Chlorella gezond | 7 gezondheidsvoordelen van Chlorella

Chlorella Gezond

Chlorella is bijzonder gezond en het wordt dan ook niet zonder reden een superfood genoemd. Het is rijk aan eiwitten en omega 3 vetzuren. Chlorella bevat maar liefst 19 verschillende aminozuren inclusief alle essentiële aminozuren. Hieronder lees je dus waarom Chlorella gezond is.

Chlorella bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B5, B11 en B12. Van vitamine A bevat het zelfs 10x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram.

Mineralen en sporenelementen welke je aantreft in chlorella zijn calcium, magnesium, fosfor, kalium, ijzer, zink, jodium en mangaan. Het bevat hoge concentraties zink en ijzer. Het ijzer uit chlorella wordt bovendien goed opgenomen dankzij de vitamine C waar het ook rijk aan is.

Gezondheidsvoordeel 1: verlaagd het risico op chronische ziekten

Chlorella bevat belangrijke antioxidanten. Zo is het chlorella vooral erg rijk aan chlorofyl maar bevat het ook vitamine C, luteïne en betacaroteen. Deze antioxidanten verlagen de kans op chronische ziekten (bron).

Gezondheidsvoordeel 2: goed voor je uithoudingsvermogen

Goed nieuws voor duursporters: met chlorella kan je je uithoudingsvermogen verbeteren (bron). Dit effect is waarschijnlijk te danken aan de vertakte aminozuren (BCAA’s) welke in chlorella zitten, en Chlorella gezond maken. (bron, bron).

Gezondheidsvoordeel 3: detox werking

Je hebt vast weleens een detox kuur gevolgd. Met een detox kuur ontdoe je je lichaam van toxische stoffen zoals zware metalen, dioxinen en pesticiden.

Omdat chlorella rijk is aan chlorofyl is het een perfecte aanvulling op je detox kuur. Het helpt om zware metalen uit je lichaam af te voeren (bron, bron, bron).

Behalve zware metalen helpt chlorella om je lichaam te ontdoen van dioxinen (bron).

Gezondheidsvoordeel 4: ondersteunt bij afvallen

Als je aan het lijnen bent dan verlies je vet. Je lichaam gebruikt het lichaamsvet om afvalstoffen in op te slaan. Als je vet verliest dan komen deze afvalstoffen vrij en deze dienen afgevoerd te worden. Dit gebeurt via de urine en de ontlasting. Dankzij de detox werking van chlorella help je je lichaam om deze afvalstoffen makkelijker af te voeren.

Chlorella verlaagt bij het afvallen zowel het vetpercentage als de bloedglucose (bron).

Een lage bloedglucose is belangrijk om gewicht te kunnen verliezen. Een hoge bloedglucose zal er namelijk voor zorgen dat het lichaam veel insuline moet aanmaken. Onder invloed van insuline gaat je lichaam echter vet opslaan en vet vasthouden. Om af te kunnen vallen is het dan ook van essentieel belang dat de insulinewaarden laag gehouden worden. Dit bereik je door de bloedglucose laag te houden. Dit verklaard overigens ook het succes van diëten welke gebaseerd zijn op koolhydraatarm eten. Hiermee wordt de bloedglucose laag gehouden.

Gezondheidsvoordeel 5: cholesterol verlagend

Een verhoogd cholesterol is een indicatie dat er een verhoogd risico op aderverkalking is. Door aderverkalking ontstaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hartaanval of een beroerte.

Als we praten over verhoogd cholesterol dan bedoelen we daarmee een verhoging van het LDL cholesterol. Deze kleine cholesterol deeltjes worden ook wel het slechte cholesterol genoemd.

Chlorella blijkt een verlagend effect te hebben op het LDL cholesterol (bron, bron, bron). En als bonus helpt het bij het voorkomen van het oxideren van het cholesterol (bron).

Gezondheidsvoordeel 6: bloeddruk verlagend

Chlorella heeft een bloeddruk verlagende werking (bron). Dit komt omdat het de arteriële stijfheid verminderd (bron).

Gezondheidsvoordeel 7: goed bij diabetes type 2

Voor mensen met diabetes type 2 heeft chlorella een aantal voordelen welke waardevol zijn. Zo wordt de insulinegevoeligheid verbeterd (bron, bron, bron). Dit is ook belangrijk als je diabetes type 2 wilt voorkomen maar voor mensen met diabetes type 2 is dit extra belangrijk omdat men nauwelijks meer gevoelig is voor insuline.

Ook helpt het om de bloedglucose laag te houden (bron, bron). Dit is extreem belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Door de bloedglucose laag te houden wordt het risico op vervellende complicaties namelijk verlaagd. Complicaties welke kunnen optreden bij diabetes type 2 zijn zenuwschade, schade aan de ogen en de bloedvaten.

Chlorella heeft ook een preventieve werking op complicaties bij diabetes type 2 dankzij haar antioxidanten (bron, bron). Deze antioxidanten voorkomen dat eiwitmoleculen onherstelbaar beschadigen doordat suikers zich eraan verankeren.

Bijwerkingen chlorella

Chlorella kan bijwerkingen geven. Dit kan zeker het geval zijn bij mensen welke voor het eerst chlorella gebruiken. Het verdient dan ook de aanbeveling om het gebruik langzaam op te bouwen.

Bijwerkingen welke je van chlorella kunt krijgen zijn:

  • Misselijkheid
  •  Buikpijn
  •  Hoofdpijn
  •  Vermoeidheid
  •  Een oncomfortabel gevoel

Deze klachten zouden het gevolg kunnen zijn van de detox werking van chlorella. Het zijn namelijk klachten welke mensen vaak ook ervaren tijdens de eerste dagen van een detox kuur.

Er wordt ook wel gezegd dat je niet moet stoppen met het gebruik van chlorella als je klachten krijgt welke passen bij detox ontwenningsverschijnselen zoals hierboven genoemd. Deze ontwenningsverschijnselen zijn een teken dat je lichaam zich ontdoet van toxische stoffen en je zult er daarom mee door moeten gaan om je lichaam te reinigen. Na verloop van tijd zullen de klachten minder moeten worden (tenzij je dagelijks wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden toxische stoffen).

Je kunt daarom het beste beginnen met een lage dosering chlorella poeder om te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Je zou kunnen beginnen met een kwart theelepeltje per dag waarna je dit opbouwt naar 1 of 2 theelepels per dag.

Je kunt ook chlorella tabletten kopen. Het nadeel hiervan is dat je dan moeilijk de dosering kunt opbouwen. Het voordeel van tabletten is dat je het altijd kunt nemen zonder dat het de smaak van bijvoorbeeld je smoothie of yoghurt beïnvloed.

Gezondheidsorganisaties zeggen dat chlorella in ieder geval veilig te gebruiken is tot een dosering van 3,6 gram per dag. Gebruik in ieder geval nooit meer chlorella dan aangegeven staat op de verpakking van het chlorella supplement welke je koopt. Nu weet je dus waarom Chlorella gezond is.

One Comment

  1. Maaike

    Interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *