Aubergine | Is Aubergine Gezond?

aubergine gezond

Super Gezonde Groente!

aubergine-gezond-etenAubergines zijn ongewone groenten die een uniek aanbod van voordelen hebben voor de gezondheid, met inbegrip van het vermogen om te helpen bij de opbouw van sterke botten, het voorkomen van osteoporose, om de symptomen van anemie te verminderen, de cognitieve functie te verhogen, de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, de spijsvertering te beschermen, bij het verliezen van gewicht, om diabetes te beheren, stress te verminderen, zuigelingen te beschermen tegen aangeboren afwijkingen en zelfs kanker te voorkomen. Dat aubergine gezond is zal hier uitgelegd worden.

Hier volgen 10 gezondheidsvoordelen van aubergine eten die door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund.

Afkomstig

Aubergines zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Indiase subcontinent maar zijn nu te vinden in een aantal verschillende culturele keukens over de hele wereld.

In Engeland wordt deze groente “eggplant” genoemd en soms draagt het de naam brinjal, melongene en guinia squash.

Het paarse of zwart glanzende fruit kan wel 30 centimeter in lengte worden bij de in het wild levende soorten, maar zijn aanzienlijk kleiner in de normale landbouw.

aubergine-gezond10

Het is inderdaad waar dat aubergine gezond is! Over de hele wereld zijn er een aantal verschillende rassen aubergines die op veel verschillende manieren zijn opgenomen in diverse keukens. Het wordt gewoonlijk de “koning der groenten” genoemd, althans in India, omdat het één van de meest veelzijdige en functionele voedingsmiddelen is.

Het heeft de consistentie van tomaat, qua textuur en dichtheid en het is een perfecte toevoeging aan soepen, stoofschotels, sauzen en veel op zichzelf staande gerechten. Het beste aan dit voedingsmiddel is, dat het niet alleen lekker en smakelijk is in de vele maaltijden, maar dat het ook een enorm gezonde groente is die je kan helpen bij een gezonder en gelukkiger leven. Aubergine gezond? Ja zeker!

De voedingswaarde van aubergine

De prachtige gezondheidsvoordelen van aubergines zijn hoofdzakelijk afkomstig van de vitaminen, mineralen en voedingswaarden. Aubergine gezond en rijk aan vitamine C, K, B6, thiamine, niacine, magnesium, fosfor, koper, voedingsvezels, foliumzuur, kalium en mangaan. Ook bevat het bijna geen cholesterol of verzadigd vet.(1)

Spijsvertering

Aubergines zijn net als veel andere groenten grote bronnen van voedingsvezels, een noodzakelijk element in een evenwichtige voeding. (2)

Vezels zijn essentieel voor de gastro-intestinale gezondheid en voor een regelmatige stoelgang.

Vezels bevorderen je stoelgang, zodat het gemakkelijk door het spijsverteringskanaal gaat, terwijl het ook de peristaltische beweging stimuleert, de samentrekking van de gladde spieren dat voedsel door de darmen beweegt. Tenslotte stimuleren vezels de secretie van maagsappen die zorgen voor de absorptie van voedingsstoffen en de verwerking van voedingsmiddelen. Daarom is aubergine gezond.

Vezels zorgen ook voor een vermindering van hartaandoeningen en omdat het ‘slecht’ cholesterol elimineert die de arteriën en aders kunnen verstoppen, resulteert dit in een verminderde kans op atherosclerose, hartaanvallen en beroertes.

Gewichtsverlies

Hier is nog een reden waarom aubergine gezond is, omdat aubergines bijna geen vet of cholesterol bevatten, is het een zeer gezonde voeding voor mensen die proberen om gewicht te verliezen of in de strijd tegen overgewicht.(3)

Het hoge vezelgehalte verzadigt snel, wat de afgifte van ghreline remt, het hormoon dat onze geest vertelt dat wij weer honger hebben.

Door het verzadigen en het verminderen van onze eetlust wordt de kans op overeten sterk verminderd zodat pogingen om gewicht te verliezen succesvoller zijn. Geweldige reden waarom aubergine gezond is!

Het voorkomen van kanker

Naast de gunstige effecten van vezels zijn aubergines ook grote bronnen van antioxidanten, een van de beste verdedigingen van het lichaam tegen een groot aantal ziekten en aandoeningen.

Aubergines bevatten vitamine C, wat een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem is, aangezien zij zorgen voor de aanmaak en de activiteit van de witte bloedcellen.

Ook bevatten aubergines mangaan, een natuurlijke antioxidant en essentiële mineralen.

Tenslotte kan het lichaam profiteren van nasunin en chlorogeenzuur, twee organische antioxidanten die enigszins ongebruikelijke, maar remmende activiteiten hebben vertoond tegen vrije radicalen, en die ook antivirale en antibacteriële eigenschappen bezitten. Prachtige redenen waarom aubergine gezond is!

Vrije radicalen zijn bijproducten van het cellulaire metabolisme dat gezonde cellen aanvalt en het DNA deconstrueert in potentieel kankerverwekkende cellen. Een hoog niveau van antioxidanten in je lichaam zorgt ervoor dat je orgaansystemen in je hele lichaam worden beschermd tegen schadelijke infecties en ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten.(4)

Nasunin, een anthocyanine, is specifiek gekoppeld aan de remming van schadelijk gedragingen in de hersenen. Vrije radicalen zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de neurale degeneratie en het verschijnen van de ziekte van Alzheimer en dementie. De studies die zijn uitgevoerd zijn voornamelijk gericht op de effecten van nasunin op dieren, maar het is zeer bemoedigend nieuws voor degenen die lijden aan cognitieve stoornissen.

Gezondheid van de botten

Waarom aubergine gezond is? Nou, er zijn een aantal voordelen voor de gezondheid van de botten die afkomstig zijn van aubergines en dat is zeer goed nieuws voor mensen die een hoog risico hebben op botafbraak en osteoporose.

Aubergine kleur? De fenolische verbindingen zijn wat de aubergines en vele andere vruchten hun unieke kleur geeft. De fenolische verbindingen zijn ook gekoppeld aan verminderde tekenen van osteoporose, sterkere botten en een verhoogde botdichtheid.(5)

Aubergines bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden ijzer en calcium, die een integraal onderdeel van de gezondheid van de botten en de algehele sterkte zijn.

Ten slotte help de hoeveelheid kalium in aubergines bij de opname van calcium, waardoor aubergines bij osteoporose een nuttige boost aan de gezondheid van de botten kunnen geven. Studies bewijzen dat het eten van aubergine gezond is.

Bloedarmoede

Hier is nog een goede reden waarom aubergine gezond is. Een tekort aan ijzer kan zeer gevaarlijk zijn voor de algehele gezondheid en het kan zich manifesteren in bloedarmoede.

Anemie wordt gekenmerkt door hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, zwakte, depressie en cognitieve storingen.

Daarom is het eten van voedsel dat rijk is aan ijzer belangrijk om bloedarmoede te bestrijden en aubergines hebben een behoorlijke hoeveelheid ijzer in hun vlezige, eetbare vruchten.

Aubergines zijn ook zeer rijk aan koper, een essentieel bestanddeel van de rode bloedcellen, evenals ijzer. Zonder deze twee mineralen, zouden de rode bloedcellen in het lichaam blijven dalen, aangezien zij voortdurend zouden worden opgebruikt. Gezondere, rode bloedcellen die dwars door je aderen stromen, zullen je een merkbare verhoging van energie en kracht laten zien en gevoelens van vermoeidheid of stress elimineren. Aubergine gezond en lekker!

Hersenfunctie

Dat aubergine gezond is komt tevens doordat deze een prachtige bron van fytonutriënten is, die al lange tijd bekend staan als de boosters voor de cognitieve activiteit en de algemene geestelijke gezondheid. (6)

Ze beschermen je niet alleen tegen vrije radicalen en je lichaam en de hersenen tegen giftige stoffen en ziekten, maar ze verhogen ook de bloedtoevoer naar de hersenen.

Door het leveren van meer zuurstofrijk bloed aan de hersenen wordt de ontwikkeling van zenuwbanen gestimuleerd, wat het geheugen en het analytisch denken een boost geeft.

Nog een reden waarom aubergine gezond is komt omdat de stof “kalium” in aubergines fungeert als een vaatverwijderaar en geeft de hersenen een boost, dus over het algemeen, kan deze groente echt “voedsel voor de hersenen” worden genoemd.

Cardiovasculaire gezondheid

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je gezondheid kan profiteren van aubergines met inbegrip van de gezondheid van het hart, en de vezels, die eerder werden genoemd. (7)

Ten tweede staan aubergines erom bekend de aanwezigheid van het ‘slechte’ cholesterol in het lichaam te verminderen en de opname van ‘goed’ cholesterol te stimuleren. De balans van cholesterol in het lichaam fluctueert altijd en is gebaseerd op het voedsel dat we eten, maar hoe meer HDL-cholesterol we hebben, hoe beter.

Het verminderen van LDL-cholesterol kan hartaanvallen, beroertes en atherosclerose voorkomen. Het staat dus vast dat aubergine gezond is.

Tot slot zijn de bioflavonoïden in aubergines geweldig voor het verlagen van de bloeddruk, wat de druk en stress vermindert op het cardiovasculaire systeem en de gezondheid en de duurzaamheid van je hart sterk verbetert. Dat bewijst dat aubergine gezond is.

Diabetes – aubergine gezond

Een reden waarom aubergine gezond is, komt door zijn hoge vezelgehalte en lage hoeveelheden oplosbare koolhydraten. Aubergines zijn het ideale voedsel voor het beheer van diabetes. De kwaliteiten van aubergines maakt het bruikbaar als een regulator voor de glucose- en insuline activiteit in het lichaam. Wanneer de insulineniveaus stabiel zijn en het lichaam geen drastische dalingen en pieken ervaart in de bloedsuikerspiegel, kunnen de potentieel gevaarlijke bijwerkingen van diabetes worden voorkomen.

Preventie van geboorteafwijkingen

Aubergine gezond en preventief tegen geboorteafwijking? Ja zeker! folaten zijn essentiële onderdelen van een dieet en foliumzuur is vooral gunstig voor zwangere vrouwen. (8)

Foliumzuur beschermt zuigelingen rechtstreeks tegen neurale buisdefecten, die zich op een aantal manieren manifesteren.

Daarom wordt het altijd aanbevolen dat zwangere vrouwen hun inname van foliumzuur verhogen om rekening te houden met hun ongeboren kind!

Aubergines zijn rijke bronnen van foliumzuur, wat het een heerlijke en handige snack of voedingskundige aanvulling tijdens de zwangerschap maakt.

Hoe kun je meer aubergine opnemen in je dagelijkse dieet?

Bij het kopen van aubergines moet je degenen kiezen die stevig en enigszins zwaar voor hun grootte zijn. Vermijd aubergines die er verdord, gekneusd of verkleurd uitzien. De schil moet glad en glanzend zijn met een intens paarse tint. Aubergines moeten worden bewaard in de koelkast totdat ze worden gebruikt en de schil moet intact worden gelaten bij het bewaren om te voorkomen dat ze snel vergaan. Gebruik een roestvrij stalen mes in plaats van een koolstofstalen mes om te voorkomen dat het materiaal reageert op de fytochemicaliën in de groente, waardoor de aubergine zwart wordt.

Om een aantal van de stoffen die bijdragen aan de bittere smaak aan de aubergine te onttrekken en het vlees malser te maken, kun je de aubergine laten “zweten” door de aubergine in stukken te snijden en deze vervolgens te besprenkelen met zout. Laat de gezouten stukken voor ongeveer 30 minuten staan, waardoor het vocht uit de aubergine zal trekken, wat het minder bitter en algeheel beter verteerbaar maakt. Ook zal het de stukken minder gevoelig maken voor het absorberen van olie wat je gebruikt bij het bereiden. Na de inwerktijd kun je de aubergine schoonvegen om het overtollige zout te verwijderen.

Aubergines hebben een licht bittere smaak en sponsachtige structuur, waardoor ze een unieke en een interessante toevoeging zijn aan vele gerechten. Ze kunnen in hun geheel, blokjes of plakjes worden bereid en kunnen worden gebakken, geroosterd, gefrituurd, gegrild of gestoomd.

Snelle tips:

  • Vervang een pizzabodem met gesneden aubergine, bestrijk het met tomatensaus en beleg het met kaas en andere ingrediënten voor een glutenvrije, caloriearme traktatie
  • Bak of roerbak stukjes aubergine met sommige van je andere favoriete ingrediënten voor een snelle, gemakkelijke maaltijd
  • Snijd de aubergines in de lengte in dikke plakken en grill ze. Ze kunnen zo worden geserveerd of als een hamburger
  • Snijd de aubergine in reepjes of partjes en bak ze in de oven voor gezonde aubergine frietjes
  • Snijd de aubergine in dikke plakken en paneer ze vervolgens met broodkruimels en bak ze of bak ze om ze toe te voegen aan een pastagerecht. Garneer met Parmezaanse kaas om ‘eggplant Parmasan’ te maken.

Een kleine waarschuwing

Hoewel aubergine gezond is, behoort het wel tot de groenten van de nachtschadefamilie. Deze staan erom bekend om ernstige allergische reacties te kunnen veroorzaken. Bij aubergines komt dit echter niet zo vaak voor als bij tomaten of paprika’s, die ook worden beschouwd als nachtschadegroenten. Zoals met elke nieuw voedingsmiddel dat je opneemt in je dieet, kun je overleggen met je arts voordat je grote hoeveelheden gaat eten en let op de reacties van je lichaam.

Ten tweede, maken veel mensen bij het bereiden van aubergines de fout om ze te frituren. Hoewel dit een heerlijke manier is om groenten zoals aubergines te bereiden, bestrijdt het ook een aantal van de voordelen voor de gezondheid en kan het gewichtstoename veroorzaken wat een negatieve invloed heeft op hartaandoeningen. Als je aubergines frituurt absorberen ze een grote hoeveelheid vet, terwijl het bakken van aubergine veel van de voedingsstoffen zal behouden zonder de negatieve factoren, zoals het toevoegen van overtollig vet.

Tot slot, vast staat dat aubergine gezond is en één van de beste manieren om je een langdurige gezondheid te garanderen!

Ook interessant om te lezen:

Referenties

[1] http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2948
[2] http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-879X2000000900006&script=sci_arttext&tlng=pt
[3] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2001.tb07001.x/abstract
[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X0000202X
[5] http://link.springer.com/article/10.1007/s00223-012-9608-3#/page-1
[6] https://books.google.nl/books?hl=en&lr=&id=W9-ggnMUd4QC&oi=fnd&pg=PP1&dq=phytonutrients+brain+health&ots=8S0iVyqkHJ&sig=RMLCPZ37vpnnsXkMKaygDLyJ2_k#v=onepage&q=phytonutrients%20brain%20health&f=false
[7] http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-CJSC201108002.htm
[8] http://www.vegetables.co.nz/resources/1files/pdf/spinach_silverbeet_eggplant_vegetable_food_report.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *