Pijn onder ribben: Oorzaken en behandelingen

pijn onder ribben

Pijn onder de ribben

Meestal is pijn onder de ribben niet ernstig en kan het veroorzaakt worden door een mild gezondheidsprobleem, zoals brandend maagzuur of een verrekte spier. Als de pijn echter aanhoudt en chronisch is, of als het een ernstig stekend gevoel opwekt of zich andere symptomen voordoen, zou het een indicatie van een ernstig gezondheidsprobleem kunnen zijn, waaronder infectie van de lever. In dit geval kun je voor de zekerheid het beste de huisarts bezoeken.

Oorzaken van pijn onder ribben

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur wekt normaal gesproken een pijn onder de linkerkant van de ribbenkast op. Als je plotseling pijn ondervindt of pijn hebt na een ongewoon grote maaltijd, zou dit een probleem met de vertering kunnen betekenen. Pijn in linkerzij onder ribben gaat doorgaans snel weg en kan worden verzacht door te boeren.

Verrekte spier

Het verrekken van een spier in je torso, waar dan ook, kan leiden tot pijn onder ribben. Als je gaat sporten zonder warming up of cooling down, vergroot je het risico op het verrekken van spieren. Sommige mensen ervaren dit als een stekende pijn.

Blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking is een vrij veel voorkomende aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist. Veel mensen met een blindedarmontsteking worden getroffen door een ernstige pijn rechts onder ribben. In de meeste gevallen wordt een appendectomie uitgevoerd en wordt de appendix verwijderd voordat deze barst.

Maagontsteking

Maagontsteking, of gastritis, is een gastro-intestinale aandoening die tot pijn in linkerzij onder ribben leidt. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie in het slijmvlies van de maag. Dit leidt tot een ontsteking en beïnvloedt de spijsvertering. De pijn onder ribben gaat vaak gepaard met overgeven.

Ook interessant om te lezen: Pijn onder oksel

Galblaasproblemen

Problemen met de galblaas leiden tot pijn onder de ribben. Ze worden normaal gesproken veroorzaakt door galstenen. Een grote maaltijd kan je galblaas ook overbelasten, met name wanneer de maaltijd veel vet bevat.

Problemen met het darmkanaal

Als er te veel gas in het stelsel zit, kan dit leiden tot pijn onder ribben. De pijn kan eveneens veroorzaakt worden door een infectie in het darmkanaal of wanneer iemand colitis ulcerosa, IBD of prikkelbare darmsyndroom heeft.

Alvleesklierontsteking

De pijn straalt doorgaans uit naar het midden van je torso wanneer de pijn veroorzaakt wordt door de alvleesklier.

Leverproblemen

Pijn onder ribben kan ook duiden op een probleem met je leverfunctie of een infectie in de lever. (Boost nu je leverfunctie!!)

Costochondritis (ontsteking van het kraakbeen van de ribben)

Het kraakbeen in de ribbenkast verbindt de ribben met het borstbeen. Costochondritis vindt plaats aan de linkerkant van de ribbenkast en vindt plaats wanneer de patronen geïnfecteerd raken, wat leidt tot een acute pijn, vooral tijdens het diep inademen.

Problemen met de wervelkolom

Een blessure aan de wervelkolom of een infectie in de ruggengraat kan pijn aan de ribbenkast veroorzaken. De pijn kan rond het hele lichaam uitstralen.

Hartaanval

Hoewel symptomen van een hartaanval doorgaans tot uiting komen in de borst, rug en het bovenlichaam, kan de pijn uitstralen naar de ribbenkast. Als je een scherpe pijn onder ribben voelt die niet weggaat, moet je onmiddellijke medische hulp zoeken, voor het geval de pijn veroorzaakt wordt door je hart.

Behandelingen voor pijn onder de ribbenkast

De behandeling voor pijn onder ribben hangt af van de oorzaak. Om tot de juiste behandeling te komen moet je huisarts een onderzoek uitvoeren en de oorzaak van het probleem achterhalen.

 • Vaak kan de pijn worden behandeld met pijnmedicatie zonder recept. Veranderingen aan het eetpatroon kunnen worden aangeraden wanneer de pijn wordt veroorzaakt door gastro-intestinale aandoeningen. Als het mogelijk om een ernstig probleem gaat zal je huisarts aanvullende onderzoeken doen om het probleem vast te stellen.
 • Mensen nemen pijn aan de linkerkant van hun ribbenkast vaak serieuzer dan aan hun rechterkant, omdat de linkerkant wordt geassocieerd met de gezondheid van het hart. Hoewel pijn aan de linkerkant een indicatie van een ernstig probleem kan zijn, zou je ernstige medische oorzaken niet moeten uitsluiten, enkel omdat de pijn aan de rechterkant van je lichaam zit. In zeldzame gevallen kan pijn aan de rechterkant van de ribbenkast veroorzaakt worden door een tumor of een ander ernstig gezondheidsprobleem.

4 Comments

 1. Fien roels

  Ik heb 2à3 weken geleden pijn gevoeld onder mijn ribbenkast en het is in het midden dat het pijn doet . Hierdoor doet mijn onderrug ook zeer en kan ik niet meer normaal zitten op een stoel. Rechtstaan is ook lastig en de pijn blijft voortdurend. Wat kan ik hieraan doen?

 2. amssoms

  Beste,
  Heb pijn aan de laagste rib ,af en toe een nijpende pijn,gaat spontaan over.
  Heb echo laten nemen in die streek en alles was ok.
  Heb wel een te zware buik ,ben aan het vermageren,misschien is dat de oorzaak van die pijnen,
  Mvg,
  Patrick.

  1. Nelleke

   Bij mij ook pijn gekomen aan linkerkant nadat ik 9 kilo ben afgevallen. Waarschijnlijk moet het lichaam weer balans vinden.

 3. Arie

  Kan het ook zijn dat een scheur in het middenrif de veroorzaker is, ik heb een scheur in het middenrif en heb last van een doffe soms stekende pijn links onder de onderste rib links. Ik had er jaren geleden geleden last van is een tijdje weg geweest maar nu weer terug.Ik ben aan gewicht niet aangekomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *