Preventieve Bodyscan | Doen Of Toch Maar Niet?

bodyscan

Preventieve Bodyscan

Gezondheid is een groot goed, dat weten allemaal. Een goede gezondheid is lang niet altijd vanzelfsprekend en er zijn periodes dat dit wel eens nadrukkelijk bevestigd lijkt te worden. In jouw directe omgeving wordt je hier misschien ook wel eens mee geconfronteerd en krijg je slecht nieuws over de gezondheid van jouw dierbaren te verwerken. Dit kan vragen over je eigen gezondheid bij je oproepen, maar wat moet en wat kan je daar mee? Heb je wel eens gehoord van een bodyscan?

Totaal onderzoek

Wanneer je toch enige twijfels hebt over je gezondheid kun je een zogenaamde preventieve bodyscan laten maken. Dit kun je ook laten doen als je geen twijfels hebt, maar het gewoon prettig vind om een totale checkup te ondergaan. Een bodyscan wordt veelal aangeprezen als een “APK voor je lichaam”. Een bodyscan is een ver –en diepgaand onderzoek. Eigenlijk wordt elk vitaal onderdeel van je lichaam onder de loep genomen. En dat zijn er nogal wat!

Onderzoekmethodes

Een preventieve bodyscan maakt gebruik van verschillende onderzoekmethodes. Zo zijn daar:

  • De MRI-scan: gebruikt voor onder andere het opsporen van ontstekingen en tumoren in het lichaam.
  • De CT-scan: deze scan wordt gebruikt om driedimensionale beelden te maken van bijvoorbeeld je botten en je hersenen
  • Echografie: gebruikt voor totaalonderzoek van je hart
  • Endoscopie: gebruikt voor maag –en darmonderzoek

Dit zijn een aantal onderzoekmethodes. Vaak wordt je de mogelijkheid geboden om nog een aantal aanvullende onderzoeken te ondergaan.

Verboden in Nederland

Het laten uitvoeren van een preventieve bodyscan is in Nederland op dit moment nog verboden. De aanbieders van de bodyscan wijken voor het daadwerkelijke onderzoek dan ook uit naar de omringende landen, met name Duitsland. Zij maken gebruik van de (scan)apparatuur van de ziekenhuizen of klinieken al hier. De minister van volksgezondheid overweegt op dit moment om de preventieve bodyscan ook in Nederland toe te staan. Wanneer een bodyscan op basis van medische noodzaak vereist is mag deze natuurlijk wel in eigen land worden uitgevoerd.

Risico’s

Net zoals aan elk ander onderzoek zijn er ook risico’s verbonden aan een bodyscan en het hierbij horende overige en aanvullende onderzoek. Deze risico’s zijn misschien wel groter dan je denkt. Er zijn verhalen bekend van blijvende incontinentie, chronische maag –en darmklachten en hersenbeschadigingen. Niet alleen zijn de risico’s fysiek, maar ook mentaal. Kun jij omgaan met de spanning die bij deze onderzoeken hoort?

De hamvraag

Tsja, nu je dit gelezen hebt, wat moet je dan doen? Je doet er goed aan om je te realiseren dat je je waarschijnlijk prima in orde voelde op het moment dat je besloot een bodyscan te laten maken. De spanning voor, tijdens en na de onderzoeken moet je wel aankunnen. Daarnaast komt er vrijwel altijd wel iets uit deze onderzoeken. De vraag die je je hierbij moet stellen of hetgeen hieruit naar voren komt ook echt een bedreiging voor je gezondheid is. Ook een vraag die je je zeker moet stellen is de vraag hoe deskundig de artsen en verplegend personeel van een commercieel bedrijf met winstoogmerk zijn. En waarom zijn de preventieve bodyscans in Nederland verboden? Een preventieve bodyscan laten maken……die keuze kun je alleen zelf maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *