Bosbessen gezond | 7 Redenen Waarom Bosbessen Gezond Zijn! + 2 Recepten!

Alles Over Bosbessen + 2 Recepten (Bosbessensap & Bosbessen smoothie)!

Bosbessen zijn een zeer populaire en lekkere vrucht. Met als wetenschappelijk naam Vaccinium ssp. zijn ze nauw verwant aan cranberries, andere blauwe bessen en moerbeien. Bosbessen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar worden nu ook commercieel in Amerika en Europa gekweekt (1). Ze zijn laag in calorieën en ongelooflijk gezond. Het eten van bosbessen kan de gezondheid van het hart en de hersenen verbeteren en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Vaak aangeduid als een superfood zijn bosbessen een uitstekende bron van verschillende vitaminen, gunstige plantenverbindingen en antioxidanten (2). Dat bosbessen gezond zijn zal hier uitgelegd worden.

Bosbessen hebben een aangename, zoete smaak. Ze worden vaak vers gegeten maar worden soms ook bevroren of uitgeperst om sap van te maken. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gebak, jam, gelei en aroma’s.

Dit is hoe bosbessen er uitzien:

Bosbessen gezond - blauwe bosbes

Bosbessen zijn klein, ongeveer 5-16 millimeter en hebben een diameter van ongeveer een halve centimeter. Ze variëren qua kleur van blauw tot paars.

Er bestaan verschillende soorten bosbessen en hun uiterlijk kan licht variëren. De twee meest voorkomende variëteiten zijn de highbush- en de lowbushbessen.

Voedingswaarde Bosbessen

De onderstaande tabel bevat meer informatie over de meest voorkomende voedingsstoffen in bosbessen (100 gram) (1).

[divider]

Koolhydraten

Koolhydraten in bosbessenBosbessen bestaan uit 14% koolhydraten en 84% water. Ze bevatten slechts kleine hoeveelheden eiwitten (0,7%) en vet (0,3%).

De meeste koolhydraten komen uit de eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, maar ze bevatten ook wat vezels.

Bosbessen hebben een score van 53 op de glycemische index, wat relatief laag is (4).

Dit betekent dat bosbessen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zullen veroorzaken en dus als veilig kunnen worden beschouwd voor diabetici.

Vezels

Dieetvezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en kunnen beschermende effecten op verschillende ziekten hebben (5).

140 gram bosbessen bevat 3,6 gram vezels. In feite is ongeveer 16% van de koolhydraten in de vorm van vezels.

[divider]Conclusie: bosbessen bestaan voornamelijk uit koolhydraten en water. Ze bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid vezels.[divider]

Vitamines en mineralen

Bosbessen zijn een goede bron van verscheidene vitaminen en mineralen. Dit is ook de reden waarom bosbessen gezond zijn!

Deze omvatten:

 •  Vitamine K1: bosbessen zijn een goede bron van vitamine K1, die ook wel bekend staan als phylloquinon. Vitamine K1 is meestal betrokken bij de bloedstolling maar kan ook de gezondheid van de botten bevorderen (6).
 •  Vitamine C: ook wel bekend als ascorbinezuur is een antioxidant, die belangrijk is voor de gezondheid van de huid en voor de immuunfunctie (7).
 •  Mangaan: dit essentiële mineraal is nodig voor normale niveaus van aminozuur, eiwit, lipide en een goede werking van het koolhydraat metabolisme (8).

Bosbessen bevatten ook kleine hoeveelheden vitamine E, vitamine B6 en koper.

[divider]Conclusie: bosbessen zijn een goede bron van vitamine K1, vitamine C en mangaan. Ze bevatten ook in mindere mate vitamine E, vitamine B6 en koper.[divider]

Plantenverbindingen

antioxidanten in bosbessenOok zijn bosbessen gezond omdat ze rijk zijn aan antioxidanten en voordelige plantenverbindingen. Deze omvatten:

 •  Anthocyaninen: deze antioxidanten geven de bessen hun kleur en kunnen het risico op hartziekten verminderen (91011).
 •  Quercetine: een hoge inname van deze flavonol wordt gekoppeld aan een lagere bloeddruk en een verminderde kans op het krijgen van hartziekten (1213).
 •  Myricetine: deze flavonol kan een aantal gezondheidsvoordelen hebben en heeft eigenschappen die kanker en diabetes helpen voorkomen (1415).
[divider]
Anthocyaninen

Anthocyaninen zijn de belangrijkste antioxidantverbindingen, die worden gevonden in bosbessen. Zij behoren tot een grote familie van polyfenolen, ook wel flavonoïden genaamd.

Er wordt gedacht dat anthocyaninen verantwoordelijk zijn voor veel van de heilzame effecten van bosbessen (16).

In bosbessen kunnen meer dan 15 verschillende anthocyaninen worden gevonden maar malvidine en delphinidine zijn de overheersende verbindingen (101716).

Deze anthocyaninen lijken vooral in de schil geconcentreerd aanwezig te zijn. Daarom is de buitenste laag van de bessen het meest waardevolle deel van de vrucht (18).

[divider]Conclusie: bosbessen zijn rijk aan gunstige plantenverbindingen en antioxidanten en dan met name anthocyaninen, die veel voordelen voor de gezondheid kunnen bieden. En daarom zijn bosbessen gezond!  [divider]

Gezondheidsvoordelen van bosbessen

Gezondheidsvoordelen van bosbessen

Bosbessen kunnen voor de gezondheid van het hart en de hersenen vele voordelen bieden en kunnen ook de bloedsuiker verbeteren. Lees verder om erachter te komen waarom bosbessen gezond zijn!

1. De Gezondheid Van Het Hart

Bosbessen gezond voor het hartHartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van de dood (19).

Onderzoeken hebben een verband gevonden tussen bessen of flavonoïde-rijke voedingsmiddelen en een verbeterde gezondheid van het hart (2011).

Sommige onderzoeken suggereren dat bosbessen aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden aan mensen met een hoge bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor voor hartziekten is (2122).

Bosbessen kunnen ook de oxidatie van het LDL-cholesterol, wat een kritische stap in het hartziekteproces is, belemmeren (23).

Een observatie onderzoek onder 93.600 verpleegkundigen wees uit dat een hoge inname van anthocyaninen was gekoppeld aan een 32% lager risico op het krijgen van hartaanvallen (24). Deze studies laten zien dat aardbeien gezond zijn voor het hart!

[divider]Conclusie: het eten van bosbessen kan door de verlaging van de bloeddruk en de remming van de oxidatie van LDL-cholesterol het risico op het krijgen van hartziekten verkleinen.[divider]

2. De Gezondheid Van De Hersenen

Bosbessen gezond voor hersenenAangezien het aantal mensen van ouder dan 65 jaar wereldwijd toeneemt, zullen ook leeftijdgerelateerde aandoeningen en ziekten steeds vaker gaan voorkomen.

Interessant genoeg is een hogere inname van flavonoïde-rijke voedingsmiddelen geassocieerd met een betere hersenfunctie (25).

Het eten van bosbessen kan helpen bij het voorkomen van oxidatieve stress, wat een belangrijke rol speelt in het verouderingsproces (26).

Bosbessen kunnen ook direct de hersenfunctie verbeteren. Uit een onderzoek bleek dat het drinken van meerdere glazen bosbessensap per dag, gedurende 12 weken, voor een verbeterd geheugen zorgden bij 9 oudere volwassenen, die last hadden van een slecht geheugen (27).

Uit een ander zes jaar durend onderzoek bleek dat bosbessen en aardbeien de veroudering van de hersenen bij oudere volwassenen met maximaal 2,5 jaar konden vertragen (28).

[divider]Conclusie: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bosbessen gezond zijn en een belangrijke rol spelen in de gezondheid van de hersenen, leeftijdsgebonden achteruitgang kunnen vertragen en de hersenfunctie kunnen verbeteren.[divider]

3. Controleert De Bloedsuikerspiegel

Bosbessen gezond bloedsuikerspiegelDe prevalentie van diabetes Type 2 neemt wereldwijd snel toe (29).

Mensen met diabetes zijn gevoelig voor snelle veranderingen in de bloedsuiker en moeten voorzichtig zijn met het eten van koolhydraten.

Bosbessen bevatten matige hoeveelheden suiker, zo’n 15 gram per 140 gram.

Ze hebben geen nadelige gevolgen voor de bloedsuikerspiegel en dit is waarschijnlijk te wijten aan de vele bioactieve verbindingen.

Onderzoeken met reageerbuisjes suggereren dat de anthocyaninen in bosbessen gunstige effecten kunnen hebben op de controle van de bloedsuikerspiegel (3031).

Onderzoeken met mensen hebben ook veelbelovende resultaten getoond.

Uit een onderzoek bleek dat het drinken van twee smoothies met bosbessen per dag, voor zes weken, de gevoeligheid van insuline bij zwaarlijvige mensen, die een groot risico op het krijgen van diabetes hadden, kon verbeteren (32).

Bosbessen kunnen ook direct na een koolhydraatrijke maaltijd de bloedsuikerspiegel beïnvloeden door het blokkeren van bepaalde spijsverteringsenzymen, die voor pieken kunnen zorgen (33).

[divider]Conclusies: verschillende onderzoeken tonen aan dat bosbessen de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren.[divider]

Overige Gezondheidsvoordelen & Feiten

4. Veroudering Tegengaan Met Bosbessen!

Bosbessen anti-aging verouderingAfgezien van genetische factoren, waarvoor er geen schijnbare oplossing is en we beschouwen het effect van vrije radicalen op veroudering als de belangrijkste oorzaak van verschillende symptomen, dan kunnen bosbessen je de beste hoop geven om jong te blijven. Deze “superfood” bessen zitten boordevol met antioxidanten en staan op nummer 1 in de wereld van antioxidanten. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van Anthocyanine, een pigment dat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur van de blauwe bessen. De overvloed aan vitamine C is ook een grote factor voor deze indrukwekkende claim. Je kunt tekenen van veroudering zoals rimpels, ouderdomsvlekjes, cataracten, osteoporose, haaruitval, dementie en de ziekte van Alzheimer voorkomen door het eten van bosbessen en het beste halen uit deze antioxidantpotentieel! Dit betekent dat bosbessen gezond zijn!

5. Bosbessen Gezond en Goed Tegen Urineweginfectie

De vorming van bepaalde bacteriële kolonies zoals E-coli langs de binnenkant van de binnenwanden van de urinewegen zijn verantwoordelijk voor deze infectie. Het resulteert in ontsteking, een brandend gevoel tijdens de doorgang van urine en andere complicaties. Een reden waarom bosbessen gezond zijn, komt door het feit dat bosbessen verrassend gunstig tegen deze aandoening. Het heeft een verbinding gevormd uit grote, polymeerachtige moleculen, die de groei van dergelijke bacteriën remmen. Het heeft ook bepaalde antibiotische eigenschappen die hieraan bijdragen. Deze zware moleculen maken deze bacteriën los van de wanden langs het kanaal, waardoor de infectie wordt voorkomen. Tot nu toe is deze verbinding alleen gevonden in cranberries en bosbessen.

6. Obstipatie en Spijsvertering

Bosbessen gezond spijsverteringTerwijl de ruwvoer (vezel) in een paar handjes bosbessen constipatie verhindert, verbeteren de vitaminen, natrium, koper, fructose en zuren de spijsvertering door de juiste maag- en spijsverteringssappen te stimuleren om zo het voedsel vlot en veilig door het maagdarmstelsel te kunnen verplaatsen.

7. Kanker

Bosbessen kunnen zeer waardevol zijn voor kankerpatiënten, omdat ze bepaalde verbindingen bevatten zoals Pterostilbene (een uitstekend middel voor dikke darm- en leverkanker) en Ellaginezuur die samen met Anthocyanine en andere antioxidanten zoals vitamine C en koper wonderen kunnen doen om kanker te voorkomen en te genezen.

Feitje

Bosbessen laten je fris, actief, fit, scherp, dicht bij de natuur en in een goede stemming voelen, omdat ze zeer goede antidepressiva zijn. Je hoeft omdat bosbessen effectief zijn tegen zoveel verschillende aandoeningen zo ook niet veel geld aan medicijnen uit te geven,. Er zijn ook geen negatieve bijwerkingen, die geassocieerd worden met deze “superfood”. Een laatste interessant ding om te weten over bosbessen is dat hoe dieper de kleur van de bosbessen is, hoe rijker ze zijn in antioxidanten en andere geneeskrachtige voedingsstoffen.

Bosbessen Recepten (Smoothie Bessen & Meloen + Bosbessensap)

Smoothie bosbessen bosbessensap

1. Bosbessen smoothie + meloen!

Deze smoothie geeft je een gezonde knal aan antioxidanten, vitaminen en mineralen om je dag goed te beginnen. De komkommer doorbreekt weliswaar de zoetheid, maar de smaak van de meloen en de bessen komt heerlijk tot zijn recht. Geniet van deze bosbessen smoothie! Het resulaat is ongeveer 750 ml.

Ingrediënten:

 • 6 middelgrote aardbeien, zonder topje
 •  1/4 honey dew meloen, geschild en ontpit
 •  50g bosbessen
 •  1 komkommer, in vier stukken

Bereidingswijze:

 • Blend al deze ingrediënten samen. De komkommer zorgt ervoor dat de zeer zoete smaak wat gematigd wordt, waardoor de smoothie een heerlijke smaak krijgt.
[divider]
2. bosbessensap

Bosbessen bevatten een breed scala aan micronutriënten, hoge niveaus van de essentiële voedingsmineraal mangaan, vitamine B6, C, K en voedingsvezels. Bosbessensap, gemaakt van rijpe bosbessen, selderij, biet en appel, helpt je om in één sap van al deze goedheid te genieten. Leer hoe je het in enkele minuten kunt maken met dit makkelijke recept en vergeet ook niet om de tips hieronder te lezen om zo verschillende variëteiten te kunnen maken.

Ingrediënten:

 •  240 gram bosbessen
 •  1 Appel
 •  1 Stengel selderij
 •  1/4 Rode biet
 •  1/4 Citroen of limoen
 •  120ml water
 •  23 ijsblokjes, optioneel

Bereidingswijze:

 •  Neem een ​​sapcentrifuge en plaats een leeg glas of een container bakje onder de tuit.
 •  Pers alle groenten en fruit door de sapcentrifuge.
 •  Knijp de citroen over het geperste sap uit en roer dit goed door.
 •  Vul de glazen met ijs en giet het sap erover, eventueel garneren met munt en dien het op.

Tips en variaties:

Voeg 60 gram aardbeien toe voor variatie. Gebruik wilde bosbessen om wilde bosbessensap te maken. Maak met behulp van organische bosbessen en andere organische groenten en fruit organisch bosbessensap.

[divider]

Bijwerkingen

Wanneer ze met mate worden gegeten, zullen bosbessen geen langdurige nadelige effecten op de gezondheid hebben. Aan het eten van bosbessen zitten ook geen bijwerkingen.

Een allergie voor bosbessen bestaat, maar is zeer zeldzaam (34).

[divider]Conclusie: bosbessen zijn goed te verdragen wanneer ze met mate worden gegeten en een allergie voor deze bessen is zeer zeldzaam.[divider]

Samenvatting

Bosbessen zijn een populaire en lekkere vrucht.

Ze zijn een goede bron van vitamine K1, vitamine C, mangaan en diverse andere gunstige plantenverbindingen zoals anthocyaninen.

Het regelmatig eten van bosbessen kan helpen om hartziekten te voorkomen, de gezondheid van de hersenen te verbeteren,  je bloedsuikerspiegel op peil te houden en nog veel meer!

Met andere woorden, eet ze totdat je tong er blauw van wordt om een ​​lang en gezond leven te kunnen leven!

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *