Radijs Gezond | Zijn Radijsjes Gezond?

Radijs gezond

Radijs gezond en lekker!

Er zijn verschillende groenten die goed zijn voor de gezondheid. Ook radijsjes hoort in dit rijtje thuis. Deze groente is nochtans niet zo gekend maar radijsjes kunnen ook rauw gegeten worden. Daarom zijn ze ook ideaal als tussendoortje. Ze bevatten ontzettend weinig calorieën en ze bieden nog een aantal extra voordelen. Hier zal worden uitgelegd waarom een radijs gezond is!

Gebruik radijsjes als snack!

Zo bevatten radijsjes heel veel vitamines B1, B2, B6 en C. Daarnaast zit er ook veel ijzer en tal van mineralen in radijsjes. Deze groete bestaat bovendden voor 95 procent uit water en ze bevatten nauwelijks calorieën. Gemiddeld slechts 20 kcal per 100 gram. Daarom zijn ze ideaal om te gebruiken als snack bij het volgen van een dieet. Een geweldige reden waarom radijs gezond is!

Radijs gezond en tegen bloedarmoede

Omdat ze veel ijzer bevatten zijn radijsjes ook een goed middel als je bloedarmoede hebt. Ze bevatten immers veel vezels en daardoor wordt de darmwerking gestimuleerd. Het zuivert de nieren en dus ook het bloed. Omdat radijsjes de nieren zuiveren is het ook goed voor onze huid. Ze verlichten bovendien onze luchtwegen. Dit bewijst weer dat radijs gezond is.

Afvallen met radijsjes!

Door de vele voedingsstoffen is een radijs gezond. Je kan ze bovendien op elk moment van de dag eten. Ze bieden bovendien het voordeel dat je aan een kleine portie voldoende hebt om een voldaan gevoelt te krijgen. Radijzen herbergen geen vet. Wanneer je afvalt is het ook belangrijk om te weten dat er allerlei in vetten ingekapselde gifstoffen vrij komen in het lichaam. Daarom moet afvallen altijd gepaard gaan met detoxen. Radijsjes zorgen voor een goede detoxificatie van het lichaam. Vast staat dus dat een radijs gezond is en dus een uitstekende groente is tegen overgewicht.

Radijsjes hebben verschillende toepassingen

Het is inderdaad waar dat radijs gezond is. Radijsjes hebben wel een licht scherpe smaak maar er zijn wel mogelijkheden om ze lekkerder te maken. Zo kan een snuifje zout al volstaan. De scherpe smaak laat zich goed combineren met een zure dressing van azijn of citroensap. Het radijsje is een ideale snoepgroente. Radijzen kun je daarom het beste op een bordje leggen met kersttomaatjes, komkommer en wortel zodat je een snackgroentemix serveert aan je gasten. Het is hiermee een ideale toevoeging op een plateau met gemengde snackgroenten. Radijsjes passen ook in een groentensmoothie. Mix eens een paar radijsjes met een beetje gember en een hele komkommer. Doe er wat kruiden bij zoals verse tijm, perterselie en basilicum en je hebt een heerlijke en supergezonde drank.

Radijsjes gezond

Radijs gezond en goed voor de spijsvertering

Radijs is goed voor de spijsvertering omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het voert alle overbodige toxinen uit het lichaam.Het stimuleert ook de werking van de nieren. In de nieren worden gifstoffen opgeslagen zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Door radijsjes te eten gaan de nieren harder werken om gifstoffen af te voeren. Om de spijsverteringsbevorderende en nierfunctiestimulerende werkingen is de radijs gezond en dus een uitstekende detox groente.

Radijs bevordert de werking van je nieren

Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesynthetiseerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert. Een plaspil heeft dezelfde werking. Wanneer gifstoffen zich ophopen in de nieren kan dat leiden tot nierziekten. Regelmatig radijsjes eten werkt dus preventief tegen nierziekten. Dit bewijst weer dat radijs gezond is!

Radijsjes tegen diverse ziektes!

Radijsjes bevatten veel vezels. Deze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden gelijkmatiger door het bloed opgenomen. Daardoor werkt de radijs goed tegen elke ziekte maar met name tegen diverticulitis, hartziekten, diabetes en darmkanker. Je kunt hart- en vaatziekten voorkomen door inzicht in de juiste voeding.. Radijsjes zijn daar een voorbeeld van. Hetzelfde geldt voor suikerziekte. De radijs kan door de vele antioxidanten die het bezit welvaartsziekten buiten de deur houden.

Radijsjes verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Volgens onderzoek uitgevoerd door de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Dehli, India, bleek dat stoffen in radijsjes de ontwikkeling van kankercellen beïnvloeden wat leidt tot apoptose, de plotselinge dood van kankercellen. Het is aangetoond dat radijs gezond is en dat het dus een prima groente is voor een dieet tijdens de chemokuur. Er zitten allerlei anthocyaninen in die ervoor zorgen dat gifstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Vitamine C werkt als antioxidant die vrije radicalen bestrijdt. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen. Ze kunnen ook het DNA van cellen vernietigen wat de weg vrij maakt voor het ontstaan van kanker. Met name kankers in de ingewanden worden tegen gegaan. Het is ook goed tegen mondkanker en nierkanker.

Tip!

De radijs wekt de eetlust op, maar moet wel goed worden gekauwd. Te rijp wordt de radijs hard, houterig en is dan meer geschikt als veevoeder. Uitgegraven radijsjes kan je 2 à 3 dagen op vochtige aarde leggen. Ze worden gezonder door gematigde koelte. Verbleekte of verwelkte radijsjes verstevigen door ze onder te dompelen in koud water met azijngeest

Tot slot nog een tip. Het is aangetoond dat radijs gezond is. Radijsjes zijn lekker maar veel mensen hebben moeite om ze te verteren. Natuurlijk moet je ze goed kauwen, maar er is nog een beter trucje waar veel mensen geen weet van hebben: als je de bladeren van radijsjes mee opeet, verloopt het verteringsproces probleemloos en zal je geen oprispingen meer hebben.

2 Comments

  1. Mees

    Heerlijke Snacks!

  2. Pouyan

    In de perzische keuken wordt radijs met de bladeren (gepaard met andere tuinkruiden als peterselie bijvoorbeeld) geserveerd als bijgerecht. Wij eten geregeld radijzen en kweken ze ook in de tuin, maar tot heden had ik geen idee dat ze zo gezond waren. Darrom, bedankt voor dit informatieve artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *