Probiotica | De Ultieme Handleiding Voor Probioticum

Probiotica - probioticum supplementen

Alles Over Probiotica

Probiotica - probioticumWist je dat de bacteriën in je lichaam het aantal cellen van je lichaam overtreffen? Het is waar en de meeste van hen bevinden zich in je darmen. Maar er is echt geen reden tot paniek, de meeste bacteriën zijn vrij onschuldig! Het hebben van de juiste bacteriën wordt ook in verband gebracht met talrijke gezondheidsvoordelen (1). Dit omvat o.a. gewichtsverlies, een betere spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem, een betere huid en een verlaagd risico op veel ziekten (2). Dit leidt ons tot het onderwerp waar het om gaat: probioticum. Probiotica zijn voedingsmiddelen of supplementen die deze vriendelijke bacteriën bevatten en waarvan wordt verondersteld dat ze helpen onze ingewanden te koloniseren met hun gezondheids stimulerende micro-organismen.

Het belang van deze kan niet worden onderschat. 

Het verzorgen van je darmen en de vriendelijke bacteriën die er wonen, kan een van de belangrijkste dingen zijn die je voor je gezondheid kunt doen.

Lees in dit artikel alles over probiotica

Wat zijn probiotica?

Volgens de officiële definitie, zijn probiotica ‘levende micro-organismen die, indien ze in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn, een positief gezondheidseffect kunnen hebben op de gastheer‘ (3).

Probiotica zijn meestal bacteriën, maar er is ook een soort gist dat kan fungeren als een probioticum.

Je kunt probiotica krijgen van supplementen, alsmede levensmiddelen die worden bereid met bacteriële fermentatie.

Probiotische voedingsmiddelen zijn o.a. yoghurt, kefir, zuurkool, tempeh, kimchi en vele anderen.

probiotica-kefir-melk-yoghurt

Probiotica moet niet worden verward met prebiotica (let op de ‘e’), wat voedingsvezels zijn die helpen voeden de vriendelijke bacteriën die al in de darm zitten te voeden (4).

Er zijn eigenlijk tientallen verschillende probiotische bacteriën waarvan is aangetoond dat ze voordelen hebben voor de gezondheid.

De meest voorkomende groepen omvatten Lactobacillus en Bifidobacterium. Dan zijn er nog veel verschillende soorten binnen elke groep en elke soort heeft vele soorten stammen.

Interessant is dat verschillende probioticum lijken te werken voor verschillende gezondheidsproblemen. Daarom is het kiezen van het juiste type (of typen) van probiotica noodzakelijk.

Veel probiotische supplementen combineren verschillende soorten samen in hetzelfde supplement. Deze staan bekend als breed-spectrum probiotica of multi probiotica.

Houd in gedachten dat dit een nieuw, maar snel groeiende gebied van onderzoek is.

Hoewel het bewijs veelbelovend is, is het niet onomstotelijk bewezen dat probioticum helpt bij alle in dit artikel genoemde voorwaarden voor de gezondheid (5).


Conclusie: probiotica zijn levende micro-organismen die voordelen voor de gezondheid veroorzaken wanneer ze in voldoende hoeveelheden geconsumeerd worden. Er zijn veel verschillende soorten probioticum en je kunt ze binnenkrijgen via voedingsmiddelen of supplementen.


Het belang van micro-organismen in de darm

De complexe gemeenschap van micro-organismen in je darmen wordt ook wel de darmflora genoemd (6).

Je darmen bevatten eigenlijk honderden verschillende soorten micro-organismen, met sommigen die aantallen hebben zo hoog als 1000.

Dit omvat bacteriën, gisten en virussen. De overgrote meerderheid bestaat uit bacteriën.

De meeste van de darmflora wordt gevonden in de colon of dikke darm, het laatste deel van het spijsverteringskanaal.

De metabolische activiteiten van de darmflora lijken in feite op die van een orgaan. Daarom noemen sommige wetenschappers de darmflora wel het ‘vergeten orgaan’ (7).

De darmflora heeft feitelijk vele functies die belangrijk zijn voor de gezondheid. Het produceert vitamines, waaronder vitamine K en enkele vitaminen B (8).

Het zet tevens vezels om tot korte-keten vetzuren zoals butyraat, propionaat en acetaat, die de darmwand voeden en vele metabole functies uitvoeren (9, 10).

Ze stimuleren ook het immuunsysteem en regelen de integriteit van de darm. Dit kan helpen voorkomen dat ongewenste stoffen in het lichaam ‘lekken’ en een immuunrespons uitlokken (11, 12, 13, 14).

Niet alle organismen in de darm zijn echter vriendelijk. Sommige zijn goed, andere zijn slecht.

De darmflora is eigenlijk zeer gevoelig voor moderne veranderingen en studies tonen aan dat een ‘onevenwichtige’ darmflora is gekoppeld aan tal van ziekten (15,16).

Dit omvat obesitas, diabetes Type 2, het metabool syndroom, hartziekten, colorectale kanker, de ziekte van Alzheimer, depressie en nog veel meer (17, 18, 19, 20, 21, 22, 23).

Probiotica (en prebiotische vezels) kunnen helpen dit evenwicht te corrigeren, door ervoor te zorgen dat ons ‘vergeten orgaan’ optimaal functioneert (24).


Conclusie: je darmflora bestaat uit honderden verschillende soorten micro-organismen. Probiotica helpen je darmflora om optimaal te presteren.


Probiotica en een gezonde spijsvertering

Probiotica zijn het meest bestudeerd met betrekking tot de spijsvertering (25).

probiotica-spijsvertering

Het sterkste bewijs hiervoor is de diarree die met antibiotica geassocieerd wordt.

Wanneer mensen langere tijd antibiotica gebruiken, hebben ze vaak last van diarree, zelfs lang nadat de infectie is uitgeroeid.

Dit komt omdat de antibiotica veel natuurlijke bacteriën in de darm doodt, waardoor het evenwicht verschuift en waardoor ‘slechte’ bacteriën gedijen.

Tientallen studies hebben sterk bewijs geleverd dat probiotische supplementen antibiotica-geassocieerde diarree kunnen genezen (26, 27, 28).

Probioticum zijn ook gunstig gebleken tegen het prikkelbaar darmsyndroom, een veel voorkomende spijsverteringsaandoening. Ze kunnen helpen winderigheid, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en andere symptomen te verminderen (29, 30, 31).

Sommige studies tonen ook aan dat probiotica heilzaam is tegen darmontstekingen kan zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (32).

Probioticum kunnen ook nuttig zijn tegen Helicobacter pylori infecties, de belangrijkste veroorzaker van maagzweren en maagkanker (33, 34, 35, 36).

Als je momenteel problemen hebt met de spijsvertering, waar je maar niet vanaf komt, dan zou je het gebruik van een probiotisch supplement eens moeten overwegen.


Conclusie: probiotica zijn effectief gebleken tegen verschillende problemen met de spijsvertering. Dit omvat antibiotica geassocieerde diarree en prikkelbaar darmsyndroom.


Probioticum en gewichtsverlies

Probiotica - probioticum afvallenPersonen met obesitas hebben andere darmbacteriën dan slanke mensen (37, 38).

Dierproeven hebben ook aangetoond dat fecale transplantaties uit magere dieren zwaarlijvige dieren kan laten afvallen (39, 40).

Daarom geloven veel wetenschappers nu dat onze darmbacteriën bepalend zijn voor gewichtsverlies (41, 42).

Hoewel dit nog verder moet worden onderzocht, is van sommige probiotische stammen aangetoond dat ze kunnen helpen bij vetverlies (43).

De meest indrukwekkende studie hierover werd gepubliceerd in 2013. Het was een onderzoek onder 210 personen met centrale obesitas (veel buikvet ).

Tijdens deze studie werd ontdekt dat het probioticum Lactobacillus gasseri veroorzaakte dat mensen gedurende een periode van 12 weken 8,5% van hun buikvetmassa verloren (44).

Wanneer ze stopten met het probioticum, kregen ze binnen 4 weken hun buikvet terug.

Er is ook enig bewijs dat Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium lactis kunnen helpen bij gewichtsverlies en preventie van obesitas (45).

Dit dient echter nog te worden onderzocht voordat er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Er zijn ook een aantal dierenstudies die aantonen dat andere probiotische stammen zelfs tot gewichtstoename zouden kunnen leiden, dus geen gewichtsverlies (46).


Conclusie: er zijn aanwijzingen dat de probiotische Lactobacillus gasseri mensen kan helpen bij het verliezen van hun buikvet. Dit moet echter nog wel verder worden bestudeerd.


Andere gezondheidsvoordelen van probiotica

Het krijgen van alle geweldige voordelen van probiotica valt buiten het bestek van dit artikel.

Er zijn echter een paar voordelen die zeker de moeite waard zijn om hier te benadrukken:

  • Ontsteking: van probiotica is aangetoond dat het systemische inflammatie remt, een vooraanstaande veroorzaker van vele ziekten (47).
  • Depressie en angst: de probiotische stammen Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum hebben aangetoond symptomen van angst en depressie te kunnen verminderen bij patiënten met een klinische depressie (48, 49).
  • Cholesterolgehalte in het bloed: van verscheidene probiotica is aangetoond dat het de totale en de LDL-cholesterol kan verlagen (50, 51).
  • Bloeddruk: van probioticum is ook aangetoond dat het kleine veranderingen in de bloeddruk veroorzaakt (52, 53).
  • Immuunsysteem: verschillende probiotische stammen kunnen het immuunsysteem verbeteren en leiden tot minder kans op infecties, zoals verkoudheid (54, 55).
  • Gezondheid van de huid: er zijn aanwijzingen dat probiotica nuttig is voor acné, rosacea en eczeem, alsmede voor andere huidaandoeningen (56, 57, 58, 59).

Dit is slechts het topje van de ijsberg! Probiotica zijn bestudeerd en er is getoond dat ze ook gunstig zijn voor een breed scala aan andere gezondheidsproblemen.


Conclusie: van probioticum is aangetoond dat het talrijke gezondheidsvoordelen heeft. Zij kunnen depressie en angst verminderen, de gezondheid van het hart en het immuunsysteem verbeteren, om er maar eens een paar te noemen.


Zijn er bijwerkingen?

darmflora probioticaProbiotica zijn over het algemeen goed te verdragen en veilig voor de meeste mensen.

In de eerste paar dagen kun je echter bijwerkingen ervaren betrekking tot de spijsvertering. Dit is zijn onder andere winderigheid en milde buikklachten (60).

Als deze eerste aanpassingsperiode voorbij is, moet je spijsvertering beter zijn dan het voorheen was.

Probiotica kunnen gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot infecties bij mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Dit geldt ook voor mensen met HIV, AIDS en diverse andere gezondheidsproblemen (61).

Als je een medische aandoening hebt, moet je eerst je arts raadplegen voordat je een probiotisch supplement gaat gebruiken.


Conclusie: probiotische supplementen kunnen digestieve symptomen veroorzaken, maar dit moet binnen enkele dagen verdwijnen. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. Raadpleeg je arts voordat probioticum gebruikt.


Wat zijn de beste probiotische supplementen?

Er zijn honderden verschillende probiotische supplementen beschikbaar.

Als je een gezondheidsprobleem hebt en je wilt een probioticum voor dat doel proberen, dan is het zeer belangrijk dat je de juiste stam kiest.

Probiotica

Ik raad je aan om op Amazon te bekijken wat de verschillende beschikbare opties zijn. Daar kun je zien welke stammen de supplementen bevatten.

Zorg ervoor dat je probiotica koopt van een gerenommeerde fabrikant. Voedingssupplementen zijn niet gereguleerd, dus veel van deze producten bevatten mogelijk niet wat de etiketten zeggen dat ze doen.

Volgens een studie, is het het beste om probiotica in te nemen ofwel vlak voor een maaltijd of bij een maaltijd die wat vet bevat (62).

Daarnaast moet je de instructies volgen op de verpakking volgen. Houd er rekening mee dat sommige probiotica producten gekoeld bewaard moeten worden.

Tot slot

Het behoud van een gezonde darmflora gaat veel verder dan alleen het nemen van een probiotisch supplement.

Wat je doet van dag tot dag is net zo belangrijk.

Van verschillende leefstijlfactoren, vooral het voedsel dat je eet, is aangetoond dat ze de darmbacteriën beïnvloeden (63).

Een gezonde levensstijl kan zorgen voor een goede nachtrust en het eten van echt voedsel met veel vezels is de sleutel.

In veel gevallen kunnen probiotische voedingsmiddelen en supplementen nuttig zijn.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *