Na de bevalling – Top 10 voeding voor nieuwe mama’s

Na de bevalling - gezond10

Na de bevalling

Het hebben van een gezond eetpatroon is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Het is ook belangrijk dat nieuwe mama’s gezond eten na de baby geboren is. Het helpt immers om te herstellen van de bevalling en om goed om te gaan met de nieuwe stress en druk van het moederschap.

Een goed eetpatroon is vooral belangrijk als je borstvoeding geeft om ervoor te zorgen dat je baby alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die van belang zijn voor een goede groei en ontwikkeling. Daarnaast helpt een uitgebalanceerd eetpatroon om moedermelk te produceren en om de voedingsstoffen aan te vullen die je bent kwijtgeraakt aan je baby. Het consumeren van het juiste voedsel na de bevalling is dus zeer gunstig voor zowel jou als je baby.

De meningen over de duur van het geven van borstvoeding verschillen. De American Association of Pediatrics (Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen) adviseert om baby’s minimaal een jaar borstvoeding te geven, terwijl de World Health Organization (Wereld Gezondheids Organisatie, WHO) het advies geeft om de baby de eerste zes maanden niets anders dan borstvoeding te geven.

Borstvoeding verlaagt het risico bij de baby op het ontwikkelen van astma en allergieën, ademhalingsziektes, vaak voorkomende oorinfecties en andere kwalen. Daarnaast helpt het om een band te ontwikkelen tussen jou en je baby.

Om ervoor te zorgen dat jij en je baby alle voedingsstoffen binnen krijgen die jullie nodig hebben, kun je superfoods in je eetpatroon opnemen gedurende de periode na de bevalling.

Hier volgen de 10 beste voeding voor nieuwe moeders.

1. Havermout havermout na de bevalling - de zwangerschap

Havermout is één van de meest populaire lactogeen voedingsmiddelen. Dit natuurlijke, volkoren, vezelrijke voedsel is gemakkelijk te verteren. Het is zeer nuttig voor nieuwe moeders die lijden aan postnatale constipatie, een veelvoorkomende aandoening.

Het hoge ijzergehalte helpt ijzergebrek, wat ook een veelvoorkomende aandoening is bij nieuwe moeders, te voorkomen. Daarnaast verhoogt havermout de productie van moedermelk.

Zo geniet je ervan!

 • Vers gekookte havermout kan worden afgewerkt met een eetlepel verse honing, kardemom, saffraan of vers fruit om de voedingswaarde te verhogen. Een warme kom havermout zal je na de bevalling ook helpen ontspannen en daarnaast helpen omgaan met stress.

2. Amandelen Amandelen nuttigen na de bevalling - gezond10

Amandelen bevatten veel verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine E en essentiële vetten die belangrijk zijn voor de gezondheid van jou en je baby. De essentiële vetzuren, waaronder de omega-3 vetzuren in amandelen, bevorderen de melkproductie. Deze gezonde noten voorzien je lichaam bovendien van eiwit en calcium voor je botten en tanden.

Zo geniet je ervan!

 • Geniet van een paar geroosterde amandelen als een dagelijkse snack. Om de moedermelk te stimuleren kun je vier tot zes amandelen een nacht in een beker water laten staan en ze de volgende ochtend opeten. Ze zijn heerlijk en ook nog eens goed voor zowel jou als je pasgeboren baby.

3. Zalm is een uitstekend voedsel na de bevalling zalm eten na de bevalling - zwanger

Zalm is extreem goed voor nieuwe mama’s vanwege de geweldige voedingswaarde. Het is een vette vis met veel docosahexaeenzuur (DHA). DHA helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Zalm bevat ook veel eiwit en vitamine B12. Bovendien is het bewezen dat zalm helpt om postnatale depressie te voorkomen.

Zo geniet je ervan!

 • Eet twee grote porties zalm per week. Kies voor wilde zalm indien mogelijk, en voor frisse zalm in plaats van bevroren zalm, want het is daadwerkelijk een geweldige voeding na de bevalling.

4. Eieren

Eieren zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, met een ideale balans van aminozuren. Dit geeft je de kracht en het uithoudingsvermogen om voor jezelf en je baby te zorgen.

Eidooiers zijn een van de beste natuurlijke bronnen van vitamine D, wat een essentiële voedingsstof is om je botten sterk te houden en de botten van je baby te laten groeien. De choline in eieren is bovendien cruciaal voor het ontwikkelen van het geheugencentrum in de hersenen van de baby.

Zo geniet je ervan!

 • Het is erg zinnig om na de zwangerschap, één tot twee eieren per dag te eten. Je kunt ze eten als roerei, hardgekookt ei of als omelet.

5. Bruine rijst

Alle nieuwe moeders zouden gezonde, volkoren koolhydraten in hun dieet moeten opnemen na de bevalling. Bruine rijst is hier een goed voorbeeld van. Het helpt om je energie hoog te houden en houdt je bloedsuikerspiegel constant.

Daarnaast bevat het meer vezels en andere belangrijke voedingsstoffen dan witte rijst. Het verhoogt ook de kwaliteit en kwantiteit van de moedermelk.

Zo geniet je ervan!

 • Laat de bruine rijst een paar uur inweken voor je deze bereidt. Dit maakt de rijst voedzamer en gemakkelijker te verteren.

6. Eet Bosbessen na de zwangerschap bosbessen-na de bevalling - gezond10

Na de geboorte van je kindje is het verstandig om bosbessen te eten. Dit fruit bevat veel antioxidanten en helpt om vrije radicalen te vernietigen om jou en je baby te beschermen tegen vele ziektes.

Bosbessen bevatten verder alle belangrijke vitamines en mineralen die een zogende moeder nodig heeft. Een gezonde dosis koolhydraten geeft je bovendien energie.

Zo geniet je ervan!

 • Eet na de bevalling twee of meer porties van deze sappige bessen per dag om je te helpen omgaan met de stress van het moederschap.

7. Fenegriek eten na de bevalling is erg zinnig

Fenegriek bevat fyto-oestrogenen die de productie van moedermelk bevorderen. Het is verder rijk aan ijzer, vezels, calcium en verschillende vitaminen en mineralen. Het bevat bovendien choline en saponine die nodig zijn voor de goede ontwikkeling van pasgeboren baby’s.

Fenegriek verlicht verder spijsverteringsproblemen zoals constipatie en winderigheid, aandoeningen die vaak voorkomen bij nieuwe moeders.

Zo geniet je ervan!

 • Zowel de zaden als de bladen zouden door de zogende moeder moeten worden genuttigd. Een goede manier om dit te doen is om een eetlepel fenegriekzaden een nacht in een kop water te laten staan. Kook de volgende ochtend het water met de zaden een aantal minuten. Zeef dit geheel en drink dit iedere ochtend na de bevalling.

8. Spinazie Spinazie eten na de bevalling - zwangerschap - gezond10

Alle bladgroenten zijn goed voor borstvoedende moeders, maar spinazie verdient een extra vermelding. Er zit immers veel vitamine A in, wat goed is voor jou en je baby na de bevalling.

Het foliumzuur in spinazie helpt om nieuwe bloedcellen te creëren, wat met name belangrijk is voor vrouwen die tijdens de bevalling veel bloed hebben verloren. Het stimuleert eveneens de melkproductie.

Spinazie bevat ook mangaan, wat de ontwikkeling van bot, kraakbeen en collageen bevordert. Dit is zeer belangrijk voor moeders die een keizersnede hebben ondergaan. Het is verder een goede zuivelvrije bron van calcium, en bevat vitamine C en ijzer.

Zo geniet je ervan!

 • Je kunt verse spinazie in een salade of in groentesoep gebruiken. Na de zwangerschap is tevens een glas spinaziesap per dag een uitstekende optie.

9. Melk consumeren is van belang na de geboorte van je kindje

Zogende moeders zouden melk moeten drinken om de productie van moedermelk te stimuleren. Melk bevat ook vitamine D en B en eiwit, allen essentiële voedingsstoffen voor de algehele ontwikkeling van pasgeboren baby’s.

De calcium in melk helpt daarnaast om de calcium die tijdens het geven van borstvoeding verloren gaat weer aan te vullen. De hoge concentratie water in melk houdt je lichaam gehydrateerd.

Zo geniet je ervan!

 • Drink na de bevalling twee glazen melk per dag. Vind je het niet lekker, en wil je liever de smaak verbeteren? Voeg dan een fruit aan toe. Voeg ook andere zuivelproducten als yoghurt en kaas toe aan je voeding.

Opmerking: Consumeer geen melk of op melk gebaseerde producten indien je baby is gediagnosticeerd met melkeiwit-intolerantie.

10. Venkel

Venkel is nog zo’n voeding voor nieuwe mama’s, aangezien het de moedermelkproductie verhoogt en helpt bij de spijsvertering. Het kan eveneens koliek voorkomen.

Zo geniet je ervan!

 • Een goede manier om na de bevalling venkel te nuttigen is door venkelwater te drinken. Om venkelwater te bereiden, kook je een of twee theelepel venkelzaden in vier koppen water en laat je het nog vijf minuten sudderen voordat je het gas uitzet. Je kunt ook een halve theelepel honing toevoegen om de smaak te verbeteren. Zeef en drink dit venkelwater gedurende de dag.

Je kunt ook na maaltijden op een theelepel venkelzaden kauwen. Naast het stimuleren van de moedermelkproductie en het bevorderen van de spijsvertering is het ook een natuurlijke mondverfrisser.

Naast deze superfoods zouden nieuwe mama’s voldoende water moeten drinken. Dit is zeer belangrijk voor moeders die borstvoeding geven, aangezien deze groep een hoger risico loopt op uitdroging, wat tot een vermoeid gevoel leidt.

Om je energie en je melkproductie hoog te houden na de bevalling, moet je ervoor zorgen dat je goed gehydrateerd blijft door water, fruitsappen, groentesappen en kokoswater te drinken. Vermijd cafeïnehoudende en alcoholische dranken die dehydraterend kunnen werken.

Ook interessant om te lezen: “Zwangerschapsmisselijkheid – misselijkheid zwangerschap

One Comment

 1. deborah

  wauw!! zoveel goede tips!
  De fenegriek en de venkelzaden ken ik niet, maar ga ze zeker kopen in natuurwinkel. vooral omdat het de melkaanmaak stimuleert.

  Bedankt! Je vind hier veel goede nuttige informatie voor een energieker en gezonder leven.
  Doe zo voort en zeg het voort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *