De waarheid over Babassu-olie




Babassu-olie Gebruik, Voordelen en Bijwerkingen

Babassu-olie is een heldere lichtgele plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de babassu-palm (Attalea speciosa), een boom die oorspronkelijk uit het Amazonegebied van Zuid-Amerika komt.

Het zit boordevol antioxidanten en gezonde vetten en kan de gezondheid van je huid en haar verbeteren door ze te hydrateren zonder dat je je vettig voelt of acne ontwikkelt.

De olie heeft echter ook enkele potentiële nadelen.

In dit artikel bespreken we hoe je deze olie kunt gebruiken, en wordt er wat verteld over de voordelen en nadelen van babassu-olie.

Hoe gebruik je babassu olie?

In Zuid-Amerikaanse landen waar de babassapalm inheems is, wordt de olie van de plant vaak gebruikt om mee te koken en in sommige gevallen zelfs als medicijn gebruikt.

Men gebruikt het daar om kleine wonden, zoals snijwonden en schaafwonden te genezen en leukorroe – vaginale afscheiding die wordt geassocieerd met hormonale onevenwichtigheden – te behandelen (1).

Bovendien heeft Babassu-olie industriële toepassingen. Zo kan het omgezet worden in biobrandstof als een alternatief voor diesel (2).

In de overige landen wordt het echter voornamelijk gebruikt als een ingrediënt in haar- en huidverzorgingsproducten, zoals lotion, shampoo en make-up.

Conclusie: Babassu-olie wordt in Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië gebruikt voor zowel om mee te koken als voor medicinale doeleinden. Het heeft ook industriële toepassingen als biobrandstof. In de Verenigde Staten en het westen wordt het vooral gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten.


Wat zijn de voordelen van babassu olie?

Babassu-olie wordt geassocieerd met verschillende gunstige effecten, maar de meeste studies zijn uitgevoerd in reageerbuizen en op dieren.

Er zijn dus meer menselijke studies nodig om de voordelen ervan volledig te begrijpen.

1. Babassu olie met geweldige eigenschappen!

Niet alleen Babassu olie, maar ook andere delen van de plant worden tot de dag van vandaag gebruikt voor diverse medicinale doeleinden in Zuid-Amerika, zoals de behandeling van huidaandoeningen, wonden, ontstekingen en maagproblemen(13).

De Babassu olie is rijk aan antioxidanten. Dit zijn moleculen die schade bestrijden door vrije radicalen – onstabiele moleculen- elektronen aan te bieden, zodat deze zich neutraliseert (4).

Bovendien heeft babassu olie antibacteriële eigenschappen. Uit een reageerbuisstudie bleek dat het in staat is om bepaalde schadelijke bacteriën zoals Staphylococcus aureus  te vernietigen.  Deze bacteriën staan bekend voor het veroorzaken van de staphylococcus-infecties (5).

De componenten van de babassaplant, inclusief de olie, hebben tevens ontstekingsremmende functies en kunnen de wondgenezing bevorderen. (3).

In één onderzoek bleek een aantal ratten met babassu-extract op hun wond sneller te genezen dan een controlegroep (6).

2. Babassu olie rijk aan gezonde vetzuren

Net als kokosolie is babassu-olie een plantaardige olie die rijk is aan verzadigde vetten. Dit betekent dat ze in vaste toestand voorkomen bij kamertemperatuur.

Deze vetten smelten echter heel gauw bij lichaamstemperatuur. En dit is wellicht ook de reden waarom ze vaak aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd.

De belangrijkste vetzuren in babassu-olie zijn laurinezuur en myristinezuur. Beide vetzuren zijn verzadigd(78).

Toch bevat de babassu-olie oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat ook wordt gevonden in olijfolie en wordt gecrediteerd met veel van de gezondheidsvoordelen van olijfolie (59).

Deze vetzuren zijn ontstekingsremmend, mogelijk immuun versterkend en natuurlijk hydraterend, waardoor ze zeer geschikt zijn voor uw huid en haar(39).

Bovendien heeft laurinezuur antibacteriële eigenschappen en is aangetoond dat het de dood van kankercellen veroorzaakt in dier- en reageerbuisstudies (510).

3. Hydraterende voor je huid en haar

Net als kokosolie smelt babassu bij lichaamstemperatuur, waardoor de huid het makkelijker kan absorberen.

Maar in tegenstelling tot kokosolie heeft babassu olie een lichte textuur en is niet vettig, waardoor het ideaal is voor gebruik op je huid.

Bovendien lijkt het geen acne te veroorzaken ( 11 ).

Daarnaast zorgt babassu-olie, omdat het zo snel smelt, voor een verfrissend, verkoelend gevoel wanneer het op de huid wordt aangebracht ( 12 ).

Ten slotte kan het volume toevoegen aan droog en plat haar( 12 ).

Conclusie: Babassu-olie is rijk aan antioxidanten en vetzuren die het geweldig maken voor je huid en haar. Het is ook ontstekingsremmend en antibacterieel.


Mogelijke nadelen

Er is op dit moment weinig bekend over de mogelijke bijwerkingen van babassu-olie, inclusief of het negatieve effecten heeft bij zwangere vrouwen.

Voor de zekerheid is het beste om uw arts te raadplegen voordat u babassu-olie gebruikt als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bovendien suggereert enig onderzoek dat babassu-fruitmeel het bloedstollingsvermogen van uw lichaam kan vertragen. Dus als u een bloedverdunner gebruikt, moet u babassu-olie vermijden, omdat dit een vergelijkbaar effect kan hebben (13).

Het eten van babassu-fruit en andere delen van de plant kan ook uw schildklierfunctie beïnvloeden, wat met name schadelijk kan zijn voor mensen met hypothyreoïdie . Als je deze aandoening hebt, wordt het aangeraden om babassu-olie te vermijden (1415).

Het is moeilijk om te weten hoeveel babassu-olie je bloedbaan binnenkomt nadat je het op je huid hebt aangebracht. Neem daarom contact op met uw zorgverlener als u zich zorgen maakt over het gebruik.

Conclusie: Babassu-olie kan de bloedstolling en schildklierfunctie remmen. Als u bloedverdunners gebruikt of hypothyreoïdie heeft, moet u het gebruik van babassu-olie vermijden. Voor de veiligheid moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zich ook onthouden van het gebruik. Raadpleeg een arts.


Hoe babassu olie te gebruiken

Babassu-olie kan worden gebruikt in de keuken, maar wordt het meest gebruikt in huidverzorgingsproducten. In Zuid-Amerika heeft het echter een breder scala aan toepassingen.

De babassu olie kan online worden gekocht of in sommige natuurlijke supermarkten of schoonheidssalons. Je kunt het rechtstreeks op je huid of haar aanbrengen als een vocht inbrengende crème of conditioner.

Omdat het zo gemakkelijk op de huid smelt, is het ook een goede dragerolie voor essentiële oliën. Bovendien kan kokosolie worden vervangen door babassu-olie in zelfgemaakte recepten voor huid- en haarverzorging, waaronder haarmaskers en bodyscrubs.

Conclusie: Babassu-olie kan worden gebruikt als vervanging voor kokosolie in producten die je zelf hebt gemaakt de huid en het haar te verzorgen. Het is tevens een ingrediënt in veel schoonheidsproducten. In Zuid-Amerika kan het een breder scala aan toepassingen hebben.


Samenvatting

Babassu-olie wordt gebruikt in de keuken, heeft toepassingen in biobrandstoffen en dient in Zuid-Amerikaanse landen als medicijnen.

In westerse landen is het echter vooral te vinden in haar- en huidverzorgingsproducten. Het is rijk aan antioxidanten en gezonde vetzuren. Verder heeft een heldere lichtgele kleur en is niet vettig, waardoor het wellicht aangenamer is om het te gebruiken. Bovendien veroorzaakt het geen acne!

Babassu-olie is een gezonde en hydraterende toevoeging aan uw haar- en huidverzorgingsroutine.

 

Ook interessant om te lezen:

Laat een reactie achter

Yoga Voor Spijsvertering

Yoga Voor Afvallen

Yoga Voor Fitness

Yoga Voor Flexibiliteit

Meld u nu aan voor onze
Nieuwsbrief!

Ontvang als bonus kortingcodes voor onze webshop!

Bedankt voor de inschrijving!

Er is iets fout gegaan!