Brein implantaten laat man robotarm besturen met gedachten

robotarm - gezond10

Een man uit Californië, die verlamd is vanaf de nek heeft een chip geïmplanteerd in zijn hersenen dat hem in staat stelt om een ​​robotarm met zijn gedachten te besturen.

Erik Sorto, die op 21 jarige leeftijd werd neergeschoten, is verlamd voor meer dan 10 jaar. Hij heeft zich aangemeld voor een klinische studie waarbij benodigd is om een chip te implanteren in een deel van de hersenen wat “posterior parietal cortex” genoemd wordt.

De sensoren in de chip monitoren hersenactiviteit en detecteren complexe uitbarstingen van elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens vanuit de hersenen van de patiënt naar een computer geleidt, waar ze worden omgezet in instructies voor het bewegen van een robotarm.

Volgens de onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech), Leerde meneer Sorto al op de eerste dag om zijn robot arm te bewegen. Hij was in staat om met zijn robotarm hand te geven en schudden. Na verloop van tijd, Leerde hij ook om een glas richting zijn mond te brengen en ook een computer muis te besturen.

Dit is niet de eerste keer dat hersenactiviteit wordt gebruikt om een robotarm te besturen. In 2009 kreeg een Italiaanse man, die de helft van zijn arm in een auto-ongeluk verloor een robot hand die kon worden bestuurd door gedachten.

Echter is dit de eerste keer dat de sensoren zijn geïmplanteerd in “posterior parietal cortex” in plaats van de motor cortex – het deel van de hersenen die verantwoordelijk is voor de acties van afzonderlijke spieren. Dit resulteert in meer natuurlijke en vloeiende bewegingen volgens de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *