Aardbeien gezond

aardbeien gezond - aardbei gezond - gezond10

aardbeien gezond

Zijn aardbeien gezond? Aardbeien worden in Aziatische landen ook wel de “Koningin der vruchten” genoemd, ze zitten namelijk vol met verschillende gezondheidsvoordelen. Vergeleken met fruiten zoals appels, sinaasappels of bananen, bevatten aardbeien meer voedingsstoffen. Deze sappige hartvormige hoogstandjes hebben werkelijk veel meer te bieden dan hun zoete smaak. Hieronder staan 10 voordelen en redenen waarom aardbeien gezond zijn.

Aardbei gezond en goed als antioxidant

Hier is de eerste reden waarom aardbeien gezond zijn. Aardbeien zijn daadwerkelijk krachtpatsers, ze zijn een krachtige bron van antioxidanten. Antioxidanten vechten tegen vrije radicalen in je lichaam. Deze radicalen ontstaan onder meer door: zonnestralen, geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen op het voedsel en alcoholgebruik. Roken draagt tevens bij aan het ontstaan van vrije radicalen en leidt deswege tot snellere veroudering van de huid. Snelle veroudering, schade aan bindweefsels en huid blijken onder meer het gevolg te zijn van agressieve stoffen.

Aardbeien gezond en goed tegen hart- en vaatziekten

Aardbeien beschermen ons tegen onder meer hart- en vaatziekten en artritis (ontsteking van de gewrichten). Aardbeien bevatten anthocyanen, deze kleurstoffen behoren tot de flavonoïden. Wellicht wist je al dat flavonoïden een gunstige invloed hebben op de conditie van hart en bloedvaten.

Aardbeien gezond voor het versterken van bloedvaten

Aardbeien zijn verrijkt met vitamine C. Het consumeren van aardbeien helpt het lichaam met het versterken van eventuele zwakke plekken in de wanden van bloedvaten, zo voorkom je bloeduitstorting of blauwe plekken zoals in de volksmond genoemd wordt. Acht aardbeien bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel.

Reguleren van de bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien ondersteuning bieden bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het consumeren van een kopje verse aardbeien zal de bloedsuikerspiegel beduidend verlagen. Om die reden zijn aardbeien een zeer goed hulpmiddel bij het gevecht tegen overgewicht.

Aardbeien voor gezonde botten

Eén van de essentiële strategieën voor het procreëren van gezonde botten is het kiezen van de juiste soort voeding. Aardbeien behoren onder andere tot deze juiste soort voeding. Aardbeien helpen met het behouden en bevorderen van gezonde botten. Het is immers zo dat aardbeien verrijkt zijn met kalium, vitamine K en magnesium. Deze stoffen zijn van fundamenteel belang voor sterke en gezonde botten.

Ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen

Aardbeien hebben ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Studies tonen aan dat aardbeien de ontsteking marker (CRP) wel degelijk verlagen. Een studie toonde aan dat men minstens 3 maal per week aardbeien moet consumeren om van deze ontstekingsremmende eigenschap te kunnen profiteren. Maar aangezien aardbeien hartstikke lekker zijn, is dit geen enkel probleem.

Vetverbranding stimuleren met aardbeien

Aardbei is een bijzonder rijke bron van anthocyaan. Deze stof stimuleert het lichaam om (opgeslagen) vetten als brandstof te gebruiken. Uit een onderzoek dat verscheen in de Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt dat dieren die voedingsmiddelen kregen met een hoog vetgehalte met inbegrip van de stof “anthocyaan”, de gewichtstoename enorm verminderde.

Korte termijn geheugen verbeteren

De stof “anthocyaan” die zich bevindt in een aardbei, geeft je korte termijn geheugen (KTG) werkelijk een boost, zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Aardbeien goed voor de ogen

Aardbeien kunnen bijdragen aan een goede gezondheid van de ogen. Het consumeren van 3 of meer porties fruit zoals aardbeien verlaagt het risico op macula degeneratie (netvliesveroudering), zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in de Archives of Ophthalmology. Dit is wederom een reden waarom aardbeien gezond zij.

Aardbeien gezond en vermindert het risico op kanker

We weten nu wel waarom aardbeien gezond zijn. Hier een laatste voordeel van aardbei, en waarom je aardbeien zou moeten eten. Aardbeien bevatten veel antioxidanten. Deze stoffen stellen het lichaam in staat kankerverwekkende stoffen weg te vangen. Het is raadzaam om frequent aardbeien te consumeren, om zo het risico op diverse soorten kanker te verminderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *