Aloe Vera Gel Met Vitamine C en E – Zelf Maken!

Aloe-vera-gel-plant---gezond10

De aloë vera plant is een buitengewone en bijzondere vetplant die een uitstekende kamergenoot is. Deze sappige vetplant slaat water op in zijn bladeren in de vorm van de befaamde aloe vera gel.

Aloe vera gel is ontzettend hydraterend en zeer geschikt voor het behandelen van brandwonden, insectenbeten, kleine wondjes, diverse huidproblemen en nog veel meer!

Let wel op dat veel in de winkel aangeboden aloë vera producten, mogelijk schadelijke additieven bevatten zoals kleurstoffen. Deze producten kunnen verder toegevoegde ingrediënten bevatten, zoals lavendel, verdikkingsmiddelen of medicijnen zoals lidocaïne. Deze aanvullende stoffen leveren weliswaar een contributie aan het eindproduct, maar in veel gevallen heb je ze helemaal niet nodig. Hoe je in ieder geval zeker van kan zijn dat je een verse en sappige aloe gel hebt, is simpelweg door het zelf te maken.

In dit artikel leggen we uit hoe je gemakkelijk zelf je eigen aloë vera gel maakt met verse aloë vera bladeren.

Wat heb je nodig om Aloe vera gel te maken?

Heb je toevallig een aloë vera thuis liggen? Zo ja, dan kan je de blaadjes gebruiken. Je kunt tevens gesneden aloë bladeren los aanschaffen. Aloë vera gel kan gemakkelijk gemaakt worden met de bladeren van een aloëplant.

Hoe maak je aloe vera gel benodigdheden:

  • een aloe vera blad
  • een mes of groenteschiller
  • een kleine lepel
  • een blender
  • een luchtdichte pot voor opslag
  • vitamine C in poedervorm en/of vitamine E (optioneel)

Het wordt aangeraden om niet meer als één of twee aloë vera blaadjes per keer te gebruiken, aangezien de aloe vera gel slechts 1 week houdbaar is zonder extra conserveringsmiddelen.

Ben je echter wel van plan om het voor een langere periode te bewaren, dan kan je het invriezen of een conserveermiddel in de vorm van vitamine C of E in poedervorm aan toevoegen.

Conclusie: Om aloe vera gel te maken, heb je een aantal gebruikelijke keukenaccessoires en een aloë vera blad nodig en – indien gewenst- vitamine C of vitamine E in poedervorm.

Bereidingswijze

Als je alle benodigdheden hebt verzameld, duurt het slechts 30 minuten om je eigen aloe vera gel te maken!

1. Aloë bladeren voorbereiden

Een vers aloë vera blad krijg je door de buitenste bladeren van de plant af te snijden of in de winkel gekochte blad te gebruiken.

Zorg dat je het goed wast en verwijder daarna nog eventuele vuil. Vervolgens 10 – 15 minuten rechtop laten staan in een kommetje zodat de hars (geel getinte vloeistof) uit het blad druppelt.

Het is namelijk zo dat de hars latex bevat, wat irriterend kan zijn voor de huid. Het is daarom belangrijk om deze stap te doorlopen(1).

Nadat de hars volledig is uitgedruppeld, nogmaals het blad afspoelen en vervolgens met een mesje of groenteschiller de dikke schil afpellen.

2. Aloe gel maken

Eenmaal het blad te hebben geschild, ziet u de natuurlijke aloe vera gel.

Schep de aloe vera gel met een klein lepeltje in de blender. Zorg ervoor dat er geen stukjes aloë vera schillen in de blender terecht komen.

Meng de gel door totdat het schuimend en vloeibaar is, wat slechts enkele seconden duurt.

Voila! Je aloe vera gel is klaar voor gebruik . Ben je echter van plan om het langer dan 1 week te bewaren, dan moet je conserveermiddelen toevoegen.

3. Conserveringsmiddelen toevoegen (optioneel)

Vitaminen C en E zijn prima conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van uw aloe vera gel kunnen verlengen.

Hoewel de gel van nature enkele van deze vitaminen bevat, is de concentratie ervan niet hoog genoeg om de gel langer dan 1 week te bewaren.

Maar je kan nog altijd zelf van één of beide vitaminen wat extra toevoegen om zodoende de houdbaarheid van de gel te verlengen.

Bovendien beschikken beide vitamines over antioxidanten en anti-veroudering eigenschappen. Ze zullen dus een goede aanvulling zijn voor de reeds huid beschermende kracht van aloë vera gel (23).

Voor elke 60 ml aloë vera gel die je maakt, voeg  je 500 mg vitamine C in poedervorm of 300 vitamine E in poedervorm – of beide – toe.

Voeg eenvoudig de gepoederde vitaminen rechtstreeks aan de blender toe en meng de gel nog een keer totdat de additieven volledig zijn opgenomen.

Hoe Aloe vera bewaren?

De vers gemaakte aloë vera gel zonder toegevoegde vitamine C of E poeder kan tot 1 week bewaard worden, mits het in een luchtdichte verpakking en in koelkast geplaatst is.

Door het toevoegen van één of beide vitaminen zal de houdbaarheid van aloë gel in de koelkast enorm toenemen, tot wel 2 maanden.

Tevens kun je aloë gel laten invriezen. Voor het gemak kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een ijsblokjesbakje, om kleine hoeveelheden bij de hand te hebben. Bevroren aloë gel kan tot wel 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Conclusie: Voor het maken van aloë vera gel, bereid je de bladeren voor, schep je de natuurlijke aloë gel eruit, meng je deze in een blender en voegt eventueel conserveringsmiddelen aan toe.

Hoe Aloë Vera Gel te gebruiken

Aloë vera gel kan direct op de huid worden aangebracht voor acute huidverzorging, zoals zonnebranden, huidirritaties en kleine snijwonden.

Het is een uitstekende moisturizer. Perfecte anti-aging middel. Het heeft namelijk vocht inbrengende eigenschappen die gunstig zijn voor uw gezicht en handen en kan tevens een beschermlaag vormen voor kleine wondjes door zijn antibacteriële (45).

Bovendien heeft aloe gel antioxiderende eigenschappen die je huid helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan de zon. Het is dan ook niet zo gek waarom vaak gebruikt wordt gemaakt van aloe vera gel om zonnebrand te verlichten (6).

Aloë vera gel is rijk aan unieke polysachariden. Dit zijn lange ketens van natuurlijke suikers waarvan de onderzoekers geloven dat de aloë zijn vele huid genezende eigenschappen aan te danken heeft (7).

Bovendien is het een rijke bron aan verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C en E, die zoals eerder benoemd, kunnen helpen bij het bevorderen van wondgenezing en een gezonde huid (8).

Conclusie: Aloë vera gel kan rechtstreeks op uw huid worden aangebracht om vocht, helende eigenschappen voor kleine snijwonden of wonden te genezen en verlichting van zonnebrand en huidirritaties.

Kortom,

Aloe vera gel kan helpen bij de huid genezing  en het voorkomen van huidschade. Aloe vera gel is een geweldige moisturizer voor je huid,

Een gezond alternatief voor producten die in de winkel worden verkocht en die eventueel schadelijke additieven bevatten, is het zelfgemaakte aloe vera gel.

Het is gemakkelijk om deze huidverzorgende gel thuis te maken met verse aloë vera bladeren, een blender en een mes of dunschiller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *