5 verrassende voordelen van sporten

voordelen van sporten - gezond10

We weten allemaal dat voldoende lichaamsbeweging je spieren en gewrichten soepel houdt, waardoor je je uiteraard zowel lichamelijk als geestelijk weer fit en fris zal voelen. Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor je hart en houdt je bloeddruk onder controle. Er zijn legio andere redenen om vaker naar de sportschool te gaan of simpelweg bewegen een vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn van je dagprogramma. Voor een scherpe geest en gezonde huid raad ik je aan om verder te lezen.

Sporten bevordert de concentratie, creativiteit en productiviteit

Een bezoek aan de sportschool versterkt niet alleen je spieren, het kan tevens je hersenen jeugdig en fit houden. Legio studies hebben aangetoond dat er wel degelijk en link bestaat tussen regelmatige lichaamsbeweging en betere schoolresultaten en een beter geheugen. Een andere studie wees uit dat lichaamsbeweging de concentratie, de creativiteit en productiviteit op het kantoor aanmerkelijk verhoogt. Voor senioren is dit dan ook zeer dienstig, want op die manier kunnen ze eenvoudig hun mentaal vermogen in vorm houden en het risico op dementie (een aandoening van de hersenen waardoor de verstandelijke en cognitieve vermogens verminderen) verlagen.

Eigenwaarde en zelfacceptatie verhogen door sporten

Deskundigen hebben vastgesteld dat regelmatige lichaamsbeweging wel degelijk helpt om depressie, stress en angst te verlichten. Uit een onderzoek dat onlangs verscheen in de Internet Journal of Allied Health Sciences and Practice (IJAHSP), blijkt dat gezond en sportief bewegen je helpt om beter te voelen over jezelf. De studie heeft aangetoond dat vrouwen met een regelmatige lichaamsbeweging programma een beter gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie hebben dan vrouwen die niet dan wel zelden actief zijn. De onderzoekers concluderen dat aerobic oefeningen, zoals wandelen, zwemmen en hardlopen in het bijzonder, het gevoel van eigenwaarde flink stimuleren. Echter: de beste oefening voor het stimuleren van je stemming is datgene waar jij het meest van geniet. Je moet ervan houden, daar gaat het om!

Sporten verbetert de huid

Gezond en sportief bewegen kan je daadwerkelijk helpen om jonger uit te zien. Wanneer je gaat transpireren wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Er stroomt dus meer bloed door de huid, waardoor het lichaam aan de slag kan gaan om op een natuurlijke wijze de beschadigde huid te herstellen. Tevens stimuleert voldoende lichaamsbeweging je huid om collageen aan te maken. Collageen is een kardinale factor om de huid elastisch en sterk te houden. Ook jongeren kunnen sporten om hun huid te verbeteren!

Sporten bevordert een gezonde spijsvertering

Door regelmatige lichaamsbeweging wordt het voedsel in je darmen sneller afgebroken. Hoe sneller het voedsel is afgebroken in het spijsverteringskanaal, des te minder kans je hebt op constipatie (onvermogen om te poepen).

Het risico op kanker verlagen door sporten

Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging één van de beste wapens is als het gaat om het voorkomen van kanker. Er wordt beweerd dat nagenoeg een derde van alle kanker gerelateerde sterfgevallen, het gevolg is van een sedentaire levensstijl en/of obesitas. En dat geldt ook voor de twee meest voorkomende vormen van kanker: “borst- en darmkanker.” Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 30 tot 40 procent minder kans op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen die haast nooit bewegen. Voor darmkanker is dat 20 procent.

2 Comments

  1. Jose

    Vandaag even wezen sporten, voel me helemaal top !!

  2. Koenn

    Goed artikel over de voordelen van sporten zeg! Iedereen weet inderdaad wel dat sporten gezond is, alleen niet iedereen weet waar het goed voor is. Dit maakt voor mij alles ook weer een stukje duidelijker!

    Groetjes,

    Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *