Pompoen Gezond | Hoe Gezond is Pompoen? – Gezond10

pompoen gezond

Pompoen Gezond

Pompoen is een favoriet herfstingrediënt. Maar is pompoen gezond? Het blijkt dat pompoen zeer voedzaam is en laag in calorieën. Plus, dat het veelzijdiger is dan je wellicht denkt. Het kan in zowel hartige als zoete gerechten worden gebruikt. Meest bekende is de oranje pompoen, maar er bestaan veel verschillende pompoen soorten!

In dit artikel geven we je een overzicht van de nutritionele eigenschappen van de pompoen en de verschillende toepassingen en voordelen.

Wat Is Een Pompoen?

Pompoen is een type winter squash, uit dezelfde plantenfamilie als komkommer en meloen.

Is pompoen groente of fruit? Het is technisch gezien een vrucht omdat het zaad bevat. Maar in termen van voeding is het meer een groente.

Pompoenen zijn meestal rond en oranje, hoewel de grootte, de vorm en de kleur kunnen variëren, afhankelijk van de soort. Ze hebben een dikke buitenschil die glad en geribbeld is en een stam die de pompoen verbindt met de lommerrijke plant.

Binnenin zijn ze, behalve de ivoorkleurige zaden die bekleed zijn met vezelig vlees, hol.

Deze squash komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en speelt een grote rol tijdens twee feestdagen. Ze worden uitgesneden als Jack-o’-lanterns voor Halloween en in de VS en Canada gebakken in taarten voor het dessert voor Thanksgiving.

Ze groeien echter op elk continent ter wereld, behalve op Antarctica.

Hun zaden, bladeren en vlees zijn allemaal eetbaar en ze zijn opgenomen in recepten van de wereldwijde keukens.


Conclusie: Oranje pompoen of een ander soort is een type winter squash, dat technisch gezien een vrucht is, maar het voedingsprofiel van een groente heeft.


Verschillende variëteiten

pompoen soortenEr zijn veel verschillende pompoen soorten, zoals:

 • Jack-o’-lantern: meestal wordt er een grotere soort gebruikt voor het snijwerk.
 • Pompoen voor taarten: een kleinere, zoetere variant.
 • Miniatuur pompoen: deze zijn zowel decoratief als eetbaar.
 • Witte pompoen: sommige kunnen worden bereid, terwijl anderen zijn beter zijn voor decoratie of snijwerk.
 • Reuze pompoen: meestal geteeld voor wedstrijden. Technisch eetbaar maar minder lekker dan de kleinere rassen.

Het merendeel van de pompoen die wordt verkocht in de Verenigde Staten is ingeblikt.

Interessant is dat de soort pompoen die het meest wordt ingeblikt meer lijkt op een butternut squash dan op een Jack-o’-lantern.

Het onderscheid tussen pompoen en andere vormen van squash kan een beetje vaag zijn, want er zijn veel varianten van hetzelfde geslacht.


Conclusie: Er zijn veel pompoen soorten, hoewel de meest voorkomende soorten de grote pompoenen zijn, die worden gebruikt voor het uitsnijden van Jack-o’-lanterns en de kleinere, zoetere pompoenen voor taarten.


Voedingsfeiten

gekookte pompoen gezondHoe zit het met pompoen kcal en pompoen koolhydraten? En is pompoen gezond? Pompoen is een ongelooflijk voedzaam voedsel.

Het is een nutriënt-dicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel vitaminen en mineralen bevat en relatief weinig calorieën.

Dat pompoen gezond is komt onder andere door een indrukwekkend voedingsprofiel:

150 gram gekookte pompoen bevat:

 • pompoen Calorieën: 49
 • pompoen Koolhydraten: 12 gram
 • Vezels: 3 gram
 • Eiwitten: 2 gram
 • Vitamine A: 245% van de ADH
 • Vitamine K: 49% van de ADH
 • Vitamine C: 19% van de ADH
 • Kalium: 16% van de ADH
 • Koper, mangaan en riboflavine: 11% van de ADH
 • Vitamine E: 10% van de ADH
 • IJzer: 8% van de ADH
 • Foliumzuur: 6% of the RDI
 • Niacine, pantotheenzuur, vitamine B6 en thiamine: 5% van de ADH

Het is ook uitzonderlijk hoog in bèta-caroteen, een krachtige antioxidant.

Bèta-caroteen is een soort carotenoïde dat in het lichaam in vitamine A verandert.


Conclusie: pompoen gezond en boordevol met verschillende voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidantia.


Belangrijke voordelen voor de gezondheid

De meeste gezondheidsvoordelen van een pompoen komen uit de microvoedingsstoffen en het feit dat het een vezelgevulde, koolhydraatarme vrucht is.

Hoewel er niet veel specifiek onderzoek is over de pompoen, is het hoog in een aantal voedingsstoffen waarvan is vastgesteld dat het voordelen heeft voor de gezondheid.

1. Immuniteit

Pompoen geeft je een flinke dosis vitamine A, wat je lichaam kan helpen te vechten tegen infecties. Geweldige reden waarom pompoen gezond is!

Recent onderzoek heeft aangetoond dat vitamine A bijzonder belangrijk om pathogenen uit het spijsverteringskanaal te houden.

Andere micronutriënten in pompoen, waaronder vitamine C en E, ijzer en foliumzuur, bevorderen ook de immuniteit.

2. Ooggezondheid

Ooggezondheid oranje pompoenEr zijn een paar redenen waarom pompoen gezond en goed voor je ogen is.

Ten eerste is het rijk aan vitamine A, wat ervoor zorgt dat je visie scherp blijft omdat het het netvlies helpt licht te absorberen.

Ten tweede kan de combinatie met andere vitaminen en mineralen in pompoen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie tegengaan.

Uit een studie bleek dat mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie de progressie kunnen vertragen door middel van een supplement met zink, vitamine C, vitamine E, bèta-caroteen en koper.

Terwijl tijdens dat onderzoek gebruik werd gemaakt van een supplement, kun je al deze voedingsstoffen, weliswaar in kleinere hoeveelheden, vinden in pompoen.

3. Gezonde huid

De antioxidanten in pompoen zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Deze omvatten bèta-caroteen en vitamine C en E.

Bèta-caroteen, in het bijzonder, kan je huid beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

Het eten van voedingsmiddelen met bèta-caroteen kan ook helpen bij het verbeteren van het uiterlijk en de textuur van de huid. En daarom is pompoen gezond, want wie wilt er nou geen gezonde huid?

pompoen kcal hart4. Hartgezondheid

Het eten van groenten en fruit is over het algemeen gezond voor het hart. Bovendien heeft pompoen specifieke voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van het hart.

De vezels, vitamine C en kalium in pompoen kunnen de bloeddruk en het cholesterolgehalte verbeteren. Om die reden is pompoen gezond!

5. Metaboolsyndroom

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bèta-caroteen, zoals pompoen, kan helpen bij het verlagen van het risico op het metaboolsyndroom.

Het metaboolsyndroom is een cluster van factoren die het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verhogen.

In het kort: Een geweldige reden waarom pompoen gezond is komt door de micronutriënten, zoals bèta-caroteen en vitamine A.

Manieren om pompoen te eten

pompoen eten gezond

Pompoen gezond en populair in pannenkoeken, vla en muffins, maar het is ook lekker in hartige gerechten.

Je kunt het koken in een soep of roosteren met andere groenten. Ingeblikte pompoen kan worden gecombineerd met kokosmelk en kruiden tot een romige basis voor een curry.

Je kunt ook andere delen van de pompoenplant eten. De zaden kunnen worden geroosterd voor een knapperige snack, terwijl de bloemen vaak worden bedekt met beslag en worden gefrituurd.

Maar doe dit niet met de Jack-o’-lantern. De grote pompoenen, gebruikt voor snijwerk, hebben een draderige structuur en hebben minder smaak dan pompoenen voor taart. Plus, wil je om redenen van voedselveiligheid niet iets eten dat open is gesneden en al een poosje staat.


Conclusie: er zijn vele manieren om van pompoen te genieten. Voor de gezondste versies, probeer het dan te gebruiken in hartige gerechten zoals soep of als een geroosterde groente.


Waarop moet je letten?

Pompoen gezond en voor de meeste mensen veilig om te eten, maar het kan problemen veroorzaken bij degenen die bepaalde medicijnen gebruiken. Bovendien moet je junkfood dat naar pompoen smaakt vermijden.

Geneesmiddelinteracties

Pompoen is een mild diureticum en kan een probleem zijn voor mensen die bepaalde medicijnen, in het bijzonder lithium, innemen.

Als je een heleboel pompoen zou eten, kan het moeilijker voor je lichaam zijn om het lithium af te breken, wat kan leiden tot drugsgerelateerde bijwerkingen.

Junkfood dat naar pompoen smaakt

Enkel omdat het iets van pompoen in zijn naam heeft, betekent nog niet dat het ook gezond is.

Het drinken van bijvoorbeeld Pumpkin Spice Lattes heeft niet die voordelen voor de gezondheid die het eten van echte pompoen zou hebben.

En terwijl producten die met pompoen gebakken zijn zoals taart of gebak je wat extra vitamines, mineralen en vezels kunnen bieden, bevatten ze ook veel suiker en geraffineerde koolhydraten.


Conclusie: pompoen is, indien het met mate wordt gegeten, over het algemeen gezond voedsel zonder negatieve gevolgen. Maar eet geen junkfood dat naar pompoen smaakt.


De belangrijkste boodschap

Pompoen gezond en een ongelooflijke groente die rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen.

Maar om de meeste voordelen uit pompoen te halen, moet je het eten als een groente en niet als een dessert.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *