dit wordt ondersteund door een klein onderzoek waaruit blijkt dat 3 gram chili elke dag gedurende 6 weken het maagzuur bij patiënten met reflux verbeterd (12).

Het desensibilisatie effect lijkt niet permanent te zijn en uit een studie bleek dat het, na 1-3 dagen na het stoppen van het innemen van capsaïcine, weer werd teruggedraaid (13).

Gewichtsverlies

Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem dat het risico van veel chronische ziekten, zoals hartziekten en diabetes, verhoogt.

Er zijn aanwijzingen dat capsaïcine, een plantstof in chilipepers, gewichtsverlies kan bevorderen door het verminderen van de eetlust en het verhogen van de vetverbranding (14, 15).

In feite, hebben studies aangetoond dat 10 gram rode chilipeper aanzienlijk de vetverbranding bij zowel mannen als vrouwen kan verhogen (16, 17).

Ter ondersteuning van hiervan zijn andere, meer recente, onderzoeken die aantonen dat capsaïcine aanzienlijk de vetverbranding kan verhogen (18, 19, 20, 21).

Capsaïcine kan ook voor vermindering van de calorie-inname zorgen. Uit een onderzoek onder 24 regelmatige gebruikers van chilipepers bleek dat capsaïcine voor een maaltijd leidde tot een verminderde calorie-inname (22).

Uit een ander onderzoek bleek een significante vermindering van eetlust en energieopname, alleen bij hen die niet regelmatig chili gebruikten (23).

Niet uit alle onderzoeken bleek dat chilipepers effectief zijn. Andere onderzoeken toonden geen significante effecten op de calorie-inname (24) of de vetverbranding (25, 26).

Ondanks het gemengde bewijsmateriaal blijkt dat regelmatige consumptie van rode chilipepers of capsaïcine-supplementen, in combinatie met andere gezonde levensstijl strategieën, nuttig kan zijn voor gewichtsverlies (14).

Ze zijn echter alleen waarschijnlijk niet erg effectief; tolerantie voor de effecten van capsaïcine kan zich in de loop der tijd ontwikkelen, wat de bruikbaarheid beperkt (15).

[divider]Conclusie: chilipepers worden geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Zij kunnen in combinatie met andere gezonde levensstijl strategieën gewichtsverlies bevorderen en kunnen helpen de pijn, veroorzaakt door zure reflux, te verlichten.[divider]

Nadelige gevolgen en individuele zorgen

Net als de meeste voedingsmiddelen, kunnen chilipepers bij sommige individuen schadelijke effecten hebben en veel mensen houden niet van haar gloeiend hete smaak.

Brandend gevoel

Chilipepers staan bekend om hun hete, brandende smaak.

De stof hiervoor verantwoordelijk is capsaïcine, die zich bindt met de pijnreceptoren en een intens brandend gevoel veroorzaakt.

Om deze reden is een extract van chilipepers, “oleohars capsicum” genaamd, het belangrijkste ingrediënt van peperspray (27).

In grote hoeveelheden veroorzaakt dit ernstige pijn, ontsteking, zwelling en roodheid (28).

Na verloop van tijd kan een regelmatige inname van capsaïcine ervoor zorgen dat bepaalde pijnneuronen ongevoeliger worden voor pijn.

Maagpijn en diarree

Het eten van chili kan bij sommige mensen darmklachten veroorzaken.

De symptomen kunnen buikpijn, een brandend gevoel in de darm, krampen en een pijnlijke diarree zijn.

Dit komt vaker voor bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Chili kan tijdelijk de symptomen bij degenen die niet gewend zijn om het regelmatig te eten, verergeren (29, 30, 31).

Om deze reden kunnen mensen met het prikkelbare darm syndroom hun consumptie van chilipeper en andere kruidig voedsel beter beperken.

Het risico op kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale celgroei.

Er bestaat gemengd bewijsmateriaal over het effect van chilipeper op kanker.

Reageerbuis experimenten en dierstudies tonen aan dat capsaïcine, een plantstof in chilipepers, het risico op kanker kan verhogen of verlagen (32).

Observationele onderzoeken bij de mens hebben een verband aangetoond tussen peperconsumptie en een verhoogd risico op kanker, met name in de galblaas en de maag (33, 34).

Daarnaast werd er aangetoond dat het eten van rood chilipoeder een risicofactor is voor mond- en keelkanker in India (35).

Houd in gedachten dat observationele onderzoeken niet kunnen bewijzen dat chilipepers kanker veroorzaakt, alleen dat mensen die chilipepers aten meer kans hadden om het te krijgen.

Verdere studies zijn nodig om te bepalen of een zware chili consumptie of capsaïcine-suppletie op de lange termijn veilig is.

[divider]Conclusie: chilipepers zijn niet goed voor iedereen. Ze veroorzaken een branderig gevoel en kunnen bij sommige personen maagpijn en diarree veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van chili en kanker.[divider]

Overzicht

Chilipepers zijn een populair kruid, dat in vele delen van de wereld bekend staat om hun hete, scherpe smaak.

Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en diverse unieke plantaardige stoffen.

Dit is inclusief capsaïcine, de stof die het brandende gevoel in de mond veroorzaakt. Capsaïcine heeft naast de vele voordelen voor de gezondheid ook nadelen.

Aan de ene kant kan het gewichtsverlies helpen bevorderen en pijn verlichten, indien regelmatig geconsumeerd.

Aan de andere kant veroorzaakt het een branderig gevoel, wat vervelend is voor veel mensen, vooral voor degenen die niet gewend zijn aan het eten van chilipepers.

Chilipepers kunnen ook leiden tot problemen met de spijsvertering en sommige onderzoeken linken de consumptie van chili met kanker, hoewel het bewijs hiervoor zeer beperkt is.

Uiteindelijk is het gebruik van chilipepers als specerij voor veel mensen gezond maar mensen met spijsverteringsproblemen kunnen ze beter vermijden.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *