Fat Shaming | Wat Zijn De Gevolgen Hiervan?

fat shaming

Wetenschappelijk bevestigt: “fat shaming” maakt dingen gewoon erger!

fat shaming wetenschappelijkEr is de afgelopen weken op het internet al veel gepraat over “fat shaming“. Dit werd aangewakkerd door een paar virale video’s, een serieuze en de andere was een (slechte) grap, waarin mensen met overgewicht fel werden bekritiseerd.

Sommigen geloven dat het laten schamen van mensen met overgewicht over hun gewicht of eetgewoonten daadwerkelijk helpt hen te motiveren om af te vallen. Hier is echter niets van waarPsychologen hebben veel onderzoek hiernaar gedaan, en het bewijs is zeer duidelijk. 

Fat shaming motiveert mensen niet, maar maakt dat ze zich vreselijk over zichzelf voelen wat er eigenlijk voor zorgt dat ze meer gaan eten waardoor ze meer gewicht aankomen (1 ).

Wat is fat shaming?

fat shaming pestenFat shaming is het bekritiseren en intimideren van mensen met overgewicht om zich te laten schamen over hun gewicht of over wat ze eten.

Sommige mensen geloven blijkbaar dat als mensen met overgewicht zich schamen voor zichzelf dit hen zal motiveren om hun gedrag te veranderen, zodat ze minder beginnen te eten, meer gaan bewegen en eindelijk beginnen om gewicht te verliezen.

Anderen zijn gewoon verschrikkelijke mensen, zo simpel is dat. Afschuwelijke mensen voelen zich vaak comfortabel om dingen te zeggen via internet die zij niet zouden zeggen in het echte leven.

In de meeste gevallen zijn de mensen die dit doen mager. Ze hebben nog nooit hoeven te worstelen met gewichtsproblemen en begrijpen niet wat het is.

Er zijn eigenlijk hele gemeenschappen op het internet waar mensen samenkomen om mensen met overgewicht belachelijk te maken. Vaak verandert het ronduit in groepsintimidatie.

Een goed voorbeeld hiervan is het Reddit’s fatpeoplehate forum, dat onlangs werd gesloten omdat hun leden pagina’s en video’s van mensen met overgewicht zouden bestormen om hen lastig te vallen.

Uit onderzoek blijkt dat een zeer groot percentage van de discussies over obesitas op social media, in het bijzonder op Twitter en Facebook, eigenlijk van nature Fat shaming zijn. Dit lijkt vaak tot regelrechte intimidatie en cyberpesten – vooral tegen vrouwen (2 ).

Wat je mening over fat shaming ook is, uit het onderzoek blijkt heel duidelijk dat stigmatisering en discriminatie van mensen met overgewicht oorzaken groot psychische schade en maakt het probleem alleen maar erger.


Conclusie: fat shaming is mensen met overgewicht bekritiseren en intimideren over hun gewicht of eetgedrag. Het wordt vaak verantwoord als middel om mensen te motiveren, maar onderzoek toont aan dat het tegenovergestelde effect heeft.


Fat shaming is de oorzaak dat mensen met overgewicht meer gaan eten

Wanneer mensen worden gediscrimineerd, veroorzaakt dat stress en geeft hen het slecht gevoel.

In het geval van mensen met overgewicht, kan deze spanning ertoe lijden dat ze meer calorieën gaan eten waardoor ze nog meer gewicht aankomen (3 ).

fat shaming gevolgen

Uit een studie onder 93 vrouwen die werden blootgesteld aan gewicht stigmatisering zorgde de informatie ervoor dat vrouwen met overgewicht, en niet de vrouwen met een normaal gewicht, meer calorieën gingen eten en dat ze minder controle hadden over hun eetgedrag (4 ).

Uit een andere studie, ditmaal bij 73 vrouwen met overgewicht, bleek dat de vrouwen die een stigmatiserende video bekeken 3 keer zoveel calorieën aten (302 versus 89) in vergelijking met vrouwen die een niet-stigmatiserende video bekeken (5).

Dit wordt ondersteund door tal van studies waaruit blijkt dat “fat shaming” in welke vorm dan ook ervoor zorgt dat mensen met overgewicht te gestrest raken en uiteindelijk meer calorieën eten en daardoor meer gewicht aankomen (3).


Conclusie: veel studies tonen aan dat discriminatie om gewicht (zoals fat shaming) stress veroorzaakt en ertoe leidt dat mensen met overgewicht meer calorieën gaan eten.


Gewichtsdiscriminatie is gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas

fat shaming obesitasVeel observationele studies hebben gekeken naar discriminatie om gewicht en het risico op toekomstige gewichtstoename en zwaarlijvigheid.

Uit een studie onder 6157 mensen, bleek de niet-obese deelnemers die gewichtsdiscriminatie ervaarden 2,5 keer meer kans hadden om in de komende jaren zwaarlijvig te worden (6).

Bovendien bleek ook uit deze studie dat zwaarlijvige mensen die gewichtsdiscriminatie ervaarden 3,2 keer zoveel kans hadden om in de komende jaren obesitas te krijgen (6).

Dit toont aan dat fat shaming mensen zeker niet zal motiveren om gewicht te verliezen.

Een andere studie onder 2944 mensen toonde aan dat gewichtsdiscriminatie gekoppeld kan worden aan een maar liefst 6,67 keer groter risico op zwaarlijvigheid (1).


Conclusie: veel observationele studies tonen aan dat gewichtsdiscriminatie gekoppeld kan worden aan gewichtstoename en een drastische toename van het risico op obesitas.


Fat shaming heeft verschillende schadelijke effecten op mensen met obesitas

De schadelijke effecten van fat shaming gaan verder dan alleen toegenomen gewichtstoename, wat al ernstig genoeg is.

Hier zijn een aantal andere schadelijke effecten die worden ondersteund door studies (6, 7, 8)

  • Depressie: mensen die gediscrimineerd worden vanwege het gewicht hebben een hoger risico op depressie en andere psychische problemen (dit mag geen verrassing zijn).
  • Eetstoornissen: fat shaming is gekoppeld aan een verhoogd risico op eetstoornissen zoals bijvoorbeeld een eetbuienstoornis.
  • Verminderd gevoel van eigenwaarde: fat shaming is gekoppeld aan een verminderd gevoel van eigenwaarde.
  • Overigen: door het veroorzaken van stress, gewichtstoename, verhoogde cortisol niveaus en geestelijke problemen kan gewichtsdiscriminatie het risico op allerlei chronische ziekten verhogen.

Kijkend naar de literatuur en het onderzoek is het heel duidelijk dat fat shaming mensen, zowel psychisch als fysiek, schaadt (8).


Conclusie: gewichtsdiscriminatie kan leiden tot depressie, eetstoornissen, een verminderd gevoel van eigenwaarde en het risico op allerlei psychische problemen verhogen.


Kan fat shaming letterlijk mensen doden?

Zoals hierboven vermeld tonen studies aan dat gewichtsdiscriminatie gekoppeld kan worden aan een verhoogd risico op depressie.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat degenen die gewichtsdiscriminatie ervaarden 2,7 keer zoveel kans hadden om depressief te worden (9).

Er zijn ook tal van studies waaruit blijkt dat depressie veel voorkomt bij mensen die lijden aan obesitas, vooral extreme obesitas (10, 11).

Zoals algemeen bekend kan een van de gevolgen van depressie zelfmoord zijn.

Uit een studie van 2436 mensen bleek dat mensen met extreem overgewicht 21 keer meer risico hebben om suïcidaal gedrag te vertonen en 12 keer meer risico hebben op suïcidepogingen (12).

Kan fat shaming kwetsbare en depressieve obese personen tot zelfmoord aanzetten? Het is een speculatieve sprong, maar het lijkt aannemelijk.

Fat shamers zorgen er niet allen voor dat zwaarlijvige mensen meer gewicht krijgen en waardoor ze zich verschrikkelijk voelen, maar het kan ook letterlijk hun dood worden.

Ook interessant om te lezen:

Referenties

[-] http://authoritynutrition.com/fat-shaming-makes-things-worse/
[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25212272
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4167901/
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24997407
[4] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103113002047
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21760636
[6] http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0070048
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170050/
[8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866597/
[9] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2009.131/abstract
[10] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20194822
[11] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23809142
[12] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23576272

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *