Eetbuien Voorkomen | Eetbuien Stoppen Doe Je Zo!

Eetbuien voorkomen

Eetbuien Stoppen

eetbuien stoppenDrang naar voedsel is de grootste vijand van iemand op dieet. Dit zijn intense en onstopbare verlangens naar specifiek voedsel, sterker dan normale honger. Het type voedsel waar mensen naar snakken kan enorm variëren, maar meestal gaat het om verwerkt junkfood met veel suiker. Sterk verlangen naar voedsel kan uitmonden in eetbuien en is daarom één van de grootste redenen waarom mensen problemen hebben met afvallen en op gewicht blijven. Maar hoe kan je nou eetbuien voorkomen of stoppen?

Hier zijn daarom 11 simpele manieren die je zullen helpen om eetbuien tegen te gaan en te voorkomen.

1. Eetbuien Voorkomen Door Water te Drinken

Dorst wordt vaak verward met honger en drang naar voedsel.

Als je ineens een verlangen voelt naar specifiek voedsel, probeer dan om een groot glas water te drinken en wacht enkele minuten. Je zal merken dat de drang minder wordt, omdat je lichaam eigenlijk dorst had.

Eetbuien voorkomen door een glas water te drinken is zeer gunstig. Veel water drinken heeft namelijk ook enkele voordelen. Voor oudere mensen en mensen van middelbare leeftijd kan water drinken voor een maaltijd de eetlust verminderen en helpen om af te vallen (1, 2, 3).


Conclusie: Water drinken voor maaltijden kan je eetlust en drang naar voedsel doen verminderen, eetbuien voorkomen en je helpen met afvallen.


2. Eet Meer Eiwitten

Meer eiwitten eten kan je eetlust verminderen en dus eetbuien tegengaan.

Het vermindert ook de verlangens en helpt je om je voller en langer beter te doen voelen (4).

Een onderzoek op tienermeisjes met overgewicht toonde aan dat een eiwitrijk ontbijt de verlangens naar voedsel sterk doen verminderen (5).

Een ander onderzoek op mannen met overgewicht toonde aan dat als men 25% meer eiwitten inneemt, de verlangens naar voedsel 60% verminderen. De drang om ’s nachts te eten was ook 50% verminderd (6).


Conclusie: Meer proteïnes innemen, kan de verlangens naar voedsel 60% doen verminderen en de drang om ’s nachts te eten 50% verminderen. Eetbuien tegengaan kan dus door meer eiwitten te eten.


3. Hou De Drang op een Afstand

vreetbuien voorkomen ongezond eten

Als je een eetbui voelt aankomen, probeer die dan op een afstand te houden.

Je kan bijvoorbeeld een korte wandeling maken of een douche nemen zodat je gedachten ergens anders op gericht zijn. Zolang je aan iets anders denkt, zal je de eetbuien stoppen.

Sommige onderzoeken wezen uit dat je ook op kauwgom kan kauwen om de eetlust en verlangens naar voedsel te stoppen (7, 8).


Conclusie: Probeer de drang op een afstand te houden door op kauwgom te kauwen, een wandeling te maken of een douche te nemen. Eetbuien voorkomen kan met deze geweldige manieren.


4. Eetbuien Stoppen Door Maaltijden Inplannen

eetbuien stoppen inplannenAls het mogelijk is, kan je de maaltijden voor de volgende dag of week plannen.

Door al te weten wat je gaat eten, schakel je spontaniteit en onzekerheid uit.

Als je niet moet nadenken over wat je zal eten bij de volgende maaltijd, zal je minder snel verleid zijn een verlangen naar voedsel hebben.


Conclusie: Je maaltijden voor de volgende dag of week planen schakelt spontaniteit en onzekerheid uit. Beide gevoelens kunnen eetbuien opwekken.


5. Vermijd Extreme Honger

Honger is één van de grootste redenen waarom we verlangen naar voedsel.

Om te vermijden dat je extreem hongerig wordt, kan het een goed idee zijn om regelmatig te eten en gezonde snacks bij de hand te hebben.

Door voorbereid te zijn en lange periodes van honger te vermijden, kan je eetbuien voorkomen nog voor ze er zijn.


Conclusie: Honger is een grote reden voor verlangen naar voedsel. Vermijd extreme honger door altijd een gezonde snack bij de hand te hebben en om eetbuien te voorkomen.


6. Verminder Stress

Stress kan onze drang naar voedsel en ons eetgedrag beïnvloeden, vooral bij vrouwen (9, 10, 11).

Het is bewezen dat vrouwen die onder stress staan, veel meer calorieën eten en meer drang naar voedsel hebben dan niet-gestresseerde vrouwen (12).

Verder doet stress het cortisolniveau in het bloed stijgen, een hormoon dat je kan doen bijkomen, vooral aan de buik (13, 14).

Probeer om minder stress te hebben in je omgeving door vooruit te plannen, te mediteren en gewoon alles trager te doen.


Conclusie: Stress hebben kan drang naar voedsel doen toenemen, je meer doen eten en je doen bijkomen. Dit geldt vooral voor vrouwen. Eetbuien stoppen door stress te verminderen is zeker een aanrader!


7. Neem Spinazie Extract

Spinazie extract is een “nieuw” supplement op de markt, gemaakt van spinaziebladeren.

Het helpt met het uitstellen van de vertering van vetten, waardoor het niveau van hormonen die je minder honger en eetlust geven, zoals GLP-1, afneemt.

Onderzoek wijst uit dat 3.7-5 gram spinazie extract nemen bij een maaltijd de eetlust en de drang naar voedsel enkele uren doet afnemen (15, 16, 17, 18).

Een studie op vrouwen met overgewicht toonde aan dat 5 gram spinazie extract per dag, je 87-95% minder naar chocolade en suikerrijk voedsel doet verlangen (18).


Conclusie: Spinazie extract stelt de vertering van vet uit en doet het niveau van de hormonen die honger en eetlust doen afnemen toenemen.


8. Doe aan “Mindful Eating”

Omgaan met eetbuien

Mindful eating doe je door aan mindfulness te doen, een soort van meditatie, terwijl je aan het eten of met voedsel bezig bent.

Het maakt je bewust van je eetgewoontes, emoties, honger, drang naar voedsel en fysische gevoelens (19, 20).

Mindful eating helpt je het verschil te zien tussen verlangen naar voedsel en echte honger. Het helpt je jouw reactie te kiezen, in plaats van impulsief en zonder nadenken te handelen (21).

Mindful eten houdt in dat je aanwezig bent terwijl je eet, door trager en beter te kauwen. Het is ook belangrijk dat je afleiding, zoals tv en je smartphone, vermijdt.

Een onderzoek van 6 weken op eetbuien heeft aangetoond dat mindful eten de eetbuien deed afnemen van 4 tot 1.5 per week. De vreetbui was telkens ook minder erg (22).


Conclusie: Mindful eating gaat over het verschil leren tussen verlangens naar voedsel en echte honger. Het helpt je je reactie te kiezen en je eetbuien te stoppen.


9. Slaap genoeg

Je eetlust wordt vooral beïnvloed door hormonen die de hele dag veranderen.

Een slaaptekort verstoort die veranderingen, en dat kan leiden tot een slechte regulatie en sterke verlangens naar voedsel (23, 24).

Onderzoeken bewijzen dit, ze tonen aan dat mensen met een slaaptekort 55% meer kans hebben op obesitas, tegenover mensen die genoeg slaap krijgen (25).

Eetbuien voorkomen is dus erg gelinkt met voldoende slaap. Om deze reden, kan genoeg slapen één van de beste manieren zijn om drang naar voedsel te vermijden.


Conclusie: Slaaptekort kan je normale veranderingen in hormonen voor de eetlust verstoren. Dat leidt tot eetbuien en een slechte controle over je eetlust.


10. Eet Goede Maaltijden

Honger en een gebrek aan de belangrijkste voedingsstoffen kunnen er beide voor zorgen dat je verlangt naar bepaald voedsel.

Daarom is het belangrijk dat je goede maaltijden eet. Op die manier krijgt je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft en zal je niet extreem hongerig worden na het eten.

Als je tussen de maaltijden een snack nodig hebt, kan je iets gezond eten. Zoek naar “whole foods”, zoals fruit, noten, groenten en zaden.


Conclusie: Honger en eetbuien voorkomen door een goede maaltijden te eten, is een geweldige manier! Het zorgt er ook voor dat je lichaam alle nodige voedingsstoffen krijgt.


11. Ga Niet Hongerig naar de Supermarkt

Supermarkten zijn waarschijnlijk de slechtste plaatsen om naartoe te gaan als je honger of verlangens naar voedsel hebt.

Eerst en vooral kan je makkelijk aan ongeveer al het voedsel waar je aan kan denken geraken. Ten tweede plaatsen supermarkten vaak de ongezondste voeding op ooghoogte.

De beste manier om het verlangen naar voedsel te stoppen is enkel naar de winkel te gaan als je net gegeten hebt. Ga nooit – maar dan ook nooit – naar de supermarkt als je hongerig bent.


Conclusie: Eten voor je naar de supermarkt gaat, helpt je om minder ongewilde verlangens naar voedsel te kopen.


Berichtje Om Af Te Sluiten

Drang naar voedsel komt vaak voor. Eigenlijk hebben zelfs meer dan 50% van de mensen op regelmatige basis een verlangen naar voedsel (26).

Ze spelen een grote rol in bijkomen, voedselverslaving en eetbuien (27).

Weten dat je een drang naar voedsel hebt en wat het start, maakt het gemakkelijker om te vermijden. Het maakt het ook veel makkelijker om gezonder te eten en af te vallen.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *