Voordelen van citroen en citroenwater | Water met citroen

Voordelen van citroen: citroenwater gezond en lekker

We zijn alweer bijna in april beland, en het mooie warme weer begint weer op te komen. En als je aan warme zonnige dagen denkt, dan komt het frisse glas citroenwater voor je ogen. Het lijkt me dan ook meer dan gepast om een artikeltje daarover te schrijven. Je hebt vast wel eerder gehoord dat citroen of citroenwater erg gezond voor je is, maar wat zijn nou dan al die gezondheidsvoordelen? Citroen zit vol gepropt met vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium. En daarnaast water met citroen is erg lekker!

Citroenwater is erg zuur en kan daardoor je tandglazuur aantasten, daarom is het van belang om citroenwater op de juiste manier te drinken. Om de zuurgraad van citroenwater te verlagen meng je simpelweg het citroenwater met een glas water. Het is ook aan te raden om het vroeg in de ochtend op een lege maag te drinken, en pas 30 minuten later ontbijten.

Citroen bestaat ongeveer voor 5% uit citroenzuur, en dat geeft de zure smaak aan citroen. Citroen is een rijke bron voor vitamine C. Daarnaast bevat het ook andere vitamines zoals vitamine B, riboflavine en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, eiwitten en koolhydraten. Het drinken van citroenwater heeft vele voordelen, hieronder zie je de voordelen van citroen en citroenwater en waarom citroen gezond is.

Citroenwater voor stralende huid

Citroenwater is ook goed voor de huid. Dagelijkse inname van citroenwater voorkomt de vorming van rimpels, en zorgt voor een jonge stralende huid. Deze eigenschap wordt veroorzaakt dankzij de vitamine c in citroenwater. Daarnaast heeft citroenwater blekende eigenschappen, hiermee kan het littekens op de huid laten vervagen. De antioxidanten in citroenwater vertragen en verminderen rimpelvorming. Daarnaast werkt het ook goed bij verlichten van littekens.citroen - gezond10

Gezonde tandvlees met citroen

Citroenwater heeft ook positieve effecten op de tandvlees. Het kan gebruikt worden om bloedingen in de tandvlees te stoppen, en daarnaast voorkomt het slecht ruikende adem. Zo begin je de dag met de frisse geur van citroen.

Afvallen met citroenwater

Een ander voordeel van citroenwater is dat het helpt met afvallen en verbranden van vet. Je moet elke ochtend halfuur voor het ontbijt een glas water met halve citroen drinken. Dit zorgt ervoor dat jou lichaam zichzelf voorbereidt op de nutriënten gedurende dag.

Citroen tegen kanker

Citroen werkt ook als antioxidant door de aanwezigheid van vitamine c. Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen die voor kanker kunnen zorgen. In citroen bevinden zich veel anti-kanker stoffen zoals “flavonol glycosides” en Limoneen die bij proefdieren een vertragende of remmende effect hebben op de groei van tumorcellen.

Citroen verbetert de spijsvertering

Citroenwater kan tegen spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en obstipatie helpen. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op de lever.

Citroen tegen galsteen en niersteen

Regelmatig gebruik van citroen schijnt de vorming van nierstenen en galstenen te voorkomen.

Citroen tegen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Water met citroen - lemon - gezond10

Water met citroen

Door aanwezigheid van flavonoïden in citroen kan het ontstaan van een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten (atherosclerose) worden voorkomen. Hierdoor neemt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte af.

Citroen gezond en goed tegen jicht

Citroensap stimuleert de vorming van calciumcarbonaat, wat urinezuur neutraliseert. Daarom kan het drinken van vers geperste citroen in een glas water na de maaltijd een jicht aanval voorkomen.

Citroen bij regulatie bloedsuikerspiegel

Citroenen bevatten pectine. Pectine levert galacturonzuur aan het lichaam wat de insulinebehoefte vermindert. Diabetespatiënten hoeven hierdoor minder insuline te injecteren.

Antibacteriële en antivirale werking

Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten. Het gaat allerlei ziektes zoals luchtweginfecties tegen. Citroenwater wordt ook aangeraden bij mensen met astma.

Water met citroen voor het schoonmaken van de darmen

De zure smaak van citroen zorgt voor een betere peristaltische beweging in de darmen. Dit is een soort pompende beweging van de darmen om het voedsel of voedselresten beter te vervoeren.

Citroen tegen verkoudheid

Citroen is rijk aan vitamine c en flavonoïden, deze stoffen zorgen voor het versterken van het immuunsysteem. Dit is dus wederom een reden waarom citroen gezond is, en waarom je citroenwater moet drinken.

Citroenwater lever detox

Vroeg in de ochtend is het drinken van citroenwater aangeraden voor leverreiniging en lever detox. Hiervoor kun je een citroen uitpersen in een glas met warmwater. Drink dus vaak citroenwater, omdat citroenwater gezond en lekker is.

Citroen Gezonde Nutriënten

Citroen bevat veel nutriënten zoals mineralen en vitamines die we dagelijks nodig hebben. Zo bevat citroen en citroenwater vitamine c, flavonoïden, vitamine b, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels.

Homeostase oftewel lichaamsbalans

Citroenwater heeft invloed op de metabolisme van het lichaam. Het helpt het lichaam om de pH balans te herstellen.

Citroen gezond en goed voor het verlagen van Allergie

Citroen bevat fytonutriënten hesperetin waarbij in onderzoeken en studies is aangetoond allergische symptomen te verlagen.

Ziekte van Parkinson

Citroen bevat “phytonutrient tangeretin” in de schil, dit stof blijkt effectief te zijn bij het bestrijden van ziektes als Parkinson.

Diabetisch retinopathie

In verschillende studies zijn resultaten verkregen die aantonen dat “Rutin” een stof dat in citroen aanwezig is, positieve effecten heeft op de symptomen van retinopathie. Al deze voordelen willen zeggen dat citroen gezond is, dus vergeet niet om afentoe een lekkere verse citroen uit te persen tot citroenwater en vroeg in de ochtend drinken.

Citroenwater reinigt je lichaam

Het helpt je om alle giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen door je enzymen en lever te stimuleren.

Helpt met afvallen

Citroen bevat pectine vezels, die helpen om je eetlust in bedwang te houden.

Immuunsysteem verbeteren

Je immuunsysteem heeft vitamine C nodig om optimaal te kunnen functioneren, het is dan ook niet voor niks dat je aangeraden wordt om vitamine c te nemen wanneer je ziek bent. Zoals eerder al verteld zit citroen vol met vitamine c.

Frisse adem

Heb je vaak last van een slechte adem? Probeer dan eens citroenwater en kijk of beter gezegd ruik of het gewerkt heeft. Zo ja? Laat dan een commentje hieronder achter :)

Vitamines en mineralen

Met het drinken van citroenwater heb je in ieder geval een bepaald deel van je dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnen.

5 voordelen van water met citroen

Ik heb al jaren de gewoonte om ’s morgens een glas warm water met citroen te drinken. Het geeft me de nodige energie en frisheid om de dag door te komen. De laatste weken zag ik enkele artikelen de revue passeren over het drinken van citroenwater. Ik besliste om eens te onderzoeken wat de voordelen van het drinken van water met citroen nu echt zijn. Zijn er wel voordelen in de eerste plaats? Ik ben tot de conclusie gekomen dat er 5 sterke voordelen zijn aan het drinken van water met citroen.

Helpt spijsverteringsstelsel

Het is niet de toegevoegde citroen, maar het drinken van warm water dat een voordeel is, vooral in de ochtend. Warm water is zeer effectief om je spijsverteringsstelsel te spoelen en om je lichaam terug te hydrateren. Wanneer je slaapt, verlies je veel vocht aan de omgeving. De meeste mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht. Een goed glas met warm water met citroen kan dus helpen om je lichaam opnieuw te hydrateren na een lange nacht.
In Japan heeft men de gewoonte om ’s morgens 2 tot 3 glazen water te drinken alvorens iets te eten. Hierdoor heeft men meer energie doorheen de dag en daarnaast zal het positieve effecten hebben op de spijsverteringsstelsel.
Let wel op met het te veel drinken van water met citroen. Bij overmatig watergebruik kan er watervergiftiging optreden. Dit is een zeer gevaarlijke bijwerking. Wij bevelen dus 2 tot 3 glazen van 20cl aan. Als je meer drinkt dan kan dit gevaarlijk zijn.

Boost voor immuunsysteem

Wanneer je elke ochtend een glas met water met citroen drinkt dan ga je elke dag een extra portie vitamine C opnemen. Citroenen zitten namelijk boordevol vitamine C. Wanneer je het water in de ochtend drinkt vooral je iets gegeten hebt, dan krijgt je lichaam de kans om deze vitamine op te nemen.
Vitamine C is goed voor de bijnieren en voorkomt nierstenen. Vitamine C maakt je ook beter bestendig tegen stress.

Mooiere huid

Het is al lang geweten dat water met citroen leidt tot een betere en meer propere huid. Vitamine C wordt door het lichaam gebruikt om collageen te produceren wat dan weer zorgt voor een zachte gezonde huid.

Gezond gewicht

Het is bewezen dat het drinken van water met citroen in de ochtend, je kan helpen met het behouden van een gezond gewicht. Het drinken van voldoende water verhoogt het metabolisme.

Voorkomt gal- en nierstenen

Het regelmatig drinken van water met citroen schijnt nier- en galstenen te voorkomen. Het zuur gaat deze stenen als het ware oplossen. Het zuur zal op de stenen inwerken en deze zo zelfs oplossen.

Wat is nu onze conclusie

Het blijft belangrijk om voldoende water te drinken om ons lichaam te hydrateren en goed te laten functioneren. Dit is vooral in de ochtend belangrijk. Op deze manier zal je je metabolisme stimuleren.
Volgens ons is water met citroen een goed alternatief voor koffie of andere cafeïne houdende drankjes. Een tip die we je meegeven is: drink water met citroen rustig op, giet het niet binnen. Je mag het niet zien als een verplichting want anders ga je deze goede gewoonte snel afleren.

Hoe maak je het lekkerste citroenwater

Ingrediënten:

 • 0,5 liter of warm water (geen kokend water)
 • Een halve tot een hele citroen
 • Enkele plakjes gember (optioneel)

Bereiding:

 1. Snij de citroen in de helft en knijp hem uit in het warme water.
 2. Schil de gember wortel en voeg hem toe aan het water
 3. Geniet!

Tip: Na het drinken van water met citroen, drink dan nog een slok plat water. Waarom is dit nuttig? Al het zuur van de citroen plakt nu aan je tanden en zal schade toebrengen aan je tanden. Daarom is het verstandig om met een slok water deze zuren weg te spoelen.

Meer superfoods voor een detox kuur!

Ook interessant om te lezen: Eiwitrijk voedsel en Avocado en lever reiningen

28 Berichten

 1. lisa
 2. Marieke
 3. keuleniscool
 4. Khan Dadash
 5. connie
  • missy
 6. ubi
  • Piet-Piet
 7. Nika
  • Broer Frank
 8. laura
 9. healthylies
 10. Peggy
 11. maria
  • Yohan
 12. Liesbeth
 13. caroline
 14. Water met citroen
 15. Zeurtje
 16. romina
 17. Bram
  • kimberley pex
  • Broer Frank
 18. Broer Frank
 19. Phil

Laat een reactie achter

Yoga Voor Spijsvertering

Yoga Voor Afvallen

Yoga Voor Fitness

Yoga Voor Flexibiliteit