Eieren cholesterol! | Hoeveel eieren per dag?

Eieren cholesterol

Eieren cholesterol! – Hoeveel eieren per dag?

Eieren en Cholesterol - eiEieren zijn een van de meest voedzame producten op aarde. Zie het als volgt: een heel ei bevat alle nutriënten die nodig zijn om een enkele cel te laten ontwikkelen tot een heel kuiken. Eieren hebben echter een slechte reputatie gekregen, omdat er veel cholesterol in de dooiers zit. Een ei van gemiddelde grootte bevat 186 mg cholesterol, wat 62% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Mensen geloofden dat als je cholesterol at, dit je cholesterol in het bloed zou verhogen en zou bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Maar zo simpel is het niet. Hoe meer cholesterol je eet, hoe minder cholesterol je lichaam aanmaakt.

In dit artikel zal duidelijke informatie worden gegeven over eieren cholesterol en zal uitlegt worden hoe dat werkt…

Hoe je lichaam je cholesterolniveaus reguleert

Cholesterol wordt vaak gezien als een negatief woord.

Wanneer we het horen, denken we automatisch aan medicatie, hartaanvallen en een vroege dood.

Maar cholesterol is echter een zeer belangrijk onderdeel van het lichaam. Het is een structureel molecuul dat een essentieel deel is van ieder celmembraan.

Het wordt ook gebruikt om steroïde hormonen te maken, zoals testosteron, oestrogeen en cortisol.

Zonder cholesterol zouden we niet eens bestaan.

Gezien het belang van cholesterol, heeft het lichaam door middel van evolutie allerlei manieren bedacht om ervoor te zorgen dat we er altijd genoeg van hebben.

Omdat we niet altijd genoeg cholesterol uit onze voeding halen, maakt de level cholesterol aan.

Maar wanneer we een hoop voedsel eten dat rijk is aan cholesterol, begint de lever minder te produceren.

Dus het totaal aan cholesterol in het lichaam verandert slechts een klein beetje (als het al verandert), het komt alleen vanuit je voeding in plaats van uit je lever.


Conclusie: De lever maakt grote hoeveelheden cholesterol aan. Wanneer we een hoop eieren eten (rijk aan cholesterol), produceert de lever minder.

Hoeveel eieren per dag

Wat gebeurt er als je meerdere hele eieren per dag eet? Hoeveel eieren per dag mag je eigenlijk eten?

Mensen warden decennia lang geadviseerd om hun ei consumptie te beperken, of in ieder geval die van dooiers (het witte bestaat voornamelijk uit eiwit en bevat weinig cholesterol).

Het wordt vaak aangeraden om zo’n 2-6 eidooiers per week te eten. Er bestaat echter weinig wetenschappelijk bewijs voor deze beperkingen.

Gelukkig hebben we wel een aantal uitstekende studies die ons gerust doen stellen.

In deze studies werden mensen in twee groepen opgedeeld. Groep 1 at een aantal (1-3) hele eieren per dag en groep 2 at in plaats van de eieren iets anders (zoals eivervangers). Vervolgens volgden de onderzoekers de deelnemers gedurende een aantal weken/maanden.

Deze studies tonen aan dat:

 • Het HDL (het “goede”) cholesterol in bijna alle gevallen toenam.
 • De totale en LDL cholesterolwaarden niet veranderen, maar soms iets afnamen.
 • Het eten van Omega-3 verrijkte eieren de triglyceriden in het bloed, een belangrijke risicofactor, kunnen verlagen.
 • Bloedwaarden van carotenoïde antioxidanten zoals Luteïne en Zeaxanthine significant toenamen.

Het lijkt erop dat de respons op de consumptie van hele eieren afhangt van het individu.

Bij 70% van de mensen had het geen effect op het totale of het LDL cholesterol. Bij 30% van de mensen (de  “hyper respondenten”), namen deze waarden echter iets toe.

Dat gezegd hebbende, denk ik niet dat dit een probleem is. De studies tonen aan dat eieren de LDL deeltjes van kleine, dichte LDL naar grote LDL omzetten.

Mensen met vooral grote LDL deeltjes hebben een lagere kans op hart- en vaatziekten. Dus zelfs als eieren een lichte toename in de totale en LDL cholesterol waarden veroorzaken, is dit geen reden tot zorgen.

De wetenschap is het er over eens dat het eten van maximaal 3 eieren per dag perfect veilig is voor gezonde mensen die gezond proberen te blijven.


Conclusie: Eieren verhogen het HDL (het “goede”) cholesterol. Bij 70% van de mensen wordt er geen toename aan het totale of het LDL cholesterol waargenomen. Er is mogelijk een lichte toename aan een goedaardig subtype van LDL bij sommige mensen.


Eieren en hart- en vaatziekten

Vele studies hebben ei consumptie en het risico op hart- en vaatziekten onderzocht.

Al deze studies zijn zogenaamde observationele studies, waarin grote groepen mensen gedurende vele jaren worden gevolgd.

Vervolgens gebruiken de onderzoekers statistische methodes om uit te zoeken of bepaalde gewoonten (zoals voeding, roken of sporten) gerelateerd zijn aan een verhoogd of verlaagd risico op bepaalde hart- en vaatziekten.

Deze studies, die soms uit honderdduizenden mensen bestaan, tonen keer op keer aan dat mensen die hele eieren eten geen hogere kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een deel van deze studies laten zelfs een verlaagd risico op beroertes zien.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze studies aantonen dat diabetici die eieren eten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen.

Of eieren de oorzaak zijn van dit verhoogd risico bij diabetici is niet bekend. Deze typen studies kunnen slechts een correlatie weergeven, en het is mogelijk dat diabetici die eieren eten gemiddeld minder op hun gezondheid letten dan degenen die geen eieren eten.

Dit kan ook afhangen van de overige eetgewoonten. Bij diëten met weinig koolhydraten (veruit het beste dieet voor diabetici), leiden eieren tot verbeteringen in risicofactoren op hart- en vaatziekten.


Conclusie: Veel observationele studies tonen aan dat mensen die eieren eten geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen, maar een deel van de studies laten wel een verhoogd risico zien bij diabetici.


Eieren brengen ook een hoop andere gezondheidsvoordelen met zich mee

Laten we niet vergeten dat er meer dan cholesterol in eieren zit… ze zitten ook vol voedingsstoffen en hebben verschillende andere indrukwekkende voordelen:

 • Ze zijn rijk aan Luteïne en Zeaxanthine, antioxidanten die je risico op oogziekten, zoals staar en macula degeneratie verlagen.
 • Ze zitten vol Choline, een voedingsstof voor je hersenen, waar 90% van de mensen een gebrek aan heeft.
 • Ze bevatten veel kwalitatief hoge dierlijke eiwitten, die vele voordelen met zich meebrengen – waaronder een toegenomen spiermassa en een betere botgezondheid.
 • Onderzoek toont aan dat eieren de verzadigheid verhogen en je helpen om vet te verliezen.

Eieren smaken ook heerlijk en zijn enorm gemakkelijk te bereiden.

Dus zelfs ALS eieren lichte adverse effecten op je bloedcholesterol zouden hebben (wat niet zo is), zouden de nadelen van het eten van eieren niet opwegen tegen de voordelen.


Conclusie: Eieren zijn een van de meest voedzame producten op aarde. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen voor de hersenen en krachtige antioxidanten die de ogen kunnen beschermen.

Eieren en hart- en vaatziekten - gezond10.com

Eieren cholesterol! hoeveel is te veel?

Jammer genoeg hebben we geen studies waar mensen meer dan 3 eieren per dag aten.

Het is mogelijk (hoewel onwaarschijnlijk) dat het eten van nog meer eieren een schadelijk effect heeft op je gezondheid. Het eten van meer dan 3 eieren per dag is onbekend terrein, dus daar is niets met zekerheid over te zeggen.

Ik heb echter een interessante case study gevonden (een onderzoek met slechts één proefpersoon). Het was een man van 88 jaar oud die 25 eieren per dag at.

Hij had normale cholesterolwaarden en verkeerde in een goede gezondheid.

Natuurlijk bewijst een studie bij 1 persoon niets, maar het is wel interessant.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle eieren hetzelfde zijn. De meeste eieren in de supermarkt komen van kippen die in legbatterijen zijn opgegroeid en op graan gebaseerde voeding te eten krijgen.

De gezondste eieren zijn Omega-3 verrijkte eieren, of eieren van vrije uitloop kippen. Deze eieren bevatten veel meer Omega-3 en belangrijke vet oplosbare vitaminen.

Kortom, het eten van eieren is volkomen veilig en het antwoord op de vraag: hoeveel eieren per dag mag je eten is ook duidelijk. Je kunt dus zelfs 3 hele eieren per dag eten

Door de vele verschillende voedingsstoffen en krachtige gezondheidsvoordelen zijn eieren van een hoge kwaliteit mogelijk het gezondste eten op aarde.

Bron: Eggs and Cholesterol – How Many Eggs Can You Safely Eat?

3 Comments

 1. bert fernhout

  ik zou wel aan een onderzoek mee willen doen ik had altijd veelste hoog gorestorol en eet nu 4 5 jaar elke morgen 2 gebakken eieren met bacon .

 2. LEEN.EGBERTS

  IK BEN 80 JAAR OUD EN EET 6 EIEREN PER DAG IK VOEL MIJ SUPERGOED.

  1. mike

   hoelang doet u dat al?
   en zijn deze gekookt of gebakken?
   en met dooier neem ik aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *