Chiazaad Bijwerkingen | Veroorzaakt Het Eten Van Te Veel Chiazaden Bijwerkingen?

Chiazaad Bijwerkingen

Chiazaad Bijwerkingen

Chiazaden, die afkomstig zijn van de Salvia hispanica plant, zijn super voedzaam en leuk om te eten.

Ze worden gebruikt in een verscheidenheid aan recepten, waaronder puddingen, pannenkoeken en parfaits.

Chiazaden hebben het unieke vermogen om vloeistof te absorberen en een gelatineuze consistentie aan te nemen. Om deze reden worden ze vaak gebruikt als verdikkingsmiddel en kunnen ze zelfs als een veganistisch vervangend middel worden gebruikt voor eieren in sommige gebakken producten (1).

Naast hun gelerende- en verdikkingseigenschappen staan chiazaden ook bekend om hun indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten en hun mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Terwijl chiazaden voor de meeste mensen een voedzaam voedingssupplement kunnen zijn, kan het echter ook wat bijwerkingen veroorzaken.

Dit artikel onderzoekt de bijwerkingen van het eten van te veel chiazaden eten.

[divider]

Chiazaden Hebben Veel Voordelen

Een belangrijke reden waarom mensen chiazaden eten, is omdat ze zeer voedzaam zijn. Ze zorgen voor een goede hoeveelheid vezels, eiwitten, gezonde vetten en micronutriënten.

In feite biedt slechts 28 gram chiazaden een stevige doses fosfor, magnesium, calcium en omega-3 vetzuren en tot wel 42% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels (2).

Chiazaden zijn ook rijk aan antioxidanten, dat verbindingen zijn die bescherming bieden tegen oxidatieve stress en het risico op chronische ziekte verminderen (3).

Dankzij hun uitstekende voedingsprofiel worden chiazaden geassocieerd met veel voordelen voor de gezondheid.

Uit een onderzoek bleek dat een dieet inclusief nopale cactus, soja-eiwit, haver en chiazaden het lichaamsgewicht, bloed triglyceriden en ontsteking verminderen (4).

Bovendien zijn chiazaden een van de beste plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze helpen bij het verhogen van het “goede” HDL-cholesterol, het verminderen van het “slechte” LDL-cholesterol, het verminderen van triglyceriden in het bloed en het verminderen van ontsteking (56).

Wanneer je dit met mate consumeert, kunnen chiazaden jouw gezondheid ten goede komen.

Hier is het volledige artikel met alle voordelen van chiazaad

[divider]Conclusie: Chiazaden zijn rijk aan vezels, eiwitten, omega-3 vetzuren, antioxidanten en micronutriënten. Zij kunnen het gewichtsverlies bevorderen en helpen om ontsteking, bloedcholesterol en triglyceriden te verminderen.[divider]

Het eten van te veel chiazaden kan problemen met de spijsvertering veroorzaken

Chiazaden zijn een goede bron van vezels en elke 28 gram bevat maar liefst 11 gram vezels in elke 1-ounce (28 gram) (2).

Vezels zijn naast andere belangrijke rollen die ze spelen ook essentieel voor je gezondheid het bevorderen van regelmatigheid van de stoelgang en het ondersteunen van de gunstige bacteriën in je darm. Te veel vezels kunnen voor sommige mensen echter problemen veroorzaken (78).

Overmatige vezel inname kan problemen veroorzaken zoals buikpijn, obstipatie, diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid (9).

Dit kan ook optreden wanneer een hoge vezelopname gepaard gaat met onvoldoende hydratatie, aangezien water essentieel is om vezels door het spijsverteringsstelsel te helpen laten passeren.

Bovendien moeten mensen met ontstekingsdarmziekten zoals ulceratieve colitis of de ziekte van Crohn hun vezel inname controleren en tijdens opflakkeringen het eten van chiazaden beperken.

Deze chronische ziekten veroorzaken ontsteking en een vernauwing van het maagdarmkanaal, wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, bloedingen, diarree en gewichtsverlies (1011).

Onderzoeken wijzen erop dat een hoge vezel inname op lange termijn kan helpen tegen inflammatoire darmziekten. Dat gezegd hebbende, degenen die opflakkeringen ervaren, moeten hun vezelinname voor korte perioden beperken om zo de symptomen te verminderen (12).

Voor de meeste mensen kunnen echter de negatieve symptomen van een te hoge vezel inname voorkomen worden door langzaam de vezel inname te verhogen en veel water te drinken om het goed door het lichaam te laten gaan.

[divider]Conclusie: een hoge vezel inname kan worden geassocieerd met problemen met de spijsvertering met symptomen zoals buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Degenen met ontstekingsdarmziekten kunnen tijdens de opflakkeringen beperken beter hun vezelinname.[divider]

Het eten van chiazaden kan een risico op verstikking geven

Hoewel chiazaden door de meeste mensen veilig kunnen worden gegeten, kunnen chiazaden een verhoogd risico op verstikking veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ze zorgvuldig inneemt, vooral als je problemen hebt met het slikken.

Dit verhoogde risico ontstaat omdat de droge chiazaden, wanneer ze aan water blootgesteld worden, opzwellen en ongeveer 10-12 keer hun gewicht in vloeistof absorberen (13).

Deze gelerende eigenschappen kunnen nuttig zijn bij het koken of het bakken, maar ze hebben het potentieel om onveilig te zijn, omdat chiazaden gemakkelijk kunnen opzwellen en in de keel kunnen blijven hangen.

Een onderzoek bespreekt een 39-jarige man die een gevaarlijk incident met chiazaden had toen hij een eetlepel droge zaden at en daarna een glas water dronk.

De zaden zwollen op in zijn slokdarm en veroorzaakte een verstopping en hij moest de eerste hulp bezoeken om het te laten verwijderen (14).

Zorg ervoor dat je de chiazaden gedurende tenminste 5-10 minuten laat weken voordat je ze eet. Degenen die moeite hebben met het slikken, moeten extra voorzichtig zijn bij het eten van deze zaden.

[divider]Conclusie: Chiazaden kunnen 10-12 keer hun gewicht in vloeistof absorberen. Als ze niet doordrenkt zijn voordat je ze eet, kunnen ze opzwellen en verstopping veroorzaken, waardoor het risico op verstikking wordt verhoogd.[divider]

Enkele onderzoeken hebben vastgesteld dat de inname van ALA kan worden geassocieerd met prostaatkanker

Chiazaden bevatten een goede hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA), een type omega-3 vetzuur dat hoofdzakelijk in plantaardige voeding voorkomt (2).

Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van het dieet en er is aangetoond dat ze veel aspecten van de gezondheid, waaronder de cognitieve functie en de hartgezondheid ondersteunen (15).

ALA-vetzuren zijn vooral belangrijk voor mensen die geen vis eten, omdat ze kunnen worden omgezet in docosahexaeenzuur (DHA) en kleine hoeveelheden eicosapentaeenzuur (EPA) (16).

Dit zijn de twee actieve vormen van omega-3 vetzuren en ze zijn te vinden in zeevruchten.

Hoewel omega-3 vetzuren algemeen bekend staan als voordelig voor de gezondheid, hebben sommige onderzoeken een verband gevonden tussen de innamen van ALA en prostaatkanker.

In feite toonde een grote observatieonderzoek met 288.268 mannen dat de inname van ALA in verband met een verhoogd risico met geavanceerde prostaatkanker kon worden geassocieerd.

Een andere observationeel onderzoek toonde aan dat degenen met de hoogste bloedconcentraties van omega-3 vetzuren een hoger risico op prostaatkanker hadden, in vergelijking met mensen met lagere bloedconcentraties (18).

De onderzoeken hierover zijn echter tegenstrijdig. Ander onderzoek heeft ook aangetoond dat ALA vetzuren je kunnen beschermen tegen prostaatkanker.

Uit een overzicht van vijf onderzoeken bleek dat mensen die minstens 1,5 gram ALA per dag aten een verminderde kans op prostaatkanker hadden in vergelijking met mensen die minder dan 1,5 gram per dag aten (19).

Een ander groot onderzoek onder 840.242 mensen toonde ook aan dat een hogere ALA-inname geassocieerd werd met een lager risico op prostaatkanker (20).

Het is belangrijk om te onthouden dat deze onderzoeken uitsluitend betrekking hebben op de associatie tussen ALA-inname en prostaatkanker. Zij hebben geen rekening gehouden met andere factoren die een rol kunnen spelen.

Er zijn zeker nog verdere onderzoeken nodig om de mogelijke relatie tussen de innamen van ALA en prostaatkanker te onderzoeken.

[divider]Conclusie: Sommige onderzoeken hebben vastgesteld dat een verhoogde inname van ALA kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op prostaatkanker, terwijl anderen hebben AANGETOOND dat ALA beschermend kan zijn. ER IS ZEKER NOG Verder onderzoek nodig.[divider]

Sommige Mensen Kunnen Allergisch Zijn Voor Chiazaden

Sommige mensen kunnen na het eten van chiazaden een allergische reactie ervaren, hoewel niet zo heel vaak voorkomt.

Voedselallergie symptomen kunnen braken, diarree en jeuk aan de lippen of de tong omvatten.

In ernstige gevallen kunnen voedselallergieën zelfs leiden tot anafylaxe, een levensbedreigende aandoening die ademhalingsmoeilijkheden en krampen in de keel en in de borst veroorzaakt (21).

Allergieën voor chiazaad zijn zeldzaam, maar er is wel melding van gemaakt.

In een voorbeeld hiervan begon een 54-jarige man chiazaden te eten om zijn cholesterol te verlagen. Enkele dagen later begon hij echter duizeligheid, kortademigheid, netelroos en zwelling te ervaren (22).

Als je voor het eerst chiazaden probeert en enige symptomen van voedselallergie ondervindt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg je arts.

[divider]Conclusie: Sommige mensen zijn allergisch voor chiazaden en kunnen na het eten ervan symptomen zoals gastro-intestinale aandoeningen, jeuk, netelroos en zwelling ervaren.[divider]

Het Eten Van te Veel Chiazaad Kan Leiden Tot Interacties Met Sommige Medicijnen

Terwijl chiazaden voor de meeste mensen veilig te eten zijn, moet je je inname verminderen als je medicijnen voor de bloedsuiker of de bloeddruk gebruikt.

Dat komt omdat het eten van teveel chiazaden mogelijk de effecten van sommige van deze medicijnen kan beïnvloeden.

Diabetes medicatie

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat chiazaden de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen (23).

Dit komt waarschijnlijk door de hoge hoeveelheid vezels in chiazaden, waardoor de absorptie van suiker in het bloed wordt vertraagd en de bloedsuikerspiegel kan dalen (24).

In de meeste gevallen kan het eten van gematigde hoeveelheden chiazaden mensen met diabetes helpen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Doseringen voor insuline zijn echter gepersonaliseerd en zorgvuldig aangepast om pieken en dalingen in de bloedsuiker te voorkomen (25).

Het eten van een te grote hoeveelheid chiazaden kan leiden tot een vermindering van de bloedsuikerspiegel en kan aanpassingen vereisen voor de dosering van je diabetesmedicijn.

Bloeddrukmedicijnen

Naast het verlagen van de bloedsuiker zijn chiazaden ook effectief om de bloeddruk te verminderen.

Uit een onderzoek bleek dat 12 weken lang het eten van chiazaden de bloeddruk, samen met markeerders van bloedsuiker en ontsteking, liet dalen (26).

Dit komt omdat chiazaden hoog zijn in omega-3 vetzuren, die als een bloedverdunner bleken te werken en de bloeddruk kunnen verminderen.

Uit een onderzoek onder 90 mensen met hoge bloeddruk bleek dat gedurende acht weken lang het innemen van omega-3 vetzuur supplementen de systolische bloeddruk met 22,2mmHg en de diastolische bloeddruk met gemiddeld 11,95mmHg liet dalen.

De mensen in dit onderzoek waren echter ook aan de dialyse, dus deze resultaten zijn mogelijk niet van toepassing op alle mensen (27).

Degenen met een hoge bloeddruk kunnen het vermogen van chiazaden om de bloeddruk te verlagen gewenst vinden. Chiazaden kunnen echter de werking van bloeddruk medicijnen verbeteren, wat kan leiden tot hypotensie of lage bloeddruk.

[divider]Conclusie: Chiazaden kunnen de bloedsuiker en de bloeddruk verlagen. Mensen die medicijnen gebruiken voor hoge bloeddruk of diabetes moeten hun portiegrootten modereren om interacties te voorkomen.[divider]

Samenvatting

Chiazaden zijn zeer voedzaam, beschikken over een lange lijst van gezondheidsvoordelen en kunnen voor de meesten gezonde voedingssupplementen zijn.

Gematigdheid is echter belangrijk omdat het eten van te veel van deze chiazaad bijwerkingen kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen, moet je alvorens je je inname langzaam gaat verhogen dagelijks met 28 gram beginnen en je tolerantie beoordelen.

Blijf ook gehydrateerd omdat je je vezel inname verhoogt en week de chiazaden voordat je ze eet gedurende 5 tot 10 minuten in water.

Als je er niet te veel van eet, kunnen chiazaden een uitstekende aanvulling zijn op een gezond en evenwichtig dieet.

Als je echter nadat je chiazaden hebt gegeten negatieve symptomen ondervindt, stop dan met het eten en raadpleeg een arts.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *