Luchtkwaliteit in huis verbeteren!

Luchtkwaliteit in huis verbeteren - gezond10

Luchtkwaliteit

Wist je dat de lucht in huis en kantoor twee tot vijf keer vervuilder kan zijn dan de buitenlucht? Volgens Het Environmental Protection Agency (EPA) kan de luchtkwaliteit in huis vervuilder zijn dan de lucht buitenshuis, ook al woont men in een van de grootste en meest geïndustrialiseerde steden. Denk maar aan mensen die binnen roken, verf chemicaliën, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en reinigingsmiddelen, deze dingen kunnen wel degelijk het binnenmilieu verontreinigen. Allergenen en giftige stoffen kunnen zo je huis binnendringen.

Natuurlijke ventilatie

Gooi de ramen en deuren zo veel mogelijk open en laat de frisse wind lekker door je huis waaien, al is het maar voor een paar minuten. Door deze natuurlijke ventilatie zal de vervuilde binnenlucht naar buiten worden getransporteerd. Tevens zal deze methode het vochtgehalte in het huis verminderen, waardoor schimmelvorming kan worden voorkomen.

Kamerplanten voor Luchtkwaliteit

Vul je huis met planten – Mensen ademen zuurstof (O2) in en kooldioxide (CO2) uit. De uitgeademde lucht die rijk is aan koolstofdioxide wordt opgenomen door de planten. De planten doen precies het tegenovergestelde. Zij scheiden zuurstof uit en wij nemen het op. NASA deed wat onderzoek om te bepalen welke kamerplanten de beste luchtzuiverende kwaliteit hebben. Hieronder staan de top 5 beste luchtzuiverende kamerplanten. Deze planten produceren voldoende zuurstof (door koolstof om te zetten in zuurstof), halen schadelijke stoffen uit de lucht en verbeteren de luchtvochtigheid.

 • Areca palm
 • Lady palm
 • Bamboo palm
 • Rubber plant
 • Dracaena Janet Craig

Schoonmaakmiddelen

Schoonmaken zonder chemische middelen is ook een goed alternatief. Chemische schoonmaakmiddelen zijn vaak vervuilend voor het binnenmilieu. Al die chemische stoffen inademen is beslist niet goed voor de gezondheid. Schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën worden ook wel ecologische schoonmaakmiddelen genoemd, en zijn overal in de supermarkten te verkrijgen. Deze ecologische schoonmaakmiddelen zijn gemaakt op basis van planten. Ze zijn dus uitermate milieuvriendelijk en niet schadelijk voor je gezondheid!

Zoutkristallampen

Zoutkristallampen hebben ook een luchtzuiverende werking. Ze kunnen de lucht in onze huizen aanzienlijk verbeteren, dit doen ze door allergenen in de lucht, schimmels en bacteriën te elimineren.

Huisdieren schoon houden

Het is verstandig om je huisdieren regelmatig te trimmen om zo je tapijten schoon te houden, hierdoor zal de luchtkwaliteit in je huis beter worden.

Controleer de luchtvochtigheid in je huis!

Een teveel aan vocht in de woning veroorzaakt schimmelgroei en dat is schadelijk voor je huis en je gezondheid. Een gezonde luchtvochtigheid bedraagt viertig à vijftig procent. Onder dertig procent is het te droog, boven de vijftig procent is het te hoog en kan in de woning schimmelgroei veroorzaken. De Luchtvochtigheid in huis kan je controleren met een hygrometer. Om de luchtvochtigheid te regelen kan je gebruik maken van een luchtontvochtiger, deze ontvochtiger kan schimmelvorming en muffe geurtjes tegengaan.

En natuurlijk….

Ga vaker naar buiten en geniet van de frisse buitenlucht!

One Comment

 1. Sander

  Zorg dat de luchtkwaliteit in huis en op het werk goed is. Dit is mogelijk door een Hepa-luchtreiniger. Dit filter-systeem zorgt ervoor dat 99,7% van de fijnstof uit de lucht gefilterd word. NeoTec luchtreinigers zijn daar perfect voor. Kijk op de site voor meer informatie over bijvoorbeeld de werking van een luchtreiniger!

  Met vriendelijke groet,
  Ionizer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *