Hennepzaad Gezond | Is Hennepzaad Eten Gezond?

hennepzaad gezond

Waar is hennepzaad goed voor….?

Hennepzaden zijn de zaden van de hennepplant, de Cannabis sativa. Veel studies hebben aangetoond dat hennepzaad gezond is en dat het enorme voordelen voor je lichaam bevat. Ze zijn van dezelfde soort als cannabis (marihuana). Hennepzaden bevatten echter slechts sporen van THC, de verbinding die de drug-achtige effecten van marihuana veroorzaakt. Hennepzaden zijn bijzonder voedzaam en rijk aan gezonde vetten, eiwitten en diverse mineralen. Hier zijn zes gezondheidsvoordelen van hennepzaad eten die worden ondersteund door de wetenschap.

1. Hennepzaad gezond en ongelooflijk voedzaam

Technisch gezien een noot, zijn hennepzaden zeer voedzaam. Ze hebben een milde, nootachtige smaak en worden ook wel hennepharten genoemd.

Hennepzaden bevatten meer dan 30% vet. Ze zijn bijzonder rijk aan twee essentiële vetzuren, linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Geweldige redenen waarom hennepzaad gezond.

Ze bevatten ook gamma-linoleenzuur, dat verbonden is met een aantal gezondheidsvoordelen (1).

Het is inderdaad waar dat hennepzaak gezond en een grote bron van eiwitten is, aangezien meer dan 25% van hun totale calorieën hoogwaardige eiwitten zijn.

Dat is aanzienlijk meer dan vergelijkbare voedingsmiddelen zoals Chia zaden en lijnzaad, die ongeveer 16-18% bevatten.

Zo zien hele en gepelde hennepzaden eruit:

hennepzaad eten gezond

Hennepzaden zijn ook een grote bron van vitamine E en mineralen zoals fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink (1, 2).

Hennepzaden kunnen rauw, gekookt of geroosterd gegeten worden. Hennepzaadolie is ook erg gezond en wordt al minstens 3000 jaar in China gebruikt in voedings-/geneesmiddelen (1).

Conclusie: hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten en essentiële vetzuren. Ze zijn ook een goede eiwitbron en bevatten grote hoeveelheden vitamine E, fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink. Dat hennepzaad gezond is komt onder andere door een indrukwekkend voedingsprofiel!

2. Hennepzaden kunnen het risico op hart- en vaatziekten verkleinen

Waar is hennepzaad goed voorWaarom hennepzaad gezond is? Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak in de wereld (3).

Interessant is dat hennepzaad eten het risico op hart- en vaatziekten via verschillende mechanismen kan verminderen.

Hennepzaad gezond want het bevat grote hoeveelheden aminozuur arginine, dat wordt gebruikt voor de productie van stikstofoxide in het lichaam (4).

Stikstofmonoxide is een gasmolecuul waardoor de bloedvaten ontspannen, wat leidt tot een verlaagde bloeddruk en een verminderd risico op hartziekten (5).

Uit een grote studie onder meer dan 13.000 mensen werd ontdekt dat een verhoogde arginine-inname in verband staat met verminderde niveaus van C-reactief proteïne (CRP). CRP is een inflammatoire markeerder, gekoppeld aan hart- en vaatziekten (6,7).

Het gamma-linoleenzuur in hennepzaden staat ook in verband met verminderde ontsteking, waardoor het risico van ziekten zoals hartziekten kan afnemen (8,9).

Bovendien hebben dierproeven aangetoond dat hennepzaden of hennepzaadolie de bloeddruk kan verlagen en het risico op bloedstolselvorming vermindert en het hart helpt te herstellen na een hartinfarct (10,11,12). Al deze dingen bevestigen het feit dat hennepzaad gezond is.

Conclusie: Hennepzaad gezond en een grote bron van arginine en gamma-linoleenzuur, die zijn gekoppeld zijn aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

3. Huidaandoeningen kunnen ook profijt hebben van hennepzaden en olie

Vetzuren kunnen immuunreacties in het lichaam beïnvloeden (13,14,15).

Dit kan te maken hebben met de balans tussen zijn omega-6 en omega-3 vetzuren.

hennepzaad eten

Dat hennepzaad gezond is komt omdat het een goede bron van meervoudig onverzadigde en essentiële vetzuren is. Hennepzaden hebben ongeveer 3:1 verhouding van omega-6 tot omega-3, dat als het optimale bereik wordt beschouwd.

Studies hebben aangetoond dat het geven van hennepzaadolie aan mensen met eczeem de bloedspiegels van essentiële vetzuren kan verbeteren.

Het kan ook een droge huid verlichten, jeuk verminderen en de behoefte aan medicijnen voor de huid elimineren (16,17). Deze studies tonen aan dat hennepzaad eten inderdaad gezond is.

Conclusie: hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten. Ze hebben een 3:1 verhouding van omega-6 tot omega-3, dat gunstig is voor huidziekten. In sommige gevallen kan dit zorgen voor verlichting van eczeem en onaangename symptomen.

4. Hennepzaden zijn een grote bron van op plant-gebaseerde proteïne

Ongeveer 25% van de calorieën in hennepzaden afkomstig uit eiwitten, wat relatief hoog is.

In feite geven hennepzaden in gewicht dezelfde hoeveelheden eiwit als in rundvlees en lam. 30 gram hennepzaden of 2-3 eetlepels bieden ongeveer 11 gram eiwit (1).

Zij worden beschouwd als een volledige eiwit bron, wat betekent dat zij alle essentiële aminozuren bevatten. Essentiële aminozuren kunnen niet in het lichaam worden verkregen en moeten worden gehaald uit voeding. Zeker een goede reden waarom hennepzaad gezond is.

hennepzaad eten gezond

Volledige eiwitbronnen zijn zeer zeldzaam in het plantenrijk, omdat planten niet vaak het aminozuur lysine bevatten. Quinoa is een ander voorbeeld van een complete, plantaardige eiwitbron.

Hennepzaden hebben aanzienlijke hoeveelheden van de aminozuren methionine en cysteïne, maar bevatten ook zeer veel arginine en glutaminezuur (18). Hennepzaad eten is zeker gunstig!
De verteerbaarheid van hennep eiwit is ook zeer goed – beter dan de eiwitten uit vele granen, noten en peulvruchten (19).

Conclusie: ongeveer 25% van de calorieën in hennepzaad komen uit eiwit. Hennepzaden bevatten alle essentiële aminozuren, waardoor ze kunnen worden beschouwd een complete eiwitbron. Studies tonen aan dat het eten van hennepzaad gezond is.

5. Hennepzaad eten kunnen symptomen van PMS en menopauze verminderen

hennepzaad gezond eten menopauzeTot 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd kunnen lijden aan fysieke of emotionele symptomen veroorzaakt door het premenstrueel syndroom (PMS) (20).

Deze symptomen worden waarschijnlijk veroorzaakt door gevoeligheid voor het hormoon prolactine (21).

Gamma-linoleenzuur (GLA), gevonden in hennepzaden, produceren prostaglandine E1, wat de effecten van prolactine vermindert (22, 23, 24).

Uit een studie onder vrouwen met PMS, waarbij één gram essentiële vetzuren (inclusief 210mg GLA) per dag werd toegediend bleek dat dit resulteerde in een significante verbetering van de symptomen (22).

Andere studies hebben aangetoond dat teunisbloemolie, dat rijk is aan GLA, zeer effectief kan zijn bij het verminderen van de symptomen van PMS bij vrouwen, waarbij andere therapieën hebben gefaald. Zeker een reden waarom hennepzaad gezond is.

Het verminderde de pijn in de borst, gevoeligheid, depressie, prikkelbaarheid en de vochtretentie, die geassocieerd wordt met PMS (25).

Omdat hennepzaden rijk zijn aan GLA, hebben verschillende studies aangetoond dat hennepzaad gezond is en kan bijdragen tot het verminderen van de symptomen van de menopauze.

Hoe dit precies werkt is onbekend maar er is gesuggereerd dat de GLA in hennepzaad kan helpen om de hormonale onevenwichtigheden en ontstekingen geassocieerd met de menopauze te reguleren (26, 27, 28).

Conclusie: hennepzaad eten kan symptomen geassocieerd met het premenstrueel syndroom (PMS) reduceren en kan ook een positieve invloed hebben op de overgangsverschijnselen. Dit bewijst weer dat hennepzaad gezond is.

6. Hele hennepzaden kunnen de spijsvertering bevorderen

Hier is nog een reden waarom hennepzaad eten gezond is. Vezels zijn een essentieel onderdeel van het dieet en is gekoppeld aan een betere gezondheid spijsvertering (29).

Hele hennepzaden zijn een goede bron van zowel oplosbare (20%) en onoplosbare (80%) vezels (1).

Oplosbare vezels vormen een gel-achtige substantie in de darm. Het is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor de heilzame bacteriën van de spijsvertering en kunnen ook pieken in de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte reguleren (29, 30).

Onoplosbare vezels kunnen de ontlasting helpen en helpen bij de doorgang van eten en afval door de darmen. Het consumeren van onoplosbare vezels wordt ook in verband gebracht met een verlaagd risico op diabetes (31, 32).

Echter, kan de romp of de dop van hennepzaad (ook bekend als hennepharten) zeer weinig vezels bevatten, omdat het vezelrijke omhulsel is verwijderd.

Conclusie: hele hennepzaden bevatten grote hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels, welke voordelen hebben voor de spijsvertering. De gepelde hennepzaden waarvan het vezelrijke omhulsel is verwijderd bevatten zeer weinig vezels. Het is inderdaad waar dat hennepzaad gezond is maar let wel op.

Tot slot

Hoewel hennepzaad tot voor kort niet populair was, is het een oud basisvoedsel en realiseren mensen zich nu dat hennepzaad gezond en is een uitstekende voedingswaarde heeft.
Dit komt omdat hennepzaad gezond en zeer rijk aan gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en een aantal mineralen is.

Het omhulsel van hennepzaad kan echter sporen van THC (<0,3%) bevatten, de actieve verbinding in marihuana. Mensen die zijn verslaafd zijn aan cannabis moeten het consumeren van hennep of hennepzaad, in welke vorm dan ook, vermijden.

Over het algemeen zijn hennepzaden ongelooflijk gezond. Ze misschien wel een van de weinige superfoods die daadwerkelijk hun reputatie waardig zijn.

Ook interessant om te lezen:

Referenties

[-] http://authoritynutrition.com/6-health-benefits-of-hemp-seeds/
[1] http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10681-004-4811-6
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23088580/
[3] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19727602/
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21968645
[6] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723738
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9077376/
[8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19842026
[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741054/
[10] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122327
[11] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24292743
[12] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18418423
[13] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12848277
[14] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10096116
[15] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10617998
[16] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622
[17] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24600196/
[18] http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.62.650
[19] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
[20] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7556868/
[21] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24678964/
[22] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241460
[23] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6400557/
[24] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17168669
[25] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6350579
[26] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21069097
[27] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25580418/
[28] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9932142
[29] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609775/
[30] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713
[31]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287346
[32] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760498

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *