Kokoswater Gezond | 8 Op Wetenschap Gebaseerde Gezondheidsvoordelen Van Cocoswater!

kokoswater gezond

Is Kokoswater Gezond?

kokosnoot waterDe laatste jaren is kokoswater een erg populair drankje geworden. Het is lekker, verfrissend en schijnt ook erg goed voor je te zijn. Dat cocoswater gezond is zal hier uitgelegd worden. Het zit in ieder geval vol met belangrijke voedingsstoffen, o.a. mineralen waar veel mensen niet genoeg van binnen krijgen.

Hier volgen 8 gezondheidsvoordelen van kokoswater drinken die door modern wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund.

1. Kokoswater Gezond & Goede Bron Van Bepaalde Voedingsstoffen

Kokosnoten groeien aan grote palmbomen die in de wetenschap ook wel bekend staan als Cocos nucifera. Ondanks de naam is de kokosnoot meer een fruitsoort dan een noot.

Hoe zit het dan met een vers kokoswater en waar is kokoswater goed voor? Kokoswater is het sap dat je binnenin een jonge, groene kokosnoot kunt vinden. Het voedt als het ware de vrucht.

Naarmate de kokosnoot ouder wordt, blijft een deel van het sap vloeibaar terwijl de rest verandert in hard wit vlees, ook wel bekend als kokosvlees (1).

Kokoswater wordt op natuurlijke wijze in de vrucht geproduceerd en bevat 94% water en erg weinig vet.

Verwar het niet met kokosmelk, dit wordt gemaakt door water toe te voegen aan geraspt kokosvlees. Dit bevat ongeveer 50% water en is rijk aan kokosvet.

Het duurt ongeveer 10-12 maanden tot een kokosnoot volledig rijp is. Kokosnoot water komt voornamelijk van jonge kokosnoten van 6-7 maanden oud, hoewel je het ook in volwassen vruchten kunt vinden.

De gemiddelde groene kokosnoot voorziet je van ongeveer 0.5-1 kopje kokoswater.

 

Zo ziet kokoswater eruit:

vers kokoswater

Een kopje (240 gram) bevat 46 calorieën en (2):

  •  Koolhydraten: 9 gram.• Vezels: 3 gram.
  • Eiwitten: 2 gram.
  •  Vitamine C: 10% van de ADI.
  •  Magnesium: 15% van de ADI.
  •  Mangaan: 17% van de ADI.
  •  Kalium: 17% van de ADI.
  •  Natrium: 11% van de ADI.
  •  Calcium: 6% van de ADI.

Conclusie: Kokoswater komt voornamelijk uit jonge kokosnoten en is een goede bron van vezels, vitamine C en andere belangrijke mineralen. Top reden waarom cocoswater gezond is!


2. Zou Antioxidantachtige Eigenschappen Hebben

Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die tijdens de stofwisseling in je cellen worden geproduceerd. De productie hiervan neemt toe in gevallen van stress of verwonding.

Als er te veel vrije radicalen zijn, zegt men ook wel dat het lichaam in een oxidatieve stress stand verkeert, wat op zijn beurt weer cellen kan beschadigen en het ziekterisico kan verhogen (3).

Onderzoek op dieren die blootgesteld zijn geweest aan gifstoffen, heeft uitgewezen dat kokoswater antioxidanten bevat die de vrije radicalen zo modificeren dat ze geen schade meer aanrichten (4, 5, 6, 7). Wellicht een reden waarom cocoswater gezond is?

Een onderzoek heeft aangetoond dat ratten met leverschade een significante verbetering van hun oxidatieve stress lieten zien, nadat ze behandeld waren met kokoswater, in vergelijking met ratten zonder behandeling (6).

In een ander onderzoek werden ratten een fructoserijk dieet voorgeschoteld en daarna behandeld met kokoswater. De activiteit van vrije radicalen verminderde net als de bloeddruk en de triglyceride- en insulinegehaltes (7).

Tot nu toe heeft geen enkel onderzoek nog de activiteit van deze antioxidant in mensen onderzocht.


Conclusie: Cocoswater bevat antioxidanten die cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.


3. Cocoswater Gezond & Kan Diabetes Verhelpen

Diabetes kokoswaterOnderzoek heeft aangetoond dat kokoswater de bloedsuikerspiegel kan verlagen en andere gezondheidsfactoren verbetert in diabetische dieren (8, 9, 10).

In een onderzoek hadden diabetische ratten die behandeld werden met kokoswater een betere bloedsuikerspiegel dan andere diabetische ratten (9).

Het zelfde onderzoek liet ook zien dat de ratten lagere gehaltes hemoglobine A1c hadden, een maat voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel op lange termijn (9).

Een ander onderzoek heeft uitgewezen dat diabetische ratten die voorzien worden van dit water verbeteringen ondervonden van de bloedsuikerspiegel en vermindering van factoren van oxidatieve stress, o.a. malondialdehyde (MDA) (10).

Echter moet gecontroleerd onderzoek deze effecten op mensen nog bevestigen.

Desalniettemin is cocoswater gezond en kan het, met zijn drie gram vezels en kleine hoeveelheid koolhydraat van slechts zes gram per kopje, goed passen bij een maaltijdplan voor diabetici. Een geweldige reden waarom kokoswater gezond is!

Nog een reden waarom cocoswater gezond is komt door zijn goede bron van magnesium, wat gevoeligheid voor insuline verbetert en de bloedsuikerspiegel van mensen met type 2 diabetes en prediabetes verlaagt (11, 12).


Conclusie: Onderzoeken op diabetische dieren laten zien dat kokoswater drinken de bloedsuikerspiegel zou verbeteren. Ook is het een goede bron van magnesium, wat gevoeligheid voor insuline verbetert en de bloedsuikerspiegel verlaagt.


4. Kokoswater Kan Nierstenen Voorkomen

Genoeg drinken is belangrijk om nierstenen te voorkomen.

Hoewel normaal water een goede keuze is, laat een onderzoek zien dat kokoswater drinken misschien nog beter is.

Nierstenen worden gevormd wanneer calcium, oxalaat en andere onderdelen samenkomen en kristallen vormen in urine (13).

Deze kunnen op hun beurt steentjes vormen. Echter zijn sommige mensen gevoeliger voor de vorming van deze stenen dan anderen (13).

In een onderzoek op ratten met nierstenen, bleek kokoswater te voorkomen dat de gevormde kristallen aan de nierstenen en andere delen van de urinewegen gingen plakken. Ook verminderde het kokoswater het aantal gevormde kristallen in de urine (14).

De onderzoekers denken dat het ook de productie van vrije radicalen verminderde wat veroorzaakt werd door het hoge oxalaatgehalte in de urine.

Echter is dit het eerste onderzoek die het effect van kokoswater op nierstenen heeft onderzocht. Er is meer onderzoek nodig op dit gebied.


Conclusie: Eerdere dierenonderzoeken wijzen uit dat water van kokosnoten wellicht nierstenen kunnen voorkomen door de kristal- en steenvorming te verminderen.


5. Kokoswater Kan De Gezondheid Van Het Hart Bevorderen

cocoswater gezondHet is inderdaad zo dat cocoswater gezond is en dat het risico op hartziektes kan verminderen.

In een onderzoek hadden ratten die kokoswater toegediend werden een vermindering van cholesterol en triglycerides in het bloed. Daarnaast was er ook een vermindering van de hoeveelheid levervet (15).

De zelfde onderzoekers voerden een ander onderzoek uit waarin ratten een vergelijkbaar dieet toegewezen kregen en behandeld werden met dezelfde dosering (4 ml/100 g lichaamsgewicht) kokoswater.

Na 45 dagen was er sprake van een verlaging van de cholesterol- en triglyceridegehaltes binnen de kokoswatergroep wat vergelijkbaar is met het effect van statine, een medicijn gebruikt om cholesterol te verlagen (16).

Echter moeten we niet vergeten dat dit een erg grote dosis was. In menselijke termen zou dit gelijk zijn aan een persoon van 68 kg die 2.7 liter kokoswater per dag drinkt.

Desalniettemin is het gegeven dat dit het cholesterolgehalte, net zo effectief als statine, verlaagt erg indrukwekkend en moet dit verder onderzocht worden.


Conclusie: Er bestaat bewijs dat kokoswater gezond is, dierenonderzoeken hebben laten zien dat kokoswater krachtige cholesterolverlagende eigenschappen heeft.


6. Kan De Bloeddruk Verlagen

Het zou ook een goed drankje kunnen zijn om de bloeddruk onder controle te houden.

In een klein onderzoek werden mensen met een hoge bloeddruk kokoswater toegediend. 71% ondervond significante verbeteringen van de systolische bloeddruk, dit is de bovendruk ofwel het hogere getal bij het meten van de bloeddruk (17).

Ook is kokoswater gezond omdat het een indrukwekkende hoeveelheid kalium, namelijk 600 mg in 240 ml. Kalium verlaagt de bloeddruk van mensen met een hoge of normale bloeddruk (18, 19).

Daarnaast heeft een dierenonderzoek aangetoond dat kokoswater antitrombotische activiteit vertoond, wat betekent dat het de vorming van broedproppen kan voorkomen (8).


Conclusie: Nog een bewijs waarom cocoswater gezond is! Het kan een lage bloeddruk verhelpen en de vorming van bloedproppen in slagaders voorkomen.


7. Goed Voor Na Een Lange Training

Kokoswater gezond en het perfecte drankje voor het aanvullen van de verloren elektrolyten en vocht tijdens het trainen.

waar is kokoswater goed

Elektrolyten zijn mineralen die verscheidene belangrijke rollen vervullen in het lichaam, o.a. het behoud van een goede vochtbalans.

Dit zijn bijvoorbeeld kalium, magnesium, natrium en calcium.

Twee onderzoeken hebben uitgewezen dat kokoswater drinken na een training beter hydrateert dan water en andere elektrolytrijke sportdrankjes (20, 21).

De deelnemers zeiden ook dat het misselijkheid en maagklachten verminderde (20, 21).

Echter heeft een ander onderzoek, waarin elektrolytrijke drankjes werden vergeleken, aangetoond dat kokoswater juist de meeste maagklachten en een opgeblazen gevoel veroorzaakte (22).


Conclusie: Waar is kokoswater goed voor? Cocoswater gezond en erg effectief als het gaat om het aanvullen van vocht en elektrolyten na het trainen. Het is vergelijkbaar met andere sportdrankjes.


8. Cocoswater gezond – Heerlijke Bron Van Vocht

kokoswater drinkenKokoswater is een klein beetje zoet met een subtiele nootachtige smaak. Daarnaast bevat het vrij weinig calorieën en koolhydraten.

Vers kokoswater drinken is super gezond! Het water is het verst als het direct uit de kokosnoot wordt gehaald. Druk een rietje door het zachte deel van een groene kokosnoot en je kunt beginnen met drinken.
Bewaar de kokosnoot in de koelkast en eet het binnen twee à drie weken na aankoop op.

In de meeste supermarkten kun je vaak ook kokoswater in pakken vinden.

Vergeet niet om de ingrediëntenlijst door te lezen om zeker te weten dat je 100% kokoswater koopt. Sommige varianten bevatten toegevoegde suikers of smaakstoffen.

Het kan gebruikt worden voor smoothies, chiazaadpudding, vinaigrette dressing of in plaats van water als je zin hebt in een natuurlijk zoetig drankje.


Conclusie: Kokoswater kan direct uit een groene kokosnoot of uit pak gedronken worden. Vermijd merken met toegevoegde suikers en zoet- of smaakstoffen.


Kokoswater Is Super Gezond

Kokoswater is een heerlijk, voedzaam en natuurlijk drankje die extreem goed voor je is.

Hoewel er nog gecontroleerde onderzoeken nodig zijn om een groot deel van deze voordelen te bevestigen, zijn huidige onderzoeken erg bemoedigend.

 

Ook interessant om te lezen:

Referenties

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20032881/
[2] http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3115/2 [3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18044138
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24141413 
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22900330
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24835026 
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22449517
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26146124
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25651375
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22576019
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12663588
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24089547
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192488/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23489503
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17004906
[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18809454
[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15892382
[18] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16467502
[19] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9449404
[20] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12056182
[21] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17883020
[22] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22257640
authoritynutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *