Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa - gezond10

Lichamelijke symptomen

Gewichtsafname

Bij Anorexia nervosa patiënten wordt een gewichtsverlies van 20% tot 40% op zeer korte tijd geconstateerd. Zo nu en dan stelt men zelfs een gewichtsvermindering van 60% vast.

Uitblijvende menstruatie

Bij een persoon met anorexia nervosa kan er een tekort aan oestrogeen ontstaan. De menstruatie kan hierdoor uit blijven. Wanneer patiënten met anorexia nervosa in gewicht toenemen, kan er weer een normale menstruatiecyclus ontstaan. Echter betekent een herstel van het lichaamsgewicht niet altijd een onmiddellijke terugkeer van de maandbloeding.

Koude voeten en handen

De handen en voeten voelen koud en zien er blauw uit. Dit komt omdat het bloed niet meer stroomt tot in de vingertoppen, waardoor verkleuring van de lichaamshuid aan die lichaamsdelen ontstaat. Tevens zal de polsslag verlagen, tot vaak onder de 60 slagen per minuut.

Lanugohaar

Een ander lichamelijk symptoom is lanugohaar, wat ook wolhaar wordt genoemd. Bij zeer sterke vermagering kan donshaartjes ontstaan in het gezicht, op de schouders en de rug.

Overige Symptomen:

  • Slaapstoornissen
  • Uitdroging
  • Haaruitval
  • Kans op hartklachten door gebrek aan Kalium
  • Een daling van bloeddruk
  • Misselijkheid en hoofdpijn

Psychische aspecten

Onstabiele stemming

Ongezond of te weinig eten kan een negatieve effect hebben op je gemoedstoestand, waardoor je mogelijk depressief en angstig wordt.

Irritaties

Je raakt sneller geïrriteerd en je kan je slecht concentreren.

Persoonlijkheid

Je persoonlijkheid kan veranderen. Dit kan leiden tot gedragsstoornis, dus een aanhoudend opstandig, vijandig en negatief gedrag vertonen, bijvoorbeeld het weigeren van voedsel om een normale gewicht te handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *