Komkommer | Hoe Gezond Is Komkommer?

7 Redenen Waarom Komkommer Gezond Is!

Hoe gezond is komkommerHoewel iedereen denkt dat het een groente is, is komkommer eigenlijk een vrucht.

Het is rijk aan waardevolle voedingsstoffen, evenals aan bepaalde plantaardige stoffen en antioxidanten, die kunnen helpen bij de behandeling en zelfs het voorkomen van sommige aandoeningen.

Ook bevatten komkommers maar weinig calorieën en hebben ze een goede hoeveelheid water en oplosbare vezels, waardoor ze ideaal zijn om de hydratatie van het lichaam te bevorderen en om gewicht te verliezen.

Hier volgen 7 gezondheidsvoordelen van komkommer die door modern wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund.

1. Het is hoog in voedingsstoffen

Komkommers zijn laag in calorieën, maar hoog in veel belangrijke vitaminen en mineralen.

300 gram ongeschilde rauwe komkommer bevat het volgende (1):

De grootte van een normale portie komkommer is ongeveer een derde van de vrucht en daarom krijg je bij het eten van komkommer ongeveer een derde van de bovengenoemde nutriënten binnen.
Daarnaast hebben komkommers een hoog watergehalte. In feite bestaan komkommers uit ongeveer 96% water (2).

Om hun voedingswaarde te maximaliseren, moeten komkommers ongeschild gegeten worden. Als je ze schilt, vermindert de hoeveelheid vezels en verdwijnen bepaalde vitaminen en mineralen in een portie (3).

[divider]Conclusie: komkommers zijn laag in calorieën maar hoog in water n enkele belangrijke vitaminen en mineralen. Het eten van komkommers met de schil zorgt ervoor dat je de maximale hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt.[divider]

2. Komkommer Gezond en Rijk aan Antioxidanten

Komkommer is gezondAntioxidanten zijn moleculen die oxidatie, een chemische reactie die zeer reactieve atomen ook wel bekend als vrije radicalen vormt, blokkeren.

De opeenhoping van deze schadelijke vrije radicalen kan leiden tot verschillende soorten chronische ziekten (4).

In feite wordt oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen geassocieerd met het krijgen van kanker en hart-, long- en auto-immuunziekte (4).

Vruchten en groenten, waaronder komkommers, zijn vooral rijk aan gunstige antioxidanten, die het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen kunnen verminderen.

Een onderzoek heeft de antioxidant-kracht van komkommer gemeten door 30 oudere volwassenen supplementen met komkommerpoeder te geven.

Aan het einde van het 30-dagen durende onderzoek veroorzaakte het komkommerpoeder een significante toename van verschillende markers van antioxidant-activiteit en een verbeterde antioxidant-status (5).

Het is echter belangrijk om op te merken dat de komkommerpoeder die in dit onderzoek werd gebruikt waarschijnlijk een grotere dosis antioxidanten bevat dan je in een normaal portie komkommer zou tegen komen.

Andere onderzoeken met reageerbuisjes onderzochten de antioxiderende eigenschappen van komkommers en ontdekten dat ze ook flavonoïden en tannines bevatten, wat twee verbindingen zijn, die bijzonder effectief zijn in het blokkeren van schadelijke vrije radicalen (6).

[divider]Conclusie: komkommers bevatten antioxidanten, waaronder flavonoïden en tannines, die de ophoping van schadelijke vrije radicalen verhinderen en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.[divider]

3. Het Bevordert Hydratatie

hydratatie komkommer gezondWater of vocht is van cruciaal belang voor het goed functioneren van je lichaam en speelt talrijke belangrijke rollen (7).

Het is betrokken bij processen zoals de temperatuurregulering en het vervoer van afvalstoffen en voedingsstoffen (7).

In feite kan een goede hydratatie alles van fysieke prestaties tot en met het metabolisme beïnvloeden (8, 9).

Terwijl je de meerderheid van je vochtbehoeften waarschijnlijk door het drinken van water of andere vloeistoffen binnenkrijgt, kunnen sommige mensen zo veel als 40% van hun totale inname van vocht uit het voedsel krijgen dat ze eten (2).

Met name fruit en groenten kunnen een goede bron van vocht zijn.

Tijdens een onderzoek werd de hydraterende status beoordeeld en werden voedingsgegevens van 442 kinderen verzameld. Zij vonden dat verhoogde groente- en fruitinname werd geassocieerd met verbeteringen in hydratatie-status (10).

Omdat komkommers uit ongeveer 96% water bestaan, zijn ze vooral effectief in het bevorderen van hydratatie en kunnen ze bijdragen aan je dagelijkse vochtbehoeften (2).

[divider]Conclusie: komkommers bestaan uit ongeveer 96% water, dat je hydratatie kan verhogen en je kan helpen om aan je dagelijkse vochtbehoeften te komen.[divider]

4. Het Kan Helpen Bij Gewichtsverlies

afvallen met komkommerKomkommers kunnen je op een paar verschillende manieren helpen om gewicht te verliezen.

Allereerst zijn ze laag in calorieën.

Elke portie van ongeveer 100 gram bevat slechts 16 calorieën, terwijl een hele komkommer van 300 gram slechts 45 calorieën bevat (1).

Dit betekent dat je veel komkommers kunt eten zonder dat je extra calorieën, die tot gewichtstoename kunnen leiden, zult binnenkrijgen.

Komkommers kunnen verfrissing en smaak toevoegen aan salades, broodjes en bijgerechten en kunnen ook worden gebruikt als vervanging voor alternatieven met meer calorieën.

Bovendien kan het hoge vochtgehalte van komkommers ook helpen bij gewichtsverlies.

Tijdens een analyse werd gekeken naar 13 onderzoeken onder 3.628 mensen en hieruit bleek dat voedingsmiddelen met veel vocht en weinig calorieën voor een significante afname van het lichaamsgewicht konden zorgen (11).

[divider]Conclusie: komkommers zijn laag in calorieën, hoog in vocht en kunnen gebruikt worden als een topping voor veel gerechten zonder dat ze veel calorieën toevoegen. Al deze punten kunnen je helpen bij gewichtsverlies.[divider]

5. Het Kan Helpen om Het Cholesterol te Verlagen

Uit onderzoek blijkt dat komkommers bepaalde verbindingen bevatten, die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verminderen.

Deze verbindingen omvatten fytosterolen of plantaardige sterolen, die kunnen worden gevonden in vele soorten groenten en fruit (12).

Uit onderzoeken blijkt dat plantaardige sterolen het LDL-cholesterolgehalte bij de meeste mensen met gemiddeld 5-15% kunnen verminderen (13).

Tijdens een onderzoek kregen deelnemers met en zonder diabetes supplementen met plantaardige sterolen. Het bleek dat de LDL-cholesterolniveaus bij niet-diabetische deelnemers met maar liefst 26,8% waren verlaagd en bij de diabetische deelnemers met 15% (14).

Komkommers bevatten ook pectine, een van nature voorkomend soort oplosbare vezel, die het bloedcholesterol kan verminderen.

Uit een onderzoek onder dieren bleek dat de toediening van pectine, dat uit komkommers werd geëxtraheerd, een significante afname van zowel het bloedcholesterol- als van het triglyceridegehalte had veroorzaakt (15).

[divider]Conclusie: komkommers bevatten plantaardige sterolen en pectine. Uit onderzoeken is gebleken dat deze twee stoffen mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed.[divider]

6. Het Kan de Bloedsuiker Verlagen

Bloedsuiker verlagen komkommersVerschillende dier- en reageerbuisonderzoeken hebben aangetoond dat komkommers helpen bij het verminderen van de bloedsuikerspiegel en zelfs sommige complicaties van diabetes kunnen voorkomen.

Een onderzoek onder dieren onderzocht de effecten van verschillende planten op de bloedsuiker. Komkommers bleken effectief te zijn voor het verminderen en het beheersen van de bloedsuikerspiegels (16).

Een ander onderzoek veroorzaakte diabetes bij muizen en gaf ze vervolgens supplementen met komkommerschilextract. Het komkommerschilextract kon de meeste diabetesverwante veranderingen keren en zorgde voor een daling van de bloedsuikerspiegel (17).

Daarnaast bleek uit een onderzoek met reageerbuisjes dat komkommers effectief kunnen zijn voor het verminderen van oxidatieve stress en het voorkomen van diabetesgerelateerde complicaties (18).

Er is helaas nog te weinig bewijs en de onderzoeken zijn beperkt tot onderzoeken met reageerbuisjes en onderzoeken onder dieren. Er is nog verder onderzoek nodig om te kunnen bepalen hoe komkommers de bloedsuiker bij mensen kunnen beïnvloeden.

[divider]Conclusie: onderzoeken met reageerbuisjes en onderzoeken onder dieren tonen aan dat komkommer kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuiker en dat ze diabetes-gerelateerde complicaties kunnen voorkomen, hoewel hiervoor nog wel aanvullend onderzoek nodig is.[divider]

7. Het Kan Een Regelmatige Stoelgang Bevorderen

Het eten van komkommers kan je helpen bij een regelmatige stoelgang.

Uitdroging is een belangrijke risicofactor voor obstipatie, omdat het je vochtbalans kan veranderen en daardoor de doorgang van de ontlasting moeilijker kan maken (19).

Komkommers zijn hoog in vocht en bevorderen hydratatie. Een goede hydratatie kan de doorgang van de ontlasting verbeteren, verstopping verhinderen en een regelmatige stoelgang handhaven (20).

Bovendien bevatten komkommers ook vezels, die de darmbewegingen helpen verbeteren.

Pectine, het soort oplosbare vezel dat wordt gevonden in komkommers, kan de darmbewegingsfrequentie verhogen.

Tijdens een onderzoek kregen 80 deelnemers supplementen met pectine. Het bleek dat pectine de beweging van de darmspieren versnelde, terwijl het ook de gunstige bacteriën in de darm die de spijsverteringsgezondheid verbeteren kon voeden (21).

[divider]Conclusie: komkommers bevatten een behoorlijke hoeveelheid vezels en vocht, die beiden helpen bij het voorkomen van constipatie en zorgen voor een regelmatige stoelgang.[divider]

Hoe Kun je Komkommers Toevoegen Aan je Dieet?

Komkommer recepten

Door zijn milde en uitgesproken verfrissende smaak kunnen komkommers vers of uit het zuur worden gegeten en worden toegevoegd aan bijvoorbeeld salades en sandwiches.

Komkommers worden ook vaak rauw gegeten als een caloriearme-snack of ze kunnen worden gegeten met hummus, olijfolie, zout of salade dressing om wat meer smaak toe te voegen.

Met een beetje creativiteit kun je komkommers op vele manieren eten.

Hier zijn een paar recepten, die je kunnen helpen om komkommers vaker in je dieet op te nemen:

  • • Gebakken komkommerschijfjes
  • • Snel gepekelde komkommers
  • • Thaise komkommersalade
  • • Water met aardbeien, limoen, komkommer en mint
  • • Komkommer en mint sorbet
  • • Komkommer met gegrilde geitenkaas
  • • Komkommer met feta kaas

[divider]Conclusie: komkommers kunnen vers of gepekeld worden gegeten. Het kan worden gegeten als een caloriearme snack of het kan worden gebruikt om aan een verscheidenheid van gerechten meer smaak toe te voegen.[divider]

Samenvatting

Komkommers zijn een verfrissende, voedzame en ongelooflijk veelzijdige aanvulling op elk dieet.

Ze bevatten weinig calorieën, maar bevatten wel veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ook hebben ze een hoog vochtgehalte.

Het opnemen van komkommers in je dieet kan leiden tot veel voordelen voor de gezondheid, met inbegrip van gewichtsverlies, een evenwichtige hydratatie, een betere spijsvertering en een lagere cholesterol en bloedsuikerspiegel.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *