Overslaan van maaltijden kan leiden tot buikvet!

buikvet - gezond10

Het overslaan van maaltijden kan leiden tot abdominale gewichtstoename, volgens een nieuwe studie dat uitgevoerd werd op muizen van de Ohio State Universiteit.

Muizen die een grote maaltijd namen en de rest van de dag vastten, ontwikkelden de pre-diabetische toestand van insulineresistentie in de lever. Dit betekent dat de lever niet meer reageert op insuline, en blijft continue glucose produceren, wat leidt tot een overschot van suiker in het bloed.

De extra suiker in het bloed wordt opgeslagen als de energie-opslaande witte vet, wat minder gewenst is dan zijn tegenhanger, energie-verbrandende bruine vet.

In het begin werden deze muizen gevoed met een beperkt dieet waardoor ze gewicht verloren, terwijl de controlegroep toegang had tot voedsel. Vervolgens moesten de muizen met gewichtsverlies een grote maaltijd nemen en de rest van de dag vasten. Aan het eind van de studie hadden deze muizen bijna  de controle groep ingehaald. Hoewel ze niet helemaal op hun normale gewicht aankwamen, hadden de muizen met dieet aan het eind van de studie een groter buikvet dan de controle groep. Dit soort vetten worden  gekoppeld aan verhoogd risico op type 2 diabetes en hartziekte.

Professor Martha Belury van Ohio State Universiteit zegt dat haar bevindingen geen ondersteuning bidden voor het idee dat het eten van meerdere kleine maaltijden in de loop van de dag u kan helpen met verliezen van gewicht.

“Maar je moet zeker geen maaltijden overslaan om calorieën te besparen, omdat er grote schommelingen van de insuline en glucose gehalte ontstaan en dit kan zorgen voor meer vet in plaats van vetverlies,” zegt ze.

Bron: The Journal of Nutritional Biochemistry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *