Brandwonden: Wat te doen bij brandwonden?

Brandwonden behandelen gezond10

Brandwonden behandelen

Lichte brandwonden zijn brandwonden die alleen de bovenste lagen van de huid schaden, wat het gebied rood en pijnlijk maakt. Lichte brandwonden worden vaak eerstegraads brandwonden genoemd. Ze kunnen worden veroorzaakt door vuur, stoom, elektriciteit of een andere vorm van warmte. Lichte brandwonden kunnen pijnlijke blaren veroorzaken als ze niet tijdig worden behandeld. Er zijn veel natuurlijke manieren om de genezing te bevorderen en de pijn te minimaliseren.

Wat te doen bij brandwonden?

Hieronder zijn paar huismiddelen voor lichte brandwonden. Hiermee kun je je lichte brandwonden behandelen.

Koud water tegen brandwond

Je kunt de verspreiding van een brandwond tegengaan door meteen na het verbranden het gebied een aantal minuten onder de koude kraan te houden. Je kunt ook een koud kompres op de plek leggen. Herhaal deze remedie iedere paar uur om de pijn te verminderen. Gebruik geen ijs, aangezien dit de bloedtoevoer kan beperken, wat uiteindelijk de zachte weefsels kan schaden. Je kunt ook koude volle melk gebruiken in plaats van water.

Rauwe aardappel bij brandwonden

Rauwe aardappel kan lichte brandwonden behandelen door zijn anti-irriterende en verzachtende eigenschappen. Het zal de pijn verzachten en de kans op het ontwikkelen van blaren helpen verkleinen. Snijd simpelweg een plak rauwe aardappel en wrijf het over de brandwond. Zorg ervoor dat het sap van de aardappel op het verbrande gebied terecht komt. Het beste resultaat wordt behaald als je deze remedie snel na de verbranding toepast.

Behandeling brandwonden met Aloë Vera

Aloë vera heeft pijnstillende, samentrekkende en weefselgenezende eigenschappen die kunnen helpen bij de genezing van brandwonden.

 • Spoel het getroffen gebied met koud water of azijn.
 • Snijd een klein stuk van het aloë vera blad en breng de verse gel direct op de brandwond aan.
 • Als je geen aloë vera plant hebt, kun je ook een crème gebruiken die aloë vera als ingrediënt bevat.

Kokosolie en citroenwater

Kokosolie en citroenwater kunnen beide helpen om lichte brandwonden te behandelen. Kokosolie is rijk aan vitamine E en vetzuren zoals laurinezuur, myristinezuur en caprinezuur die anti-schimmel, anti-oxiderende en anti-bacteriële eigenschappen bevatten. Citroenwater heeft zure eigenschappen die de littekens op natuurlijke wijze verminderen. Bij verbranding door kokende vloeistoffen kun je kokosolie en citroensap goed mengen en aanbrengen op de verbrande plekken om de genezing te bevorderen.

brandwond behandelen met Honing

Honing kan wonden desinfecteren en kan helpen bij de genezing van brandwonden. De honing trekt de vloeistoffen uit de weefsels en reinigt daarmee het verbrande gebied. Verspreid honing op een gaasverband en plaats dit direct op de brandwond. Verwissel het verband drie tot vier keer per dag.

brandwonden behandelen met zwarte thee zakjes

Het looizuur in zwarte thee kan helpen om de hitte uit een brandwond te halen, en daarmee de pijn te verlichten. Leg drie theezakjes in een beker koud water en laat ze er een paar minuten in zitten. Dep de theezakjes vervolgens voorzichtig op het verbrande gebied. Je kunt koude, natte theezakjes ook direct op de brandwond leggen en er een gaasje omheen wikkelen om ze op hun plek te houden.

Azijn tegen brandwonden

De samentrekkende en antiseptische eigenschappen in azijn kunnen zeer nuttig zijn bij het behandelen van lichte brandwonden en het voorkomen van infecties.

 • Verdun de azijn die je in huis hebt met evenveel water. Gebruik de oplossing om het verbrande gebied te spoelen.
 • Bedek later het gewonde gebied met een doek gedrenkt in verdunde azijn. Vervang de doek iedere twee tot drie uur voor een verse doek.

4 Comments

 1. Amy Gyan

  Ik had keertje een lichte brandwond, deed echt pijn ;(. Gelukkig wist mijn m’n ma hoe ze de pijn kon verlichten. Binnen no time was de pijn weg! wat je doet is, je houdt de verbrande plek een aantal minuten onder koud water en vervolgens schil je een aardappel en rasp je hem daarna fijn. De geraspte aardappel en het aardappel vocht leg je op de verbrandde plek. (party)

  1. Patricia

   Hoi Amy,

   Voor het programma Gezond Verstand van Omroep MAX zijn we op zoek naar mensen die aardappel bij brandwondjes gebruiken. Gezond Verstand is een programma waar mensen met huis-tuin en keuken middeltjes komen tegen allerlei kwaaltjes. Dus mocht jij of je moeder eventueel interesse hebben om deel te nemen, dan kan je mij mailen op: gezondverstand@warnerbros.com.

   Gr. Patricia

 2. jessLoy

  Dankuwel! Het is erg verstandig om een aantal van deze behandelingen te kennen.

 3. Claudia

  Vandaag wilde onze grote meid van 8 jaar helpen om de kaarsen aan te steeken uiterraad doet ze dit niet allen en lig ik haar goed uit dat vuur erg gevalijk is en dat je er veilig mee om moet gaan.
  Per ongeluk is ze schijnbaar toch tegen een kaarsje gekomen en heeft hierdoor een lichte brandwond opgelopen.
  Wij hebben het met lauw warm water en een lichte straal gekoeld.
  Helaas bleef de pijn aanhouden en aangezien ik als moeder altijd een idee heb als ze iets heeft verwachte ze dit nu ook
  Ik ben gaan Google en kwam deze top tips tegen.
  Wij hebben de aardappel geprobeerd en dit heeft een beetje geholpen en toen hebben we nog de azijn gedaan.
  De azijn was echt een aanrader ze kon rustig en zonder pijn naar bed
  Mama blij dochter blij.
  De tip van de honing ga ik uiterraad ook nog een keer proberen ben echt een fan van tips uit oma’s tijd .
  Bedankt voor de goede tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *