6 simpele tips om borstkanker te voorkomen!

borstkanker voorkomen

Borstkanker voorkomen

Bij borstkanker is er sprake van kwaadaardige tumoren. Borstkanker komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Wist je dat 1 op de 8 vrouwen borstkanker krijgt? Je kan gratis deelnemen met het “bevolkingsonderzoek borstkanker”. Dat is een onderzoek naar borstkanker onder vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Als je tot deze leeftijdsgroep behoort, krijgt je elke 2 jaar een uitnodiging voor het landelijk bevolkingsonderzoek. Het doel van het bevolkingsonderzoek is borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat de kans op genezing wellicht zal verhogen. Hieronder heb ik 6 preventieve maatregelen om “borstkanker” te voorkomen.

Stoppen met roken!

De voornaamste oorzaken van borstkanker zijn: roken, overgewicht en een overdreven blootstelling aan de zon, zo blijkt uit een onderzoek in Australië. Roken geeft 30% meer kans op borstkanker, bovendien is bijna 90 procent van alle gevallen van longkanker te wijten aan tabaksgebruik. Roken veroorzaakt borstkanker, longkanker, Chronische longaandoeningen, Hart- en vaatziekten en andere gezondheidsrisico’s. Stop met roken om borstkanker te vermijden!

De anticonceptiepil

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken hebben een verhoogd risico van 20 a 25 procent op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken. Alhoewel uit een onderzoek is gebleken, dat de Anticonceptiepil de kans op eierstokkanker verlaagt.

Oefeningen

Regelmatige lichaamsoefeningen vermindert het risico op borstkanker bij vrouwen. Meisjes die voldoende lichamelijk actief zijn vanaf het moment dat ze hun menstruatie hebben gehad, hebben 25 procent minder kans op premenopauzale borstkanker in vergelijking met meisjes die zelden actief zijn. Het is dus kardinaal om wat actiever te worden.

Matiging van rood vleesconsumptie

Door het consumeren van “rood vlees” zal de kans op kanker van 5 naar 10 procenten stijgen. Overigens hebben we te maken met 20 tot 30 procent kans op gewichtstoename en obesitas. En zoals we allemaal weten is obesitas één van de belangrijkste oorzaken van borstkanker.

Matiging alcoholconsumptie

Uit legio onderzoeken is gebleken, dat de consumptie van alcohol het risico op kanker verhoogt. Alcohol is één van de belangrijkste oorzaken van nek,  hoofd en borstkanker. Alcohol kan tevens slokdarmkanker veroorzaken. Het drinken van drie of meer glazen per dag, zorgt voor een stijging van 30 procent risico op kanker.

Matiging zoutconsumptie

Hoge zoutconsumptie is bedenkelijk. Hoge zoutconsumptie is gevaarlijk voor de gezondheid en kan leiden tot kanker. Vooral in landen waar de zoutconsumptie relatief hoog ligt, komt meer kanker voor. Het is dus raadzaam om een hoge zoutconsumptie te vermijden.

 

One Comment

  1. T.Huisman

    Alcohol beschadigt het DNA. Vooral te veel alcohol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *