Voordelen van citroen en citroenwater | Water met citroen

Citroenwater gezond - citroen gezond

Voordelen van citroen: citroenwater gezond en lekker

We zijn alweer bijna in april beland, en het mooie warme weer begint weer op te komen. En als je aan warme zonnige dagen denkt, dan komt het frisse glas citroenwater voor je ogen. Het lijkt me dan ook meer dan gepast om een artikeltje daarover te schrijven. Je hebt vast wel eerder gehoord dat citroen of citroenwater erg gezond voor je is, maar wat zijn nou dan al die gezondheidsvoordelen? Citroen zit vol gepropt met vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium. En daarnaast water met citroen is erg lekker!

Citroenwater is erg zuur en kan daardoor je tandglazuur aantasten, daarom is het van belang om citroenwater op de juiste manier te drinken. Om de zuurgraad van citroenwater te verlagen meng je simpelweg het citroenwater met een glas water. Het is ook aan te raden om het vroeg in de ochtend op een lege maag te drinken, en pas 30 minuten later ontbijten.

Citroen bestaat ongeveer voor 5% uit citroenzuur, en dat geeft de zure smaak aan citroen. Citroen is een rijke bron voor vitamine C. Daarnaast bevat het ook andere vitamines zoals vitamine B, riboflavine en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, eiwitten en koolhydraten. Het drinken van citroenwater heeft vele voordelen, hieronder zie je de voordelen van citroen en citroenwater en waarom citroen gezond is.

Citroenwater voor stralende huid

Citroenwater is ook goed voor de huid. Dagelijkse inname van citroenwater voorkomt de vorming van rimpels, en zorgt voor een jonge stralende huid. Deze eigenschap wordt veroorzaakt dankzij de vitamine c in citroenwater. Daarnaast heeft citroenwater blekende eigenschappen, hiermee kan het littekens op de huid laten vervagen. De antioxidanten in citroenwater vertragen en verminderen rimpelvorming. Daarnaast werkt het ook goed bij verlichten van littekens.citroen - gezond10

Gezonde tandvlees met citroen

Citroenwater heeft ook positieve effecten op de tandvlees. Het kan gebruikt worden om bloedingen in de tandvlees te stoppen, en daarnaast voorkomt het slecht ruikende adem. Zo begin je de dag met de frisse geur van citroen.

Afvallen met citroenwater

Een ander voordeel van citroenwater is dat het helpt met afvallen en verbranden van vet. Je moet elke ochtend halfuur voor het ontbijt een glas water met halve citroen drinken. Dit zorgt ervoor dat jou lichaam zichzelf voorbereidt op de nutriënten gedurende dag.

Citroen tegen kanker

Citroen werkt ook als antioxidant door de aanwezigheid van vitamine c. Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen die voor kanker kunnen zorgen. In citroen bevinden zich veel anti-kanker stoffen zoals “flavonol glycosides” en Limoneen die bij proefdieren een vertragende of remmende effect hebben op de groei van tumorcellen.

Citroen verbetert de spijsvertering

Citroenwater kan tegen spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en obstipatie helpen. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op de lever.

Citroen tegen galsteen en niersteen

Regelmatig gebruik van citroen schijnt de vorming van nierstenen en galstenen te voorkomen.

Citroen tegen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Water met citroen - lemon - gezond10
Water met citroen

Door aanwezigheid van flavonoïden in citroen kan het ontstaan van een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten (atherosclerose) worden voorkomen. Hierdoor neemt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte af.

Citroen gezond en goed tegen jicht

Citroensap stimuleert de vorming van calciumcarbonaat, wat urinezuur neutraliseert. Daarom kan het drinken van vers geperste citroen in een glas water na de maaltijd een jicht aanval voorkomen.

Citroen bij regulatie bloedsuikerspiegel

Citroenen bevatten pectine. Pectine levert galacturonzuur aan het lichaam wat de insulinebehoefte vermindert. Diabetespatiënten hoeven hierdoor minder insuline te injecteren.

Antibacteriële en antivirale werking

Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten. Het gaat allerlei ziektes zoals luchtweginfecties tegen. Citroenwater wordt ook aangeraden bij mensen met astma.

Water met citroen voor het schoonmaken van de darmen

De zure smaak van citroen zorgt voor een betere peristaltische beweging in de darmen. Dit is een soort pompende beweging van de darmen om het voedsel of voedselresten beter te vervoeren.

Citroen tegen verkoudheid

Citroen is rijk aan vitamine c en flavonoïden, deze stoffen zorgen voor het versterken van het immuunsysteem. Dit is dus wederom een reden waarom citroen gezond is, en waarom je citroenwater moet drinken.

Citroenwater lever detox

Vroeg in de ochtend is het drinken van citroenwater aangeraden voor leverreiniging en lever detox. Hiervoor kun je een citroen uitpersen in een glas met warmwater. Drink dus vaak citroenwater, omdat citroenwater gezond en lekker is.

Citroen Gezonde Nutriënten

Citroen bevat veel nutriënten zoals mineralen en vitamines die we dagelijks nodig hebben. Zo bevat citroen en citroenwater vitamine c, flavonoïden, vitamine b, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels.

Homeostase oftewel lichaamsbalans

Citroenwater heeft invloed op de metabolisme van het lichaam. Het helpt het lichaam om de pH balans te herstellen.

Citroen gezond en goed voor het verlagen van Allergie

Citroen bevat fytonutriënten hesperetin waarbij in onderzoeken en studies is aangetoond allergische symptomen te verlagen.

Ziekte van Parkinson

Citroen bevat “phytonutrient tangeretin” in de schil, dit stof blijkt effectief te zijn bij het bestrijden van ziektes als Parkinson.

Diabetisch retinopathie

In verschillende studies zijn resultaten verkregen die aantonen dat “Rutin” een stof dat in citroen aanwezig is, positieve effecten heeft op de symptomen van retinopathie. Al deze voordelen willen zeggen dat citroen gezond is, dus vergeet niet om afentoe een lekkere verse citroen uit te persen tot citroenwater en vroeg in de ochtend drinken.

Citroenwater reinigt je lichaam

Het helpt je om alle giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen door je enzymen en lever te stimuleren.

Helpt met afvallen

Citroen bevat pectine vezels, die helpen om je eetlust in bedwang te houden.

Immuunsysteem verbeteren

Je immuunsysteem heeft vitamine C nodig om optimaal te kunnen functioneren, het is dan ook niet voor niks dat je aangeraden wordt om vitamine c te nemen wanneer je ziek bent. Zoals eerder al verteld zit citroen vol met vitamine c.

Frisse adem

Heb je vaak last van een slechte adem? Probeer dan eens citroenwater en kijk of beter gezegd ruik of het gewerkt heeft. Zo ja? Laat dan een commentje hieronder achter :)

Vitamines en mineralen

Met het drinken van citroenwater heb je in ieder geval een bepaald deel van je dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnen.

5 voordelen van water met citroen

Ik heb al jaren de gewoonte om ’s morgens een glas warm water met citroen te drinken. Het geeft me de nodige energie en frisheid om de dag door te komen. De laatste weken zag ik enkele artikelen de revue passeren over het drinken van citroenwater. Ik besliste om eens te onderzoeken wat de voordelen van het drinken van water met citroen nu echt zijn. Zijn er wel voordelen in de eerste plaats? Ik ben tot de conclusie gekomen dat er 5 sterke voordelen zijn aan het drinken van water met citroen.

Helpt spijsverteringsstelsel

Het is niet de toegevoegde citroen, maar het drinken van warm water dat een voordeel is, vooral in de ochtend. Warm water is zeer effectief om je spijsverteringsstelsel te spoelen en om je lichaam terug te hydrateren. Wanneer je slaapt, verlies je veel vocht aan de omgeving. De meeste mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht. Een goed glas met warm water met citroen kan dus helpen om je lichaam opnieuw te hydrateren na een lange nacht.
In Japan heeft men de gewoonte om ’s morgens 2 tot 3 glazen water te drinken alvorens iets te eten. Hierdoor heeft men meer energie doorheen de dag en daarnaast zal het positieve effecten hebben op de spijsverteringsstelsel.
Let wel op met het te veel drinken van water met citroen. Bij overmatig watergebruik kan er watervergiftiging optreden. Dit is een zeer gevaarlijke bijwerking. Wij bevelen dus 2 tot 3 glazen van 20cl aan. Als je meer drinkt dan kan dit gevaarlijk zijn.

Boost voor immuunsysteem

Wanneer je elke ochtend een glas met water met citroen drinkt dan ga je elke dag een extra portie vitamine C opnemen. Citroenen zitten namelijk boordevol vitamine C. Wanneer je het water in de ochtend drinkt vooral je iets gegeten hebt, dan krijgt je lichaam de kans om deze vitamine op te nemen.
Vitamine C is goed voor de bijnieren en voorkomt nierstenen. Vitamine C maakt je ook beter bestendig tegen stress.

Mooiere huid

Het is al lang geweten dat water met citroen leidt tot een betere en meer propere huid. Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt om collageen te produceren wat dan weer zorgt voor een zachte gezonde huid.

Gezond gewicht

Het is bewezen dat het drinken van water met citroen in de ochtend, je kan helpen met het behouden van een gezond gewicht. Het drinken van voldoende water verhoogt het metabolisme.

Voorkomt gal- en nierstenen

Het regelmatig drinken van water met citroen schijnt nier- en galstenen te voorkomen. Het zuur gaat deze stenen als het ware oplossen. Het zuur zal op de stenen inwerken en deze zo zelfs oplossen.

Wat is nu onze conclusie

Het blijft belangrijk om voldoende water te drinken om ons lichaam te hydrateren en goed te laten functioneren. Dit is vooral in de ochtend belangrijk. Op deze manier zal je je metabolisme stimuleren.
Volgens ons is water met citroen een goed alternatief voor koffie of andere cafeïne houdende drankjes. Een tip die we je meegeven is: drink water met citroen rustig op, giet het niet binnen. Je mag het niet zien als een verplichting want anders ga je deze goede gewoonte snel afleren.

Hoe maak je het lekkerste citroenwater

Ingrediënten:

 • 0,5 liter of warm water (geen kokend water)
 • Een halve tot een hele citroen
 • Enkele plakjes gember (optioneel)

Bereiding:

 1. Snij de citroen in de helft en knijp hem uit in het warme water.
 2. Schil de gember wortel en voeg hem toe aan het water
 3. Geniet!

[alert-success]Tip: Na het drinken van water met citroen, drink dan nog een slok plat water. Waarom is dit nuttig? Al het zuur van de citroen plakt nu aan je tanden en zal schade toebrengen aan je tanden. Daarom is het verstandig om met een slok water deze zuren weg te spoelen. [/alert-success]

Meer superfoods voor een detox kuur!

Ook interessant om te lezen: Eiwitrijk voedsel en Avocado en lever reiningen

28 Comments

 1. lisa

  echt een top artikel, ik ga meteen citroen kopen :P

 2. Marieke

  Je hebt een voordeel vergeten, het helpt namelijk ook tegen acne littekens. Nadat mijn acne was verdwenen had ik veel rode vlekken op mijn gezicht gekregen, en ik had van iemand gehoord dat citroen helpt om sneller van die rode vlekken af te komen. ik heb zijn advies gevolgd, en na 2 weken had ik al zichtbaar effect. misschien kunnen jullie daarover een artikel schrijven, het zal vele hier helpen denk ik.
  in ieder geval bedankt voor deze nuttige artikel ;)

  1. Gezond10

   Beste Marieke, bedankt voor je reactie! We gaan binnen kort een artikel schrijven over acne en eventuele thuis remedies.

 3. keuleniscool

  Goed tegen littekens , rugklachten zoals spit en blauwe plekken is sauna .

 4. Khan Dadash

  Most of the information was new and really helpfull and interesting, will you please write an article and give some information about honey if posible.
  Thanks for beautiful website, I do suggest to all visitors to share this website to friends and might be useful for them as well!

 5. connie

  hoe moet je het maken 50/50 ?

  1. missy

   Ik doe meestal water met halve citroen in een glas.

 6. ubi

  En wat gebeurt met het tandglazuur?? Juist ja, aantasting. Ik heb dit zelf meegemaakt.

  1. Piet-Piet

   Ja dan moet je het rationeel consumeren, en niet als een zwakzinnige persoon aanhoudend blijven zuigen aan een citroen, want dat is natuurlijk funest voor je tanden.

   Dus:
   Maximaal een of twee keer per dag zuur fruit eten.
   Drinken via een rietje want het vermindert het contact met de tanden
   Neutraliseer het zuur door na het eten of drinken te spoelen met water of melk.
   Niet zo lang in je mond houden.

 7. Nika

  ’s morgens ben ik niet de meest frivole persoon… heb niet altijd zin/tijd om een citroen te gaan persen… dus mijn vraag… Kan dit ook met citroenconsentraat zoals bvb Pulco en citroensap uit flesje? grtjs.

  1. Broer Frank

   Ik zou dan een keer uitpersen voor de hele week, in een flesje in de koelkast en voor gebruik schudden

 8. laura

  ik heb precies dezelfde vraag: is citroen uit een flesje net zo goed, ik dacht wat meer citroen in de thee te doen, zeker bij opgeblazen gevoel na maaltijd

  1. Gezonder

   Hoi Laura,

   Er is wel degelijk een verschil tussen citroen uit een flesje en verse citroenen. Citroen uit een flesje heeft meestal conserveringsmiddelen zoals natriumbenzoaat en toegevoegde ingrediënten zoals oliën om het houdbaar te houden. Deze dingen heeft je lichaam absoluut niet nodig. Citroenen zijn vrij goedkoop en je kan ze lang bewaren. Je kunt ze onder andere gebruiken voor in de thee en ze zijn natuurlijk altijd leuk om in huis te hebben. Wanneer je citroen gebruikt op iets wat gevoelig is zoals je huid, gebruik dan de zuiverste….verse citroenen!

   Gezonde groeten

 9. healthylies

  leuk artikel, weer wat nieuws geleerd! vraagje, zorgt limoen water tijdens/na een maaltijd ervoor dat de maaltijd gaat ‘gisten’?

 10. Peggy

  Super interessant artikel! Heb wel nog wat vraagjes:

  – waarom warm water?
  – mag eventueel meteen een fles voor de ganse week gemaakt worden?
  – als het slecht is voor tandglazuur, is het dan ok dat je op nuchtere maag het glas drinkt en dan pas je tanden poetst?
  – is het geen probleem als je pas een uur later ontbijt?
  – Hoeveel glazen per dag zijn toegestaan?

  Groetjes,
  Peggy

 11. maria

  Hallo ,ik ben op deze site(s) terecht gekomen omdat een vriend van mij beweerde dat je je lever kan reinigen met het drinken van citroen sap. Alleen hij drinkt een heel bolletje uit de supermarkt per dag zonder mengen van water of wat dan ook, gewoon bolletje openen en drinken maar…naar mijn idee niet goed voor je en wat ik overal lees is dat je zoiets wel kan doen maar dan met water gemengd.
  In hoeverre is het niet goed met hoe hij het doet?
  Dit doet hij sinds een jaar 1 week niet en 2 weken wel

  mvgr

  1. Yohan

   Als hij gezond is zie ik er geen problemen in, is juist heel gezond. En of je wel of niet met water neemt, maakt niet zoveel uit. Alleen als je zonder water neemt moet je wel oppassen dat nadat je het ingenomen hebt, je mond goed met water spoelt. Het kan namelijk je tanden aantasten.

 12. Liesbeth

  Ik maak vaak zelf ice tea met limoen en citroensap. Is ook echt lekker!

 13. caroline

  ik pers er een stuk of zes uit en vries ze in , als ijsblokjes
  elke ochtend hup hup hup, zo klaar en geen afwas

 14. Water met citroen

  Vind het ook super lekker, vooral nu het 30 graden is hier, kan ik wel zo’n citroensap gebruiken.

 15. Zeurtje

  Is er een alternatief voor water met citroensap? Vanwege een histamine intolerantie mag ik geen citrusfruit. Ik mag heel veel niet, ook geen kurkuma, komkommer, tomaat, aardappelen, veel fruit varkensvlees en vis niet maar heb wel problemen met de lever. Heel moeilijk allemaal

 16. romina

  Ik vind het eerlijk gezegd niet heel lekker!
  Kan het ook met wat thee? Zonder suiker natuurlijk met evt honing?

 17. Bram

  Hoi
  ik zou s,morgens ook wel citroenwater willen drinken, maar ik kan ook niet zonder koffie.
  Heeft het nog zin, als je na een glas citroenwater een mok koffie drinkt??

  1. kimberley pex

   Bram, ik heb exact t zelfde ! Koffie ! smorgens.Ik kan er echt niet zonder helaas. En na de koffie en vóór m’n eten smorgens drink ik citroenwater. Ook savonds nog een uitpersen, dan kan t lichaam snachts ontzuren en ontslakken en ontgiften, slaap je ook veel beter. Al die gifstoffen die we ongewild binnenkrijgen , ONvoorstelbaar…………….

  2. Broer Frank

   Mensen lees eens goed !!!! 30 min NA je glas citroen water !!!!!!!!!

 18. Broer Frank

  Je kan ook citroenen uit persen in een flesje doen en in de koelkast zetten! Voor gebruik even schudden ! Het hoeft niet zo moeilijk te zijn mensen!

 19. Phil

  Het is toch de bedoeling dat je het met warm water drinkt? Dus de tips van ijsblokjes, een fles in de koelkast en ice thea slaan nergens op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *