Sterke botten
Zonder onze botten zouden we als een pudding in elkaar zakken. Botten zijn verschrikkelijk belangrijk. Enkele functies van botten zijn bijvoorbeeld: het beschermen van interne organen, het geven van vorm en stevigheid aan het lichaam en het produceren van bloedcellen. Genoeg redenen om extra aandacht te geven aan de gezondheid van onze botten. We weten allemaal dat melk calcium bevat en dat calcium van fundamenteel belang is voor sterke botten. Naast melk zijn er ook andere gezonde voedingsmiddelen die wel degelijk bijdragen aan de gezondheid en sterkte van de botten. Lees verder voor meer informatie over deze voedingsmiddelen.
Omega-3 voor gezonde botdichtheid
Eén van de beste manieren om je botdichtheid te verbeteren en ook de progressie van osteoporose te voorkomen, is het consumeren van bepaalde vissoorten (rijk aan omega-3). Zalm en tonijn zijn in deze categorieën de beste voorbeelden.
Uien tegen osteoporose (botontkalking)
Uien veroorzaken weliswaar mondgeur, maar ze zijn ontzettend krachtige strijders tegen osteoporose (botontkalking). Legio studies hebben sinds het jaar 2005 al aangetoond dat uien, de afname van botmassa (resorptie van bot) vertragen.
Kaas is goed voor de botontwikkeling en kraakbeen
Kaas is een geweldige bron van calcium en vitamine B. Het is uitstekend geschikt voor botontwikkeling en kraakbeen. Zeer gunstig voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. De vitamine B helpt het lichaam met de absorptie en distributie van calcium. Mozzarella is bijvoorbeeld een verse kaas met een bijzonder hoog calciumgehalte.
Amandel voor gezonde botten
Amandel is een bijzonder rijke bron van calcium. Dit is wel even prettig van want calcium is onmisbaar voor gezonde botten. Daarnaast is het verrijkt met vezels, eiwitten en belangrijke mineralen die nodig zijn voor gezonde botten. Amandelen zijn daadwerkelijk een nutritioneel powerhouse!
Yoghurt: een zeer calciumrijke voeding
Yoghurt bevat aanzienlijk veel calcium, zelfs meer dan melk. Volgens The Office of Dietary Supplements (ODS), kan een portie van 223 gram het lichaam voorzien van 42 procent calcium die ons lichaam per dag nodig heeft.
Fruiten bevorderen de gezondheid van de botten
Kalium en een aantal essentiële voedingsstoffen zijn van fundamenteel belang voor de gezondheid van de botten. Een dieet dat verrijkt is met kalium kan botmineraaldichtheid afname, dat veroorzaakt wordt door de veroudering vertragen. Abrikozen, pruimen, bananen, papaja’s zijn goede voorbeelden. Fruiten die verrijkt zijn met vitamine C, zoals aardbeien, citroen, guave, ananas en mango’s stellen het lichaam in staat om collageen te produceren. Een uitstekend eiwit voor het versterken van de botten.
Groene groenten voor sterke botten
Het consumeren van groene groenten zoals broccoli zal de botten sterk en gezond houden. Broccoli is immers een zeer goede bron van calcium. Ook is het verrijkt met vitamine C en vezels. Bloemkool, tomaten en wittekool zijn verrijkt met vitamine C en dus zeer gunstig voor je botsterkte.