Kaki fruit eten | Is kaki fruit gezond?

kaki fruit gezond

Kaki fruit eten gezond?

Kaki fruit (kaki persimmon) behoort tot het genus Diospyros van de familie van Ebenaceae en valt in de botanische indeling onder de classificatie van bessen. Ze worden breed verdeeld over het samentrekkende en niet samentrekkende type. Het samentrekkende type bezit veel tannine en zijn tamelijk onverteerbaar wanneer de vrucht niet rijp is. Het onrijpe kaki fruit zorgt voor een zeer droge en poederachtige textuur in de mond, wat nogal onsmakelijk en onwenselijk is. Een volledig rijpe kaki is zacht, zeer zoet en smakelijk. De kleur van de buitenkant verschilt van diep geel tot oranje. Qua uiterlijk lijken ze sterk op tomaten. Ze worden met name gevonden en geproduceerd in Zuidoost-Azië, hoewel verschillende rassen ook in Zuid-Europa worden geteeld. Vast staat dat kaki fruit gezond is! We zullen je een hoop gezondheidsvoordelen van kaki fruit eten geven als redenen om het in je eetgewoonten op te nemen.

Toepassingen van kaki fruit

Kaki vrucht ook wel lotus genoemd, wordt doorgaans rauw gegeten deze rijp is. De gedroogde variant wordt echter gegeten als snack en gebruikt in desserts. In bepaalde delen van Zuidoost-Azië wordt het blad van kaki fruit gebruikt om thee te maken. Het hout van de kaki is tamelijk hard, maar niet buigzaam, waardoor er moeilijk mee gewerkt kan worden, aangezien het snel breekt.

Natuurlijk is naast al deze gebruiken het kaki fruit gezond. Als jij kaki fruit lekker vindt of als je ze altijd al hebt willen proeven, zullen we je een hoop gezondheidsvoordelen van kaki fruit eten geven als redenen om het in je eetgewoonten op te nemen.

1. Kaki fruit ter preventie van kanker

Dat kaki fruit gezond is komt onder andere door de bomvol kankerbestrijdende middelen die je lichaam een boost kunnen geven om vrije radicalen tegen te gaan.[1]

Vrije radicalen zijn de bijproducten van cellulair metabolisme die gezonde cellen naar kankercellen kunnen muteren en verschillende orgaansystemen kunnen beschadigen. Antioxidanten, waar een kaki vrucht zeer rijk aan is, gaan op zoek naar vrije radicalen en elimineren ze uit het lichaam, waarmee de algehele gezondheid wordt verbeterd en het lichaam beschermd wordt tegen veel verschillende ziektes.

Dit exotische fruit zit vol met vitamine C en A, en bevat fenolverbindingen zoals catechines en gallocatechines, die rechtstreeks gerelateerd zijn aan het voorkomen van verschillende vormen van kanker. Dat bewijst dat kaki fruit eten gezond is. Het toevoegen van kaki’s aan je eetgewoonten kan je daarom helpen om beschermd te blijven tegen verschillende kankersoorten. Een fantastische reden waarom kaki fruit gezond is!

2. Kaki vrucht geeft je immuunsysteem een boost!

Naast het voorkomen van kanker, kan een kaki vrucht ook het immuunsysteem aanzienlijk verhogen. Vast staat dat kaki fruit gezond is en dat het een van de hoogste ascorbinezuur (vitamine C) waarden van alle fruittypen heeft. Een enkele kaki fruit bevat ongeveer 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hiervan.[2]

kaki frui eten

Vitamine C stimuleert het immuunsysteem en verhoogt de productie van witte bloedcellen, die de belangrijkste lijn van defensie vormen tegen microbiële, virale en schimmelinfecties, evenals vreemde lichamen of giftige stoffen.

3. Kaki fruit goed voor de spijsvertering

Zoals de meeste fruitsoorten is kaki fruit gezond, een goede bron van vezels en bevat een enkele portie, bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.[3]

Vezels helpen het lichaam om voedsel op een efficiëntere manier te verwerken, door gewicht aan de ontlasting te geven, waardoor peristaltische bewegingen worden gestimuleerd om het eten door het spijsverteringsstelsel te laten bewegen. Dit verhoogt de productie van maag- en darmsappen en worden symptomen van constipatie en diarree verlicht.

In het algemeen kan een fruit dat veel vezels bevat, zoals een kaki, je spijsverteringsstelsel een enorme boost geven en kan het je beschermen tegen darmkanker en vergelijkbare ziekten. Het kan mensen ook helpen met afvallen door te beschermen tegen opname van vetten, wat tot obesitas leidt. En daarom is een kaki fruit gezond![4]

4. Kaki fruit gezond en anti-tumor eigenschappen

Naast de antioxiderende eigenschappen die het risico op kanker verlagen kun je ook je gezondheidsrisico’s op het ontwikkelen van tumoren verkleinen. Kaki’s bevatten betulinezuur, waarvan is bewezen dat het een stof is die tumoren voorkomt.[5]

Kaki fruit eten kan de kans op het oplopen van tumoren verkleinen door geprogrammeerde celdood teweeg te brengen, en als je al een tumor hebt, kan het de grootte beperken en uitzaaiingen voorkomen.

5. Kaki vrucht kan veroudering tegengaan

Kaki fruit eten gezondDat kaki fruit gezond is komt tevens doordat het verschillende vitamins bevat, met name vitamine A, bèta-caroteen, luteïne, lycopeen en cryptoxantine.

Deze kunnen allen als antioxidanten fungeren in het lichaam, vooral om de oxidatieve stress te verminderen en tekenen van vroegtijdige veroudering te voorkomen, zoals rimpels, ouderdomsplekken, alzheimer, vermoeidheid, verslechterd zicht, zwakke spieren en een aantal andere aandoeningen. Het is dus inderdaad waar dat kaki fruit gezond is. [6]

6. Kaki fruit gezond voor je ogen

Het is aangetoond dat een deel van de stoffen in kaki fruit gezond en voordelig zijn voor de gezondheid van je ogen. Een fantastische reden waarom kaki gezond is![7]

Zeaxantine, onderdeel van de B-vitaminen, is direct verwant aan een verbeterde gezondheid van de ogen vanwege zijn werking als antioxiderende stof. Studies tonen aan dat het macula degeneratie, staar en nachtblindheid tegengaat.

7. Kaki fruit eten en bloeddruk

Kalium is een van de mineralen die in overvloed aanwezig is in kaki vrucht.[8]

Kalium kan fungeren als een vasodilator en kan de bloeddruk verlagen en daarmee de doorstroming naar verschillende lichaamsdelen verbeteren. Een lage bloeddruk vermindert ook de druk op het cardiovasculaire systeem en voorkomt verschillende hartziekten. Nog een reden waarom kaki fruit gezond is komt doordat het eveneens verschillende vasodilerende organische stoffen bevat die de bloeddruk verder verlagen, waardoor het gunstig is voor de gezondheid van het hart.

8. Kaki fruit eten en bloedcirculatie

Naast het verlagen van de bloeddruk, bevatten kaki’s ook koper, een belangrijke stof voor het creëren van nieuwe rode bloedcellen. Zonder koper kun je geen essentiële voedingsstoffen opnemen om nieuwe hemoglobine te maken.[9]

Een verhoogde circulatie van gezonde rode bloedcellen verhoogt het cognitieve functioneren, het uiterlijk van de spieren, metabolisme, en energieniveaus. Het zorgt ook voor het helen van wonden en cellulaire groei. Weer een excellente reden waarom kaki fruit gezond is!

10. Metabolische activiteit

Waarom is een kaki fruit gezond? Nou, het bevat veel B-vitamines, zoals pyridoxine, foliumzuur en thiamine, welke allen essentiële onderdelen zijn van verschillende enzymatische processen en metabolische functies in het hele lichaam, dus het behouden van hoge waardes van deze stoffen betekent dat de systemen in je lichaam efficiënt en effectief zullen functioneren, waarmee je algehele stofwisseling wordt versneld. Dit kan je energie verhogen, het uiterlijk van je spieren verbeteren, je spijsvertering verbeteren en een boost geven aan je immuunsysteem.

Bereiding en serveertips

Kaki’s kunnen vers, gedroogd of gekookt gegeten worden. Rauw fruit kan in vieren worden gesneden of in zijn geheel worden gegeten, net als een appel. De structuur varieert van stevig tot papperig en is zeer zoet.

Kaki fruit eten? Hier zijn enkele serveertips:
 • Gedroogde kaki’s (hoshigaki in Japan) kunnen worden gebruikt in koekjes, cakes, muffins, pudding, salades en als topping in ontbijtgranen.
 • Kaki fruit pudding is een populair toetje, waarbij gebruik wordt gemaakt van vers fruit.
 • Gedroogd fruit kan gegeten worden als snack of verwerkt worden in desserts. Ze worden veel gebruikt om een traditioneel Koreaans pittig gerecht te maken, sujeonggwa, terwijl een volwassen, gefermenteerd fruit gebruikt wordt om kaki azijn van te maken, genaamd “gamsikcho”

Bijwerkingen van kaki’s

Het staat vast dat kaki fruit gezond is en dat het vele gezondheidsvoordelen biedt, zoals eerder vermeld, maar er is voorzichtigheid geboden, vanwege de hoge tannine waarden, wat een risicofactor is. Tannine in hoge hoeveelheden kan anti-nutritionele en toxische effecten op het lichaam hebben. Kaki fruit eten is goed voor je, maar vermijd voornamelijk het eten van onrijpe kaki’s, aangezien deze veel tannine bevatten en deze je een zeer droge en ongevoelige mond geven tijdens en na het eten van het kaki fruit.

Kaki fruit eten op een lege maag of het eten van teveel kaki’s kan leiden tot diarree. Dus wees voorzichtig en eet kaki’s met mate. Diabetes patiënten zouden het ook met mate moeten eten, omdat er veel suiker in kaki’s zit en dit de bloedglucose waarde kan verhogen.

Referenties

[1] http://www.koreamed.org/SearchBasic.php?RID=0124KJN/2003.36.2.133&DT=1
[2] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4557.1990.tb00009.x/abstract
[3] http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(99)00017-0/abstract
[4] http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(98)00003-5/abstract
[5] http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00567057?LI=true
[6] https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/31/6/31_6_1265/_article
[7] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814699001193
[8] http://ebm.sagepub.com/content/140/3/820.short
[9] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030442389090150D

34 Comments

 1. Scharrenberg

  Ik heb dit fruit dus nog nooit gezien….
  Waar kan je het kopen?

  1. Sevil

   Beste Scharenberg, u kunt dit fruit kopen bij een Turkse winkel of een Maroccaanse winkel. Ik heb enkele dagen betaald 2 euro per kilo bij een Turkse winkel.

  2. kakihandel

   in de lidl

  3. Tien

   Aldi groningen

 2. Monique

  Als kakifruit zo bloeddruk verlagend is, is het voor mensen die al we lage bloeddruk hebben wel veilig om te eten?

 3. sonja

  Ik ben er zot op:-) maar koop het altijd bio..betaal het eenszoveel..is dit nodig..eet er elke dag wel 1of2:-)

 4. nicole

  Ik heb er een allergie voor opgebouwd.
  Reactie is maag en darm klachten. En niet zo’n beetje ook.

 5. Reijmers

  Hoeveel mag je van kaki’s eten per week zodat het gezond blijft?

  1. Bert

   Ik zou er 2 per week eten
   Ze bevatten heel veel “suiker”

 6. Reijmers

  Hoeveel mag je van kaki’s eten zodat het gezond blijft?

 7. Anneke

  Ik leerde deze vrucht pas vorig jaar kennen. Heb er al veel van gegeten en vind ze super lekker. MAAR sinds enkele weken heb ik na het eten ervan heel erge buikkrampen, voel me misselijk en kan amper rechtoplopen van de hevige pijn!!! Na 3 keer, steeds met enkele dagen tussen en mijn voedingschema te overlopen, kwam ik tot conclusie dat het telkens een half uur ongeveer is nadat ik kaki heb gegeten. Iemand hier ervaring mee?

  1. rat

   Je moet ze rijp (zacht) eten. Als ze hard zijn kan je inderdaad last krijgen van de maag.

  2. Manon

   Ik heb inderdaad ook erg veel last van mijn maag, wat resulteert in misselijkheid. De kaki’s die ik at waren rijp! Dus misschien ligt het toch ergens anders aan. Maar mij niet meer gezien…

  3. Ria.

   Nou,dat probleem heb ik dus ook. Baal er verschrikkelijk van,omdat ik ze óók zo lekker vind. Of ik ze nou rijp eet of iets minder rijp,na ongeveer een uurtje krijg ik hevige krampen.

 8. Anneke

  Je kan ze bij de Aldi kopen, daar zijn ze het goedkoopst. En prima!

  1. Ria

   Je kunt bijna in elke supermarkt kopen zoals ,Lidl-emte -ah-coop.

 9. Hkesici

  gewoon lekker tussen doortje effe schillen en in stukjes doen met Franse kwark heerlijk .elke dag 2 eetlepels na het ontbijt je zult zien energie boost voor je body of voor de fitness 3 lepels en gaan met die oefeningen.

  1. Ricky

   Ik eet ze gewoon met schil. Heerlijk maar ik neem maar een halve per 3 dagen

 10. Spinnoy

  Kende het niet kocht het in de winkel bedankt voor het advies hoe het te eten

 11. jan

  voor het eerst gegeten lekker .
  en dus heel gezond ,zal het verder gebruiken

 12. wendysun

  Ik vind kaki heerlijk en eet het regelmatig of doe door me smoothie.
  En met al die voordelen , helemaal positief.
  Had bij picnic gekocht en kreeg er gratis een schiller bij.
  Kan toch met schil eten?

 13. Senior

  Of alle gezondheids voordelen van de Kaki, die hier worden beschreven juist zijn, betwijfel ik. Fruit eten lijkt mij altijd wel goed. Bloeddruk gaat niet naar beneden, ogen herstellen niet. En wat het voorkomen van kanker betreft, en uitzaaiingen kan voorkomen, daar heb ik zo mijn twijfels over, en vind dit ernstig dat dit wordt beweerd. Geeft U eens de bronnen weer! Ze zijn wél erg lekker en gebruik ze al vele jaren.

 14. tisikke

  hoe weet je als ze rijp zijn, zonder ze aan te snijden, kleur?
  dus hoe moeten ze aanvoelen? vergelijkbaar met??

 15. Moos

  Heerlijk die Kaki,
  Een vijde deel op een dag als wapen tegen de Allergie.
  Werkt geweldig. Van medicijnen val ik in slaap, hier functioneer ik lekker op.

 16. Huub

  Hoeveel calorieën zit er in een kaki

  1. Daniel Horemans

   Per 100 gr.:
   Calorieen: 127
   Vetten: 0,4 g
   Cholesterol: 0 mg
   Natrium: 1 mg
   Kalium 310 mg
   Koolhydraten 34 g
   Eiwitten 0,8 g
   Vitamine A 0%
   Vitamine C 66 mg
   Calcium 27 mg
   Ijzer 2,5 mg
   Vitamine D 0%
   Vitamine B6 0%
   Vitamine B12 0 µg
   Magnesium 0%

 17. Aly

  Ik vind de Kaki heerlijk. Momenteel zijn ze in de aanbieding bij AH, 1 kopen + 1 gratis.
  Ik eet 1 per 2 dagen, want ben diabeet. Ik wist niet dat ze ZO gezond waren.

 18. Hanneke

  Ter info: het is te verwaarlozen hoor het vitamine c. gehalte. Dat is maar 16 mg per 100 gram. In vergelijking met roze guave, deze bevat de meeste vitamine c namelijk 228 mg per 100 gram. Zie NEVO van het RIVM. Ik geloof verder wel in dat antikanker stofje.

 19. Leon

  Wel, ze zijn nu ook gedroogd verkrijgbaar en half gedroogd. Dit product Komt uit Azerbaijan en is in de gedroogde vorm als chips. Ze zijn nog net wat gelly van binnen en daardoor heerlijk om gewoon als snoep te consumeren. De halfdroge uitvoering eet je als een ijsco. Je bewaard ze namelijk in de diepvries. Ze worden verkocht onder de merknaam Balkhoorma. De producten hebben geen van hun eigenschappen verloren nadat ze gedroogd zijn.

 20. Karel

  Ik kocht een kaki-boompje enkele jaren geleden. Vorig jaar had ik een 5-tal vruchten, dit jaar meer dan 100, die dit jaar bijna allemaal aan de boom rijpen. Gisteren heb ik alle resterende vruchten geplukt, omdat het hier ’s nachts vriest (Vlaamse Kempen). Als je van plan bent ze te planten, moet je een variëteit nemen, die tegen de vorst kan.
  Vruchten bewaren niet lang en ze moeten zeer rijp zijn (overrijp), want anders zijn ze zeer wrang (hoog tanninegehalte). Sharon fruit (een verbeterde versie van kaki) kan ook onrijp gegeten worden, maar ik weet niet of deze variant vorstvrij is.

  1. haasje

   Wat doe je met de laatste onrijpe vruchten? Kunnen die nog narijpen, binnen b.v.

  2. Hugo

   Dag Karel, weet je nog welk ras jij hebt?
   Hoe groot kan boompje worden?
   Bescherm je boom tegen strenge winter of kan die daar tegen?

 21. Maria

  Zeer lekker. Deze morgend gegeten. Verdeeld in 2, gedeeld met Jan mijne man.

 22. margreet

  Mag je als nier patient een kaki eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *