Voordelen van zonlicht

voordelen van zonlicht

Voordelen van zonlicht

Bij overdreven blootstelling aan zonlicht kunnen gevaren ontstaan, die nadelig zijn voor het lichaam. Veel tijd doorbrengen in de zon kan behalve negatieve effecten echter ook voordelen veroorzaken voor de gezondheid. Door de zon te behandelen als een vriend en het verstandelijk gebruiken, zal jij beslist de vruchten van de zon plukken. Hieronder staan 6 onmiskenbare voordelen van zonlicht.

Zonlicht voorkomt kanker

Je lichaam is in staat om zonlicht in vitamine D om te zetten. Vitamine D is voor vele lichaamsfuncties absoluut noodzakelijk. Vitamine D speelt een cruciale rol in het immuunsysteem en kan preventief werken tegen kanker. Het is niet volledig bekend hoe zonlicht het risico op kanker verlaagt. Maar het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die zich blootstellen aan zonlicht tot wel 60% kans hebben om Kanker te vermijden, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Californië en San Diego. Dus zonnen kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen, onder andere: eierstokkanker, darm- en borstkanker.

Zonlicht voorkomt multiple sclerose

Multiple sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel waardoor je onder andere verlamd kunt raken. Multiple sclerose of MS zoals in de volksmond genoemd wordt, komt vaak voor in gebieden ten noorden van de evenaar, waar de zon enigszins schijnt. Uit onderzoek blijkt dat verkassen naar een andere regio met weinig zonlicht vóór de leeftijd van 15 jaar, de risico op MS verhoogt. Dit onderzoek toont aan dat het zonlicht, in het begin van het leven van essentieel belang is.

Zonlicht bevordert de gezondheid van de botten

Een van de voordelen van zonlicht is dat het goed is voor de botten. Dat zonlicht (vitamine D) nodig is om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen, is een vaststaand feit. Deze twee componenten ( Calcium en Vitamine D) zorgen voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Dus gebrek aan vitamine D ofwel vitamine D3 kan voor kinderen en volwassenen vooral problemen aan de botten geven.

Zonlicht vermindert Alzheimer

Klinisch onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat zonlicht, de symptomen van de ziekte van Alzheimer vermindert. Deze symptomen zijn: agitatie, ’s nachts wakker worden, nachtelijke activiteit.

Zonlicht verbetert de stemming

De hoeveelheid zonlicht waaraan we zijn blootgesteld heeft een bijzondere relatie met de stemming. Voldoende blootstelling aan zonlicht heeft als gevolg dat er meer serotonine wordt geproduceerd. De hoge serotonine verhoogt je stemmingen, die helpen je vervolgens om een milde depressie te bestrijden.

Zonlicht verbetert de slaapkwaliteit

Zonlicht stimuleert de natuurlijke productie van melatonine in het lichaam. Melatonine verbetert de kwaliteit van de slaap.

Conclusie

Zonlicht is inderdaad gunstig voor je gezondheid. Hoewel, zonlicht zo nuttig is, is het toch raadzaam en belangrijk om jezelf te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen die huidkanker kunnen veroorzaken. Gebruik daarom Zonnebrandmiddelen die speciaal gemaakt zijn om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *