5 geuren die je vriendelijker en gelukkiger maken

geuren-vriendelijker-gelukkiger gezond10

Bakkerijen zoals Cinnabon weten precies waar ze mee bezig zijn. Geloof het of niet, de geur van een vers gebakken brood kan ons vriendelijker en attenter maken, aldus het onderzoek dat verscheen in de Journal of Social Psychology door wetenschappers van de University of Southern Brittany in Frankrijk.

Om te bepalen of geuren het gevoel of het gedrag kunnen beïnvloeden, hadden de wetenschappers acht jonge mannen en vrouwen opgeleid. De proefpersonen kregen de opdracht om voor de ingang van een bakkerij dan wel een kledingwinkel wat te rommelen in hun tas en vervolgens opzettelijk een voorwerp (een handschoen, een zakdoek) op de grond laten vallen, aldus Independent. Het was natuurlijk wel van belang om het uit te voeren op het moment dat onbekende mensen langs liepen.

Resultaat: Voor de ingang van een bakkerij schoot maar liefst 77 procent van de voorbijgangers te hulp. Voor de ingang van een kledingwinkel was dit niet meer dan 52 procent. De onderzoekers observeerden deze procedure vanaf circa 18 meter afstand.

Het aantal deelnemers is weliswaar beperkt, maar de wetenschappers herhaalden het experiment maar liefst 400 keer, schrijft Daily Mail. Uit hun waarnemingen concludeerden de wetenschapper het volgende:

Onze resultaten tonen in het algemeen aan dat spontaan hulp bieden vaker gebeurt wanneer men zich bevindt op plaatsen waar aangename geur verspreid is.

Dit experiment bevestigt de effecten die de omgevingsgeur heeft op het altruïsme.

Hieronder zijn nog vier andere geuren weergeven die je vriendelijker maken.

Pepermunt

Onderzoekers van Wheeling Jesuit University hebben vastgesteld dat pepermuntgeur zowel de stemming als de motivatie bij competitieve atleten aanzienlijk verhoogt. Door de pepermuntgeur gingen de atleten sneller hardlopen, het aantal maximale push-ups werd vergroot en ze waren in staat om op een handgreep harder te knijpen.

Gekruide appel

Het is bekend dat de geur van gekruide appel de bloeddruk verlaagt. Wellicht komt het daardoor dat warme appel cider zo gewenst is. En laten we vooral niet de geur van een vers gebakken appeltaart vergeten!

Lavendel

Lavendel is een heerlijk geurende plant die in geen enkele tuin detoneert. De frisse en zuivere geur van Lavendel helpt om de stress te verminderen en de pijn te verlichten. Lavendel heeft nog talloze andere voordelen!

Koffie

Of beter gezegd, vers gebrande koffiebonen. Uit een Zuid-Koreaanse studie is gebleken dat dit aroma de stress bij ratten vermindert. Wetenschappers hebben ontdekt dat laboratoriumratten (die genoeg redenen hadden om gestrest te voelen) een veel lager stressniveau hadden nadat ze de geur van gebrande koffiebonen binnenkregen.

 

One Comment

  1. Amy Gyan

    Lavendel heeft een zeer ontspannende werking. Door de geur zal je op een natuurlijke wijze echt gaan ontspannen. Probeer het maar, ruik aan lavendel en je zult je meteen veel beter voelen! (yes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *